Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 09:29 1 663 28

Корнелия Нинова: Бих гласувала и за десен кандидат

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • софия-
  • местни избори

"Това обаче няма да се наложи, така че сме спокойни", поясни лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Бих гласувала и за десен кандидат - 1

Ако подкрепеният от БСП кандидат за кмет на София - Мая Манолова, не стигне до балотаж, аз ще гласувам за промяната.

Това каза в предаването "Здравей, България" по „Нова телевизия“ лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя поясни, че би дала вота си дори за десен кандидат. "Това обаче няма да се наложи, така че сме спокойни", каза още Нинова.

На въпроса колко пари ще похарчи партията за кампанията преди местния вот тя заяви, че пред Сметната палата са заявили 255 000 лева. и подчерта, че БСП не е плащала за билбордовете с лика на Манолова.

Нинова каза още, че никога не е мислила за излизане от политиката.

"Съжалявала съм в някои моменти, но не съм мислила за излизане", поясни лидерът на социалистите.

Като пример за добро кметско управление от представител на БСП Нинова даде градоначалникът на Гоце Делчев. "Общината е изключително добре подредена", подчерта лидерът на социалистите.

"Нашите кандидати, за разлика от останалите, се издигат от структурите. Това е демокрация в действие. Има и изключения като Варна например, но крайното решение пак е взето от колективен орган – от Националния съвет", коментира още Нинова.

Тя бе категорична, че няма да подава оставка, какъвто и да е резултатът за левицата на предстоящите местни избори.

"Няма да позволя да разбиват партията по този начин. Още повече, през май догодина ни предстои избор на нов председател".

Гостът на телевизията каза още, че партията ѝ в бъдеще може да търси подкрепа от различни партии вляво, от хора, които споделят техните политики и програми.

Подкрепа конкретно за Манолова при евентуален балотаж в София пък щели да искат от "всички, които искат промяна на модела".

Като най-сериозен проблем за страната като цяло Нинова посочи демографската криза. За да се бори тя, кметовете на левицата щели да осигурят безплатни градини и ясли за всички деца, общински жилища на млади семейства, общински стипендии за ученици и студенти и безплатен градски транспорт за възрастните хора.

"Направили сме изчисления и това е възможно дори в София", каза Нинова.

Тя категорично заяви, че партията ѝ не купува гласове. И призова избирателите "да не продават достойнството си за 20 или 50 лева".

"За един месец пропътувах около 10 000 километра. Срещах се с хора от най-малките населени места до най-големите общини. Навсякъде виждам няколко теми, които се превръщат в национален въпрос и трябва да се решат много спешно". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя коментира, че първият проблем е екологията, защото масово в общините се пие замърсена вода. Нинова даде за пример Симеоновград, където манганът във водата е няколко пъти над нормата. Тя добави, че в Хасково водата е в ужасно състояние. "Въздухът в много градове е замърсен, почти няма община, в която депата за битови отпадъци да не са препълнени и да е решен въпросът с депонирането им", каза още лидерът на левицата. Тя коментира още, че вторият тежък проблем за страната е демографията. "За да се подобри демографската картина, кметовете от БСП ще осигурят: безплатни детски градини и ясли, общински жилища на млади семейства, общински стипендии на млади хора да учат, с ангажимент да се върнат и да работят там", обясни Нинова. Председателят на БСП обяви, че третият проблем е здравеопазването.

Тя даде пример с това, че в областите Смолян и Разград няма денонощна аптека, а общинските болници също са в плачевно състояние. Корнелия Нинова каза още, че държавните и общински болници не трябва да са търговски дружества, защото докато те работят на база оборот, нищо няма да се случи. "Другият тежък въпрос е състоянието на икономиката и доходите. В цели области няма производство. Затова нашите кандидати имат конкретни решения за привличане на бизнеса като намаляване на такса смет, общинските терени да се вкарват в съвместно производство с някоя фирма, откриване на общински пазари и борси, за да могат местните производители да предлагат стоките си", обясни още Корнелия Нинова. Тя припомни, че само преди месец и половина Румъния е създала специално държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция от техните земеделски производители. "За да решим тези и други проблеми, има сектори, в които държавата трябва да има съществена роля - здравеопазване, образование, сигурност, нужна е и помощ за икономиката", заяви лидерът на социалистите.

Корнелия Нинова коментира още, че БСП има много добри кметове, които левицата е подкрепила за нов мандат. Тя бе категорична, че самият факт, че хората ги избират по повече от три пъти, а на места за пети и шести мандат- вече е доказателство, че политиката им е добра. "Един от тях е Владимир Москов, който е кандидат за седми мандат за кмет на Гоце Делчев. Той подреди общината, успя да запази и развие общинската болница, привлече млади лекари, откри нови отделения и я оборудва за сметка на общината. Други добри примери са Тунджа, Правец и Самоков, както и много други малки и големи общини", коментира Нинова. Тя добави, че кметовете на БСП са успешни, защото за разлика от другите партии- те не се спускат от лидера или тесен кръг от хора, а се избират от структурите. "Това е демокрация в действие. За да реализираме политиките си, търсим подкрепа от всички, които искат промяна на модела на управление, който е зададен от горе и е разпространен в цялата страна - феодализацията и корупцията в общините, много нерешени въпроси и проблеми", коментира още Нинова. Тя каза, че няма никакви съмнения относно подкрепата на левицата за Мая Манолова. "Зад нея застават и други партии и граждански сдружения, които имат свои листи. Ние подписахме споразумение, в което пише с какво се ангажират нашите бъдещи общински съветници и тя като кмет. Имаме ясно разписани правила и политики", коментира още лидерът на социалистите. Нинова бе категорична, че БСП е мобилизирана максимално и в София, и в страната. "В нашите програми има теми, които целят промяна на модела за управление и обединяват всички - борбата с корупцията, грижата за младите, безплатни детски градини и много други. С това доказахме, че сме силна опозиция и алтернатива", добави Нинова.

Тя припомни, че за три години БСП има възход. "Победихме на президентските избори, на парламентарните избори увеличихме депутатите си от 38 на 80, а на европейските бяхме единствената партия, която увеличи броя на европейските си депутати. Опонентите ни за тези три години са надолу. За три години ние вървим все нагоре. Искаме да отворим БСП и да разширим подкрепата за нашите политики. Целта ни е заедно с граждански сдружения и организации да се обединяваме около безспорните авторитети, които са ляво мислещи хора и припознават нашата програма", уточни председателят на БСП. Тя добави, че независимо от резултата на тези избори, този път няма да остави повече някой да си играе с партията и да се опитва да я разбива, още повече, че догодина предстои отчетно-изборна кампания в цялата партия. "По предварителни проучвания в много общини отиваме на балотажи. Затова нека да видим резултатите, ще съберем Националния съвет, ще направим анализ и ще решим, какво ще правим след това", коментира Нинова.

Корнелия Нинова призова българските граждани да не продават гласа си за 50 лв. "50 лв. днес означават, мизерия и повече от същото през следващите четири години. Имайте самочувствие и не се продавайте, защото в бъдеще дори един кмет да намали само местните данъци и такси, ще ви помогне в пъти повече отколкото тези 50 лв", призова още тя. Нинова коментира, че ГЕРБ води много мръсна и компроматна война. "Компромати заваляха срещу Явор Божанков в Горна Оряховица, че е отишъл в ромската махала и е набил ромите, за да гласуват за него. Срещу Пенчо Милков в Русе, Весела Лечева във Велико Търново и Мая Манолова в София също се изливат лъжи и компромати. Ние правим хубава и положителна кампания, а те изливат помия и компромати срещу наши кандидати", коментира още Корнелия Нинова.

Във връзка с избора на нов главен прокурор Нинова заяви ,че законът забранява на политическите партии да предлагат кандидатури за главен прокурор. "Единственият, който можеше да предложи втора кандидатура е премиерът Бойко Борисов, но не го направи. Оправда се, че са щели да предложат Данаил Кирилов или Емил Радев, което означава, че отново щяха да имат партиен кандидат. Министерският съвет може да предложи надпартиен човек, който е уважаван, но не го направи. Решението в тази ситуация е да се направят промени в Закона за съдебната власт, които да наложат съдебен контрол върху решенията на Главния прокурор", заключи Корнелия Нинова


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    16 9 Отговор
    Интересно ми е тая ще си подаде ли оставката след поредния разгром в неделя ?
  • 3 Колю

    20 5 Отговор
    Би гласувала за всеки, ако има далавера Корни! Иначе, как да обясним преминаването ти от СДС в БСП наврето, примерно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Софиянец

    18 5 Отговор
    Тази само глупости ръси!
  • 6 И аз бих гласувал за вас

    14 2 Отговор
    Ма нямам желание хахахаха
  • 7 Закривай

    12 2 Отговор
    Партията на Бкп
  • 8 Червените

    12 2 Отговор
    Олигарси
  • 9 Леля Курна сигурно

    9 2 Отговор
    Като е била млада е била опасна
  • 10 Коко

    8 2 Отговор
    Ще гласува за десен кандидат само ако е от Бсп.

    Коментиран от #11

  • 11 Е как десен кандидат

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    От лява партия
  • 12 То реално няма ляво и дясно де

    8 0 Отговор
    А обединени $ интереси
  • 13 7777

    13 2 Отговор
    Столетницата завива на дясно. Ще им проумеят главите ама защо трябваше да се чака 30 г. Можеше в самото начало да се отеглят, сега България щеше да бъде наравно с Чехия, Унгария, Полша и другите европейски страни.

    Коментиран от #14

  • 14 Те знаеш ли защо са напред

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "7777":

    Не благодарен ие на политиците си а на емигрантите си които работят в чужбина и изпращат пари на семействата си с което вдигат покупателната способност на населението и от там икономиката. Но това попринцип е правилно държавата да го направи с увеличение на МР3

    Коментиран от #26

  • 15 Лили

    12 2 Отговор
    Мършо назначи всички любовници, тъпкачи и всякаква сган да се обвържеш и да съсипеш партия.Вън!Ти си вълк в овча кожа искаш да докараш отново червените ченгета да грабятт, няма да стане
  • 16 Кви мерки предлагате другарке

    8 2 Отговор
    Освен да ни кажете защо е невъзможно еди кво си но за сметка на това някога си обещава ли нещо си. Животът е сега.Хората изгубих достатъчно време държавата ише изостанала достатъчно. Африка ни се смее.
  • 17 234

    6 3 Отговор
    Никога не е имало по-добра опозиция и нека да е такава още 100 години. С конкуренцията летвата е вдигната на ниво, което промени всички политически партии и поизчисти случайните. Идеята-мантра смяна на модела е като детска вълшебна приказка и партиен поздрав, но помага на всички.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Всичките са залязващи

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "234":

    Народът се събужда и търси нови лица
  • 19 Нови идеи

    4 0 Отговор
    И си търси правата вече
  • 20 Най важното право

    7 2 Отговор
    На достоен живот не живот в мизерия и подигравателно заплащане. Така че поредния червен олигарх да трупа $
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кирил

    5 3 Отговор
    С тая бесепе е бита карта
  • 23 ПОЕТО

    4 3 Отговор
    ТАЯ Е ГОЛЕМА СМРАД
  • 24 8888

    4 4 Отговор
    НЕЗНАМ ЗАЩО ДНЕШНОТО БСП ГО СВЪЗВАТЕ С КОМУНИСТИТЕ ПРЕДИ 89 Г. НИМА Б. БОРИСОВ НЕ Е БИЛ . ТРЯБВА ДА ВИ ЛЪЖАТ ЗА ДА ВЯРАТЕ
  • 25 Казуар

    3 2 Отговор
    ГЕРБ са втори ешелон комунисти.
  • 26 Фен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Те знаеш ли защо са напред":

    Парите,пращани от чужбина не са декларирани и се харчат в хипермаркетите и компаниите си ги изнасят отново в чужбина.
    Държавата се издържа и храни от данъци.
    Имам познати които работят на запад.Пращат на семействата си.Лев данъци не плащат на държавата за тези пари.Освен в чуждестранните хипермаркети,много често ги вкарват в сивата икономика-автотъргаши,самозвани майстори-строители и всичко в сферата на сенчестия бизнес.
    Слабо я вълнува държавата за твоите 500 евра,които пращаш на майка си/жена си.
    Не е това начина за стабилизиране на държавата.Това е просто твоят начин за удължаването на едно скотско и жалко съществуване.
  • 27 Мая Безпартийната

    2 0 Отговор
    Гювендия с Тапия!
  • 28 Иво

    1 0 Отговор
    Би гласувала сигурно и за извънземните, само и само да се добереш някакси до властта ! Парцалива трагедия !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове