Last news in Fakti

12 Октомври, 2019 16:10 4 429 21

31 триноги и 150 мобилни камери следят за скоростта на пътя

  • триноги-
  • камери-
  • кат

Когато не става дума за превишена скорост, пътните полицаи разчитат на малките камери в патрулките

Всяка от триногите камери на КАТ успява да заснеме между 100 и 200 нарушители на ден. 30-те уреда са единствените у нас, които се използват за засичане на шофьори с превишена скорост по тъмно. Пътна полиция разполага с 31 триноги камери, няколко стационарни и близо 150 мобилни, които засичат от патрулките. Повечето от стационарните устройства са стари, често се развалят и са на ремонт. Радарите в патрулките на полицаите пък се ползват основно през деня. Полицаите разчитат най-вече на модерните триноги, посочва NOVA.

Едно от местата, където най-често могат да ви снимат в нарушение, е на отклонението на булевард "Брюксел" към Терминал 1. Само за броени метри ограничението на скоростта пада от 80 на 40 километра. Всяка област у нас разполага с по една тринога камера. В София уредите са три и се ползват денонощно.

"Нарушителите главно са нощно време", каза Мартин Пасков от "Пътна полиция"-СДВР. Тогава пътните полицаи разчитат на радарите основно по големите булеварди.

"Над 300 метра може спокойно да работи техническото средство, но зависи главно от човека, който ще настройва, от служителя", каза още Пасков. Полицаите най-често настройват уредите да засичат нарушители на разстояние до 200 метра. Те успяват, за разлика от останалите камери на КАТ, да снимат всички шофьори с превишена скорост, дори да са шест-седем наведнъж.

"Както приближаващи, така и отдалечаващи автомобили, сама разпознава регистрационния номер на автомобила", заяви Мартин Пасков.

Когато не става дума за превишена скорост, пътните полицаи разчитат на малките камери в патрулките, които следят за корупция. С тях те засичат нарушения на пътя в движение.

"Тези записи могат да се използват като доказателствено средство по отношение дори на нарушения, които са извършени, преди да бъдат спрени водачите за проверка или пък друг участник в движението", каза Мария Ботева от "Пътна полиция".

За да докажат от КАТ на шофьорите, че не дебнат за нарушения, за да събират глоби, а за да ги опазят живи на пътя, предлагат безплатна услуга. "Биха могли да направят справка при колегите дали имат отнети контролни точки, колко контролни точки им остават, да научат дали имат електронен фиш, за който все още не са били известени", каза още Ботева.

Услугата се предлага на Международния автомобилен салон в София. Бонусът е, че на изложението полицаите няма да отнемат книжката на водача, ако се установи, че е нарушител. "При желание биха могли да получат елекронен фиш, който не им е бил връчен", заяви Ботева.

Шофьорите могат да проверят и дали отговарят на условията за златен талон – 6 години без нарушение, както и колко контролни точки имат. Очаква се до края на годината на пътя да следят 56 нови камери за превишена скорост, както и няколко системи за превишена средна скорост.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Андонов

    12 28 Отговор
    200 на ден били... Аз като карам виждам 200 за по-малко от час,които не карат с 50 км. Между 1- 5% от ганьовците спазват скоростта. Другите( освен ако не бързат поради сериозна причина) си избиват комплексите, натискайки десния педал. Гонене ,глоби ,отнемане на книжки и затвор за такива келеши .

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Като пуснем магнетрона или клистрона":

    Ще си свариш белтъка с тва нещо
  • 4 КАТ

    12 0 Отговор
    Пълни глупости, относно възможностите на триногата....а колкото до старите в патрулките,те са по-опасни.
  • 5 Коректен

    7 4 Отговор
    Те 200 снимат, а 10 плащат. После нап отписват задълженията на останалите по давност и така.
    Кучетата лаят, керванът си върви.
  • 6 Amix

    40 0 Отговор
    Снимат не за да ни опазят а за да пълнят празната хазна... 💸💵
  • 7 Логика

    6 0 Отговор
    Законът произлиза от логиката и тя може да го наруши.Обратното е смешно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мислещ

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Именно. Аз карам бързо, но за 20 години не съм имал катастрофа. Едно е да караш бързо, друго е да караш безразсъдно-убийствено-самоубийствено. Ако тръгнеш да изпреварваш на късмет без да знаеш идва ли кола, да не зачиташ предимство и да не знаеш възможностите на колата и себе си (И да не ги съобразяваш с пътната обстановка), ето тогава стават сериозните произшествия. Ама тези никой никога няма да ги глоби, освен ако не ги хване някъде камера...та може и да ги глобят, ама пак няма да е за каквото трябва. А наред с тях ще глобят още 10 пъти по толкова, които не са убийци-самоубийци.

    И, между другото, има още един важен фактор, който винаги се подценява: Душевното състояние. Когато на всяка крачка те мачкат, разбира се, че няма да си в час и може даже без диво каране да направиш бели, ей така, от нерви. Всичко в държавата е организирано именно да те побърка. Не съм гледал "Жокера" още, но май точно този аспект се засяга...

    Освен това постоянното мислене за правила, знаци и камери допълнително увеличават риска, дори да ти няма нищо на душевното състояние. Законът забранява говоренето по телефон и писането докато шофираш...А гледането на километража не само не е забранено, а задължително. Ами не е по-малко опасно, ама хич.
  • 13 Режимът

    10 0 Отговор
    Милиционерска държава!
  • 14 Минаващ

    8 1 Отговор
    Родната милиция - 70 000 души на държавна хранилка.
    Съкратете ги и купете камери, те поне ща вършат работа.
  • 15 Много си мек, приятелю!

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петър Андонов":

    Дай по здраво - лагери, смърт... Келеши били тия, които карали бързо! А тези, които се влачат като сополи? А тези, които въобще не могат да карат, но и те се напъват??? И аз искам спокойствие, друже, но животът в големия град не ми го позволява! И аман от такива като теб, дето все много знаят и се възмущават! Цинично е, но животът е състезание - по-бързо, по-високо, по-далеко... Ако ли не си аут - я умрял от глад, я смачкан от кола, я нещо друго, но АУТ! Ясно?

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    9 0 Отговор
    “Всяка тринога хваща по 200 нарушителя на ден“ ! Ами това може да са всички преминали покрай нея, без да я видят. Колко от тях са създали опасност от ПТП или катастрофа? Отговорът е НУЛА. Камерите хващат по 200 нарушители и нито един не е в опасност за движението. Ами замислете се къде слагате камери и как определяте макс. разрешената скорост.
    Реално камери слагат на път, където няма пресичащи, няма пешеходци, идеални са настилките, има мантинели, има километри видимост и... ограничение 50 км/ч.
    … Като хващат толкова нарушители за превишена скорост, колко от тях са катастрофирали след триногата?
  • 17 Сух

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много си мек, приятелю!":

    Нали си наясно, че квото и да правиш така или иначе накрая има смърт?! Колко да се състезаваш?
  • 18 Бай Шиле

    6 0 Отговор
    В България повечето знаци за ограничение на скорост са от 1980 г и са слагани от дебили с мислене от 1960 г.Когато видя министъра на вътрешните работи да минава с 50 по четирилентов булевард в 01 часа,тогава ще приема тезата "МНОГО НАРУШИТЕЛИ НА СКОРОСТТА"
  • 19 Щукар

    1 0 Отговор
    Освен триноги да сложат четириноги,петноги,стоножки и т.н.
  • 20 Щукар

    1 0 Отговор
    Вече рисували пътни знаци на асфалта тия умници. Защо преди пешеходни пътеки не правят "спящи полицаи"? Боята от знаците след 2 месеца ще се изтрие,нощем знаците не се виждат.А на повдигнатата пътека няма как да не намалиш. Пак българска работа.
  • 21 TIE X1 Advanced

    1 0 Отговор
    А кога ще разкарате от пътя всички дебили със очевидно отсъстващи шофьорски умения неясно как придобили шофьорска книжка? Защото те стават все повече и повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове