Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 09:26 8 929 20

Арестуват над 400 коли на ден в София

  • паркиране-
  • глоба-
  • софия

Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години

Арестуват над 400 коли на ден в София - 1
Снимка: БГНЕС

Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително „закопчаните“ автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), за в. „Монитор“.

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, през 2018 г. от общината купиха 10 нови паяка.

Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 г. са 13,8 млн. лв., като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от съобщенията през мобилните оператори.

Отново гражданите предпочитат да плащат за паркиране в зоните с есемес. Във втория по-големина град у нас – Пловдив, общината разполага с четири паяка. Таксата за репатриране на неправилно паркиран автомобил, заедно с престоя му на наказателния паркинг до 20 часа след вдигането, е 60 лева. Всеки следващ час на наказателния паркинг се таксува по 1,80 лв. 366 500 лева са постъпленията от вдигнати с паяк неправилно паркирани автомобили в града под тепетата, съобщават от кметството.

Сумата е натрупана от глоби на нередовни шофьори за първите 10 месеца на тази година. В сравнение със същия период на миналата година постъпленията от общинския паяк тогава са били 358 200 лева.

В Бургас пък синя зона функционира от осем години, като до момента е нараснала 7 пъти. Таксите за платено паркиране в центъра бяха въведени през 2011 година за първи път и обхващаха скромен периметър от 680 паркоместа. Още на следващата година обачесинята зона започна главоломно да расте и вече е обхванала целия широк център и части от кварталите “Възраждане”, “Братя Миладинови”, “Лазур” и “Зорница”. В момента в синята зона има над 5000 паркоместа. От миналото лято в града бе въведена и зелена зона край Морската градина. Цената за час престой в двете е закована на 1 лев, а плащането става с есемес или с автомат за самотаксуване. Ако се окаже, че паркирането в зоните не е заплатено, то возилото на секундата се закопчава със скоби. Свалянето им струва 25 лева. Отделно от това няколко паяка следят денонощно за реда, а освобождаването на автомобил от наказателния паркинг струва между 43,20 и 62,40 лева. Средно по 50 водачи на ден отнасят санкции за неправилно или неплатено паркиране в района на зоната.

В морската ни столица – Варна, репатрираните коли от паяци от началото на годината са 7416, съобщават от ОП „Общински паркинги и синя зона“. Двата специализирани автомобила, които обслужват града, са извършили и 967 съдействия за преместване на коли, които пречат на фирмите, осъществяващи дейности по изпълнението на инфраструктурни проекти. Постъпленията от дейността на паяците само за 9-те месеца на годината са около 300 хиляди лева, а досега събраните в бюджета суми достигат 360 000 лева. Още толкова са постъпленията и от синя зона, като събраните средства се използват за рехабилитация на уличните платна и облагородяване на кварталите. Предстои разширяване на синята зона във Варна, както и въвеждане на денонощен режим на работа на паяците. За синя зона бяха закупени нови 18 лекотоварни електроавтомобила за над 1 млн. лв., с които инспекторите да контролират паркирането в града.

Два паяка има във Велико Търново, които вдигат неправилно паркираните и създаващи опасност за движението автомобили. Те прибират дневно средно по около 30-40 коли. Според информацията от общинското предприятие "Организация на движението. Паркинги и гаражи" миналата година печалбата от паяците е била 55 хил. лв. Таксата за освобождаване на вдигната кола е 42 лв., а ако автомобилът вече е отнесен на наказателния паркинг, там се начислява и по 2 лв. на час за престоя му.

Репатриращият автомобил в Добрич е един. Той работи от 21 януари тази година. Прибирането на неправилно паркираните автомобили на територията на целия град се осъществява от звено „Синя зона” към общинското предприятие „Паркинги и пазари“. Екипът, който извършва репатрирането, се състои от касиер – паркинг, кранист и полицай, а наказателният паркинг се обслужва от 5-ма касиери – паркинг. От началото на дейността на паяка до настоящия момент са репатрирани 580 автомобила. Глобата, съгласно общинската наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците, е 50 лв.

По улиците на Стара Загора също се движи само един репатрак Интересното е, че в града на липите през 2017 г. глобата за откарване на кола на наказателен паркинг бе намалена драстично от 60 на 30 лв.

Поради финансови причини фирмата от Пловдив, която е била ангажирана да извършва тази дейност, едностранно прекрати договора си с общината, припомнят от администрацията. По данни на отдела за опазване на обществения ред и управление на кризи през 2016 година паякът е вдигнал 4449 паркирани в зелената зона автомобила, като в 1527 от случаите проблемът е бил решен на място. Следващата 2017 година обработените автомобили са били 3581, собствениците на 1402 са предпочели да платят глобата от 15 лв. преди репатраторът да е потеглил. Сходни са данните и за 2018-а година, а до края на септември откараните от паяка са достигнали 2234 бройки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кур за Манолова, Нинова

    15 36 Отговор
    и червената сган.
  • 2 Иванчо

    73 2 Отговор
    Сухата статистика е ясна. Въпросът е КЪДЕ отиват парите от зоните в София? Това са милиони на седмица! За толкова пари трябва улиците да са с платинено покрието, а превозните средства по всички линии от градски транспорт да се подменят всяка година с чисто нови!

    Коментиран от #5

  • 3 Сатаната

    21 1 Отговор
    Колко от тях просто са сбъркали SMS-са? И него са си платили.
  • 4 Кой ли знае

    48 0 Отговор
    Фандъкова да каже как се разпледелят парите .
  • 5 James

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Печалба на фирмата, какво странно има?

    Коментиран от #12

  • 6 Sofia

    13 5 Отговор
    Да дойдат в Овча купел и само от глобите по- Монтевидео могат да си купят паяци и да изградят наказателни паркинги
  • 7 Sofia

    6 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да дойдат в Овча купел и само от глобите по- Монтевидео могат да си купят паяци и да изградят наказателни паркинги
  • 8 Гостенин

    22 2 Отговор
    Журналистите, пак ебаси и безумното заглавие сте сложили "арестувани коли". Нямам думи просто.

    Паяците не ги знам точно на какъв принцип вдигат, но е явно според настроение. Колите, които наистина пречат на движението и причиняват дори задръствания или опасни места, понеже излизаш от кръстовище без грам видимост заради неправилно паркирали чак в кръстовището, не ги вдигат. Но ще вдигнат някоя друга, която може да мине само с фиш и реално не пречи на движението. Важното е да влизат пари в частната фирма!

    Преди няколко години една неделя един така беше паркирал в една еднопосочна улица, че само мотор или колело можеше да мине. Звънях на паркинги и гаражи да дойдат да го вдигнат - те в неделя почиват, звънях и на КАТ, те ме препратиха на паркинги и гаражи, не било по тяхната част.
  • 9 Японеца

    4 0 Отговор
    A по кварталите няма еднопосочни улици и движението е АД!
    Спира се на самото кръстовище и няма видимост!
    Трябват легнали полицаи на всяка пешаходна пътека с чевен фон!
  • 10 Софиянец

    6 0 Отговор
    Пълни глупости на ден печалбата от София е над половин милион лева!
  • 11 кой

    20 1 Отговор
    Пишете само за милионите приходи от паяците, обаче нищичко не пишете за това къде отиват тея пари. Хората ги интересува колко нови паркинга построихте с тия пари и как облекчихте паркирането в града? Но не се вижда нищо такова, затова по-добре напишете как се крадат тези приходи.
  • 12 марийка

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "James":

    Ами странното е, че фирмата е общинска, а не частна, така, че печалбата отива в държавата т.е. трябва да отиде в полза на народа, а не да отиде в личния джоб на някой.
  • 13 Брадвата

    12 0 Отговор
    Чл. 17.
    (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
    (2) Собствеността е частна и публична.
    (3) Частната собственост е неприкосновена.
    (4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон.
    (5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.

    Паяците са като джебчии, идват, за около минута слагат въжетата на колата и бегат, ама бегат с 300. Явно имат бонус от всяка кола и изобщо не ги еве за конституцията.
  • 14 Боко

    2 11 Отговор
    Стига сте брецали ве,ще си плащате и няма да мрънкате
  • 15 професор Атанасов БАН

    7 0 Отговор
    Искам саом да отбележа, че теримна "арестуват" е неправилен в случая. Арестувани могат да бъдат само частни лица според Наказателния кодекс на Република България. Моля екипът Ви да се образова! Благодаря!!
  • 16 vasil

    6 0 Отговор
    Кметството в София "инвестира" в паяци!!!
  • 17 Мемфис

    4 0 Отговор
    Във Варна приходите от паркиране са 300 000 лв, а за предвижване на проверяващите са закупени електромобили за 1 000 000 лв!?!?!?!?!?!?Ч?
  • 18 Guest

    6 0 Отговор
    К'ви са тези камиончета с кранчета по 250 бона парчето бре??? За десет бройки на куп, влекач+ремарке 200 бона е цялата композиция! Напр. Ивеко или Рено + Лечитрейлър. Тя тая хидравлика на тези "бусчета" безценна, а? Типично по посткомунистически, к'во ли се чудя. И ремонтите им такива, като за много пари и пейките и...
  • 19 Цецо

    16 0 Отговор
    В София 10бр. "паяка" за 2.5 мил. лв., а във Варна 18бр. за малко над 1мил.
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    Цяла София вече е станала платена щом и Подуяне вече е платена зона работата е ясна , скоро и квартали като Люлин , Дружба , Младост също ще ги направят зелена зона. Не знам защо въобще си играят на дребно направо цяла България да я направят една зелена зона и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове