Last news in Fakti

29 Септември, 2019 09:53 1 746 12

Медици излизат на протест за по-високи заплати на 7 октомври

  • медици-
  • протест
Медици излизат на протест за по-високи заплати на 7 октомври - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията, цитиран от "Дир".

Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а с втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ.

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал е на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.

От КНСБ настояват да бъде повишен бюджетът на клиничните пътеки от догодина с 600 млн. лева и за първи път да бъде регламентирано каква част от сумите по клиничните пътеки отива за заплащане на медиците.

Средствата за здравеопазване за следващата година ще бъдат повече, каза пред журналисти преди два дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В края на октомври ще бъде одобрен проектът на закона за държавния бюджет, включително и на бюджета на НЗОК, добави Ананиев, но не се ангажира с колко повече ще бъдат средствата.

Информацията за колективни оставки на медицински сестри в столична частна болница и в МБАЛ-Карлово министър Ананиев окачестви като притеснителна и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информацията за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението на средствата за дейност е от 1 юли, отчетите се правят през август и информацията идва през септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    12 1 Отговор
    Важното е да има повече IT специалисти......:( Заплащането е добро, но няма кой да те лекува когато се наложи.
  • 2 сектант

    14 0 Отговор
    25 години медицинска сестра стаж и взима 750 лева, това е обидно! подкрепям
  • 3 злобар

    2 13 Отговор
    Бялата мафия пак се активира.

    Коментиран от #5

  • 4 бял

    6 0 Отговор
    Защо бе,нали герберския шопар разправяше навсякъде ,че бил ви превел 56 милиона за заплати?Да не искате да кажете ,че е лъжец?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 месара

    0 4 Отговор
    бсп в действие!
  • 7 Ами

    3 3 Отговор
    Да си искат парите от оня със 5 7000лв заплата. Вечните гладни в България са даскали, медицински персонал и милиционери. Да си погледнат резултатите от тяхната работа и тогава да искат. България е държавата с най много бюджетни служители спрямо работници реално произвеждащи БВП. Според вас този лекар който е поставял стендове без нужда сам ли го е правил. Нямал ли е покрай себе си други колеги като сестри, асистент и т.н. те защо не са сигнализирали където трябва. Аз знам защо. Защото и те са в схемата. Със тия суми които е източвал тоя тарикат можеше да се дават заплати на всички сестри в болницата цяла година. Бюджета за здравеопазване е достатъчен но се краде с участието на всички по веригата. Същото е в полиция и в образоваванието. Преди седмица водих 70 годишната ми майка по лекари из половин България. Последно в болница Тракия в Стара Загора. Нищо не можеш да ги попиташ. Никой нищо не ти обяснява. Държаха я 4 дни, за да си дръпнат парите по някоя пътека и я изписаха без никакъв резултат

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Van dam

    2 0 Отговор
    Е сега я овапца😆🤣🤣🤣Бойко и Герб са сега като пате у кълчища😂😂😂😂Ако Герб вдигнат само със 100лв заплатите на сестрите ще има масови оставки, и закриване на цели отделения и болници😠😠😡😡😡😡😡😡Видими резултати гарантирано от Герб 🤣🤣😆😆😆😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣😂😆😆😆😆😂😆😆😆
  • 9 Van dam

    1 0 Отговор
    ЕТО ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕКАДЪРНОСТ ОТ ОП И Герб. БАТАКА СТАВА ВСЕ ПО ГОЛЯМ. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ГАРАНТИРАНО ОТ Герб 😂😂😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣😂🤣🤣🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣ГАРАНТИРАНО НАЙ НИСКИ, ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ И СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. ЧЕСТИТО НАРОДЕ ТРЕТИ МАНДАТ НА ГЕРБ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 10 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    И какво ги пита та трябваше да ти обяснят пък те не го направили За резутат явно си очаквал да сконе и да почне да работи и на теб да ти дава или да я приберат в болницата за месец поне та да ти се махне от главата И защо си я водил из половин България само ,трябвало из цяла България да мъкнеш половин е малко

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Букова глава

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Абсолютно правилно! Само да уточним, колко работни дни имат даскалите през една календарна година? Медицинските университети бълват 90% шкарт,защото лекар вече не се става за да лекуваш хората а примерно за 58 000 хиляди заплата и т.н.Всички тия са необходимо зло,и са на държавната каца с мед,но кога ще се помисли и за пчелите дето събират меда,щото вече са на изчезване!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове