Last news in Fakti

6 Декември, 2019 20:26 19 803 29

Край на опашките в КАТ

  • кат-
  • пререгистрация

Старите номера ще се запазват само за автомобили, закупени от и в България

Край на опашките в КАТ - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

От началото на декември всеки, закупил автомобил, може да запази номерата му, съобщи Нова ТВ.

В края на работния ден столичният КАТ е нетипично пуст. Валентин бърза да подаде документи за регистрация на колата си, която сега е с номера от Видин.

“Защото ми е сантиментален този номер, обичам си номерът и затова ще си го запазя, а не виждам смисъл, нали, какво като остане с друга регистрация”, казва той.

За близо 10 години шофьорски стаж, Валентин казва, че е сменил няколко автомобила. И всеки път се налагало да губи време и нерви, за да сменя номерата им.

„Няколко пъти се е налагало да слизам от колата, да видя какъв е номерът, или поне да вадя документите, за да видя какъв е новият номер. Така като си знам старият ми е много по-лесно”, допълва той.

От началото на декември, Валентин и всички български шофьори могат да запазят старите номера на колите си, ако са купили нов автомобил Услугата била в полза на гражданите, уверяват от МВР.

„Цената на един комплект регистрационни табели за автомобили е 12 лв. - 11,98 ....с регистрацията, извършването на регистрация, в нашата система автоматично се вкарва адресът на собственика, на новия собственик и това се препраща на самите общини”, казва Любомир Димитров - ГД "Национална полиция”

Дори и да не сте с регистрационна табела от адреса си по местоживеене, данъците за колата ще плащате според налозите в съответната община, уточняват от МВР.

„За нас има и минуси, защото създава объркване, особено за нашите служби криминални.И други. когато се издирват автомобили и такова, веднага се гледа номера и по номера се установява, че е софийска регистрация. Но на практика той може да е с врачанска или каквато и да е друга”, допълва Любомир Димитров - ГД "Национална полиция"

Старите номера ще се запазват само за автомобили, закупени от и в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    50 3 Отговор
    Имам човек в КАТ.......
  • 2 чакащият

    122 6 Отговор
    А бе, не може без опашки, бе! Как така?! Трябва да чакаш до припадък. Да те посрещнат служителки. Сериозни. По-младите - любовници на катаджийски шефове. По-дъртите - жените им. Наоколо да се разкарват милиционери и да те проверяват от-до. И всички едни сериозни - джандар-сурат. А-а-а-а, къде без тези соц. и герб-екстри?!

    Коментиран от #22

  • 3 Коментар📝

    25 2 Отговор
    РЕЗОН МЕДИЯ НАД 11 000.000лв.Парички е ПРИБРАЛА ОТ ЕВРОПРОГРАМА.И МОГА ДА ГО ДОКАЖА.НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ ДА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА МЕ ЦЕНЗУРИРА С ФАКТИ.
  • 4 комшията

    50 16 Отговор
    Това е пълна глупост, създаваща само объркване и хаос. Опитали са се да копират европейските държави, но е побългарено. В европа има ред и ако един шофьор си прозаде старата кола си запазва старите номера за него и може да си ги сложи на новата кола. Но ако отиде за живее в друг град, тотава трябва да ти смени. А у вас днава точно наопаки, така както наопаки си клатим главата за да и не.

    Коментиран от #5, #10, #24

  • 5 Другия комшия

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "комшията":

    Комши,за коя Европа става въпрос в коментара ти?

    Коментиран от #6

  • 6 комшията

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Другия комшия":

    За тая в която говорят на немски
  • 7 Не разбрах много

    8 7 Отговор
    "Дори и да не сте с регистрационна табела от адреса си по местоживеене, данъците за колата ще плащате според налозите в съответната община, уточняват от МВР." Това какво ще рече? Примерно живея в Лом, обаче купувам кола от бургазлия и съответно колата ми е с бургаски номера и искам да ги оставя. Какъв данък ще плащам - ломски или бургаски?

    Коментиран от #8, #23

  • 8 Гошо

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбрах много":

    Там където последно си се регистрирал по местоживеене, дори и да е временно. Т.е.ако бачкаш в Смолян и си на квартира и си с временна адресна регистрация там - плащаш на смолянската община.

    Коментиран от #26

  • 9 Канадиец

    36 4 Отговор
    Тези досадни тъпотии са свързани с данък мпс и адресна регистрация. Колата е необходима вещ за всеки ден, защо има данък върху нея? Ми то така утре могат да въведат и данък мобилен телефон! А и какъв е смисъла да те записват къде живееш като реално може да си другаде? В Канада тия двете неща ги няма и считам, че без тях е по-добре. Да не говорим и че с мойта винетка от Албърта мога да ходя в другите провинции и щати. Колко па да им изтъркам шосетата с колата си за 1 пътуване в годината. В Европа си е дране отвсякъде.
  • 10 Is 200

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "комшията":

    Да бе в Европа е така пии си хапчетата.
    Там и нотариус няма даже.
    Застраховката като решиш да я спреш ти връщат пари.

    Коментиран от #18

  • 11 Десо

    20 3 Отговор
    Край на опашките,но начало на ядовете!
  • 12 Киро

    4 4 Отговор
    Без да слизаш си го виждаш в малкия талон или гражданската
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Доналт Тръмп

    30 1 Отговор
    Табелите добре ,а регистрационните талони голям и малък дядо коледа ли ще ги донесе ,висене ще има пак колкото си искаш братлета по гишетата.
  • 16 Ицо

    12 5 Отговор
    Имам човек във КАТ и ми дреме на гъ...а!!!
  • 17 чичо НАП

    22 0 Отговор
    И ся кво, мангалчетата за бързи поръчки пред КАТ, останаха без работа ?
  • 18 Питащия

    30 0 Отговор

    До коментар #10 от "Is 200":

    Нотариусите кога ще ги съкратим от процедурата????
  • 19 АЛ КУРОПАТКИН

    9 2 Отговор
    и сега всички баровци със нови и мощни коли ще се регистрират в най-евтината община за да плащат по малко данък
  • 20 гощо

    5 13 Отговор
    По каналите има нЕкой са се взели много на сериозно! Ама то само на тВа място се чустват важни,само там все нещо зависи от тях в животецът им! Що се отнася до номерата нещата са ясни! Никой купил си кола от прованса не би я карал с прованселските номера тук в София! Обратното ще е факт! Друго си е на село с софийските номера да се разцъкваш тцтцттцт
  • 21 един от вас

    7 0 Отговор
    цъкам си със софия град номерата три годинки и плащам по скъп данък и застраховка и сия житкам на село важното че съм разпознаваем .
    Сега ще сия запиша на село в най бедната община и ще си върна изгубените пари.
  • 22 Николай

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "чакащият":

    Много е яко чакаш си на опашката вънка няма навес, зима е вали сняг или дъжд, а по морето и студен вятър. Що разваляте удоволствието на МВР да тормози хората. На 1 гише си подаваш документи, на гише 2 пак и те пращат на банката да платиш щото не им работи пос терминала, на гише 3 чакаш да кажеш какъв номер искаш и пак си даваш документи и връщаш предния номер на колата, на гише 4 си получаваш новия талон на колата и накрая отиваш при техниците да ти сложат новите номера. А забравих и канала дето трябва да чакаш ако колата е нов внос и купена от друг град. От 08,30 до 16,30 часа ако имаш късмет да не останеш за утре.
  • 23 Николай

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбрах много":

    По добре да не плащаш варненски и бургаски данъци, че са от най високите.
  • 24 Дионтей

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "комшията":

    Не знам за Европа като цяло, но в Англия номерата показват не град или община а буквен код, който отговаря на годината на първа регистрация на автомобила. Там номерът си остава завинаги с колата и няма никакво объркване. И кому е нужно да знае от регистрацията, откъде е колата нали в системите има данни кой е собственик на автомобил с тази регистрация. Полицията отдавна минаха на електронни системи с бази данни, че имат и камери със сканиране на номер и автоматична проверка. Време е да минем крачка напред в мисленето, стига с тези тетрадки, тефтери и бележници.

    Коментиран от #27

  • 25 SAAB

    2 1 Отговор
    Само ,че .........сега като обвържат номера с нарушенията ....при продажба сами ще искат да си сменят табелите с нови :)
  • 26 hahah

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Ами ако имам две временни. Не говори щуротии
  • 27 Бартоломей

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дионтей":

    е да ама нали трябва да се усвояват едни пари от регистрационни табели и талони...то ако не бяха тия усвоявания щяха и здравната система да копират от англетата ама
  • 28 Точно така

    3 0 Отговор
    Айде сега да видим милиционерите на караулката преди Кърджали дето умират да спират НЕ-КЖ коли, как ще разбират толкова отдалеч, че идва опасен враг, а не поредният кърджалиец, закупил кола с номер РВ,СА,PA, и сменил само талона. Е са ви се... ма....та фатмаци такива. :)
  • 29 Селянина с колелото

    0 0 Отговор
    УРАААА ДА ЖИВЕЕ КОРУПЦИЯТА, Е ТАЯ ДУПКА СЯ КАТО СЕ ОТВОРИ ТО ЩЕ Е МАЗАЛО, ТА ПОРЪЧКОВИ НОМЕРА ТА ШМЕКЕРИИ...УЖАС!!! ПРОГРЕСА ВЪРВИ ЯКО....НАДОЛУ. САМО СИ ГЛЕДАЙТЕ СЕИРА КОЛКО ЩЕ НАМАЖАТ ОТНОВО ПОКРАЙ ОНИЯ ВЕЛИК % ЗА ТОЯ КЪДЕ ТЕ Е ПРЕПОРЪЧАЛ ОТ ОНЕЯ 250 ЧОВЕЧЕТА ТАМ МИНЬОНИТЕ В НАРОДНИЯ ЦИРК!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове