Last news in Fakti

20 Септември, 2019 17:10 4 450 112

Отливът на чужди туристи е коствал милиарди на икономиката ни

  • николина ангелкова-
  • туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща във Варна с контролните органи, местната власт и бизнеса

Отливът на чужди туристи е коствал милиарди на икономиката ни - 1
Снимка: БГНЕС

Ръст на българи в черноморските ни курорти и отлив на чужденци, донесъл загуби за милиарди за българския туризъм и родната икономика отчете днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Varna24. Тя гостува в морската столица по повод работна среща с контролните органи, местната власт и бизнеса, на която беше обсъден летния сезон по Северното и Южното Черноморие и постигнатите резултати.

Според статистиката за юни и юли 2,7 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3,5 % спрямо същият период за миналата година. Тенденция в националните ни курорти е ръст на регистрирани нощувки от български граждани. В същото време между 5 и 10% е спадът на нощувките от чужденци.

Приходите от туризъм за първите 6 месеца на годината са 1,3 млрд. лв., като за сравнение министър Ангелкова посочи миналата рекордна за туризма ни година, когато приходите са били над 8 млрд. лв. Според министъра на туризма това е огромна загуба не само за бранша, но и за българската икономика. Ангелкова смята, че министерство на туризма работи в насока целогодишен туризъм чрез стимулиране на СПА, вино, културен туризъм и друг вид туризъм.

Според нея Варна има голям напредък в тази насока чрез въвеждането на 17 целогодишни дестинации на летище Варна.

Министър Ангелкова отчете и спад на нарушенията, регистрирани от КЗП и МВР. На територията на Северното Черноморие няма драстични нарушения по отношение местата за настаняване и морските плажове.

Стана ясно, че са подписани 37 концесионни договора за отдаване на плажове на територията на Варна и Добрич. В същото време 22 плажа са останали без наематели, но са имали осигурено водно спасяване.

10 000 лв. глоба е наложена на концесионера на плаж "Русалка" след сигнал за нарушен достъп до плажната ивица. Глоби ще бъдат наложени и за нерегламентирания престой на автомобили на плажа в залива "Болата".

Интересен момент при популяризирането на туристическите дестинации на България ще бъде използването на инфлуенсъри и блогъри, които ще работят за рекламата на страната ни във виртуалното пространство. Отпуснатите средства за реклама през 2019 г. са били в размер на 11 млн. лв. Още толкова са заявени от Министерство на туризма за 2020 г., но премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лв. за рекламирането на туризма в България по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БСП

    46 3 Отговор
    Пак с малко сме се отървали като я гледам тая смотанячка...
  • 2 гост

    46 2 Отговор
    Заради ,,перфектното" отношение и обслужване ще да е ?
  • 3 Марио

    48 2 Отговор
    Нали същата кака в началото на сезона говореше друго
    Е гати и смонагаждащата се лопата
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 главанак

    32 1 Отговор
    Тази на снимката я направиха министър, след като пусна на правилния човек.

    Коментиран от #25

  • 6 Кой68

    29 2 Отговор
    Това фото да не е овсъ?????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Uvolnitel

    28 2 Отговор
    ОстАвкА!!!!!
  • 9 Васил

    21 1 Отговор
    Ще се сетиш Минке
  • 10 Последния софиянец

    49 1 Отговор
    Нещо не разбирам. Туристите намалели само с 3%,а приходите паднали от 8 млрд на 1 млрд.

    Коментиран от #12

  • 11 Фишър

    39 1 Отговор
    Поредната калинка, да се надяваме че поне диплома има,не само грозна, ами и поредната некадърница от свитата на нашият Вожд!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тоци

    23 1 Отговор
    Кон бе,кон!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 8999

    42 0 Отговор
    Туристите не са намалели с 10%, а с 40%!!!
    Да не гояворим, че всички които са ни посетили са бедни като църковни мишки. Това ни докараха - бедни, алкохоло и наркозависими младежи, които идват тук да безчинстват, а баба и дядо гермацец изгониха. Смешници!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ventura

    35 2 Отговор
    Съвсем ще и увисне джуката, като следващата година няма има и българи по морето.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Туриста с хладилната чанта

    16 5 Отговор
    😎😎😎😎🏊‍♂️🏊‍♂️🏊‍♂️🏊‍♂️🏊‍♂️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️...от вчера съм в Парга....топло море, чисто и приветливо...хората са услужливи и внимателни,кухнята -страхотна с пресни морски дарове...абе с кеф да остави човек някоя и друга хилядарка...а каква е разликата от 8 млрд до 1,3 млрд...ами сметнете ги сами.Много интересна математика -спад на чужденци-3,5% а на приходите-около 6 ПЪТИ.Хотелиерчето ще го кара май само на хляб и сол, че маста май не му е вече по джоба...А и стоенчо се загуби нещо..да не е станал съветник на Коня по въпросите на ''нискохигиеничния културен туризъм'' , а...???
  • 21 бай Даньо

    16 0 Отговор
    Цигaнитe cъщo ca хoрa и нecпocoбнocтa нa държaвaтa дa ce cпрaви c цигaнcкия прoблeм нe мoжe дa oнeвeнявa нeчия aгрecиa и дa вмeнявa винa нa aвcтрaлйци пoпaднaли нa пътя нa тaя aгрecия. Нe cтaвa тaкa c aгрecия нa пaрчe. Cтaвa кaтo cи избeрeш прaвилнитe пoлитици a тe зaрaбoтят пo плaн зa рeшaвaнe нa прoблeмa мeтoдичнo. Пoдoбнo рeшeниe върви в Румъния нaпримeр - изринaхa гeтaтa и ги пaтрoлирaт c брoнeтрaнcпoртьoри и aхa e мръднaл цигaнинa oтивa в зaтвoр. Тaкa нa цигaнитe в Румъния им ce прeдcтвят три избoрa :

    1 Cтaвa хoрa в Румъния
    2. Oтивaт в зaтвoр в Румъния.
    3. Oтивaт в Дуиcбург , и тук двa пoд избoрa:
    a) cтaвaт хoвa в Гeрмaния
    б) oтивaт в зaтвoрa в Гeрмaния

    Тoя плaн мнoгo ли e cлoжeн зa прилaгaнe!?
    Вceки cи нocи пocлeдcтвиятa, eй хoрa. И никaкви пoлитици нe c aвинoвни зaщoтo в Бългaрия никoгa нe ce пoяви cъглacиe oкoлo нaккaвa идeя кaквo дa c eпрaви c цигaнитe и ceгa ce въртим в кръгoвe. Другo ми нaпрaви впeчaтлeниe зaщoтo cъм зaбрaвил пoдрoбнocтитe или мoжe би тe ca прикривaни умишлeнo oт oбщecтвoтo кoгaтo cлучaя бeшe aктуaлeн. Aкo бългaритe нe бяхa тaкивa cтрaхливци тo ceгa щeшe дa имa eдин убит acтрaлиeц и eдин цигaнин ... кaк тaкa ce изпрaвил cрeщу 16 души и убил eдин и рaнил oщe някoлкo, бe aлo пoceркoвци!? Кoлкo cмe жaлки бългaритe!?
  • 22 бай Даньо

    7 1 Отговор
    Най добре знае кои е виновен за спада на българския туризъм Венци "журналиста" . Интересно как той не е написал настоящата глупост!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Uolaf

    10 0 Отговор
    най-добрата реклама са отново идващите туристи ,гости ,посетители . Те ни рекламират на познати и приятели. Връщат се отново заедно с тях. Тук се вижда само как едни трибуквени се готвят да отмъкнат милиони без да правят нищо . До сега поне имитираха дейност в туризма ,но то си има разходи. Сега хотела празен и милиони за реклама ,вкл. трибуквените летища. По-малко работа -повече пари от държавата. Садиш домати ,вземаш пари от субсидии ,молиш се за градушка. Удря ги и вземаш обещетение . За какво ти е да ги работиш и да търсиш реализация. Рев до Бога и дай пари. Сееш веднага след това зеле.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Летовник

    10 0 Отговор
    Как отлив, морето беше пълно с хроми, които се пудреха и пушеха трева на плажа, а за гарнитура слушаха и едни маанета. Така, че министърката не е права.
  • 27 Само питам

    6 1 Отговор
    А това чудо на снимката да не е коня на оня???🤔🤔🤔
  • 28 Ццццц

    3 0 Отговор
    Нищо не става вече от( нашето) черноморие.Още при първият ден ни предложиха развалена цаца .Вместо да почиваме ,бяхме дежурни на тоалетната една седмица.Черноморието стана една голяма тоалетна,където се изливат лайната от селата.
  • 29 Габи

    6 1 Отговор
    Тая ,се измъкна.Нали я разследваха ,какво стана.Още ли е на власт.Да ходи да мие чиний да види как се изкарват парички с честен труд
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 алчен некадърник

    4 0 Отговор
    Кой ми се изс*а в гащите?
  • 32 Топър Харли

    5 1 Отговор
    Тая кобилоподобната през месец юли се кълнеше по медиите, че няма отлив на туристи пък сега загуби, значи още тогава е знаела и умишлено е лъгала!
  • 33 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Г-н Б.Борисов и 30 млн.лв. да отпусне за реклама, колко туристи ще успеят да излъжат?! Ами те няма всичките да се удавят в морето - все пак ще се приберат у дома си ......и.......тяхната" реклама" каква ще да е ? Преди години голяма група от нашенски специалисти / по-вече от половината БКП функционери/ ходиха по световните курорти, ядоха и пиха за наше здраве, гледаха какво са направили хората......близо година време.. Че като се върнаха, че като се изсилиха - по-хубави от Маями, по-красиви от Канарските острови, по-привлекателни даже от Ялта ще ги правят нашите курорти. По общонароден план се построиха дори големи елекрически подстанции тук-там, после щяха да "цъфнат" навсякъде пречиствателни станции и ако не целия свят, то поне целия Варшавски договор трябваше се изсипе тук !? Нищо не се изсипа, нещо се разсипа, ел.подстанциите бяха разграбени, проводниците заминаха за скрап. Няма пречиствателни станции......... Де има плаж - застрои се до пясъка с хотели от наши хора, че и не дават да припари обикновения човек до солената вода. Някой разправят, че имало Конституция, хайде де !?
  • 34 Уилоу

    4 0 Отговор
    Българина не става за тази работа той незнае как да се отнася с клиентите.
    На българина му дай да краде да завижда да плюе и да не работи.
  • 35 Коко

    3 0 Отговор
    Оставете я още малко да го закрие туризма на цяло то и без това и държавата е тръгнала да се закрива какво да очакваме от това нещо приличащо на нищо догодина 1 бутилка вада 20 лева ще изтрепем конкуренцията
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове