Last news in Fakti

24 Юни, 2012 14:27 1 189 1

Ново гражданско движение иска смяна на системата

  • модерна българия-
  • движение-
  • ново-
  • смяна на системата
Ново гражданско движение иска смяна на системата - 1
Снимка: БГНЕС

Новосформиращото се Движение "Модерна България" настоява за смяна на досегашната порочна система на управление в България. Не искаме самоцелна смяна на едни с други във властта, а смяна на самите "правила на играта".

Това заяви бившият депутат и основател на Института за модерна политика Борислав Цеков на първото публично представяне на Националния инициативен комитет за учредяването на Движение "Модерна България", предаде БГНЕС.

Ние създаваме един радикално различен тип гражданско движение. За първи път съществуващи организации, с история, със структури, с личности с биографии зад себе си, решават да се обединят в името на едно гражданско движение - без едноличен лидер и централно ръководство, подчерта Цеков. Това ще бъде структура от различни организации и групи, но обединени от общи цели. Ще бъде първата организация, взела решенията си чрез вътрешен граждански референдум, продължи Цеков. Още през есента, когато се учредим, ще се създаде и специфична онлайн среда, в която ще работим с тематични лидери. Искаме реформа на избирателната система. Да се издигат граждански кандидати с граждански листи , сложи акцента юристът. В този смисъл Движение "Модерна България" не е поредният проект. Сред членовете на инициативния комитет са известни учени, преподаватели, предприемачи, студенти. Сред тях са преподавателят и международник Владимир Чуков, социологът Илия Джамбазов, кметът на Априлци Марин Маринов, политологът Иво Инджов, икономистът Ралица Агайн и др., общо 79 души.

Борим се срещу силно централизираната власт у нас. Сегашната система генерира вождове и месии, констатира Владимир Чуков. Предлагаме институционална стъпка към реална децентрализация, защото сега имаме премиерска република и една диктатура на министъра на финансите, посочи Чуков. Не да имаме министър на еврофондовете, а регионите да общуват директно с Брюксел, предлагат от движението. Нормално ли е сега да имаме една "Северозападнала България", три пъти по-бедна от Югозападна България, където е столицата, даде пример Чуков. Сега София се превръща в град - държава, в която кучетата изяждат хората, прибави емоционална нотка той в изказването си.

Илия Джамбазов обрисува движението като широка гражданска среда от личности и организации, в които няма да има политбюро, а решенията ще се вземат на демократична основа чрез референдум.

Защо се установи олигархичен, централизиран, връзкарски капитализъм, а не свободна и конкурентна икономика, която създава възможности, пише в оповестения днес основен документ "Граждански манифест за смяна на системата". Причината е лошият модел, лошата система на управление, която сковава развитието на България – свръхцентрализация, липса на граждански контрол и участие, непрозрачност и задкулисие по високите етажи на властта, които са хранителната среда за злоупотребите и корупцията. Тази система се крепи на устойчив консенсус на "силните на деня".

За 20 години България премина през всички политически конфигурации. Смениха се и леви, и десни, и центристи. Изредиха се силни и слаби правителства, еднопартийни и коалиционни управления. Но дори почтените и компетентни усилия, каквито без съмнение имаше, бяха поглъщани от безконтролната централизирана власт, иззад която прозират сенчести интереси и олигархични зависимости. Това изтощи гражданската енергия и даже отврати мнозина, които искаха и се бореха за промяна, пише в манифеста.

И още: олигархията почти постигна целта си да разчисти обществения терен от активни и почтени личности и на него да останат предимно безогледни партийни кариеристи и тяхната клиентела, за да ползват управлението за още по-големи изгоди. За тази цел гражданската енергия се потиска с нечестни избори и дирижирани от олигархията вождистки партии, които си лепят граждански етикети, но служат за поредно рециклиране на хора и среди, станали отдавна част от порочния управленски модел. Този сенчест партиен инженеринг става възможен и защото обществото постепенно, но систематично беше лишено от истинска свобода на словото и зад привидното разнообразие от медии и анализатори прозират картели, купени съвести и забранени теми.

От движението настояват за нова избирателна система, която дава повече власт в ръцете на гражданите за сметка на партийните апарати: Въвеждане на възможност за регистрация на граждански, непартийни листи с подписка, както в общинските, така и в парламентарните избори по подобие на модерните европейски практики във Финландия, Словения, Германия, Литва, Полша, Италия и др.

Значително засилване на мажоритарния елемент чрез преференциално гласуване със задължително посочване на предпочитания кандидат в пропорционалните листи. Забрана за кандидатиране на едно лице в повече от един избирателен район, като средство да се ограничи вкарването на обществено анонимни лица в парламента на гърба на популистки лидери и вождистки фигури по подобие на реформата на избирателната система във Финландия и др.

А сред предлаганите конституционни и законодателни промени - регламент за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, като се стъпи на приетата през последните години уредба в САЩ, Канада, Швейцария и обсъжданите законопроекти във Великобритания. Нови механизми за парламентарен контрол върху правителството – блиц контрол върху министрите по подобие на процедурите в германския Бундестаг и отваряне на парламентарния контрол към гражданското общество чрез възможност за отправяне на питания от граждани и организации и др.

От "Модерна България" са за облекчени процедури за задължително произвеждане на национални референдуми по гражданска инициатива и задължителни местни допитвания при разпореждане с крупна общинска собственост, земи и гори. Те са и за засилване на другите инструменти на гражданския контрол върху властта – икономика в полза на гражданите и въвеждане на елементи на граждански контрол върху съдебната власт, защото тя е във фокуса на най-голямо обществено недоволство.

В противовес на наложилото се у нас разбиране, че без партия е невъзможно да се провежда политика, в съвременния свят политиката вече се отваря към всички онези граждани, които не искат да бъдат в партийни редици. В духа на новите световни тенденции Движение "Модерна България" се създава като нов за нашето общество начин на организиране на гражданско действие за политически промени. Организация, изградена на мрежови принцип – хоризонтална, гъвкава, модерна, без йерархия и вождизъм.

Движение "Модерна България" никога няма да се превърне в партия, заричат се присъстващите днес личности от инициативния комитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    0 0 Отговор
    прекалено много партии станаха

    В САЩ има 2 партии
    В Китай има 1

    Тоест при нас трябва да има между 1 и 2 партии за да има адекватно стабилно управление !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове