Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 09:15 3 029 43

Херо Мустафа: Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа

  • преход-
  • херо мустафа-
  • коментар-
  • годишнина
Херо Мустафа: Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС

През тази вечер преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа - с тези думи посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа представи премиерата на филма "Най-сладкото нещо", с който американското посолство отбелязва историческата годишнина от падането на Берлинската стена.

"Преди 30 години - точно в този час - хиляди хора се събираха до Берлинската стена. Скоро Стената започна да се руши. През следващите две години приключиха десетилетия на комунистическото управление в Централна и Източна Европа, включително и тук, в България." - напомни посланичката, цитирана от mews.bg.

Филмът напомня забравената вече "институция" на корекомите - магазини за привилегировани потребители по времето на Желязната завеса, в които тогава се продават обикновени от днешна гледна точка стоки - но недостъпни за огромното мнозинство българи в епохата на тоталитаризма. На интернет страницата на филма могат да се видят артикулите на корекомите, които по онова време са смятани за белег на лукс и особен обществен статус, и всеки може символично да си "купи" това, което намира за "най-сладко".

В корекомите обаче е липсвала свободата - това, което е наистина най-сладко за всяко човешко същество.

Припомняме, посланик Мустафа пристигна в страната ни на 16 октомври, а на 18 октомври връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, а след това като свой първи официален акт положи венец пред Паметника на Незнайния войн в столицата заедно с военния аташе полковник Шанън Джонсън и съветника по административните въпроси и бивш сержант от морската пехота на САЩ Гари Андерсън.

Първото ѝ посещение извън София беше в националната ни светиня - Рилския манастир.

Макар че само от три седмици изучава езика, тя заговори на български в 2-минутното емоционално видео, с което представи семейството си - своя съпруг Равниш и двете им дъщери Ариана и Ашли.

"За нас е чест да представляваме Америка в тази страна, известна с богатата си култура и история. Ще се радваме да се запознаем с българи от всички краища на България. Впечатлена съм от хилядолетната история на България, от магията на фолклора, от силата на българския дух." - сподели Херо Мустафа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилотът Гошу

    34 5 Отговор
    Тая па... Иначе добре са я избрали - друго си е да пратят Херо Мустафа за валия в областта и представител на "началника САЩ", както ги титулова Тиквоций, по-удачно е явно, отколкото някой с име Джон Бейкър примерно.

    Коментиран от #15

  • 2 Алфа Вълкът

    40 6 Отговор
    Моля сменете си посланика! Тва животно е нетърпимо за гледане. А, името ѝ е бутафорно!

    Коментиран от #5

  • 3 Лъжи за кинти

    43 3 Отговор
    Да ви е.. свободата ! Мошеници !

    Коментиран от #9

  • 4 criminal

    36 2 Отговор
    Не намерихте ли някой кривоглав американец да пратите ами тоя чурук ????
  • 5 Пилотът Гошу

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Истинското ѝ име всъщност е Hêro Mistefa, кюрдка от Ирак. Що не я пратят посланик в Сирия, кюрдите там много ще и се радват. Да не говорим, че носи най-ниският ранг в Senior Foreign Service - counselor. След нея като нищо може и някоя чистачка да пратят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мюмюн скурсезе

    24 1 Отговор
    Чистокръвна американка
  • 8 no name no face no number

    25 3 Отговор
    фък офф фащ и техните слуги земете си свободата махайте се от България
  • 9 Кур за БСП

    4 25 Отговор

    До коментар #3 от "Лъжи за кинти":

    Честита годишнина от падането на комунизма и краха на омразната БКП.Никога повече власт е ръцете на БСП и гнусните комунисти.

    Коментиран от #33

  • 10 Анти милиционер

    17 2 Отговор
    Преди 30 г. жидът стъпи в Източна Европа.
  • 11 Няма арести

    11 3 Отговор
    Защо не арестуват никого за шпионаж, както на 9.09, така всички запомнящо ще се забавляваме за годишнината.
  • 12 gggw

    17 2 Отговор
    тая па ... кой та спрял ба? не им давали да пеят, не им давали да пишат.. е ся кат им дават кьв е резултата? простотията на показ. чалги и чалгари
  • 13 КЮРДСКИЯТ

    15 4 Отговор
    ШАРО МУСТАФА Е ИДЕАЛЕН ПОСЛАННИК НО ЗА ПУЙКИСТАН !

    Коментиран от #43

  • 14 Американ Хиро

    13 2 Отговор
    Херо Мустафа Асен и Аз :P
  • 15 gggw

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пилотът Гошу":

    американците ни мислят за турска колония от край време.. за тва и техния проект дпс постоянно го тикат вьв властта
  • 16 Боята

    22 2 Отговор
    Абе двуличието не пада , някой вчера комунист после демократ, после гербаджия. Кой е управляващ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сесесере

    1 26 Отговор
    Слава на САЩ , насрани русофили!
  • 19 злобар

    16 0 Отговор
    Най-сладкото нещо според мен не е свободата , един макар и беден но як селски и огромен набъбнал от вени балкански по задниците на всички западни и наши отрепки докарали ни до това положение.
  • 20 Рошко

    7 0 Отговор
    Хеле пък у Ирак, ах саддаме къде си
  • 21 Bulava

    15 0 Отговор
    немога да разбера това Херо Мустафа да не име на хермафродит или нещо такова
  • 22 КОНТРАТА

    13 0 Отговор
    Преди 30 продажниците продадоха Източна Европа на западните имперялисти!!!
  • 23 Тръмп

    1 18 Отговор
    България беше 45години под Комунистическото Робство на Москва и КГБ,а на днешната дата преди 30години се Освободи окончателно за разлика от Русия и Путин!!!:):):)САЩ също е преминала през робството и е символ на Свободата!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #29, #36

  • 24 Кой68

    8 0 Отговор
    И дойдохте вие със "демокрацията" и невидимата нова желязна завеса..........
  • 25 Така е

    11 0 Отговор
    Преврата през 1989 е олицотворение на преврат в затвора, в който затворниците вдигат бунт и свалят директора и неговите подчинени от власт и започват сами да владеят затвора, като директора и надзираелите ги тикват в килиите, а бандитите стават свободни и господари
  • 26 Цола Драгойчева

    8 0 Отговор
    БКПто трябваше да ви омааа на 10 ноември имперялистически слуги български!
  • 27 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    Преди 30 години НЕ свободата, а човешката ПОДЛОСТ и АЛЧНОСТ събориха портите КЪМ Източна Европа ! И станахме от прави комунисти, истински капиталисти ! Даже истински европейци и верни натовци !!! Ако името наистина е Мустафа, то нейното назначение е нагла подигравка с България, българите и историята ни И ако милата посланичка си вярва на думите, би следвало да си подаде оставката и да на пусне ктраната
  • 28 питане на човек второ качество

    7 0 Отговор
    Защо тогава, 12 години след влизането ни в ЕС, българите все още се редим за визи за САЩ? Къде е "дошлата" свобода? И защо ЕС не налага реципрочно визи за американците, в нарушение на собствените си правила?
  • 29 gggw

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп":

    ти знаеш ли кво значи робство? с какво си бил точно па ти заробен от москва?
  • 30 макдоналдс тръмп

    5 0 Отговор
    ТОЧНИЙОТ ЧИЛЯК СЪМ ВИ ИЗПРАТИЛ,ЕЙ ТЪЙ ДА ВА НАГЛЯЯ,ДА ВА ПОХОКВА А И ИМЕНАТА ДА СВИКВАТЕ
  • 31 Хасан

    5 0 Отговор
    Мустафа Карадайъ и Херо Мустафа е бъдещето на България ..хахаха ..имаше и Мустафа Чаушев но той почина
  • 32 Мошеници!

    5 0 Отговор
    Корекомите бяха 101% нужни за да се спасят БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ и РАБОТНИЦИ! Ние сега говорим, че 2 милиона българи избягали от безработицата, но защо никой не казва каква е причината? Причината е, че дори картофите и бобът са внос от чужбина. Затова българите бягат в чужбина, защото тук се закриха всички производства от демократите! А тия простотии на ДЕМОНкратите, че българските стоки били калпави, ами ИСТИНА Е, но толкова може народа. Вариантите са два : 1ви вариант народът има работа и произвежда калпави стоки за вътрешна консумация ; 2ри вариант народът остава без работа и има свобода да купува малко по-некалпави западни стоки, ама като няма работа и пари няма да има да пазари!!!! А и да не лъжат, че само нашото производство е скапано, ЗАЩОТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ КОЛКО ЛЕСНО СЕ ЧУПЯТ АЙФОНИТЕ, КОЛКО БЪРЗО СЕ СКАПВАТ ЗАПАДНИТЕ ПЕЧКИ И ХЛАДИЛНИЦИ, КОЛКО БЪРЗО РАЖДЯСВАТ СКЪПИТЕ ЗАПАДНИ КОЛЕЛЕТА и така нататък. Дето се вика присмял се хърбел на щърбел

    Коментиран от #34

  • 33 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кур за БСП":

    Хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха бастуняк заспал, БКП никога не е спирало да те управлява.... Премиерът ти никога не се отказа от червената си книжка!!! Офца остригана....
  • 34 Пилотът Гошу

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мошеници!":

    Братчед, прав си. Ама нали обикновеният човек едно време точно така си мислеше - ще се отворят границите, ще вземем know how, ще подобрим икономиката, индустрията, ще изнасяме селскостопанска продукция за западните страни и въобще всичко ще е добрите неща от времето преди 89та плюс добрите неща от Запада... Наивните хора как да подозират, че ще получат само банани отзад и ще сринат и нарежат или разпродадат на безценица всичко, докато остане само една територия с развит бандитизъм, калинки, тъмнозелени и всичко останало е въздух под налягане.... 30 години крадат и дупките им още не са напълнени... Даже бандитите на запад искат да оставят нещо след себе си, само нашите са абсолютни едноклетъчни... На всичко отгоре са и абсолютно ясни на ЕС и САЩ, което означава, че няма нищо случайно... Иначе си дрънкаме за пред медиите за комунисти, Путин, Русия и тн...
  • 35 Амнезия Склерозова

    4 0 Отговор
    Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа и София, като премести и американско посолство на Kozyak Street 16, на по широко в Южния парк
  • 36 no name no face no number

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп":

    Бил си в на баща ти дисагите, но сега така ви учат в училище ти не си виновен други са
  • 37 Brat

    2 0 Отговор
    'Де е свободата, питам аз?
  • 38 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Права е посланичката!преди 30 г свободата !!!!събори стената!!!/значи не сме НИЕ!!!!!!!както ни внушаваха/ и що боклук се намъкнаха тук- страшна работа....А що паралък се измъкна от тук---страшна работа....
  • 39 Райчо Минчев

    5 0 Отговор
    Няма нищо случайно. Тя говори няколко езика и ако видите какви, тук в България не ни чакат добри времена - американците си знаят работата
  • 40 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЛЪЖАТА ЗА " СВОБОДАТА " !!! КАПИТАЛИЗМЪТ Е ОБЩЕСТВО НА : ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ !!!! ПАРТОКРАТСКИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ БЕ ОБЩЕСТВО НА ДИКТАТУРАТА НА ТАПАНАРИТЕ ,НО СТРОИХМЕ И СЕ БОРИХМЕ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА--- И В СЕУЛ/ОЛИМПИАДАТА/ БЯХМЕ ПО-ПО-НАЙ /ВЪПРЕКИ ЛАБОРАТОРИЯТА НА САЩ -ЧРЕЗ КОЯТО НИ ПРЕЧУКАХА РУСНАЦИТЕ В ЩАНГИТЕ /!!!!
  • 41 Табаков

    4 0 Отговор
    Херо Мустафа представи премиерата на филма"Най-сладкото нещо", с който американското посолство отбелязва историческата годишнина от падането на Берлинската стена. НАЙ-СЛАДКОТО НЕЩО ЗА ВАС Е ДА ПАЛИТЕ ВОЙНИ ПО СВЕТА,ДА РАЗСИПВАТЕ ДЪРЖАВИ ЗАРАДИ НЕФТ И ГАЗ,ДА НАЛАГАТЕ ТАКСИ И САНКЦИИ,ДА СИ ПРОДАВАТЕ СКЪПИЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ, И ДА СЕ ПРАВИТЕ НА РАЗСЕЯНИ.
  • 42 Не свободата

    0 0 Отговор
    Горбачов събори "портите на Източна Европа"
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове