Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 08:25 1 797 43

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над нас е грешка

  • асб-
  • нато-
  • руско оръжие

В противен случай страната ни се поставя в позицията на слабо звено в НАТО, смятат от Атлантическия съвет

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над нас е грешка - 1

Пропускането на руските военни самолети с оръжие над България, дори при формално спазени законови процедури, означава, че България може да бъде използвана от Кремъл като въздушен коридор за пренос на стратегически значимо руско въоръжение и бойна техника към Сърбия и занапред. Това е стратегическа грешка, посочват от Атлантическия съвет на България.

Вчера МВнР съобщи, че руски военно-транспортен самолет, превозващ зенитни ракети С-400 към Сърбия, е прелетял над България със съответното разрешително и законовите процедури са били спазени. Междувременно военни специалисти коментираха, че за превозването на зенитно-ракетния дивизион С-400 е необходим повече от един самолет или повече от един полет, ако самолетът е един.

От АСБ подчертават, че с оглед на принадлежността на страната ни към колективната отбрана на НАТО, всеки руски военен товар, преди да бъде допуснат да премине през България, трябва внимателно да бъде анализиран от гледна точка на последствията върху сигурността ни и тази на нашите съюзници.

В противен случай страната ни се поставя в позицията на слабо звено в НАТО.

Във връзка с това атлантиците поставят няколко ключови въпроса, адресирани към държавните институции:

- Има ли Руската федерация дългосрочни намерения да създава своя военновъздушна база в Сърбия и планира ли около нея да изгради собствени способности за възпрепятстване на достъпа на сили на НАТО (A2/AD)?

- Как ще се развива занапред руският "хуманитарен" център в град Ниш, намиращ се в близост до западната граница на България?

- Ще се изгражда ли още един такъв център в Сърбия и къде точно?

"Ако Руската федерация има намерения да създава военна база в сърцето на Балканите, тя ще търси всякакви възможни начини за да ги осъществи. Стратегически важно за България е държавата ни да не бъде използвана от Москва за реализацията на такова нейно решение!" - призовават от АСБ.

По-рано от обществената организация изразиха загриженост за това дали страната ни разполага с гаранции, че ракетите С-400 действително са върнати в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ропотамо

    31 4 Отговор
    В АСБ командва онова с грозниите очи и фейс Соломон!
  • 2 СссереМ

    13 47 Отговор
    Абсолютно прави са,КОЙ малоумник разреши руски военен самолет да минава над страната ни,направо е за линч.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Аз не бих питал които и да било

    21 5 Отговор
    Ше пратя и 50 изтребителя ескорт към сърбия и кои иска да атакува😂😂😂

    Коментиран от #10

  • 4 Атлантически съвет в българия

    27 4 Отговор
    Откога граничим с Атлантида? Тя не беше ли потънала незнайно къде и кога?

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо ви

    26 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пропускането на самолети с руско оръжие над нас е грешка"....Че как ще ги спрем? Самолетите ни са платени, но са още на ниво чертеж, а завода за построяването им още не построен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тринити

    12 1 Отговор
    Чампоевата с очбите тикове и фъшльото седесар Паси за големи,, спецове"!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 колониално мислене

    29 3 Отговор
    Соросоидите пак нададоха вой! Абе ние колониална държава ли сме? България няма ли свои интереси? Само за НАТО и "американските интереси" ли трябва да работим? И Турция е в НАТО, но не пита соросоидите какво да прави!

    Коментиран от #16

  • 12 куку руку ку

    16 3 Отговор
    Кой им дава думата на тези българопродажни измекяри, начело със сополчо паси? да си гледат неправителствените дела и да не подскачат много много!
  • 13 Ай стига бе

    18 2 Отговор
    С 400 са останали в Сърбия, а се е върнал празен самолет. Сърбите няма да допуснат пак да бъдат обстрелвани безнаказано. Още повече, че са заобиколени от всякъде с врагове. Само ние сме будали и останахме без армия и оръжие.
  • 14 файчо

    17 0 Отговор
    В противен случай страната ни се поставя в позицията на слабо звено в НАТО. ПРАВИЛНО СТЕ ПИСАЛИ-СТРАНАТА. А НЕ ДЪРЖАВАТА. ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ИЗБЯГА НЯКЪДЕ В ИСПАНИЯ ИЛИ В АНГЛИЯ,А МОЖЕ БИ ПАСЕ КРАВИ ИЗ КАЛИФОРНИЯ. НЯМА Я ДЪРЖАВАТА. БЪЛГАРИЯ Е В НАТО-ТО САМО НА ХАРТИЯ. ЗАЩОТО Е СЛАБО ЗВЕНО С ОСТАРЯЛА ТЕХНИКА И НИЩОЖНА АРМИЯ,КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА МОЩЕН ПРОТИВНИК.
  • 15 КонТрол

    14 1 Отговор
    Значи от АСБ съветват да не се спазват законите. Мишоци.
  • 16 Българин

    8 18 Отговор

    До коментар #11 от "колониално мислене":

    А твоето мислене е на типичен русофил национален предател. Русия винаги е подкрепяла Сърбия срещу България, ама вие българофобите не сте чели за това.

    Коментиран от #22

  • 17 Теферендум за нато

    13 3 Отговор
    Значи турция купува руско оръжие и влиза нон стоп на територията включително на натовски държави и не е слабо звено!!!' къде в договора за нато пише че ни се забранява да прелитат чужди или руски самолети? Ако го знаехме нямаше да влезем, но пък не е късно да излезем!!

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    12 2 Отговор
    И с какво ще спрем руските самолети - с лъкове и стрели ли?

    Коментиран от #21

  • 19 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Теферендум за нато":

    Ами винаги може да излезеш като емигрираш в руската кочина, какво чакаш още? Защо никоя от партиите на руска хранилка не са по вдигнали въпроса за излизане а само плащат на разни неграмотници да врещят срещу НАТО по форумите?
  • 20 Коментар📝

    10 2 Отговор
    ЗАБЕЛЕЖКАТА Е НЕОСНОВАТЕЛНА ОТ АСБ БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА ПРАВИЛНОТО ПРАВИЛО С НАТО НО И НЕ ПРОТИВ РУСИЯ.НИЕ СМЕ ПОСЛУШНИ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ НАРЕДБИТЕ НА АЛИАНСА. F 16.ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТТИ ЗА НАДУВАЕМИТЕ ЛОДКИ.ВОЕНИЯТ БЮДЖЕТ Е 2%ОТ БВП.ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ.ОТКАЗАХМЕ ЮЖЕН ПОТОК ОТКАЗАХМЕ АЕЦ СПИРАМЕ СИ ПОЕТАПНО НАЙ ГОЛЕМИЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ВОЕНЕН ПОЛИГОН АЕЦ КОЗЛУДУЙ.НАРЯЗОХМЕ СИ СКЪДОВЕТЕ.И СЪРБИЯ И БЕЛАРУС ИМАТ ПО 60БРОЯ 9К72.Е АКО НА ТОВА НЕ МУ КАЖЕТЕ ВЕРЕН ПАРТНЬОР🤗
  • 21 Рубладжийче

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    С какво ги спряхме през 1999 година бе приятелю? А тогава дори не бяхме член на НАТО.
  • 22 СссереМ

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Абе русопитеците и майките си ще продадат само за да излижат някое и друго руско дупи,та родината си ли ще пожалят.Ей такива биологични отпадъци навремето поканиха червената армия тука и харизаха македония,беломорието и западните на съседните държави.

    Коментиран от #29

  • 23 Behemoth

    3 3 Отговор
    Трябваше да го принудим да кацне тоя самолет и сега щяхме да си имаме С 400!

    Коментиран от #27

  • 24 az#ЛибераленКрах

    4 0 Отговор
    АСБ, подобно шефовете им от НАТО са пътници...
    Тук нашите натовци се правят на по-големи католици от папата, за да се натягат пред началството в опит да лапнат повечко хляб! Но истината е, че евроатлантическата ерес днес не се котира и повече не е модерна. :))
  • 25 no name no face no number

    4 0 Отговор
    Грешката сте вие, но имате късмет, че сте се подслонили при овчи народ
  • 26 С такъв съвет атлантически

    7 0 Отговор
    Другото лято чакайте туристи от Атлантида.
  • 27 Мишел от съпротивата

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Behemoth":

    И с какво ще го принудиш да кацне? Ние нямаме никакво оръжие по-ново от 1980 г. и каквото имаме то е руско. Виж военноморския ни флот има ново попълнение - американски военни надуваеми лодки втора употреба. Затова руските подводници не смеят да доближават нашите брегове.
  • 28 STEFCO

    0 4 Отговор
    ZABRANETE NA BOKLUTSİTE DA POLZVAT PROSTRANSTVOTO NA BG İLİ SHPİONİ İLİ ORIJİE İLİ KURVİ İ ALKOHOLİTSİ
  • 29 Пилотът Гошу

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "СссереМ":

    Точно тук си в грешка. Големите боклуци сте точно бояджиите - най-големите лизачи на съветски задници станахте най-отявлени лизачи на американски задници и се пънете до край дори когато черното очевадно е бяло. Законите са спазени, но посерковците смятате, че вашите глупости са по важни и видиш ли, не трябвало да спазваме законите, понеже било по-важно какво щял да каже някой си... Това бояджиите за нищо не ставате - човек може да уважава дори врага си, предателите, дето плюс това се пънат всеки път да се натягат и да се правят на по-католици и от Папата, тях никой не ги уважава. Затова и сме последната дупка на кавала защото такива бастуни като теб се правят на политици и слугуват на всеки, стига да намажат от кацата. Никой не уважава нагъзените моето момче.
  • 30 Дясното демократично

    1 0 Отговор
    управление на страната "допусна" тази грешка според асб. Ама сдс и селската десница сега трае. Типична десна позиция. Затва ни ви верват.
  • 31 котйо

    5 0 Отговор
    Соломон вече си е поръчал статуя и я е сложил в стаята на ОНАЗИ Елена,крала козметика от летището.Та тя и се кланя всяка сутрин , дано пожизнено да и плащат да плюе страната,където е била пратена от БКП ДА СЕ УЧИ НА МАРКСИЗЪМ-ЛЕНИНИЗЪМЪТ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не му завиждам на

    1 0 Отговор
    НЕНЧЕВ . Колелото на историята се върти и стават обрати .
  • 34 Больше кураж !

    1 0 Отговор
    И не стратегия ! То че ще СТАВА, ще СТАВА но поне честно пред Господа Бога човек достойно трябва не само до живее но и достойно да умре . В името на бедните онеправдани у нас .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 НАРОДА решава всичко

    2 0 Отговор
    Но когато се събуди !
  • 37 Не ветрове шумят в гората !

    2 0 Отговор
    Нито е тътен от порой , Народът български прозрели ли ще сме те всичко по пътя си ! По законен път ! Глас народен - глас Божий ! Какви избори се провеждат когато на анти народната политика и система НЕ СЕ ДОПУСКА АЛТЕРНАТИВА ? За справедливост и достоен живот .
  • 38 Изхвърлиха НАРОДА

    2 0 Отговор
    Вече няма Народна Република . Няма НАРОДЕН контрол. Няма НАРОДЕН представител . Няма Народно събрание. Набива се в съзнанието на хората че те не са ФАКТОР за определяне на политическият живот в държавата. Станахме република с парламент с парламентаристи с депутати и омвудсмент . Някакъв страх витае от НАРОДА , защо ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    2 0 Отговор
    Премахват истината ! Истината се преследва у нас !
  • 41 Матей

    2 1 Отговор
    Как ли е станало това прелитане и американците усетиха,че съвсем изпуснаха Сърбия,а доскоро пропагандата тръбеше,че трябвало да ги набутат в НАТО,ИСКАХА ДА сменят Вучич с някой предател.И каква стана тя сега,руски бастион в тила на врага,а нашето правителство има вина за това.Много ще трябва да се постараят сега,много руски дипломати трябва да изгонят,за да им простят американците.А руснаците не проумяха,че трябва да превземат България,за да пробият фронта към централна и западна Европа.В този смисъл България наистина е слабото звено,сърбите са с тях,но все пак са изолирани.
  • 42 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    " АТЛАНТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ " В БЪЛГАРИЯ СЕ САСТОИ ОТ СОЛМОНЕЛ ПСИХИ И КРАДЛАТА ЕВРЕЙКА ЕЛЕНА !!! ПОСОЧЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ !!! КАКВО НАТЮ МАЖЕ ДА СПРЕ РУСИЯ ДА ДОСТАВЯ ОРЪЖИЕ В СЪРБИЯ ??? С КАКВО ВЪЗПИРАНЕ РАЗПОЛАГА НАТЮ ??? АЗ ЛИЧНО ЩЕ УНИЩОЖА 100 ЕВРЕЙСКИ НАТЮВЦИ В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!
  • 43 Смешници

    0 0 Отговор
    Е така ще е още 5-6 години, над небето ни може да минават и дирижабли и хартиени хвърчила и Ганьо само ще гледа и ще се изказва, амаааа като дойдат Ф-ките пиле няма да може да прехвръкне или не ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове