Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 15:05 1 868 27

Искането да преосмислим "джендър" било неоснователно

  • джендър-
  • оон

В писмото си до докладчика на ООН от Асоциацията питат и дали ООН допуска, че САЩ не са наясно със значението и тълкуването на термина "джендър"

Искането да преосмислим "джендър" било неоснователно - 1
Снимка: Shutterstock

Неоснователно е искането на ООН да преосмислим термина "джендър". Това се казва в писмо от Асоциация общество и ценности до докладчика на ООН по въпросите за насилието над жени Дубровка Симонович. Повод за обръщението са препоръките за преосмисляне на позицията на България за ратификация на Истанбулската конвенция и коректен превод на термина "джендър".

Препоръката на Симонович за преосмисляне на значението на термина "джендър" е неоснователна, смятат от сдружението. Те се мотивират с анализа на Конституционния съд на България за термина "джендър", в т.ч. определението дадено за термина "джендър идентичност" в Обяснителния доклад и практиката на тълкуването му от европейските институции

В писмото си до представителя на ООН посочват и решението на Конституционния съд, от което става ясно, че понятието "джендър" присъства в Конвенцията като самостоятелна категория, различна от пола като биологична същност.

От гражданското сдружение изтъкват, че с Истанбулската конвенция се дава възможност да се въведат понятията "пол" ("джендър"), и "идентичност, основана на пола". Това ще наложи създаване на процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.

Според Асоциацията Конвенцията засяга само жертвите на престъпления и не обвързва страните-членки с конкретна правна дефиниция на термина "полова идентичност", за разлика от Истанбулската конвенция.

В писмото си до докладчика на ООН от Асоциацията питат и дали ООН допуска, че САЩ не са наясно със значението и тълкуването на термина "джендър", предвид, че страната по-рано тази година се обяви против използването на думата "джендър", в Резолюция на ООН, поради това, че термина се използва за насърчаване правата на трансполовите. В становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа от октомври 2019 г. се казва, че Комисията не може да предвиди конституционните последици от Истанбулската конвенция за държавите членки.

Предвид постановеното от Конституционния съд решение относно Истанбулската конвенция сдружението счита като форма на вмешателство във вътрешните работи на страната натиска да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

В писмото си до докладчика на ООН по въпросите за насилието над жени Дубровка Симонович от Асоциацията препоръчват тя да се срещне и с различни представители на гражданското общество в България, както и с представители на Българската православна църква и традиционните за страната ни вероизповедания. Целта е да се запознае с различни гледни точки по проблема.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 rusnak

    21 1 Отговор
    Джендър е шизофреник.

    Коментиран от #6

  • 4 Професора

    16 0 Отговор
    Луд и Джендър са синоними, що не са ме питали ами занимават ООНто?
  • 5 Бесен

    35 0 Отговор
    Никви джендъраски простотии! ООН да си признават кво си искат те и без тва са си джендери. Има си пол и или си мъж или си жена или си гейтак който няма право да се обажда! Едното е природа - другото е избор!
  • 6 Шабаев

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "rusnak":

    Абсолютно! Преди му казваха хормонален дисбаланс който засяга и психиката на някой етап от прогресивното заболяване!
  • 7 Спа Килер

    16 0 Отговор
    Дубровка Симонович и препоръчвам да пие една "Зубровка"/имаше една такава полска водка навремето/ и вместо да пише глупости на комп-а да се занимае с вибратора.
  • 8 Бесен Язовец

    11 1 Отговор
    Преди време познавах една двойка смехнати лесбоса, веднъж ощипах по г....,, мъжкото" изпищя като жена питах го/я:нали си мъж що пищиш като жена?
  • 9 миш

    6 1 Отговор
    Само да попитам някой държи ли за тамазлък и да си гледа у двора пет-десет години коза-пръч?
  • 10 Жоро

    14 1 Отговор
    аз едно не разбирам- щом се борим за равни права, защо е нужен социален пол? Нали в живота искаме жени и мъже да сме равнопоставени? Борейки дискриманията по полов признак, създаваме социални полове?
    За ролите в секса не коментирам- там кой каквото иска и му харесва, стига да не пречи на останалите.

    Коментиран от #12

  • 11 Анти милиционер

    8 2 Отговор
    Какво все пак е джендър? Някой въобще знае ли някъде на Запад или Изток? Колко пъти го тълкуват все без резултат???
  • 12 Бесен

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    Аз не се боря за равнопоставеност! Някой мъж мога да го фрасна и да си реша проблема. Жена не мога! Феминистките обаче упорито искат някой да ги млатне по тиквата, че да мирясат!

    А след като евро-кретените потрошиха 52 милиона евро за изследване се доказа, че няма как и мъжко да ражда - значи да забравят за равенство на половете! Тва са либерални кретенизми

    Коментиран от #14

  • 13 Ядосан3526

    10 0 Отговор
    Я да ни оставят на мира, нахалници!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рубладжийче

    2 18 Отговор
    Джендър е единствената нова дума, която руските отпадъци са научили през новият 21 век.

    Коментиран от #19, #22

  • 16 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ТОВА Е ОГРАНИЧЕНИЕ !!! НИЕ ОБМИСЛЯМЕ ТЕРМИНИТЕ : ПЕД... ; ИМПОТЕНТ; ИЗВРАТЕНЯК; НИМФОМАНКА; МНОГОДЕТНИ ; ПОДРАСТВАЩИ ;ВЪДПРОИЗВОДСТВА; ОТКЛОНЕНИЯ; ИЗВРАЩЕНИЯ И МНОГО ДРУГИ .....ЗАЩО ТОЧНО НЕБЪЛГАРСКИЯТ- ТЕРМИН ДЖ....... ???
  • 17 Дженди

    10 0 Отговор
    Снощи в дискотеката, отивам в мъжката тоалетна и гледам една жена разтворила кокуля и пикае права. Викам си пиян ли съм, а тя кажи бе брато, кво гледаш.
  • 18 Българина

    19 0 Отговор
    В бг език дума джендър няма има мъж жена дете момче и момиче. Оон да си ебат майката независимо в кой сектор на джендъризма се намира. По скоро ще преосмислим членството в оон
  • 19 Анти милиционер

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рубладжийче":

    Здравей, джендър!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дубравка Симеонович

    4 0 Отговор
    Въпросът “...дали ООН допуска, че САЩ не са наясно със значението и тълкованието на думата джендър...” сигурно е зададен от някой джендър, така ще бъде игнориран. САЩ дори и когато грешат са прави.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 0 Отговор
    Истанбулската конвенция, Светия Синод на БПЦ я разбива на "пух и прах" в становище от 14 точки....напълно обосновано и без всякакви дълбоко-религиозни внушения.
    До сега не чух и не видях някой да обори дори ЕДНА от 14те точки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ****

    7 0 Отговор
    Аз се чудя ние какво правим в съюза на извратените?
  • 27 БНСРП

    2 0 Отговор
    Господ си знае работата. Ако не престанат да правят тъпотия тия педерунгели по света може да последва втори потоп Както Содом и Гомор. Незнам какво ни натрапват това тук никой не обръща внимание на това. На никой не му пука кой с кого си ляга и какво прави. Щом не се натрапва на другите няма значение. Ако си спомняте преди години някаква организация искаше да прави град на гейовете само за тях някъде около София доколкото си спомням. Преди време с толкова натяквания разрешиха гей парадите и сега пак се пробват така. Скоро време си мисля, че пак ще наложат като в началото на 19 век и отчасти в 20век да се създават само училища за момчета и само училища за момичета. И сега има такива училища но професията е неподходяща за мъже. Във Франция вече е премахната думата пол пише се дете или човек, казват като порасне той ще реши кво да е мъж или жена. Вижте колко катаклизми станаха по света и скоро може да се случи нещо заради такива глупости. Кви са тия глупости Инстамбулска Конвенция сигорно след време ще забранят на жените да раждат и всичко ще е по изкуствен път да няма болести това ще е оправданието. А може секса да е само виртуален тогава или като в филма Завръщане в Бъдещето. Долният Паси така ни окапази,че сега трябва да правим квото ни кажат от ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове