Last news in Fakti

7 Януари, 2020 10:16 4 283 28

Ровят колетите за домашно вино и ракия

  • колет-
  • пощи-
  • вино-
  • ракия

Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта

Ровят колетите за домашно вино и ракия - 1
Снимка: БГНЕС

Колетите, изпращани по пощата или с куриерски фирми, вече се отварят за проверка дали в тях има домашно вино или ракия без акциз. Това става след като от 1 януари влязоха в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен, пише в. "Труд".

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози.

Пощенският служител или представителят на куриерската фирма може да поиска от изпращача документи, свързани с произхода на стоката, както и препоръчана от митничарите друга информация, гласят още промените в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като например пренасяне на домашна ракия без платен акциз или пък на домашен алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя. Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа, гласят новите текстове от закона.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    51 1 Отговор
    Е оти посегате на вековни български удоволствия?

    Коментиран от #6

  • 2 Боже

    73 3 Отговор
    само простотии в тази държава. Всичката България втасала, до половинката ракия на бай Иван опряла.

    Коментиран от #8

  • 3 Stoich

    63 4 Отговор
    Измекярско правителство.
  • 4 Николов

    41 1 Отговор
    Абе, Аз ли не съм на ясно или автора пише боза. виното е акцизна стока, но с нулева ставка. как да представя документ, че съм платил "0" лева?

    Коментиран от #13

  • 5 Тодор живков

    40 11 Отговор
    Харесва ли ви новото време а другаре😂😂😂😂😂😂😂😂кво го мислихте 1989г кво стана а 😂😂😂😂😂😂май прескъпо ше плащате за дънките косите роковете дрогада бургерите порното нали комунизъма бил античовекши строй коли немало разнообразни шарени опаковки у магазина немало избор у магазина все едно и също било сичко😂😂😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 6 Грешка

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Не бре! Страх ги е да не вземат да се губят по пътя колетите и служителите, които ги разнасят да не тръгнат на зиг заг. Спомням си в казармата баща ми ми беше пратил колет с разни домашни мезета от Коледата и изчезна тоз колет, не дойде, не се намери и така и не можахме да разберем кой го оплюска?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Точно до половинката на бая е опрело

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Боже":

    Сичко ккато четеш 😂😂😂управленската шаика знае това много добре че с този закон ше скубят още милиони😂😂😂😂както четеш минимум глобата ше е 1000 😂😂😂това си е бизнес със тея закони не е за доброто на хората
  • 9 Петър

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тодор живков":

    Прав си на 100%.
  • 10 Гарантирано от ГЕРБ

    33 3 Отговор
    Аве аз като ви казвам, че ГЕРБ и въздуха, ще ви контролират и вземат на вас майтап ви се струваше!!! Е го е вдата взеха, сега ракията утре суджука, ще замине за Вожда и оосле иде ред на .....въздуха ! Свиквайте да не дишате тренирайте ...
  • 11 Бандеролчето

    32 2 Отговор
    Поредната простотия и пладнешки обир от страна на акцизните. Нещо не се сещам как от Видин до Царево да изпротя 1литър домашна ракия, варена в законен обект и съответно платено за произведеното количество. По тая логика казанджиите или данъчните в общината трябва да ми дават бандерол за собственото производство след като си плащам.
  • 12 Добре де ами като съм изпил вино без

    18 1 Отговор
    Акциз ше ме разпорят ли корема и да го мерят кво количество е и да искат да платя акциза😂😂😂😂то е същото дали ше го намерят у колета или в корема ми😂😂😂😂
  • 13 Byg

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Николов":

    Тя цялата статийка се сътои от повторения на вино и ракия. Умишлено се акцентира върху вино и ракия с цел разбутване на хорското мнение. Само че то и до сега ако поискат отваряш колета , и сега си даваш личната карта при изпращане и получаване , и сега при установяване на забранени стоки колета се задържа. Аман от кухи жутналисти с кухи материяли родени от празните им бечури само за да разлаят кучетата. Платени котумпирани медии , типичен пример , заработват си стотинките и бълват простотия.
  • 14 ръпон пондев

    18 0 Отговор
    Поредната простотия на кръглоглавото с честните сини очи възпитаника адамов на ПУЦа за селски счетита, живеещият без наем в апартамента на кръстника си, при условие че има още 3-4 други апартамента, нежелаещият да отговаря на журналистически питания, приятеля на шиши дубалайски и носещият часовници за по 20 бинки и пр.
  • 15 Мааа. ..ца. . Им

    21 0 Отговор
    Гербаджииска.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НТД

    16 3 Отговор
    Честит ви ЕС и управление на ГЕРБ.
    Скоро по нечие решение ще ни пишат в безродова принадлежност....
  • 18 ZZZ

    20 0 Отговор
    Е още идин факт, че сме тоталитарно - феодална държава. Да не можеш да изпратиш на децата си домашна луканка и домашно вино. Лобизъм и олигархия.
  • 19 Waffen SS

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Стейтъма":

    Е това ако го нправиш си голям Пич!
  • 20 Шопо

    10 0 Отговор
    Как беше там...аха, "видими резултати"...
  • 21 BAS

    15 2 Отговор
    РАБОТИ БЕДНИ МИ НАРОДЕ. ИСКАШЕ ДЕМОКРАЦИЯТА , ПОЛУЧИ Я, ИСКАШЕ БАНАНИТЕ - ИМА ГИ В ИЗОБИЛИЕ,ГЛАСУВАШЕ СРЕЩУ ПАРИ И ОБЕЩАНИЯ СЕГА МЪЛЧИ. ПЛАЩАЙ СИ НОВИТЕ ДАНЪЦИ, НОВИТЕ ГО, НОВИТЕ ЦЕНИ И ТУК И ВЪВ ФЕЙСБУК ОТДУШНИК НАМЕРИ.
  • 22 ДЖЕМИЛ

    7 1 Отговор
    бусовете превозващи хора КОЙ ЩЕ ГИ ПРОВЕРИ
  • 23 куку руку ку

    4 1 Отговор
    Оти са гладни и жадные...
  • 24 Чук и Гек

    13 0 Отговор
    Всички шоколади и прахове за пране продаващи се в Лидъл, Била и Куфланд задължително да се отварят, проверяват за качество и да се пробват пред камери ! Едва тогава ако отговарят на стандартите да се слагат по рафтовете за продажба. Това да важи и за полските пилете, ябълки, гръцки и турски плодове и зеленчуци. Но първо изколете всичките български животни под предлог , че са се самозарасили от спин ! С ракията и виното не мойте се пребори, малоумници пожарникари ! Чук, чук по тиквата.
  • 25 никой

    7 1 Отговор
    Повече няма да ползваме куриерски услуги.
  • 26 драги колониални управленци ,

    5 0 Отговор
    Блажен да е тоя , който ви натика живи в запалена пещ , барабар с цялата ви куда!
  • 27 Кика

    5 0 Отговор
    Не знам какво става в тази държава. Унищожение !!!!!!!!!!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове