9 Септември, 2019 16:41 3 836 50

Ситуацията с е-тротинетките е абсурдна

  • ипб-
  • тротинетки-
  • пътна безопасност

Никой към настоящия момент не може да отговори законни ли са или не тези устройства

През изминалата седмица за пореден път станахме свидетели на безпомощност от страна на държавните институции, отговорни за пътната безопасност.

Всеки път когато има засилен трафик във връзка с почивните дни отговорните институции се надпреварват да ни уведомяват за мерките, които ще предприемат, пишат в официално становище от Института за пътна безопасност.

В последния почивен ден, 08.09 2019 година сме свидетели на абсурд след абсурд от страна на Пътна полиция и АПИ. Създадената организация на движението от тях предизвика километрични задръствания по всички пътища в страната. Създадоха се опасни ситуации по магистралите и съответно и тежките пътнотранспортни произшествията не закъсняха. Отговорните за безопасността на движението по пътищата поставиха обществото за пореден път пред ситуация всеки сам да се оправя.

В същото време продължава да се вихри пълна неуредица и по отношение на т. нар. електрически тротинетки и обществото е силно объркано и разделено по този въпрос. Никой към настоящия момент не може да отговори законни ли са или не тези устройства, къде може да бъдат управлявани и къде, от кого, как?

Институциите отново тичат след проблемите, в крайна сметка поне от две години се знаеше, че електрическите тротинетки започват да навлизат и в България, но никоя не направи нищо. Междувременно ИПБ още в края на май месец информира държавните институции за необходимостта от създаване на регламент, третиращ използването на електрически тротинетки. Четири месеца по-късно сме свидетели на противоречиви и безразсъдни действия от страна на Столична община, Пътна полиция и Държавна Агенция "Безопасност на движението по пътищата". Едните казват, че от тях нищо не зависи, другите, че до няколко дена ще бъде готова проекто наредба, а третите глобяват ползвателите на ел. тротинетки.

Безумието стига до там, че една асоциация, създадена от Столична община, започва да подписва меморандум/правила за използването на електрически тротинетки, които правила ще регулират използването на тези устройства. Не става ясно каква е правната му стойност, защото меморандумът е „Дипломатически документ, в който са изложени подробности за развитие на спорен въпрос и становищата на различните страни по спора за него.“ Това поражда някои интересни въпроси като това например как така една неправителствена организация подписва меморандум, т.е. дипломатически документ с частни фирми и на базата на него се насърчава употребата на електрическите устройства без наличие на национално законодателство. Свидетели сме на изказвания на общински съветници, че Столична община не може да контролира фирмите, които използват нейната инфраструктура за отдаване под наем на електрически тротинетки. Този абсурд за пореден път ни доказва безпомощността на държавата да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм. В Института за пътна безопасност ежедневно пристига информация за пътни инциденти с електрически тротинетки. Само за изминалата седмица те са 11 за град София.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ел Трольо

    40 9 Отговор
    По "Витошка" у Софето вече трябва да ходиш с една сопа - да вразумяваш мото-пешеходците по тротоарите!
  • 3 Ел да ти таковам таковата

    16 41 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    е-джендъретките да ходят да си ги карат по селата - този град не е правен за тях - има си инфраструктура има си метро има си градски и през нощта даже а има и ел коли под наем за софия специално... така, че е-селяните да ги карат на е-селата тъпи зумъри
  • 4 Трупоразлагащите.

    10 4 Отговор
    Ние не правим разлика за храната дали преди това е карала тротинетка мотор или кола стига да е само по крехка.
  • 5 alf

    46 2 Отговор
    От държавата са изнесени над 20 милиарда лева за последните 2-3 години а вие с тротинетки се занимавате

    Коментиран от #31, #46

  • 6 Гробарчо.

    8 26 Отговор
    Дано има повече жертви с това ново превозно средство което навлиза лудо в нашето ежедневие това значи и повече работа и банкети за нас гробаритееееее.😂😂😂😂😂😂😂
  • 7 Юрката

    18 17 Отговор
    САМО ИСТИНСКИ КМЕТ КАТО МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ НИ ПОДОБРИ ЖИВОТА

    Коментиран от #12

  • 8 Нафто Миайлов

    33 3 Отговор
    Само в дизеловите тротинетки е бъдещето!
  • 9 Ердоган да идва

    11 10 Отговор
    Или да гърми аеца иначе оправия нема
  • 10 Биоробот

    25 5 Отговор
    Тротинетката е с ел. двигател. Следователно е пътно превозно средство. Да, ама го карат по тротоарите предназначени за пешеходци. На пътя също ще пречат. Най-добре е да разрешат използването им само по велоалеите.

    Коментиран от #19, #21

  • 11 мислещ

    22 4 Отговор
    Е щом никой не може да отговори законни ли са, значи автоматично можем да отговорим законно ли е да се глобява. Надявам се глобените да осъдят държавата подобаващо.
  • 12 Хасан

    11 10 Отговор

    До коментар #7 от "Юрката":

    да така е колега - мая манолова за кмет на софия!
  • 13 Абдул

    10 12 Отговор
    Мая манолова заслужава да стане кмет на софия - тя ще се грижи за хората и това което чувстват за нашата любима софия
  • 14 Valio

    13 4 Отговор
    На фЪндЪкова са законни другите не......
  • 15 Емигрант

    12 10 Отговор
    Мая манолова е номер 1 - обичаме те мая много си красива

    Коментиран от #50

  • 16 El pepi

    15 10 Отговор
    Мая Манолова заслужава истински 1вата позиция за кмет на София. Майче ние сме с теб и се държим за ръце! Напред Мая, напред БСП!
  • 17 Мая Манолова

    12 3 Отговор
    Аз ще построя повече инфраструктури за тези тронитетки. Благодаря, че ще гласувате за мен! Обичам ви!

    Коментиран от #23

  • 18 Сина на Мая Манолова

    12 5 Отговор
    Гласувайте за мама. Тя обича софия колкото обича мен самия!
  • 19 мислещ

    23 8 Отговор

    До коментар #10 от "Биоробот":

    Детските колички с дистанционно също са с "електродвигател"...трябва ли и те да се регистрират?
  • 20 Любовника на Мая Манолова

    4 12 Отговор
    Мая е една истински стегната красавица и ще е грешка да не гласувам за нея. Много ми липсва!
  • 21 101

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "Биоробот":

    То и инвалидни колички има с ел. двигател. И тях ли да ги карат само по велоалеите?
  • 22 Меймед

    12 12 Отговор
    За това на таз годишните избори ще гласувам за единствения подготвен и кадърен кандидат - Мая Манолова е моят избор. Тя ще оправи бежанските лагери и ще направи София една истинска модерна Анкара!
  • 23 БСП

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мая Манолова":

    Майче, пий си хапчетата, че тази година пак мислим да черпим да гласуват за теб! Така, че се стягай!

    Коментиран от #36

  • 24 Съвест

    25 2 Отговор
    Ако се спазват Правилата за движение по пътищата и етичните правила за придвижване по пешеходни алеи - няма проблем, НО хитреца си е хитрец! Няма как хем да си на платното за движение(но не спазваш правилата), хем да си на тротоара(но не те интересуват пешеходците), хем да си на вело-алеята(ама и тя не може да те ограничи). Липсата на толерантност ще ескалира до хейт.
  • 25 Гагарин

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Абсурдна е! За това ще гласувам за единствения правилен кандидат - Мая Манолова! Напред Майче, ние те обичаме ще ти купя рози когато се видим на другия край!
  • 26 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ПЪЛНОЛЕТНИТЕ ТРОТИНЕТКЪРИ ДА ПОДПИСВАТ ДЕКЛАРАЦИИ ,ЧЕ ДАРЯВАТ ОРГАНИТЕ СИ !!!!!!!!!!!!
  • 27 Е колко

    10 0 Отговор
    Са тези инвалидни колички на фона на ел. тротинетките. Отделен е въпроса колко хора могат да си позволят такива инвалидни колички с техните пенсии.
  • 28 Тротопедка

    12 3 Отговор
    Имам ел.тротинетка ,мотор ,колело ,кола,и крачна тротинетка( конвенционална) и ролери карам!За мен ел тротинетката може да се причисли към колелото няма никаква разлика!

    Коментиран от #29

  • 29 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тротопедка":

    ролерите на кое гише в КАТ ги регистрираш?

    Коментиран от #30

  • 30 Тротко

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Ами така както е тръгнало и тях ще трябва да ги регистрирам(кънките)че и те пречат на управляващите господа, данъци такси и горива трябва да се плащат не може на аванта!
  • 31 и повече

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "alf":

    крадени мангизи.....
  • 32 5020

    13 2 Отговор
    Велосипедите могат да се движат навсякъде и с каквато скорост искат, за което КАТ мълчи. Защо държавата толкова се е загрижила за ел. тротинетките. Да ги приравнят на велосипедите и да не умуват повече.

    Коментиран от #35

  • 33 дзвер

    8 2 Отговор
    Има едни маратонки светят и те трябва да се регистрират.Въобще обуща,сандали джапанки цървули навуща и партенки подлежат на регистрация, иначе как ще се хранят чиновниците.

    Коментиран от #34

  • 34 Аааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "дзвер":

    Забрави маратонките с колелца.
  • 35 Дгд

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "5020":

    Как ще могат навсякъде?
    По тротоарите и пешеходни алеи и площи, трябва да се забрани управлението на вело транспортни средства от всякакъв вид, освен ако не се бутат и скороста им е съразмерна с нормална пешеходна скорост. Всичко друго предполага опасност от нараняване на хора,особено малки деца и възрастни трудно подвижни.
  • 36 Дгд

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "БСП":

    Май си се объркал с последните избори за Фандъкова
  • 37 Питащ

    6 3 Отговор
    А някой помисли ли колко предпоставки за ПТП създават?
  • 38 5020

    15 2 Отговор
    За ползването на автомобил в София, плащам синя зона, данък, служ. абонамент, гражданска, каско, бензин, глоби. Това са около 20к годишно, от които държаната/общината взема около половината за ДДС, акцизи и преки данъци.
    От месец съм с тротинетка, за което плащам само ток и то стотинки. Няма задръстване, няма проблеми с паркирането, не ми драскат вратите. Въпрос на време е хората да преосмислят начина си на придвижване. Не знам държавата как ще си попълва бюджета след значително редуциране на приходите от автомобилите. Да му мислят и социално слабите, които разчитат на държавата. Няма да ги храним вечно. Трябва и да се работи!

    Коментиран от #39

  • 39 Само да

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "5020":

    Питам : Що ще правиш ти зимъска когато сняг запръска.

    Коментиран от #40

  • 40 Ай стига бе

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Само да":

    Много просто - зимата ще си носи тротинетката на рамото. Освен ако не и монтира отпред гребло като на булдозер. Хем ще чисти тротоарите докато отива на работа.
  • 41 Пешо от панелката

    8 1 Отговор
    Поредната абсурдна ситуация в абсурдната маймунска територия управлявана от абсурдни малоумници които самохвално се мислят за европейци.
  • 42 Балдъзата на Мая Манолова

    0 3 Отговор
    Мая манолова за кмвт на софия и министър претседател на република България
  • 43 Матей

    8 1 Отговор
    Наскоро по радиото някакъв милиционер се скара ,че няма да се карат ТОРТОНЕТКИ и ще се глобява.Такава е тактиката на ГЕРБ,да удрят спирачките на всичко което мърда и ползва населението.От техните забрани и регламенти страната е парализирана,свободни са само техните хранени хора да правят каквото им скимне.Това забранено,онова забранено,купища данъци,глоби,скубане до припадък,тия се оляха като харманджийски даначета.
  • 44 Усмивката

    2 1 Отговор
    Ми много е просто .Те стават участници в движението , а не претижават основните правила.Представете си че някой наперен момък или старик с Алцхаймер реши да премине на червено.Представете си.Тротинетка с неисправна сетлинна сигнализация в тъмни доби по шосе с разрешена скорост до 80 км/ч.Спирачния път на еднотонна кола е поне 20 метра.
  • 45 Иванов

    6 2 Отговор
    Айде стига сте ревали. И във Франция ,сега в момента,се чудят какво да правят с тротинетките- някои искат да се въведе книжка, други да им се ограничи скоростта на 10 или 15 км/ч. Там проблема е в пъти по-голям от у нас. Що се отнася за организацията на движвнието- искам да видя автора на статията, ако застане начело на държавата, каква по-добра организация ще направи- така , че да няма задръствания. Много е лесно да се мрънка , трудно е да се направи нещо , при почти 4 милиона автомобила и психопатското поведение на 70 % от българите.
  • 46 Мирен преход Да ама НЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "alf":

    "Другарите " от "великия братски съветски съюз" на времето откраднаха 26 тона злато от България а ти ми говориш за откраднати някакви милиарди левове

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мирен преход Да ама НЕ":

    Златото струва 1.3 милиарда лв но изводът е че който и да дойде гледа да краде като за последно.
  • 48 drdr

    8 0 Отговор
    Чл. 150а. 1. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) категория АМ - мотопеди - ДВУКОЛЕСНИ или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 4, параграф 2, букви "а" и "б" от Регламент (ЕС) № 168/2013 (категория L1е и категория L2е), С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на тези с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 4, параграф 2, буква "е" и приложение I от Регламент (ЕС) № 168/2013 (категория L6e)
    По силата на закона тротинетките до 25км/ч не са МПС, не подлежат на регистрация и не се изисква категория за управление!!!
  • 49 РОБ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мирен преход Да ама НЕ":

    А ТЕЗИ БРАТЯ ВАФЛИ ЛИ ИЗНАСЯТ.Мината в Челопеч, Софийска област е една от най-големите в България. По данни на Dundee Precious, която оперира рудника чрез дъщерна компания, залежите в района са около 4,7 милиона унции злато и 12 милиона унции сребро
  • 50 Ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Емигрант":

    Имаш чувство за хумор. Признавам ти. Манолова красива....?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове