22 Ноември, 2019 18:10 1 434 17

Средната цена на купен глас била 67 лева

  • избори-
  • вот-
  • купуване на гласове

31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда

Средната цена на купен глас била 67 лева - 1
Снимка: БГНЕС

67 лева е била средната цена на купен глас за отминалите местни избори. Най-често споменаваната сума пък е около 50 лв. цена глас. Въпреки това, повечето хора в страната възприемат отминалите избори като по-скоро честни.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп" интернейшънъл, проведено сред 806 души по телефона между 14 и 19 ноември 2019 г. 1% от социологическата извадка е равен на 55 хиляди души.

31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда. 67% отричат, а 2% отказват да отговорят.

В София (28%) е гласуването по принуда, докато в останалите областни центрове то е (32%). В селата 34% от запитаните знаят за хора, гласували по определен начин под заплаха. И според този индикатор се оказва, че най-високата степен на зависими вотове е в по-малките населени места.

В София колебанието до колко са честни изборите е много по-видимо. В по-големите населени места вотът е бил по-скоро свободен и политически, докато в по-малките - може би по-зависим.

От агенцията отчитат, че при такъв тип проучвания се наблюдава склонността към партиен тип отговори. Привържениците на спечелилата партия са склонни в по-голяма степен да казват, че изборите са били честни.

За мнозинството от запитаните изборите в тяхната община са били по-скоро честни.

На въпроса: "Според Вас, във Вашата община честни ли бяха проведените наскоро местни избори" общо 55% от запитаните смятат, че изборите са били честни. От тях 43% казват твърдо "да", а 12% - "по-скоро да".

Изборите на са били или по-скоро не са честни за 38% от участвалите в проучването. За 11% "по-скоро не" и 27% - "не"). Останалите 7% от запитаните не могат да преценят.

В София общо 52% от запитаните смятат, че изборите са били честни или по-скоро честни - срещу 32%, които смятат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или съвсем нечестни. В останалите областни центрове делът на убедените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които смятат, че изборите в тяхната община не са били честни е 37%.

Така и в София, и в останалите областни центрове делът на по-скоро вярващите в честността на изборите надвишава този на скептиците с около 20 процентни пункта.

В София 16% от запитаните не могат да преценят дали изборите са се провели честно или не. За всички останали населени места, освен Столицата, делът на тези, които не знаят как да отговорят, е между 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък.

Хората от градовете, които не са областни центрове и в селата в по-голяма степен изразяват своето убеждение в честността на изборите. В по-малките градове делът на положителните отговори по отношение на честността е 58%, а в селата - 55%. В по-малките градове 38% от запитаните смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, а в селата този дял е 42%.

31% от участниците в проучването заявяват, че лично знаят за случай за продаване на гласове. Подобни данни са обикновено косвен индикатор за размера на продаването на гласове. Това, условно, се равнява на над 1.7 милиона души.

67% не знаят за такъв случай, 2% отказват да отговорят.

В Столицата свидетелите на продажба на гласове по време на местните избори са 26%, докато в останалите областни градове, този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките населени места продажбата на гласове е по-разпространена.

Най-младите говорят най-открито за темата с продажбата на гласове, те имат и най-много положителни отговори. Хората с основно и по-ниско образование споделят забележимо по-често от останалите участници в проучването, че са лично запознати с подобни случаи.

Много близки са и резултатите при респондентите от ромски произход.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачо

    8 0 Отговор
    Е и ,кервана си върви кучетата си лаят
  • 2 Боко бакалина

    6 2 Отговор
    На мен сметките си ми излизат ! Влагам 1 вадя 100000...
  • 3 Ердо

    6 5 Отговор
    Ехоооооо, вие държава от ЕС ли сте или от африканските 😂 😂 😂. Големи мизерници сте ей, никога няма да изплувате нагоре, после турското робство било виновно, то ви е заложено в гена 😂 😂 😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мечо

    3 2 Отговор
    незная на мен ми дадуха 100 лева и човал брашно и захар и олио десет литра плус три тарелки сас кърначета да гласувам за човека на герб но не сажалиавам че го нъправих
  • 6 Токо

    12 1 Отговор
    А каква е средната цена на купен журналист ?
    Некой сметАл ли е подобна подобна схема???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Хибридните атаки не се спират и за ден...Путин явно се е озлобил много от изборните резултати.
  • 9 Чудя се...

    2 0 Отговор
    Защо единствено в България , в предизборна кампания постоянно повтарят,че купуването и продаването на гласове е престъпление!? Че то е ясно! Сигурно положението е много зле ,за да го правят,но е обидно.Милата България...
  • 10 месара

    1 1 Отговор
    да неби бсп да са си признали че са купували по 67 лв. за глас?! щото иначе от къде ше знаете!
  • 11 ИЯО местен

    1 0 Отговор
    67 лева ,67 долара или 167 евро не знам, но в Горна Оряховица дори и след изборите в целият град мирише на пари.
  • 12 Ganiu tzarvula

    0 0 Отговор
    Zenite razbrahme!Koi gi dava parite ne razbrahme!Zasto ne sa v zatvora ne e iasno!Abe,maitap li si pravite s nas ,ili samo gargara?Koi dava parite kajete,ili si mluknete!
  • 13 въй

    1 0 Отговор
    Средната цена на купен глас била 67 лева,а на застъпниците на партиите в изборните секции платиха по 35 лева. За висяне до полунощ!
  • 14 Усмивката

    0 0 Отговор
    Е ...щом 55% от избирателната маса смята че изборите са честни ,значи ....може ,да приемен задоволителната оценка 3 за преминал в следващия клас.Той и Бойко така стръгна от малък ,за да стане после пожарникар,кмет и министър председател.Задоволително вървим и като държава.Все пак пенсиите не падат надолу.Качват се.Индормирахме се задоволително за катастрофата с Караянчева,с пиянската издънка на Портних,с откраднатите пари от КТБ.Кой сега управлява активите и.Какво са му казали на Гешев във Вашинктон.За какво го викат Борисов в Белия дом.ит.н.
  • 15 На мен ми дадоха само 50

    1 0 Отговор
    Значи съм се набутал........
  • 16 хуманист

    0 0 Отговор
    Винаги става така, досега минаха толкова избори никой не сети да ми предложи и един лев,уважаеми партийци моля и за мен да има малко келепир,пак имаме наши и ваши май
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Естествено, че само на проверени наши ще бутнем по някой лев, а те ако могат да хванат някоя риба - все е файда. Как да дадеш пари на чужди ? Ще помислят, че им купуваш "гласа", ще те изпеят и ще стане една.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове