Last news in Fakti

27 Октомври, 2019 07:38 20 008 34

Родопчанин си купи американски хеликоптер, но ...

  • хеликоптер-
  • родопа

Потърпевшият е завел дело с иск за възстановяване на щетите от страна на собственика на халето в размер на 48 203 лева

Родопчанин си купи американски хеликоптер за лично ползване, но снегът в планината на Орфей му струва 48 бона. За тази сума нашенецът съди фирма, собственик на складово помещение, което мъжът наел, за да съхранява летателния апарат.

Стопанинът от смолянско село закупил в електронния портал E-bay хеликоптер от щата Орегон, САЩ. Сдобивайки се с всички необходими документи, изисквани от българското законодателство, съоръжението му било доставено.

За да го съхранява, родопчанинът наел помещение, собственост на смолянска фирма. Там той разположил и частите към хеликоптера. След падане на голям сняг обаче, постройката не издържала и част от покрива рухнал, унищожавайки летателния апарат и части за поддръжка към него.

Оказало се, че сглобките на сградата не били подходящи, а потърпевшият заведе дело с иск за възстановяване на щетите от страна на собственика на халето в размер на 48 203 лева, пише 24smolian.com.

Съдебната сага продължи повече от година. Първоначално окръжните магистрати в Смолян отсъдиха в полза на потърпевшия. После обаче, Апелативният съд в Пловдив върна за ново разглеждане на делото в Смолян.

Повторното решение бе в полза на собственика на складовото помещение. Нямало как фирмата да предвиди „форсмажорно събитие /непреодолима сила/, дължащо се на обилните снеговалежи, поради което ответникът не носи отговорност за причинените вреди“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    143 9 Отговор
    Ми този с хеликоптера кьорав ли е,че не вижда какво представлява халето,според мен хангарите за летателна техника отговарят на определени изисквания, а не първия ламаринен покрив и хоп гараж за самолет

    Коментиран от #30

  • 2 Грух

    133 25 Отговор
    Трябвало е да купи руски.Те са по-здрави.

    Коментиран от #5, #15, #16, #27

  • 3 Коректен

    98 6 Отговор
    Форсмажор би трябвало е, ако халето е било в отлично техническо състояние. В конкретния случай е немърливост и липса на поддръжка от страна на собственика на халето, което е довело до щетата. Явно известна сума пари е сменила собственика си в пловдив.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Шляхтиц

    17 4 Отговор
    Поздравления!!!!!!!
  • 5 Шляхтиц

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    Поздравления!!!
  • 6 Boxer 3.0

    68 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коректен":

    Така е.
    Ако има и други сгради в района, премазани от снега, предизвикал обявяване на бедствено положение - решението изглежда логично.
    НО, ако просто някой си е цоцал ракийчицата и го е домързяло да почисти снега от покрива на помещението и го е оставил в продължение на дни да се трупа, докато не разруши сградата - собственика на хеликоптера има право.
    Щом като оня е взел пари за съхранение и тотално се е провалил - трябва да му изплати компенсацията.
    То не е само да взимаш наем. Поддръжка трябва!
  • 7 4347

    14 15 Отговор

    До коментар #3 от "Коректен":

    Да наемеш халев Смолян вероятно е по- евтино отколкото да наемеш парко място в София. - В тази връзка каква поддръжка, ако цената на квадратен метър е 0,5 - 0,7лв/кв. м. В Смолян не се тръшкат да инвестират и нали разбираш какъв е бизнеса там. Та какви поддръжки там?

    Коментиран от #32

  • 8 Българин

    32 2 Отговор
    Той ГОСПОД си знае работата , като няма правосъдие !
  • 9 Николов

    36 1 Отговор
    Да го пусне в Продавалник на части. 😂
  • 10 Франкенщайн...!

    22 0 Отговор
    Само за един се сещам....да не би да, е той... с чужди пари,, с помен прави,,...!
  • 11 Патриот

    51 1 Отговор
    За момент си помислих, че си е купил американски хеликоптер на цената на нов, искали му парите на куп, а доставката щяла да стане след 6 години.
  • 12 Разум

    14 9 Отговор
    Има си инструкции къде да се съхраняват летателни апарати.
    Собственика на помещението да не би нарочно да си е съборил покрива, че да носи отговорност за падането му?
    А собственика на хеликоптера направил ли си е нужните застраховки вкл. природни бедствия?
  • 13 1944

    19 15 Отговор
    мъки помашки. комунизма съвсем им изпи мозъците.

    Коментиран от #28

  • 14 hond

    19 0 Отговор
    Щом собственика не е застраховал халето против пожар и природни бедствия , ще трябва да плаща.
    Също наемателя трябва да е застраховал халето само за пожар.
  • 15 ссср

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    Най точния коментар.
  • 16 KOC

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    комсомолец не си купувай стар мерцедес и бмв ами марш за лада 7ца продажник

    Коментиран от #20, #26

  • 17 Бесен

    13 0 Отговор
    абе дреме ми! като е имал 48 бона за хеликоптер и възможност да го поддържа - а то е по-трудно от поддръжката на малък самолет значи има достатъчно излишни пари, да си купи още един!
  • 18 Десо

    10 1 Отговор
    Новият Динко от Родопите!!!
  • 19 ЯНИ

    4 1 Отговор
    И колко го е купил в крайна сметка тоя хеликоптер нашенеца....
  • 20 верно ли

    11 18 Отговор

    До коментар #16 от "KOC":

    Смешко в гаража имам жигула на 40 години която изглежда като нова и ще изкара още 40 години , а във двора имам три мерцедеса който освен за части и за кокошарници за друго не стават.

    Коментиран от #22, #29

  • 21 vasik atanasova

    16 3 Отговор
    човек с личен хеликоптер не е за съжаление !
  • 22 Йонко-понко

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "верно ли":

    Е, да беше изкарал Лада-та на двора че да видим, колко ще изкара!
  • 23 СЪДЪТ ДА ПЛАЩА СЕГА

    10 0 Отговор
    Едната от двете съдебни инстанции трябва да плаща яко на потърпевшия . Съдийките знаят защо а и потърпевшия . Узаконено беззаконие . Ако номера мине . . .
  • 24 дявола

    14 0 Отговор
    ДА СИ БЕШЕ КУПИЛ ТАНК
  • 25 1122

    6 2 Отговор
    Да си купи друг. Голяма работа.
  • 26 Бачо Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "KOC":

    Я иди нахокай и американците, че купиха руски хеликоптери за Афганистан със специално разрешение от Сената. Все сте по-католици и от Папата...
  • 27 руска измет

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    Ще си купи човека Лада вместо Ролс Ройс нали...Аман от мнения на русофилски подлоги.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 AMG

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "верно ли":

    ако обичаш ти малко по леко с изказванията за мерцедесите , защото като си ги хвърлил на двора на ливадата , как няма да изгният , я искараи жигулето и ще видиш за колко време ще изгние , като го хване влагата отдоле , само за 1 година и е станало на здувляк ако цениш колите всичките трябва да си им направил хубав подслон, това е наи голямата глупост да захвърлиш старите мерцедеси на двора да изгният , за какво си ги купувал тогава , безмислено е да си харчиш парите за някакви икони , и после от някъкви твоите не доусмислици да отидат в надин , мен ако питаш за мерцедесите , не 40 , а 80 години ще изкарат , само зависи от теб как ще ги стопанисваш , но сега си изпуснал влака бате , на разни аукционии търгове ,сега щеше да вземеш доста пари за тях , ама на куха леика като тебе , пари не му прилягат и приличат да ги има , просто не ти отива , като не знаеш да си правиш сметка за напред.
  • 30 Иво

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Той със зрението сигурно си е добре, проблемът му е в главата ! Чул, че големите бизнесмени имат хеликоптери, яхти, самолети, къщи по Швейцария, Лондон ....Та решил и той да вдигне крачетата, да си сложи ,, подкови "! Българските назначени милионери/ милиардери\ -\ колекционери на коли, хотели, имоти, пари по кашони, кутии за обувки, под дюшеците ... а за инвестиране в производствата - това си иска мислене, което си е дефицит при тях !
  • 31 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Като тъниш нещата винаги ти излиза през носа! Сега да пие една студена вода!
  • 32 Коректен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "4347":

    Тук цената на наема няма никакво значение, особено ако халето се е оказало неправилно сглобено, за което наемателя няма как да знае или да носи отговорност. Абе в европа клиента винаги е прецакан, в щатите вече щяха да са му платили за нов хеликоптер.
  • 33 фифи

    2 0 Отговор
    Собственика на хеликоптера е трябвало да го застрахова, а този на халето - да застрахова халето! Сега ще плащат луди пари...
  • 34 НемаУабао

    1 0 Отговор
    Снегът не е “форсмажорно” обстоятелство. Халето щом се отдава под наем трябва да издържа сняг. И да не е хеликоптер, може хора да има вътре и покрива ги убива. Сега собственика на това калпаво хале да си плаща за немърливост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове