ФАКТИ.БГ

Чешки сенатор със сигнал до прокуратурата за ТЕЦ-а на Доган

Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от „Сигда“ и по-късно при придобиването на „Сигда“ от почетния председател на ДПС

Публикувана: 22 Ноември, 2019 17:41
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8435
Чешки сенатор със сигнал до прокуратурата за ТЕЦ-а на Доган
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.

Инж. Лукаш Вагенкнехт, член на Сената на чешкия парламент, подаде вчера сигнал до Софийска градска прокуратура, свързан с неблагоприятна сделка на чешката държавна компания ЧЕЗ в България, съобщава фондация Антикорупционен фонд (АКФ).

Сигналът е за съмнения за общи стопански престъпления (съзнателно сключване на неизгодна сделка и безстопанственост), престъпления по служба (нарушаване на служебни задължения и използване на служебно положение), както и съмнения за избягване на данъци в големи размери.Съмненията относно извършените сделки по продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД в края на 2017 г. на фирма „Сигда“ ООД, без никакъв опит в енергетиката, вече са били изложени и пред Прокуратурата на Чешката република.

Месеци след продажбата, свързаната с бившия транспортен министър и дългогодишен шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов фирма, е придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.Разглеждането на фактите по сделката от прокуратурата „е в интерес на утвърждаване върховенството на правото и общите Европейски ценности и е в интерес, както на чешките, така и на българските граждани и данъкоплатци,“ пише инж. Вагенкнехт в сигнала си.

Фондация АКФ е адресат за кореспонденция в Република България, посочен в сигнала на сенатора.„Още през юни тази година АКФ алармира редица институции за множество тревожни обстоятелства по казуса „ТЕЦ Варна“,“ каза Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„Действията ни засега са безрезултатни в опита да мотивираме институциите да защитават публичния интерес. Сигналът на чешкия сенатор, обаче, ясно показва, че въпросите относно придобиването на „ТЕЦ Варна“ и редицата любопитни решения и действия на държавни органи след това продължават да са актуални и да очакват своите отговори“.На 19.06.2019 г., АКФ сигнализира Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради решение на държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв на „ТЕЦ Варна“ ЕАД, чиято техническа изправност е под въпрос, с което се предпоставя и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от „Сигда“ и по-късно при придобиването на „Сигда“ от почетния председател на ДПС, Ахмед Доган. На 1-ви юли 2019 г., НАП ни уведоми за започването на проверка по сигнала с обещание да бъдем осведомени за резултатите щом тя приключи.В отговор от 24-ти октомври 2019 г., от ДАНС заявиха, че не са открили данни за наличие на заплахи или посегателства срещу националната сигурност на България.

Най-детайлни в отговора си (от 15-ти август 2019 г.) са КЕВР, които ни уведомиха за изискана информация от „ЕСО“ ЕАД (който провежда търговете за студен резерв и определя победителите в тях) и „ТЕЦ Варна“. Електроенергийният оператор е потвърдил информацията, съдържаща се и в сигнала на АКФ, че не извършва проверки на място на експлоатационната годност на съоръженията, а единствено следи параметрите на работа дистанционно и при незадоволителни параметри налага санкции.

Такива санкции вече са били налагани на „ТЕЦ Варна“ през 2018 г.От „ТЕЦ Варна“ също потвърждават изложената в сигнала на АКФ информация за обявени обществени поръчки за ремонт на блок 6, нужни заради наличието на пробиви и недопустимо изтъняване на тръби. Впоследствие, обаче, поръчките били спрени, тъй като трите блока (4,5 и 6) щели да се използват в следващия регулаторен период, но се оказало, че преди 20.06.2020 г. нямало да бъде осигурено необходимото количество природен газ за работата им.

Освен това, дейностите по прекратените обществени поръчки щели да бъдат включени в програма за екологизация през 2020 г. и 2021 г. Междувременно от дружеството твърдят, че са отстранили критичните точки на блок 6 с налични материали и собствени сили.Предвид получената от ТЕЦ-а информация, КЕВР заключава, че в момента дружеството разполага с три ремонтирани блока – 4,5 и 6 – като количествата, с които дружеството ще кандидатства в предстоящите търгове могат да се осигурят и от два блока. За КЕВР това означава, че дружеството е подсигурило безпроблемно изпълнение на договорите за студен резерв.

В заключение КЕВР решава, че няма условия за започване на процедура по отнемане или прекратяване на лиценция на ТЕЦ-а.Министърът на енергетиката, който по закон осъществява контрола за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, и до момента мълчи. От АКФ задават следните въпроси:

1. Щом блокове 4,5 и 6 са щели да се ползват в следващ регулаторен период, то кои блокове ползва ТЕЦ-а в настоящия период, при положение, че другите му три блока са изведени от експлоатация?

2. Кои са трите ремонтирани блока, с които ТЕЦ-а разполага към момента, при положение, че блокове 4,5 и 6 ще се ремонтират през 2020 и 2021 г., а блокове 1,2 и 3 не са в експлоатация?

3. На какви обективни факти се базира становището на КЕВР, че дружеството е подсигурило безпроблемно изпълнение на договорите за студен резерв?

4. Възможно ли е ТЕЦ Варна да отговаря за осигуряване на студен резерв и от там за енергийната сигурност на страната посредством блок, който по данни на ръководството на ТЕЦ-а е неуправляем и чието техническо състояние се поддържа с „налични материали“ и „собствени сили“?

„Продължаваме да призоваваме държавните институции за отговорни действия във връзка както със сигнала на АКФ, така и с този на чешкия сенатор,“ каза в заключение г-н Станкушев.

Чехия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Рабад
1 Отговор
Чак в Чехия почна да мирише тази сделка!

Оценка:
-2 +78

Лекар БГ
2 Отговор
Понякога наистина се възхищавам на Факти Бг за публикуването на нЕкои новини.Защото съм сигурен,че много др.сайтове,точно тази,ще я"пропуснат".И едва ли Нова Домусчиева,изобщо ще я отрази.
Безобразието,подигравката с ТЕЦ Доган-Варна и Студеният резерв е безпрецедентна.Бизнесменът Меди Доганов-агент Сава,също.
Персона нон пип,че пляс.В едно с онзи,тлъст,мазен негов депутатин от Дубай и х-л"Берлин".
Хора,я се вгледайте и заслушайте,какво точно се случва през последните месеци.Адови времена настъпват.Такава наглост,агресия,мачкане и злоба,управляващата мафия никога не си е позволявала на всички фронтове на тази Територия.

Оценка:
-4 +81

Алеко КАН
3 Отговор
Племето българско спи дълбок сън !
За Полфриймън скачаше като ужилено , но за подаръка на Доган - не смее и да чуе , камо ли да вземе отношение !
Искало работещи институции , ами нали те са съставени от същите като него СТРАХЛИВИ, МЪРЗЕЛИВИ И БЕЗХАБЕРНИ БАЙ ГАНЮВЦИ !
КОГАТО ИЗОЛИРАМЕ БАЙ ГАНЯ ОТ НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ КЪМ ОПРАВЯНЕ И ПРОСПЕРИТЕТ !
НО КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА - САМО НЕ СЕ СЕЩАМ - А ВИЕ ДРАГИ МИ СЪГРАЖДАНИ?!!!

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +69

цацар сотиров и гешо иванов
4 Отговор
Веднага почваме едно много сериозно и задълбочено разследване, очаквайте подробности в началото 2030.

Оценка:
-2 +55

Юро
5 Отговор
Вий какво искате!? Това е цената на етническия мир... По добре да нахраним Доган, отколкото да храним Ердоган:)))

Коментиран от #12


Оценка:
-51 +9

Лекар БГ
6 Отговор
Факти,тази новина е в пъти по-важна от пипълметриятана г-н Трифонов,който грее триумфално часове наред на първа страница.
Не я крийте!

Оценка:
-0 +35

исторически факт е че
7 Отговор
все чакаме някой отвън да дойде и да ни оправи.

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +35

Именно
8 Отговор
Евала на сенатора!
Щото в наш'та мила татковина вече не остана е един читав политик, та трябва да чакаме на чуждите да сигнализират за проблеми у дома.
Сега ще е интересно как ще се измъкват от прокуратурата от този сигнал.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +48

Ахмед Доган
9 Отговор
Черпя със свирки🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Оценка:
-2 +21

Камен
10 Отговор
Затова ти избират главен прокурор и Цацаров да бдят на тях.

Оценка:
-1 +38

ТОЧКАТА
11 Отговор

До коментар #8 от "Именно":


Ми то направиха от таковината ни МАМКОВИНА.....та всеки по отракан да я ....такова///////....

Оценка:
-1 +21

ТОЧКАТА
12 Отговор

До коментар #5 от "Юро":


Нямаш си и представа колко си прав.....Направо Доган ни пази от Ердоган и най показателен е случая с Лютфи!!!!!!

Коментиран от #16


Оценка:
-10 +10

ще се свърши съпунът с който се маже
13 Отговор
Бацено не е чувал , да си не помисли некой.

Оценка:
-0 +17

Ха ха
14 Отговор
А чешката енрго когато краде от потребителите мачите да ви е. а майката крадлива.

Оценка:
-15 +6

Алеко КАН
15 Отговор
30 ГОДИНИ НЕ БЯХА КАКВО ЛИ НЕ , САМО ЗА НАЛАГАНЕ НА ЗАКОННОСТТА НАРОДА ДА НЕ СЕ ОТВОРИ , ЧЕ ТОГАВА ЩО Е УПРАВЛЯВАЛО ВСЕ В ЗАТВОРА ТРЯБВАШЕ ДА Е ? ТАКА НАРОДА СЕ РАЗОЧАРОВА ОТ ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯТА-БЕЗЗАКОНИЕТО И СЕГА , ГОТОВ НАШИЯ ЗА ДИКТАТУРА ! ВСЕ НАТАМ ДЪРПА И ЕДНОЛИЧНИЯ БОРИСОВ , А НАГЛЕЦА ПЕЕВСКИ ЧАК ГЛАВАТАР ПРОКУРОР СИ СЛОЖИ! А ВСИЧКО Е МНОГО ПРОСТО ИСКА СЕ СМЕЛОСТ ДА СПАЗВАШ ЗАКОНА - НО СМЕЛОСТТА В БЪЛГАРИЯ Е КЪТ ! СМЕЛИ СА ЕДИНИЦИ - ТАКА БЕШЕ И ПО ВРЕМЕТО НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ! СЕГА Е И ПО-ЗЛЕ ЩОТО МНОГО ОТ РЕШИТЕЛНИТЕ ЗАМИНАХА В ДЪРЖАВИТЕ СПАЗВАЩИ ЗАКОНИТЕ ! ОТ ДЪРЖАВИТЕ КЪДЕТО ЗАКОНАНИТЕ СЕ ПРИЛАГАТ ИЗБИРАТЕЛНО - ВСИЧКО БЯГА КАТО ОТ ЧУМА ! КИТАЙ , РУСИЯ , ПЕРСИЯ И МН.ДРУГИ! ВСИЧКО Е В НАШИТЕ РЪЦЕ - КАКВИТО СА ТЕ - ТАКАВА ЩЕ Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА НИ!

Оценка:
-0 +18

Юро
16 Отговор

До коментар #12 от "ТОЧКАТА":


Точно Лютфито имах предвид.... Ако го нямаше Доган, щеше да е Лютфито, което е още по зле

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +13

Montreal
17 Отговор

До коментар #3 от "Алеко КАН":


Пич, нормалните хора емигрираха или измряха, останали са много малко и 80-те процента бурени ги задушават, чакаме някой да дойде отвън и да ни “спаси”. За съжаление не е ясно как изглежда спасението, като че ли хем искаме правова държава с добре установен обществен ред, работеща администрация и служби, хем ако може правилата по изключение да не важат точно за мен.

Оценка:
-1 +25

А бе
18 Отговор
А бе къв е тоя бре,кви са тия?
Кой им дава право да топят наште хора Ооооооооооооооо.

Оценка:
-2 +5

Отвратен
19 Отговор
Тоя чех е сбъркал прокуратурата !

Оценка:
-0 +19

Николай
20 Отговор

До коментар #16 от "Юро":


Посоката в която разсъждавате е правилна.

Оценка:
-1 +7

Димов
21 Отговор
Щу земи изкупиха с подставени лица, из всяко село в тая държава....

Оценка:
-0 +14

Бачо Киро
22 Отговор

До коментар #7 от "исторически факт е че":


А после мрънкаме, че ни е оправил, ма отзад.

Оценка:
-1 +8

генчев
23 Отговор
колко плащаме за ОХРАНАТА НА ДОГАН от ДАРЖАВАТА

Оценка:
-2 +18

Панагюреца
24 Отговор
Този крадлив ЧЕЗ сенатор да го духа .жалва се че те не успяха да гушнат теца за туй врякат .ахмедчо е българин ,роден десето коляно български гражданин.

Оценка:
-15 +2

Казуар
25 Отговор
В началото на демокрацията на пазара в Кърджали върху одеяло са събирали пари за да бъде оказана помощ на Доган.

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +8

Баба Вуна
26 Отговор
Доле путейн! Да живей весник свобода на мисълта! Ний сме млади мускетари, пийме водка със сухари и прескачаме дувари да ибеми шютки стари! РРРЪЦЦЦ!

Оценка:
-1 +1

XXXXXXX
27 Отговор

До коментар #25 от "Казуар":


СЪБИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА И В КРАЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.

Оценка:
-0 +7

Михлюзина
28 Отговор
прокуратурата и дреме на каскета

Оценка:
-0 +4

Старият пич
29 Отговор
България все некой трябва да я оправя ,щом дойде време да се оправя сами и загива като почнеш от хан кубрат византийци самуил византийци после турци ,русия после германия ссср и сега любимия ви ес и фащ и никога със собствено мнение ,не съжалявам че избягах от тоя батак

Оценка:
-1 +3

соросоидни кърлежи
30 Отговор
Няма пари за най ценното в този живот-деца..всеки ден по новини четем за това как те умират,системата ги изключила, няма нужда от тях..бъдещето убиват всеки ден..А за някаккъв си студен резерв 200млн. и други подобни разходи с лека ръка..Тишина,всеки се спасява по единично, по скоро бяга..А другите събират капачки за какво ли не.Като влезеш в социални мрежи всеки втори пост-МОЛБА за помощ, и сметките,където трябва да преведем парите,за да спасим живот на поредна жертва на мафиотска държава.Няма спасение.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери