Last news in Fakti

23 Септември, 2019 22:03 19 540 44

Учените с мрачна прогноза за България

  • лято-
  • българия

Летата в България са все по-дъждовни

Учените с мрачна прогноза за България - 1
Снимка: shutterstock

Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените, предава bTV.

Как се е променил пътят на средиземноморските циклони през последните години – това наблюдение сподели българският метеоролог Красимир Стоев на колегите си от света на международна конференция в Копенхаген, посветена на климата.

„Вследствие на това, че все повече циклони приемат южни траектории на придвижване води до увеличаване на валежите в целия Балканския полуостров”, каза синоптикът.

Това е част от отговора на въпроса, който всички си задават това лято – защо е толкова дъждовно?

Освен циклоните, нашите метеоролози наблюдават и че намаляват случаите на фьон - топлият поривист вятър, който бързо топи снега през зимата.

Има три типа траектории на средиземноморските циклони. Когато през зимата циклоните минават най-често през Унгария, зимите у нас са меки и сравнително сухи, има условия за поява на фьон.

Според изследването на синоптика Красимир Стоев все по-рядко средиземноморските циклони избират този път.

При преминаване на средиземноморски циклони предимно през България, зимата в Северна България е снежна, в Южна - дъждовна. Силни снеговалежи има през зимите в които средиземноморските циклони преминават на юг от България.

Синоптикът съобщи, че скоро ще може да се правят по-надеждни прогнози за предстоящите зими.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    55 20 Отговор
    Как Бре БОКО КАЗВА:РАСТЕМ.🤗

    Коментиран от #5

  • 2 Гледач

    77 21 Отговор
    Е ние нито държава имаме нито народ имаме тук

    Коментиран от #26

  • 3 От кадя на кадя бе?

    149 7 Отговор
    В нашия край 3 месеца капка непадна.

    Коментиран от #18

  • 4 Хах

    158 15 Отговор
    Абе вие луди ли сте или тепърва полудявате? Какъв дъжд какви пет лева? Цяло лято не капна капка дъжд.
  • 5 Коментар📝

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Казвам Растем и в КЛИМАТИЧТИТЕ ПРОМЕНИ ИЗПОЛЗВАМ (ИРОНИЯ)
  • 6 Последния софиянец

    95 8 Отговор
    Тия синоптици къде живеят. Цяло лято е такава суша.

    Коментиран от #12

  • 7 NSDAP

    7 35 Отговор
    Абе не е точно така.Аз съм от Русе и да ви кажа лятото беше доста мъгливо.Кажи речи 1/2 от лятото беше мрачно.Да не говоря,че други години в Русе имаше 35-40 градуса,а това лято максимума беше 32.Според мен се случва смяна на полюсите и е доста вероятно климата в България да стане като този в Скандинавия,а този в Скандинавия да стане като този на балканите.

    Коментиран от #31

  • 8 Радо

    11 11 Отговор
    Това е прогноза бе, другарки и другари - демек, което предстои догодина, а не сегашното лято...може би пък догодина лятоска да вали като из ведро - паживьом както се казва.
  • 9 Ал та фанах Атаопънах

    45 3 Отговор
    Щото в България само от дъжд се оплакваме. Толкова много дъжд вали че страната се обезлюдява чак.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Професора

    30 6 Отговор
    Кой учени? Ония изКуКуфелите от БАН където не помнят какво са закусвални!
  • 12 Рашка с чашка

    12 29 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Братле, в София добре поваля това лято и в цяла западна България. При вас в източната част на България валя малко. Не знам защо си избрал ник- софиянец, въобще идвал ли си в София?

    Коментиран от #13, #28

  • 13 Бесен Язовец

    26 6 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Що да нямаш алергия към водата че те притесняват дъждовете? Като стане топло се оплакват че било топло, като вали що вали? Само комунизъм за вас мрънкала!
  • 14 Julio

    29 5 Отговор
    Не знам кво дъждовно лято е точно това но в София след първата деседневка на август до тази седмица не капна капка дъжд... Както и да го смятам - 1/3 от лятото беше напълно суха...
  • 15 onq s konq

    29 8 Отговор
    И понеже Мъдрият народ е казал "Това което е лошо за един,е добро за друг".Хората от "ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" обаче ще кажат - "Дай Боже винаги такива Мрачни прогнози"!През Пролетта действително имаше чести и обилни валеж,които бяха Благодат за зърнените култури,а след жътвата на Пшеницата постепенно настъпи засушаване - точно необходимо за царевицата ,за да влезе в идеалните норми за "влажност".А на "мрачните синоптици" дето оплакват че в Сев. България падало много сняг ще припомня друга Народна поговорка :"Дебел сняг - дебел комат"!Необходимо ли е пък да се напомня че Студената и снежна зима не позволява на Грипа да се разпространява епидемиологично?!Като се има предвид обаче че "Кой каквото и да ти говори,да знаеш че става дума за пари" излиза,че "Учените с "Мрачните прогнози" с удоволствие получават и "мрачни пари" за това...Ами всеки с номера си в живота!:)

    Коментиран от #16

  • 16 астролог

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Хубаво го описа, но звездите казват, че грипа не зависел от циклоните, а от апетита на Фармацевтите... А сега сметни колко компании бълват лекарства и ако не им купуват илачите, ще са доволни ли? А сега сметни броя на тия компании и ще разбереш колко грипа ни атакуват на сезон....? А, може би и повече?
  • 17 До коментиращите

    6 16 Отговор
    Тези, които говорят за сухо лято, имат къса памет. Я си спомнете какво беше времето май, юни и юли - през ден - дъжд. В планините през този период почти нямаше ден без дъжд. Говоря за западна и централна България.

    Коментиран от #20

  • 18 И при

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "От кадя на кадя бе?":

    нас три месеца жега и суша. И какво, като летата може и да станат по-дъждовни? Това е добре!
  • 19 АНЕНЕРБЕ

    5 8 Отговор
    НАВЯРНО НА СИНОПТИЦИТЕ НЕ Е НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО НА ЗОДИАКАЛНИТЕ МЕСЕЦИ СЪС ЗОДИИТЕ НА ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ.

    ПРИМЕР - Месечната зодия ДЕВА /23 - 24 август до 23 - 24 септември/ върху звездната карта попада в съзвездието ЛЪВ , а не в ДЕВА!!

    МЕСЕЦИТЕ КАКТО И СВЪРЗАНОТО С ТЯХ ВРЕМЕ КАТО МЕТЕОРОЛОГИЯ СЕ ИЗМЕСТВАТ С ОКОЛО 30 ДНИ НАЗАД !!

    ТОЕСТ - В август са юлските горещници, а юли е юнското нестабилно и дъждовно време.

    Разминаването се дължи на прецесията на оста на Земята около центъра на Еклиптиката.
    Точно в центъра на Еклиптиката на 66,6 градуса с.з.ш в съзвездието ДРАКОН се намира една невероятно красива мъглявина - КОТЕШКО ОКО познато от древността като ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ /NGC 6543/.

    Около ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ за 25920 години оста на Земята извършна една пълна прецисионна обиколка, като на всеки 2160 години променя зодиакалните съзвездия в които се намира.

    СЕГА СМЕ В ЕРАТА НА РИБИТЕ КОЯТО Е ЗАПОЧНАЛА В НУЛЕВАТА ГОДИНА И ЩЕ ЗАВЪРШИ В 2160 ГОДИНА КОГАТО ЩЕ НАВЛЕЗЕМ В ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ.

    ПРЕЦЕСИЯТА ВОДИ ДО ТОВА НЕСЪОТВЕТСТВИЕ НА МЕСЕЧНИТЕ ЗОДИИ С ТЕЗИ НА ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ И С ПРОМЯНАТА И НА КЛИМАТА.

    ЦЕНТЪРА на този звезден часовник около който се движи времето е тази невероятно красива мъглявина NGC 6543 , която с формата на ДВЕТЕ ЕЛИПСИ присъства и е изобразена на ПРЪСТЕНА НА ПОП БОГОМИЛ.

    Намиращата се на 66 ,6 градуса в ДРАКОНА МЪГЛЯВИНА Котешко око е за ХРИСТИЯНИТЕ ДЯВОЛА , НО ЗА БОГОМИЛИТЕ ТЯ Е СВЪРЗАНА С ОНОВА СЪ
  • 20 Живея

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "До коментиращите":

    в Централна Северна България в подножието на връх Ботев. Къде ги видя тези валежи през ден?
  • 21 Иво

    17 3 Отговор
    Алоуууу, ,,УЧЕНИТЕ" - от това по- сухо и горещо лято май до сега сме нямали! К`ви глупости плещите? Или трябва по някакъв начин да си изработите титлата ,,учени"?! Това, което отмина се нарича - СУША! Ако сте забравили какво е и как се казва!
  • 22 Гусето

    16 1 Отговор
    У северозападна ли крайчец точно Три месеце нито капчица не падна, а тия зеа да ни лъжат и за тва къде видим, от кадя на кадя ба.........
  • 23 айде де

    4 5 Отговор
    Кво суша та суша. Елате в София - всеки ден вали до към средата на юли месец, кога по-силно, кога по-леко, но вали.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 322

    14 1 Отговор
    Незнам де ги виде тия валежи, но забелзах че лятото се премести тая година с месец и отгоре. Чек по средата на юли взе да става горещо и след това никъв дъжд, изгоряха листата на дърветата, чек третата седмица на септември падна дъжд в 4:00 часа сутринта, за малко!
  • 28 ГрУЮ

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Що го е избрал ника, е ясно: Питали в една анкета софиянци - пречат ли ви хората от провинцията? 3% отговорили с "не" , 2% отговорили -"да". 95%отговорили - На кого пречим, бе!?
  • 29 Крокодил

    14 0 Отговор
    О Боже, докъде я докарахме, вече освен мигрантите и Средиземноморските циклони заобикалят България!!! Очаквам в най-скоро време и слънцето да спре да огрява страната ни?!
  • 30 ДОКО

    3 1 Отговор
    РАСТЕМ...ДЕБЕЛЕЕМ..ХУБАВЕЕМ..
  • 31 Нашите...

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "NSDAP":

    Циганета ще пукнат от студ в махалата, ако това стане.
  • 32 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Тръц! Тръц!
  • 33 Пешо

    9 1 Отговор
    абе къде го видяха това дъждовно лято - къде е водата от дъждовете - такава суша не е била от не знам кога си - земята се нацепи, реките пресъхнаха, в кладенците няма вода, гората изсъхна - листата на дърветата падат изсъхнали, станаха кафяви - тия за дъждове ви говорят... да не би да има и друга България в друго измерение... ама болни мозъци... суша като в Сахара , тия дъждове бълнуват
  • 34 Трайко Теменужков

    0 4 Отговор
    Ас пък със сичкото чавета сме многу доволен от даржавата и най вечи ОТ ГЕРП и ще фъргаме на Данчету дън сидим мноу у панделата кът праим чанта патаре и кът ръгнем бела женица
  • 35 Трайко Теменужков

    1 3 Отговор
    Мойто прогноза е много светъл за БЕ ГЕ ту щото се повичи къщя са опразват сас хубав инсталациа на българити и жицата я плащат на леф и 80 аз по светлу бъдищи ни виждам нийде в европътъ и откак гласувам за ГЕРП в затвора не съм стъпал и се по хубави българки чаластря бесплатно- мълчат си дан ги чаластри и МВР то ем те после ги закарват и в бардака им а ний в маалата само ги чаластрим и ако мълчат не ги колим
  • 36 Munchen

    5 0 Отговор
    Що за глупости?
    И миналото, и това лято, особено през август и началото на септември бяха безобразно сухи, през 2015 г. картинката беше още по-страшна, защото сушата започна още през юни.
    В момента в София вали, а почвата си стои напукана и водата директно хлътва на дълбоко.
    Моите родители са също от София и не помнят в апартамента да е било 32 градуса толкова продължително...
  • 37 маркототеф

    6 0 Отговор
    Бог да прости тази територия.Ще я харизат на чалмите и маймуните африкански.Позор.
  • 38 крив бастун

    8 1 Отговор
    От 1989 година, прогнозите за България са от мрачни, към още по-мрачни.
  • 39 Мартин

    3 0 Отговор
    Де да беше вярно, щеше да е нещо страхотно за България, ама както на всякъде, така и в България глобалното затопляне носи суша, а не дъжд. Дано да е прав, ще праваме вода на арабите.
  • 40 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    Абе да го питам тоя климатИК, той у дома ли си беше тва лето щото ние изгинахме за капка дъжд и сега сме на режим! Д***а и шушумигите :)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Боби

    0 0 Отговор
    Аман от учени.
  • 43 Винету

    0 0 Отговор
    Искър пресъхна чакате режим на водата много скоро в цялото шопско
  • 44 Малчу от Факултету

    0 0 Отговор
    Ни бойти са бат Бойчо ша упрай рабтата саму да спичели изборете .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове