Last news in Fakti

27 Декември, 2019 09:43 4 111 48

Карадайъ: Само нелегалната организация на Доган се бореше с комунистите

  • мустафа карадайъ-
  • доган

По онова време джамията беше заключена, както и църквата. Ключът се намираше при партийния секретар

Жертвите от опита за насилствената асимилация направиха така, че благодарение на д-р Ахмед Доган, в комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше организирано да се противопостави на този режим. Това е нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред паметника на "Тюркян Чешма" в село Могиляне, съобщи offnews.bg.

Всяка година в селото се организира възпоменателен митинг-мевлид за жертвите на "възродителния процес" и трагичните събития през 1984 г.

Водачите на нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган, бяха разкрити, бяха в затворите, но от затворите успяха да организират мирните протести през 1989 г., срещу които държавата пак излезе с танкове и автомати. И пак дадохме свидни жертви, но успяхме да свалим комунистическата и тоталитарната власт, за да дойде демокрацията в нашата родина, каза Мустафа Карадайъ.

Днес, ако има политици, които се опитват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест. Но ние не сме като тях, ние ще говорим за тези исторически факти, за да може нашите деца и следващите поколения да ги знаят. Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989 г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990 г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи, заяви председателят на ДПС.

Той е категоричен, че "всички наши жертви и герои направиха възможно днес в нашата родина, в нашата България, да можем да си честитим и Коледата, и Байряма".

По онова време джамията беше заключена, както и църквата. Ключът се намираше при партийния секретар, а не при ходжата или попа. Промяната не стана лесно, каза Карадайъ.

Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците - казва някой. Не, напротив! Докато нас ни има, ние ще пишем онези учебници, които носим в нашите души. Ако живеем в един лицемерен свят, в който съдържанието в учебниците ще бъде едно, но в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре. Трябва с достойнство да приемаме фактите от историята, но не за омраза, разделение или противопоставяне. Точно обратното – трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактология, твърди председателят на ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    65 1 Отговор
    Комунисти се борят с комунисти! Много оригинално, ти ли го измисли?
  • 2 Кой те пита бе???

    64 1 Отговор
    Кой го интересуват комунистите? Гледай държавата в какво я превърнахме, вие още с комунисти се занимавате... Мафия сте и всички за въжето
  • 3 нико

    68 0 Отговор
    И на този циганин гащите са червени и се кланяше на партийният си секретар......

    Коментиран от #30

  • 4 Гнида

    52 3 Отговор
    И на тия им пречат комунистите ! Стават банални !
  • 5 НРБ

    58 0 Отговор
    Аз защо после точно Доган управляваше с комунистите, прегръщаше се и целуваше със Станишев пред народа ви ???? Сига ли сетихте, че точно комунистите сътвориха възродителният процес ???. Лицемерни сте ....изумитено късопаметни лидери на ДПС !!!
  • 6 Последния софиянец

    72 3 Отговор
    Доган учеше турците да правят бомби и да взривяват майки с деца.
  • 7 Срам ме е от управниците ни

    58 1 Отговор
    Ей такава лъжа не бях чувал скоро ! Агенти на ДС се борят с ДС !!!???
  • 8 Ха ха ха ха ха хо ха хо оуууу

    44 0 Отговор
    Заболя ме корема . ЕВАЛА тоя се е напил групово с шефа си.
  • 9 Valio

    47 6 Отговор
    Бегай си в Турция бе резняк......
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 6 Отговор
    А гара БУНОВО убитите Дечица едното бе глухо нямо
  • 11 Zyggy

    46 4 Отговор
    България е една тъжна държава.Почти 3 милиона българи ги няма тук,а този долен ибрик говори за нелегалната дейност на Меди Доганов...Имаме един,Един основен проблем-хората ги няма...Демографска катастрофа...Ние изчезваме като народ и нация...

    Коментиран от #15

  • 12 Забелязъл.

    44 1 Отговор
    Тоя фес още малко ще каже че ДПС е свалила комунистическия режим в целият свят от власт.
  • 13 Грешката при джамията

    47 4 Отговор
    не е че е била заключена, грешката е че не е била разрушена! Ще ми слагате бомби по влаковете, избихте майки и деца, че накрая сте жертви! Тези от атентатите срещу Ердоган ги разкатаха! Защо е трябвало на вас да ви постелим! Отвориха ви границата, Турция прибра хубавата стока, боклука го върна "обиден от всякъде"! И днес станахте и жертви! Що не идете в Турция да си правите атентати да видите там как ще ви оправят? Ама отде кураж, бащите ви и майките добре са ви научили какво са ги правили братята им турци, и си кротувате тука! Тука поне не ви "обиждаме"!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 5 Отговор
    ПОМНИМЕ гара БУНОВО

    Коментиран от #48

  • 15 Японеца

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Zyggy":

    Ами правете деца бре,аланкоолу....А не само да плямпате!

    Коментиран от #18

  • 16 Антисиганист

    22 3 Отговор
    Преятехлю, докога с тая пиеса?!
    Раздухване и преувеличаване на няколко случайни инцидента!
  • 17 Кой68

    22 0 Отговор
    Наистина нещо създадено от ДС е нелегално...То и Т.Живков е бил "нелегален" но никой не го е тъсил..........
  • 18 Спиро

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Японеца":

    Е, как да стане? Смартфоните и таблетите, не могат да раждат.
  • 19 Раздвоение

    8 1 Отговор
    Фантастиката е книжна, истината е друга. Измислици за електората.
  • 20 О. Ч. З

    15 0 Отговор
    Само не разбрах по къкво е доктор ако е по кражби значи си се объркал трябва да е професор и ако тука нямаше никаква демокрация такива паразити като тоя нямаше да виреят и все нещо им пречи това е като израза да му подадеш пръст и той да ти налапа ръката
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гого от шопско

    15 1 Отговор
    Този турчуля е со гъонени очила ,кога дума за убийства,клане,та и за танкове.Даже дека дума за това?У нашата България.След 500 години робство,насилия,убийства по цели маали,то кланета то насила турска вера,та сега турчулята пак сакат България.То срамота да думаме и за този хаирсъзин Ахмед Доган.По социализмо беше у панделката.Сега такива ги думат по свето терористи.А този от депесето дума,че он е герой.Каков герой?Терорист с тапия!
  • 23 Гого от шопско

    10 0 Отговор
    Този турчуля е со гъонени очила ,кога дума за убийства,клане,та и за танкове.Даже дека дума за това?У нашата България.След 500 години робство,насилия,убийства по цели маали,то кланета то насила турска вера,та сега турчулята пак сакат България.То срамота да думаме и за този хаирсъзин Ахмед Доган.По социализмо беше у панделката.Сега такива ги думат по свето терористи.А този от депесето дума,че он е герой.Каков герой?Терорист с тапия!
  • 24 ТТТТ

    14 4 Отговор
    Идеята е на американските служби да подкопаят комунистическия блок по някакъв начин! Хванаха за ушите Турция и нейните служби, вкараха агенти по селата и хоп вербуваха срещу пари Аххмет Дооганн! От там на татък Доган вече е истински терорист, който за съжаление остана ненаказан! Българските турци не са виновни като цяло, но и българите не са виновни - просто се защитавахме, както в момента си защитава държавата Башар Асад нападнат отвън!
  • 25 Вероятно

    13 1 Отговор
    Ей , този Доган ще го извадят по-велик от Горбачов , ЦРУ , и Митьо Гестапото взети заедно.

    Коментиран от #36

  • 26 Тръмп

    11 0 Отговор
    ДПС е Държавна Партийна Сигурност,продукт на комуноидите от КГБ в Кремъл,другото е лъжа и измама!!!:):):)
  • 27 Политолог

    23 4 Отговор
    Митове и легенди с които се опитват да ни заблуждават от ДПС. А бай Осман лапа и вярва. Нелегалната организация на Ахмед Доган се "бореше" с терористични методи.Взривиха вагона за майки с деца на гара Буново, взривиха сладкарницата в хотела гр. Сливен, взривиха чакалнята на гара Пловдив. Ако бяха истински мъже, анти комунисти да бяха сформирали партизански отряди, да бяха поставили взрив на майките с деца във влака, а в резиденцията Бояна и Банкя, Партийния дом. А то агентът на ДС Ахмед сокола воюваше срещу невинните майки и деца. Лицемери, има БОГ
  • 28 Ахаааа

    12 0 Отговор
    То туй било борбата целувки лизане , порнотеатъра на два пъти ! И ОГРАБВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА В КОАЛИЦИЯ !
  • 29 Мунчо

    13 7 Отговор
    Скоро ще квичите от страх и сами ще си признавате, че не сте никакви турци а помохамеданчени българи с такъв израз на лицето, че ще бъдете като от филми на ужасите - това ще изразява и лицето ви.
  • 30 Дпс

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "нико":

    Вашите майки са циганки, а Карадайъ като говори така не зная дали си вярва ,защото благодарение на Комунистите се сдоби с евтин апартамент в София за 17000 лв , с къщи за гости уреди родата , вкара роднини в Европарламента, сдоби се с такива имоти и пари за които може би и на сън не ги е сънувал, а само той ли ...? Всички от централното ръководство са агенти на ДС, включително и Доган
  • 31 ДЖЕМИЛ

    11 0 Отговор
    пак глупости даим поверваме ли КОЛКО ПАРИ ОТКРАДНАХА
  • 32 И тези нещастници

    13 1 Отговор
    от ДПС започнаха да пишат българската история. Нямат ли си турска.? Въобще май е време да се приеме закон за българската история. защото гаврите и безотговорното отношение към българската история на политици, платени историци, пишман политолози и др. идват в повече.
  • 33 Асен Илиев

    1 1 Отговор
    Евала Мами! Обичам те! :)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дръндар

    11 0 Отговор
    Доган си е баш комунист - доносник на ДС. Участваше в провеждането на Възродителния процес.
  • 36 Уикипедиа

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вероятно":

    Ето я биографията на Ахмед Доган в Уикипедия, проверете :
    През 1985 година завършва и Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ) на Централния комитет на Българската комунистическа партия. През 1986 година защитава кандидатската си дисертация и постъпва на работа като научен сътрудник в Института по философия.

    Агентурна дейност и престой в затвора Редактиране
    Още по време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на Държавна сигурност (Управление III Военно контраразузнаване). През 1979 година е прехвърлен към Окръжно управление на МВР – Варна, а през 1979 година – към Първо главно управление. По време на агентурната си дейност използва псевдонимите „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“, като за работата му са запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, разходни документи, отчетени от оперативния работник, документи от ръководилите го щатни служители, лични и работни дела и други.
    .
  • 37 Ами

    9 1 Отговор
    Кво се е борил доган бе.Комунягите ако искаха, щяха да ги избият до нула време.
  • 38 Румен

    8 1 Отговор
    Тоя темерут от ДПС дето не знае да говори български се застъпил за Сокола от ДС. Ще дойде и твоя ред. Споко.Мизерни Олигарси. Ваща мама мръсна
  • 39 Африканеца

    10 0 Отговор
    Ами дайте му още един ТЕЦ
  • 40 Африканеца

    9 0 Отговор
    Ами дайте му още един ТЕЦ
  • 41 Дон Бриньон

    8 1 Отговор
    Смешник сега няма комунизъм за какво тогава се бори вашата противоконституциона партия а? Борите се да крадете и съсипвате България подли мошеници няма да ви се размине!!!
  • 42 Чума

    9 1 Отговор
    Вече няма комунисти и никой не ви сменя имената! Напротив! наместени сте централно във властта, а Доган управлява Боко от сарая! Ето, сега се видя, че е далновиден хидроинженер! Изгради Цанков камък и проверките доказаха, че проекта е изпълнен перфектно. Ако бе се занимавал с язовир Студена, сега нямаше да ходи на пожар в Перник като нашия главанак. Та, след като нелегалната организация на Доган и ДПС си изиграха ролята, защо не се разпуснете и да бъдете нормално представени в партиите от българския /подчертано/ политически живот?
  • 43 Анатема

    6 1 Отговор
    Тогава са сменяли имената, а сега сменят текста на ,,Под крилото на Присъствието!
  • 44 Хаджи Генчо

    9 2 Отговор
    Българските турци са работливи,отговорни и разумни хора,защо и при тях боклуците са начело на управлението.Май конфликта е между честните и работливи от една страна и интересчийте ибрикчий нагаждачи от друга страна
  • 45 агент Сава

    6 0 Отговор
    Айде и тоя с глупостите , агентът от ДС и ''нелегалната'' му организация се борили с комунистите , пардон членовете на БКП.
  • 46 Дарил

    5 0 Отговор
    Тоя черен чичо яко баданосва
  • 47 Карабинъ

    6 0 Отговор
    Хей комсомолец,вземи си бурканче с вазелин и бягай при вашите в Анадола.
  • 48 Свой

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А така да им се припопнят атентатите.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове