Last news in Fakti

27 Декември, 2019 20:10 3 564 32

Стефан Цанев: Демокрацията е много дефектна система

  • стефан цанев-
  • демокрация

Тя разделя обществото на бедни и на богати. Няма друго решение освен ние да избираме свестните хора, каза драматургът

Стефан Цанев: Демокрацията е много дефектна система - 1
Снимка: БГНЕС

Родителите, които говорят на бебешки език обричат децата си на бедност. Те трябва да им говорят, като на големи, за да се развиват. Театрите трябва да се стремят към това публиката да се издигне. Това каза драматургът, поет и писател Стефан Цанев в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия в коментар за прехода и за Българските хроники.

„Демокрацията е много дефектна система. Тя разделя обществото на бедни и на богати. Няма друго решение освен ние да избираме свестните хора“, смята известният българин. Той даде пример с Финландия, където властта е преминала в ръцете на 30-годишни момичета. „Младите хора трябва да управляват, а не старите. Човек трупа опит, но не се променя“, обясни Цанев.

„Не бива да се правят прибързани политически обобщения, затова и аз не желая да го правя“, подчерта писателят ни.

„Певиците на поп фолка се стремят да се върнат към истинската музика. Много от тях са талантливи. Пазарът ги бе заставил да застанат ниско и сега пазарът ги връща. Един млад човек може да ходи, както си иска облечен. Възрастният трябва да се облича по-елегантно и да е по-достолепен. Трябва винаги да носим най-чистото и красивото и да го демонстрираме“, коментира още Стефан Цанев.

Той призна, че слага знак на равенство между приятелите и семейството. „Семейството не можеш да го избираш. Приятелството е много важно, защото те те избират и ти тях. Това показва какъв си“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    33 2 Отговор
    Той и Сократ го е казал. Демокрация е имало и в древна Гърция където между другото още е имало роби. Робите мислите ли че са имали право на глас? Англия също е станала демокрация когато още са владеели 1/4 от света и са го експлоатирали нечовешки.

    Коментиран от #11, #27

  • 2 Йосарян

    17 4 Отговор
    Всяка система се дефектира, при наличие на Интерес. Съответно всички т.нар. Системи са дефект? Крайно религиозна идеология.
  • 3 Вова

    29 2 Отговор
    Ами даааа "младите" под 30 години само, и навсякъде те на всички нива, стажове финансирани от държавата, приоритет за работа и т.н., защото про презумция са "отворени" и много кадърни. Всички над 30 години да им се тегли по един куршум, за да не хабят въздуха!!!
  • 4 Последния софиянец

    42 5 Отговор
    За демокрацията не знам, защото в България никога не я е имало. Виж за тоталитарния модел на Бойко съм сигурен че е тотално сбъркан.
  • 5 Българин

    14 33 Отговор
    Стефане,що не си гледаш изкуството и да оставиш нещата,които не разбираш на другите да ги вършат.....Или си се родил и ти Вчера и неси участвал активноо в изгрждането на на Развития Социализъм.....И колко задника олиза за да издадеш нещо.....Що не си гледате старините на спокойствие,червени .....

    Коментиран от #15, #24, #28

  • 6 Автомат

    12 2 Отговор
    То всички политически системи и идеологии за никакви х#й не стават.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Behemoth

    11 3 Отговор
    Най добрата система е БАЦЕвщината ама народите по света още не са дорасли за нея !
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 9 Отговор
    НЯМА ПО ХУБАВО ОТ КОМУНИЗМА. ЛЕНИНИЗМА. ХОРАААА
  • 10 Хасфалт

    20 1 Отговор
    Не е до системата, хората не ги бива по природа, а у нас пък хич... Винаги по-силния иска да експлоатира по слабия, пък каквато и щеш система да е...

    Коментиран от #12

  • 11 Тъй е.

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    В Атина, са се управлявали с пряка демокрация. Само мъжете, които са служили в армията и са били богати, и образовани. Са могли да гласуват. Най-добрата система е абсолютната монархия. Има по-голям шанс да ти се падне един добър цар, отколкото 240 депутати.
  • 12 Последния софиянец

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасфалт":

    Точно за това са моралните и законови правила. Да възпират силния и защитават слабия. Затова у нас съсипаха морала и справедливостта. За да могат легално да ни обират.
  • 13 no name no face no number

    22 4 Отговор
    Ква демокрация чист замаскиран гаден капитализъм пфу.......
  • 14 Йосарян

    2 0 Отговор
    Нека сме по Палави! Антон Дончев...
  • 15 Никой

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Изкриви си приказката и кажи, че не е прав
  • 16 Автомат

    3 0 Отговор
    Извинете ме за грешката .Пише се (някакъв).
  • 17 Тодор

    2 0 Отговор
    Струва ми се, че и Пълрвобитно-общинната система у нас, още е куцала нещо!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Другия с коня

    6 4 Отговор
    Не сте го училикато малки,не искате да го научите като големи....Кога...Хората. не се раждат РАВНИ....Един го може,друг-не....Един е умен,друг -не....Някои печелят пари,други чакат да им дадат заплата....Няма Обществена справедливост....Битката вонаги е ЛИЧНА....И мезете блажно,за да разсъждавате трезво...Наздраве.
  • 20 На Цанев

    7 6 Отговор
    не може да му се угоди. Беше критикар на комунизма, сега критикува демокрацията, кво иска знае ли? Само мъти акъла на хората.

    Коментиран от #25

  • 21 Джон доу

    3 10 Отговор
    Тия над 60 им тегля една тръба зад врата и ги влача в ямата при другите, веднъж на седмицата фърлям негасена вар, защото Гласа ми каза тъй да правя!
  • 22 Така е

    17 1 Отговор
    Демокрацията е измислена от мафията, за да могат да влязат ЛЕГАЛНО във властта! В демокрацията може всеки да не стане политик, дори индивид с канибалски наклонности, стига да може да привлече или купи достатъчно гласове!!! Мафиотите имат пари за купуване на гласове и са огромни популисти, които зарибяват наивниците с красиви обещания. Демокрацията е най-лошият вид на управление за обществото!!! Дори Кристалина Г. беше признала, че в демокрацията е нормално престъпни и терористични групировки да стават в бъдеще легални политически управници
  • 23 Kali Yuga

    1 7 Отговор
    Комунистическа откачалка.
  • 24 Guest

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Що не му прочетеш Хрониките преди да плямпаш, като типично българско, долно плямпало?! Бая ще се позамислиш инак и ще ти обърнат представите. Ако можеш да мислиш нормално де!
  • 25 Guest

    13 7 Отговор

    До коментар #20 от "На Цанев":

    Разграничавай понятията! Стефан Цанев критикува БЪЛГАРСКИЯ комунизъм и БЪЛГАРСКАТА демокрация. Ние сме измекяри още от преди 8 - 9 века и гледаме всичко да опорочим максимално. И комунизъм и демокрация с не човешки лица - това сме ние! Ако го четеш ще разбереш как завоалирано и тъжно ни казва, че не ставаме за никакъв, независимо от обществения строй!!! За съжаление е безкрайно прав!
  • 26 ФАКТ

    4 6 Отговор
    Много мъдри думи !!! Браво !!!
  • 27 нагаждачът си е нагаждач

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Този пак изпълзя. По времето на социализма възхваляваше бъдещият комунизъм. После възхваляваше така наречената демокрация. Сега плюе демокрацията, че била дефектна система. Защо така? Този нагаждащ се нарцис не прави разлика между демокрация и капитализъм или се прави на наивен. Демокрацията е само една от формите на системата капитализъм. Другата форма на капитализма се нарича фашизъм. Демокрация е имало и при робовладелските системи в Елада и в Рим. Демокрация имаше и при социализма в НРБ, и се наричаше народодемокрация, която функционираше като двупартийната система на партиите БКП и БЗНС, плюс обществената организация ОФ, по същество безпартийно движение в подкрепа на социализма.

    Коментиран от #29

  • 28 прав си

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Че е гъзоблизец е безспорно и доказано от така скалъпените му стихове от преди и след 10.11.1989 г.
  • 29 Боцо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "нагаждачът си е нагаждач":

    Мали какви глюпости си натворил! Как ще има демокрация при робовладелска система , бамбук?Хахахах. Демокрация е имало в градовете държави на древна Елада.Прост народ-робовладелска демокрация. Хахахах
  • 30 Дядо Йоцо

    2 0 Отговор
    Тоя, все е на опаки на това което се случва , за да е интересен... да вземе да измисли не,къв друг номер
  • 31 Слави Славов

    3 0 Отговор
    Не демокрацията е дефектна,а ние!Демокрация означава управление на народа,а не от народа!Тотално бъркаме понятията и затова сметките не ни излизат!
  • 32 Грую

    1 0 Отговор
    Ами усетил се е! Основните дефекти на демокрацията имат за цел наглите, нахалните и посветените да богатеят, а скромните , свестните и работливите да гинат в нищета и стоят встрани от паричните потоци, като им се подхвърлят трохи за да не са чак толкоз гладни, че да награбят вилите и брадвите. Това е посоката за всичките дефекти на капитализма, но стига с черни краски и да завърша със заглавието на българския филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" или може би "навсякъде" .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове