4 Декември, 2019 13:49 1 131 9

7 пешеходци убити на пътя само за 20 дни

  • загинали-
  • блъснати-
  • пешеходци

От Институт за пътна безопасност настояват за инспекция на пешеходните пътеки и легналите полицаи

Във връзка с увеличаването на инциденти с пешеходци, особено в зоната на пешеходни пътеки, от Институт за пътна безопасност призовават за конкретни действия за тяхното намаляване.

Ето какво се казва в официалното становище на Института:

През последните дванадесет месеца Институт за пътна безопасност многократно алармира за тревожното покачване на инцидентите с пешеходци. Така например през април месец призовахме за инспекция на всички изкуствени изпъкнали напречни неравности (легнали полицаи), която да бъде подета от Главният прокурор по подобие на акцията от предходната година с пешеходните пътеки. Призовахме и за повторна проверка на пешеходните пътеки, но този път на експертно ниво, а не от стопаните на пътя, които чисто формално извършиха тази дейност през 2018 г.

Само за последните 20 дни са загинали 7 пешеходци и още 7 са били ранени. Това е изключително високо ниво на пътно транспортен травматизъм и за съжаление е естествен резултат от неадекватните мерки, които се предприемат за управление на риска при най-уязвимите групи от обществото, а именно пешеходците.

В следващата схема са показани повечето инциденти настъпили за периода от 12.11.2019 г. до 02.12.2019 г. Извадката е направена на базата на публично достъпна информация и е възможно инцидентите да са много повече от посочените тук.

7 пешеходци убити на пътя само за 20 дни

Експертите на ИПБ биха искали да припомнят, че без конкретни мерки за установяване на причините за настъпване на толкова много инциденти с пешеходци те скоро няма да намалеят. Също така и без конкретни мерки за овладяването на проблемите, все повече хора ще заплащат с живота и здравето си за бездействието и безхаберието на българските чиновници. ИПБ призовава отново за предприемането на конкретни действия за намаляването на инцидентите с пешеходци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    6 7 Отговор
    Пълно е със скотове за които зебрата не означава нищо и те газят с кеф.

    Коментиран от #9

  • 2 еш па тоа

    10 4 Отговор
    Пълно е със скотове , които скачат на зебрата в последния момент,не мислейки ,че бетоновоза няма как да спре!
  • 3 Сатаната

    3 2 Отговор
    Седем пешеходци убити на пътя само за 20 дни. НА ПЪТЯ ИЛИ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ТИП ЗЕБРА?
  • 4 -...-

    4 1 Отговор
    След като шофьорите, вече не могат да карат и по магистралата, а пешеходците се вживяха в ''зебрата е продължение на тротоара'' . Какви мерки да вземат институциите? Никакви. Само да водят статистика .
  • 5 Дедо ви

    8 1 Отговор
    Основният проблем - твърде много твърде прост, самонадеян и неадекватен народ се навъди.

    Коментиран от #6

  • 6 точно

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    И правят всичко, да се разредят. Жалко за близките им.
  • 7 ггг

    2 0 Отговор
    Ето, тази сутрин една позната преминава пред мен говори си по телефона и гледа някъде надолу карайки с 50км/ч, трима души се спряхме и изчакахме, за да не ни смачка, тя въобще не трепна нещо да спре и да пропусне. Не използват мигачи, не пропускат на пешеходни, не гледат в огледалата, масово се пуши и се говори по телефона. Един приятел ми вика, че скочил на някакъв, който му направил забележка пресичайки с двете си деца, че нашия не му дал път. Аз му казах, че и на мен да направи така, да напъне да преминава докато пресичам с децата си и аз ще му направя забележка и с мен ще се въргаля.
  • 8 Рошко

    0 0 Отговор
    Ами че то в Сирия няма толкова убити бре, ама ако питате дойче зелето или Денис джамбаза сигурно ще кажат че са много
  • 9 gvdff

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    интересно за мен беше в южната част на италия как се пресича на пешаходна пътека. Ако седиш и чакаш трудно ще ти спрат, за разлика от тук. Ако тръгнеш да пресичаш веднага спират или те заобикалят. Но си е стряскащо в началото. Не карат бързо, общо взето както и тук, вечер ми се стори добре осветено, не както тук. Забързан е живота и повечето го осъзнават, имат някакъв синхрон в действията,хората си приличат. Тук сме хора на крайностите и е невъзможно да намерим синхрон, координция, темпо. Все сме на опаки, ама и липсват условия за това. Трябва да гледаш дали някой няма да те засече с кола някак, трябва да пазиш дупки, после шахти, след това да няма камъни, после пазиш тротинетки, после пешаходци, понякога едновременно всичко това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове