ФАКТИ.БГ

Румен Гечев: Категорично прогресивен данък!

С подобна промяна ще решим социални проблеми и ще възстановим справедливостта, убеден е депутатът от БСП

Публикувана: 4 Декември, 2019 16:36
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1175
Румен Гечев: Категорично прогресивен данък!
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

„Управляващите имат бюджет, но нямат политика. Продължава действието на плоския данък и това е отказ от бюджетна и фискална политика. Няма нищо обвързано с икономическото развитие на България от гледна точка на икономически растеж и решаване на регионални проблеми“. Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев, цитиран от партийния пресцентър на левицата.

По думите му от БСП предлагат конкретни решения. Умишленото занижаване на БВП и на бюджетните приходи се прави с различни цели – в това число, да може т.н. изкуствен излишък да бъде разпределян от управляващите без санкцията на българския парламент.

„Предлагаме категорично прогресивно данъчно облагане, което е господстващо в Европейския съюз. Многократно сме казвали, че няма развита страна, която да е била развиваща се е и да е станала развита без прогресивно данъчно облагане. Ние предлагаме умерено прогресивно данъчно облагане“, уточни проф. Гечев. Той добави, че в България се наблюдава задълбочаваща се социална поляризация. „С въвеждането на прогресивен данък ние ще решим икономически, социални проблеми и ще възстановим социално-икономическата справедливост“, категоричен бе Гечев. Той коментира и предложението за диференциран ДДС, като посочи, че такава е широката практика в ЕС – например Франция, Германия, Чехия, Унгария. „Ние предлагаме европейски практики, искаме да прилагаме европейския опит за прогресивно данъчно облагане и диференциран подход към ДДС“, заключи професорът.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El pepi
1 Отговор
ТОЗИ ПИШМАН ПРОФЕСОР ГО ЗНАЕМ,ДВА ПЪТИ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ.!

Оценка:
-7 +31

Русороб
2 Отговор
Тоя Гечев където фалира държавата няколко пъти акъл дава неговата мама шумкарска

Оценка:
-5 +25

Гост
3 Отговор
Какъв цирк и спях. Един от хората дето въведе плоския данък, сега ни обеснява как прогресивния щял да оправи нещата. Ако българетата наистина си мислят, че БСП е промяната е яко са го закъсали горките.

Оценка:
-4 +28

ЗЕВС
4 Отговор
Кой въведе плоският данък? Сергей Станишев 2008 г., същият сега лапа от европеиската софра с купените гласове. Заради тази отрепка сега България е най- бедната страна и с най- голямо разслоение между богати и бедни.

Оценка:
-1 +24

dragula
5 Отговор
Гечев да прави като вятъра.

Оценка:
-2 +12

6
Този коментар е премахнат от модератор
Агент Харолд
7 Отговор
И защо го махнахте? Защо плюехте неща, които Иван Костов ги говореше преди 10 години, а сега рязко обърнахте палачинката? Ах, Костов, велик беше, но неразбран.

Оценка:
-7 +5

Гост
8 Отговор
Кой въведе плоския данък късопаметни другарю Гечев ?Има хора с добра памет и помнят. Явно трябва да се ви се напомня!

Оценка:
-1 +18

Канчето
9 Отговор
Тоя да се връща у плевенско, дева и изпадняка дева .. за Виденовата зима иде Видов Ден!

Оценка:
-1 +15

фффф
10 Отговор
Щял да "възстанови справедливостта", като накаже трудолюбивите и предприемчивите, за да даде на мързеливите и некадърните! Болен, популистки комунистически мозък.

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +14

щурмфюрер фон Щрьом
11 Отговор
"Той добави, че в България се наблюдава задълбочаваща се социална поляризация." Я,Я,Натюрлих!

Оценка:
-1 +6

Лекар БГ
12 Отговор
Категорично НЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК!
Тозиш данък е идеален за мързеливите и чакащите някой да им свърши работата.Такъв данък,наказва силно работещите.Когато човек може и знае как да се труди,да печели-не бива да бъде наказван по комунистически.Сорка,"професоре"....от виденовата зима.

Оценка:
-5 +12

Северозапад
13 Отговор

До коментар #10 от "фффф":


Да разбирам ли от написаното, че примерно в Англия, Германия, Франция, Холандия и т.н са върли комунисти?

Коментиран от #20, #26


Оценка:
-2 +6

Р. Овч.
14 Отговор
Депутатът от БСП и бивш заместник-министър председател е роден през 1956 г. в гр. Червен бряг. Документите в архива на Държавна сигурност разкриват, че преди да бъде привлечен към сътрудничество ПГУ извършва цялостно проучване на социалния и семейния му статус.

От него се установява, че баща му е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски”, майка му работи в Държавното хореографско училище. И двамата са членове на БКП.

Самият Румен Гечев е член на БКП от 1981 г., женен е и е завършил е Висшия икономически институт (ВИИ) „К. Маркс”, където е главен асистент по специалност политическа икономия.

Трудовата си дейност започва през 1980 г. като щатен комсомолски работник в Районния комитет на ДКМС „9-ти септември” в столицата. След конкурс постъпва във Военна академия „Г. С. Раковски” като преподавател от началото на 1981 г., а от юни 1984 г. е на работа във ВИИ.

Сътрудник е на външно-политическия отдел на в. „Работническо дело”

Оценка:
-0 +8

Р. Овч.
15 Отговор
Специализация в САЩ – повод за вербовка

Според ДС научните си интереси Румен Гечев „насочва към военнополитически аспекти на капиталистическата икономическа интеграция”.

През есента на 1987 г. той е спечелил 9-месечна специализация в САЩ от фондация „Фулбрайт” по тема „Управление на предприятието в условията на икономиката на предлагането”.

Оценка:
-0 +6

Р. Овч.
16 Отговор
Сътрудничеството с ДС – въпрос на дълг

„Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите”, е записал оперативния работник в докладната си за проведената вербовка през април 1987 г.

Проведено му е обучение, при което на нововербувания агент (секретен сътрудник) са изяснени целите и задачи на външнополитическото разузнаване, ролята на сътрудническия апарат, важността на конспиративността и бдителността в разузнавателната работа, както и някои методи на противниковите спецслужби.

Още преди заминаването си предава на ПГУ списък с връзките, които той поддържа с радиолюбители в САЩ.

Оценка:
-0 +8

Р. Овч.
17 Отговор
„Ще отидете в Белене!”

От подробните материали в досието му става ясно, че той се е „държал високомерно” към останалите живущи, което още повече допринесло за неприязънта към него. В докладите на ПГУ е посочено, че „секретният сътрудник се държал конфликтно, като дори заплашвал с „изпращане в Белене” и разправа с помощта на МВР”.

Оценка:
-1 +6

Р. Овч.
18 Отговор
Сътрудник на ПГУ и след 10 ноември 1989 г.

Рухването на комунистическия режим не променя отношението на Румен Гечев към Държавна сигурност. Той не само че не преустановява контактите си с ПГУ, но и търси своя оперативен работник, за да му сподели, че е поканен от съответния комитет на партията за кандидат депутат.

И през 1990 г. ученият продължава да работи като сътрудник на ПГУ и на нейния правоприемник Националната разузнавателна служба (НРС). От документите от досието му се разбира, че по това време дава сведения за 23-годишен холандски студент 23 годишен гост на Българската индустриално стопанска асоциация, подготвящ дипломна работа по проблемите на поддоговорната система между българските фирми.

Чак на 25 април 1991 г. началника на отдел 01 на НРС утвърждава предложение за закриване на делото на секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ”. Мотивът е: „Промяната в насоките на работа на НРС доведе до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника.

Оценка:
-1 +6

Р. Овч.
19 Отговор
Това нещо ли ще говори за икононика, пари, справедливост. Комунист долен, дето участваше във фалита на държавата 1996г. при това активно, от 1 лице. Този трябваше да сме го изпраттили завинаги от България!

Оценка:
-1 +5

фффф
20 Отговор

До коментар #13 от "Северозапад":


Ти да не би да си мислиш, че популисти се раждат само в България? Мързеливите и некадърните навсякъде са болшинство и навсякъде има тарикати, които се възползват от простотията им.

Оценка:
-1 +6

Малка панагюрка
21 Отговор
Клецайте ме!

Оценка:
-1 +4

Матей
22 Отговор
Бравос,10 от 10 мнения против прогресивния данък,значи ли това че българския народ си харесва ярема,който вече няма сили да влачи!?Къде го има такова чудо,даже и в стари капиталистически страни.Бедните да пълнят хазната,а богатите--търбуха си,това трябва час по скоро да се прекрати.ДДС също е крайно наложително да има само за луксозни стоки, за граждани под линията на бедност да не се изискват никакви данъци,застраховки за коли ,осигуровки и пр. бирнически грабежи.

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +2

КУРнинов
23 Отговор
ТОЯ ЧУКУНДУР ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ И ОГРАБИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАД 2 500 000 БЪЛГАРИ ВМЕСТО ДА Е СПРАДЕДЛИВО ОСЪДЕН НА СМЪРТ КАКВОТО НАКАЗАНИЕ Е ИМАЛО ПО ВРЕМЕТО НА ИЗВЪРШЕНОТО ОТ НЕГО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО НАРОДА НА Р. БЪЛГАРИЯ СЕГА СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ИКОНОМИСТ С ПРЕТЕНЦИЙ ДА УПРАВЛЯВА ОТНОВО ФИНАНСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Оценка:
-1 +6

ДО МАТЕЙ
24 Отговор

До коментар #22 от "Матей":


Не си ползван главата като декоративно приложение към зад@ника. Р. ГЕЧЕВ и К. ИМПЕКСОВА ще възстановят СПРАВЕДЛИВОСТТА! На този, който фалира банките и икономиката на д-вата и крупната и единствена уволнена зам.м-р за корупция ИМПЕКСОВА, как им се побора в устата думата "справедливост". Ако имаше такава, трябваше да са в затвора за над 100 млрд. $, но ... 30г.паразитират в НС и искат да разпределят приходите е хазната, за които нямат заслуги. Щом тези говорят за справедливост, наистина имат с/щу себе си инфантилни и късопаметни дебили!
А ти стига си плакал, така си си направил живота. Искайте на "ПОЗИТАНО" 20 да върнат заграбеното! Когато започнеш да носиш отговорност за цяла д-ва, тогава давай съвети. За собственият си живот не можеш да носиш отговорност, какво ли за д-вата! Ме търси виновни за собсъвената си некадърност! Навъдила се е мурзелива паплач, която знае само да яде и се@ре!Възрастните казват "НАЙ-ЛЕСНО Е МАНУ ДА НАМИРАШ"! Срамувам се от мързеливи търтеи, които се страхуват да кажат истината, че са увредени безвъзвратно от соц.комунистическото време. Не се правете, че соц.миналото не виновно за увреденото ви мрънкащо поколение. Търсете си пенсионният фонд от тези, които ви ограбиха, фалираха и приватизираха д-вата! Пенсиите идват от пенс.фонд на работещите така, че спрете да искате. Работещите също имат с-ва! Цял живот яж и пий, днес се оплаквате, а гореспоменатите бяха ви направили 8$ пенсиите. Вие не оценявате доброто и си носите последстви

Оценка:
-2 +3

стоян георгиев
25 Отговор
тоя румен гечев отдавна трябваше да се е самоубил след заветната 1996 година и натвореното от него тогава,а не само не се е отровил с отрова ,а и се опитва да дава акъл!прогресивен данък искал завалията!

Оценка:
-1 +5

ДО 13
26 Отговор

До коментар #13 от "Северозапад":


Наглост, да веят руски знамена и да искат пенсии като в Холандия, Германия, работливите с европейско мислене държави. Щом си искате Русия, ще питате за пенсии в рубли. Там са по-зле от вас. В Б-Я НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЛИПСА НА СРЕДСТВА, НО НИКОЙ ДО СЕГА НЕ СЕ Е ОПЛАКАЛ ОТ ЛИПСА НА АКЪЛ. До днес всички проспахте фалитът, разграбването и приватизацията, сега всички дават мозъци. На луната ли бяхте?Когато Б-Я има стабилен и отговорен премиер, плюете и сте недоволни. Интересно е когато се откаже от политиката, кого ще плюете? Тогава няма да мрънкате, а ще виете на умряло, но няма да има кой да ви чуе. Защо не плюете ЖИВКОВ, който остави фалирала д-ва и огромно наследство от заеми+високите лихви, неизгодните за Б-Я договори от СТАНИШЕВ и царя, който щеше да ви оправи за 800 дни и накрая ви каза, че ви е сбъркан чипа. Поне в това позна. Няма д-ва, която да прави едни и същи грешки и да очаква различни резултати. В ГЕРМАНИЯ всички дружно взеха участие в разрушаване на берлинската стена, а вие си плачете още за соц.комунизъм. И днес м/ду източна и западна Германия има разлика в пенсии и заплати. Животът е лична привилегия. Който е умен и работлив, ще има и добри доходи. Които са мързеливи търтеи, ще са си винаги бедни. Вие направихте милионерите при падането на соц.комунизма, защо гласувате още за тях? Искайте от тях да върнат разграбеното, не от ББ! ИСКАЙТЕ ОТ ПОЗИТАНО 20, там са тези, които фалираха , разграбиха и приватизираха. Там са виновните. Не прехв

Оценка:
-2 +3

Болшевишката наглост
27 Отговор
Този безхаберник дето фалира държавата като финансов министър при Комунистическото правителство на другаря Виденов не трябва да му се дава думата да говори освен на партийните си събрания

Оценка:
-1 +5

пенсионер 219лв
28 Отговор
що бе?Капиталистите от БСП защо въведоха сегашния данък?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

-->
Ловци на бисери
Ген. Румен Радев
Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев коментира премиера Бойко Борисов
Реч в стил „държавата – това съм аз"."

Още бисери