Last news in Fakti

4 Декември, 2019 12:14 5 873 36

Скандално: Плащаме парното на тарикати от всеки блок

  • парно-
  • отопление-
  • сметки

Сега всеки прави каквото си иска, алармира професор Никола Калоянов

Скандално: Плащаме парното на тарикати от всеки блок - 1

Абонатите на парното, които са приобщили балконите си към апартамента, надуват сметките за сградна инсталация на своите съседи, пише в. "Телеграф".

Причината е, че те отопляват вкараната в жилището тераса, но изразходваната за това енергия не им се отчита, а разпределя между всички домакинства във входа.

Затова проф. Никола Калоянов, ръководител на Центъра за енергийна ефективност към Техническия университет, предлага промяна в нормативната уредба, с която присъединените тераси да влизат в отопляемия обем на жилището.

"Причината е, че това увеличаване на дадено помещение с присъединяване на терасата, влияе на топлотехническите характеристики на сградата и сградната инсталация и трябва да се отчита.

Сега всеки прави каквото си иска. Някои дори изместват радиатора на терасата, слагат повече ребра и така всъщност те използват повече енергия от техните съседи. Би трябвало това да се отрази на сметките им", обясни проф. Калоянов.

Потребителите почти никога не уведомяват "Топлофикация", че са увеличили отопляемия обем. Затова фирмата за дялово разпределение трябва да установи промяната и да я отрази, като увеличи отопляемия обем на това жилище, обясни проф. Калоянов.

Това искане не се отнася за остъклените балкони, които са отделени с врата, прозорец и стена от съседното помещение, обясни професорът.

Според сегашната Наредба за топлоснабдяване "топлинната енергия от сградната инсталация се разпределя между всички клиенти по проект".

Друго сериозно перо в сметката за парно е топлинната енергия, излъчена от лирите в баните, които се приемат за отоплителни тела. Сега тя се изчислява по формула.

Според професора по топлотехника топлинният счетоводител трябва да сложи уред и да мери толплоизлъчването от лирата, а после да го разпредели на всички апартаменти по протежение на вертикалната тръба.

Това е възможно. Уредът се слага на последния етаж, където широката тръба на лирата завършва, за да върне водата. Отчита се топлината през тази лира и се разделя примерно на 5 етажа.

Така трябва да се прави, но не се прави, обясни проф. Калоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виме

    29 1 Отговор
    ЧСИ доволно потриват ръчички, а пораженциие, търпят, мълчат, викат: "Няма такава държава" и ЧАКАТ, Някой да ги опра'й
  • 2 Ники

    14 1 Отговор
    Писна ми, плащам си редовно, всеки път съм ощетен защото половина вход ме крадял, ами аз нищо не предоставям на този вход че да ме крадъ
  • 3 месара

    16 1 Отговор
    това добре, ама как ше стане? топлофикация трябва да влиза във всички апартаменти за да провери кой е обособил терасата, с подаване на сигнали от кооперацията няма да стане. за топлофикация е важно да си взима парите, те ти казват - вие сте собственици, оправяйте се!
  • 4 асдф

    12 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: професор Никола Калоянов да ходи да събира кафяви богатства по парковете и тротоарите....
  • 5 onq s konq

    12 3 Отговор
    А е казано:"Общото магаре- вълците го яли":)И ги чувам Разни как се хвалят че Парното било "благодат" но като им дойдат сметките,започват да се гънат като Трепетлики.затова и ЛИЧНО СПОРЕД МЕН наличие на Парно/от което посмъртно не можеш да се откажеш/ е "еКСТРА",СМЪКВА НАДОЛУ Цената на Жилището!
  • 6 Froid

    22 2 Отговор
    аз имам топломер и трябва да плащам по него , Какво ме интересува комшията който си е отворил прозорците цял ден и се проветрява !?
  • 7 гост

    15 0 Отговор
    Нали затова са топломерите, които да показват каква топлина е преминала през радиаторите, а не се плаща на бройка радиатор. ПО същата логика един алуминиев радиатор има много по-голям пренос на топлинна енергия отколкото стар чугунен или стоманен, но не се плаща еднакво, а се плаща спрямо показанията уреда. Топлото трябва да минава централно през входа и всеки апартамент да си плаща това, което влиза в неговата единица, а разликата межу централен и сбора на всички единични уреди да се разделя на броя на единиците. По-добра система от това няма, но вече е много късно за това, защото ниой няма да се съгласи да си разбие апартамента наново само и само да прекарат тръбите по друг начин. Моят съсед искаше да правим така миналата година, да прекарваме тръби през всички стаи, както е старата система, аз категорично му отказах и му обясних, че през моите стаи тръби няма да минат, като иска да си прекара газ и котел до апартамента, защото направи ли се централно и някой да се оплаче, че му било скъпо или че плаща енергията на друг после върви се оправяй.

    Коментиран от #15

  • 8 “Професоре”

    22 4 Отговор
    Парното отдавна се плаща според потреблението, а не по обем!
  • 9 аззззззззззз

    13 0 Отговор
    Нали има топломери, на тях се отчита колко е потребление ...Те за какво са и каква е тяхната роля,щом като ще се смята квадратурата.Има ли въобще някаква полза от тях и защо се плащат сметки със доста сложна формула от която дори служителите в Техем нищо не разбират.Къде отива топлото и парите които плащаме???
  • 10 боцмана

    17 0 Отговор
    Чрез остарели закони и вратички карат човек да плаща , дори и да не ползва радиатори. Тръбите минавали през жилището му , че платете му Вие от Топлофикация , че тръбите ви минават през частна собственост , или ги изкарайте извън апартамента и тогава ще трябва да се бъркате за извеждане на тръбите извън частната собственост и за изолация и въпреки това ще има загуби , които ще можете да изисквате със съдебен изпълнител , от гълъбите , врабчетата и оня дето клати дърветата.
  • 11 Боклук си Бойко

    5 6 Отговор
    Дреме ми за гнусните софиянци

    Коментиран от #18, #21

  • 12 Гост

    14 0 Отговор
    Обемът отдавна отпадна от формулата, но сега се търсят още пари за закъсалия ТЕЦ. Дали пак ще вземат коледни бонуси?
  • 13 клиент по проект

    6 1 Отговор
    ''Сега всеки прави каквото си иска''. Ами, демокрация, господин професоре. И след като, контролните органи, не могат да си свършат работата, топката е във ''всички клиенти по проект". Да вадим брадвите и да се почваме. Като в 18 век.
  • 14 НАТО ВЕЦ

    10 2 Отговор
    Пак ни "подгряват" за поредното "вдигане на жизнения стандарт". Иначе, мога да си пусна радиаторите на "7" и да си държа прозорците отворени. Кат имам пари, ще грея врабчетата, ако искам. Аз си го плащам, не комшиите. Нали топломерите са за това. Аман от "учени".
  • 15 Jeep

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Един трезво мислещ човек! Имаш +1 от мен. Тоя "професор" е станал такъв с връзки. И лирите в баните си имат топломер. Поне в моята кооперация е така, въпреки че аз отдавна приключих с теца.

    Коментиран от #24

  • 16 Г. Боевски

    8 6 Отговор
    Българите са крадливи, егоисти, мнителни и най-скъпото им е холната гарнитура и плазмата в скапаните панелки. Българинът никога няма да пусне някой да му обходи отопляемата площ. Българинът по пророда е едно малко стиснато човече, което краде ток и парно за сметка на другите. България прилича на българите.
  • 17 гост

    10 1 Отговор
    Заради такива педали като тоя , освен да ни натоварят сметките повече друго не знам какво може да стане.
  • 18 Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Боклук си Бойко":

    Ебали сме те за това ни тачиш селски терикат
  • 19 Гост

    9 2 Отговор
    Топлофикация = рекет! Комунизмът въобще не си е отишъл!

    Коментиран от #35

  • 20 истината

    12 1 Отговор
    Пълни глупости...Чудят се как да ни надуят сметките.
    Мошеници.....
  • 21 Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Боклук си Бойко":

    Но за боко си прав аре бегаи да се налагаше на пенсионерите и да избиваш комплекси докато не те обезкости някой софиянче
  • 22 Казуар

    2 4 Отговор
    Топломерите отчитат по топлината на ламарината, дали радиаторът е 1 метър кв. или 3 отчетът е еднакъв. Загубите от по големия размер от нормалния се плаща от всички като загуба. При ремонт на апартаментите някои слагат по големи радиатори.

    Коментиран от #26

  • 23 до горните

    2 5 Отговор
    Тука пишат хора къде хал хабер не са и чували за парно.Ако аз съм във вход къде с гласуване са решили да ползват парно,а аз самият не ползвам,то разликата се изчислява по формула,в която фигурира обема на жилището.Демек аз плащам повече,отколкото крадливия сулю с топломерите,защото сульо си е приобщил незаконно терасата.
  • 24 тухлата

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Jeep":

    В моя блок лирите в банята нямат топломери. Всички лири в сградата са с еднакъв цолаж, но ТЕХЕМ като ни праща дяловото разпределение , доказва че на всеки лирата харчи различно. Може ли проф. Калоянов да даде "научно" обяснение на този феномен...
  • 25 Дедо

    7 2 Отговор
    Какъвто ни е премиера и правосъдния министър ,такива са ни и "професорите"!
  • 26 НАТО ВЕЦ

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Казуар":

    Това е при "вертикалните" инсталации. Аз съм на "хоризонтална" и плащам само на дебит и температурна разлика вход/изход. А някой погледнал ли е, че ви слагат топломерите в горния край на радиатора! Защо ли?...
  • 27 Кукуригу

    5 1 Отговор
    Браво "професоре"!Аз като си топля всички стаи ,а комшията тарикат над мене му работи само един радиатор значи той краде от мене защото моя таван му топли пода!Я направо по кумунистически - всички по равно!
  • 28 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор
    Личи си, че никой от вас нищо не разбира, начело с този професор! Първо тази методика на отчитане не е приложима за България! Второ, парадокса е, че добре изолираните и направени жилища консумират много по-малко, а плащат с пъти повече от неизолираните. Защо: Защото сложените датчици отчитат температурата на мястото където са сложени. Сега си представете един добре изолиран апартамент, с пуснато парно. Горещата вода влиза с температура, примерно 60 градуса и излиза с температура 55 градуса от радиатора, защото жилището е изолирано и температурата в стаята е по-висока. Датчика отчита температура 57, 5 градуса. Същият този апартамент на горния етаж не е изолиран. Влиза гореща вода със същата тази 60 градусова температура , но излиза с температура 50 градуса от радиатора, защото жилището не е изолирано и температурата в стаята е много по ниска, освен това има една камара не уплътнена дограма, от където бие студен въздух в радиатора! И датчика отчита съответно 55 градуса, или по-малка консумация на топлинна енергия! Освен това, количеството на преминаващата гореща вода през радиатора на неизолирания апартамент е с пъти по-голямо, защото трябва повече енергия, за да се стопли жилището, но никой не отчита И този факт. За калпак на всичко, дяловото разпределение на сградната инсталация е и на обем по равно, а изолираните жилища консумират с пъти по-малко енергия от неизолираните, ама кой да се сети и за това! Във всичките формули за изчисляване на топлинната енер

    Коментиран от #29

  • 29 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Готин ама не съвсем":

    за изчисляване на потребената енергия е прието, че целодневната температура за София за периода октомври- април е минус 16 градуса, а за Русе, че е минус 17 градуса! В тези формули няма нито един верен коефициент, число или обосновка, защо е взето така, или доказателство, с реални експерименти, че предпоставката е вярна!
  • 30 Балканец

    3 1 Отговор
    Ама как подучват хората да почнат да се ковладят, кой съсед си е усвоил терасата..... Стари бюрократски номерца.
  • 31 Истината за Крадливата топлофикация

    6 0 Отговор
    Реално топлофикация не в дала отговор как точно се измерва топлоотдаването на радиатори при положение че еденицата за измерване я няма никъде като такава, и при каква температура на радиатора как точно отброява тези еденици, и ако моя радиатор топлоотдава повече и по бързо топлината от на съседа, дали това се вижда на отчитането на топломера, има хиляди неизяснени въпроси на които никой не може да отговори, дори специалисти в тази ибласт при въпрос мрънкаха 10 минути и реално нищо не казаха:-) Страшна простотия е това измерване без реално да знаеш какво и как се измерва!!! Сложили някви уреди къде цъкат някви числа и после тия числа се умножават и така балъците си плащат, тва го няма никъде по света, само в Булгаристан могат законно да крадът от народа а ние да се радваме:-)
  • 32 asd

    7 0 Отговор
    Добре аз имам усвоен балкон, но имам и 10 см изолация неопор и съм сигурен, че консумацията на енергия е по-малко отколкото бабата под мен, която е още с дървена дограма. Чие жилище е по-енергиино ефективно и кой трябва да плаща повече ? Искат да стрижат още, цялата тая работа с такса мощност е престъпна история. Крепостничество се нарича.
  • 33 Bubbles

    4 1 Отговор
    Яне аз едно не мога да разбера на тоя начин на отчитане : Значи системата на парното се пълни, водата се загрява и тругва по тръбите, минава през отворените радиатори и като стигне най горната точка отива обратно в станцията за да се загрее отново.
    Значи всеки един радиатор се загрява до определена температура която зависи от температурата на водата мнаваша през него.
    И понеже тая вода се загрява на едно място и ПОСЛЕ циркулира из сградната инсталация, това сам по себе си значи че няма никакво значение колко ти е голяма кутийката, а важното е колко радиатора имаш за пълнене.
    Примерно Аз ако имам апартамент 60кв/м а и 3 е=радиатора в него а пешо има апартамент 40 квадрата но има 5 радиатора шото така си е решил и някак е успял да ги натъпче това значи че Пешо ползва повече топлоенергия за да може да се захранят неговите 5 радиатора.
    А в същото време ако Гошо си приобщи балкона, пък ако ще и още 5 балкона да приобщи все юе си има толкова радиатори и все ще трябва толкова енергия да се напълнят а единствената разлика е че оголемените помещения няма да са толкова топли колкото са били докато са били по-малки защото радиатора като всяко друго неюо има обхват на ефективност.
    Казано на кратко - Според тяхната смешна теория, ако Пешо си тури радиатор на отворения балкон който дори не е остъклен ще му начислят енергия за това че е топлил целия квартал или може би дори целия свят, чудна логика...

    Оставяме на страна момента че това приобщаване на балкони е пъ

    Коментиран от #34

  • 34 Bubbles

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Bubbles":

    Публикувано във факти.бг: Оставяме на страна момента че това приобщаване на балкони е пълна селения.
  • 35 Тошо

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Пак ли, комунистите са ти виновни? По тяхно време се спеше на отворен прозорец и парното струваше стотинки на месец.

    Коментиран от #36

  • 36 Даскала

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Тошо":

    Те, затуй си го сабориха сами, комунизма, щото беше много хубав.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове