ФАКТИ.БГ

Заплатите в България ще се увеличат с още 8% и през 2020 г.

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа

Публикувана: 14 Януари, 2020 10:56
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1104
Заплатите в България ще се увеличат с още 8% и през 2020 г.
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Слаб износ и успокояване на вътрешното потребление ще забавят ръста на българската икономика до 3% през 2020 година

За повишено внимание при търговията с Турция и Румъния съветват експертите

Утрояване на стойността на застраховките на търговски кредити в България за три години, отчитат Euler Hermes

Заплатите в България ще продължат да растат и през 2020 година с прогнозен среден ръст от 8%. Така положителната тенденция от последните години се запазва с леко забавяне на темпа спрямо 2019 година, за която се очаква средното увеличение да достигне близо 12%. Това прогнозира в регулярния си годишен доклад за страната ни лидерът в застраховането на търговски кредити в света и у нас - Euler Hermеs. Според анализаторите трендът е устойчив след 10,2% ръст за 2017 година и 7,7% за 2018 година.

Стагнация на пазара на труда

Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка, като експертите прогнозират стагнация на пазара на труда. От Еuler Hermes очакват заетостта през 2020 година да се увеличи с едва 0,2% след очаквания ръст от 2,6% за 2019 година. Експертите предвиждат още по-ниски нива на безработицата у нас след постигната исторически рекорд от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година. Понижението ще продължи от очакваното средното ниво за 2019 година от 4,1% до средно 3,8% за 2020 година.

Вътрешното търсене и индивидуално потребление са двигателят на икономиката

Устойчивото и съществено увеличение на заплатите, както и намаляването на безработицата са основна причина за увеличеното индивидуалното потребление, което е главният и до голяма степен единствен двигател за икономическия растеж в страната през последните години, се казва в доклада на Euler Hermes. Очакваният ръст за 2019 според експертите ще достигне 5,8%, а предвиждането за 2020 година е 4%. Благодарение на засиленото вътрешно търсене икономиката на България продължава да расте стабилно, макар и с успокоение в темповете, като актуализираната прогноза на Euler Hermes за 2019 година е за ръст на БВП от 3,7%, а за 2020 година - 3%.

Дисбаланс във факторите за растеж

“През 2019 година тенденцията за дисбаланс във факторите за растеж на българската икономика се задълбочава, като вътрешното търсене и индивидуално потребление са основният мотор, подпомаган донякъде и от увеличението на правителствените разходи. Същевременно обаче наблюдаваме осезаем спад на капиталовите разходи, а инвестициите са се увеличили с едва 0,7% за деветмечесието на 2019 година спрямо 5,4% за същия период на предходната година. Положителната тенденция за по-добро усвояване на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината.”, обяснява Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

“Замръзване” при износа и вноса

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа, като за деветмесечието той е едва 0,5%, а очакванията са да остане под 1% и за цялата 2019 година. В същото време обаче вносът се е свил още повече като очакванията за миналата година е намаление от -0,2%. Така 2019 година ще приключи с незначително увеличение на нетния експорт от едва 0,7%.

Рисковете под спокойната повърхност

“Влиянието на този дисбаланс на факторите за растеж ще бъде усетено през следващата година, когато със забавянето на ръста на заплатите и стагнацията на пазара на труда се очаква и успокояване на индивидуалното потребление, което неминуемо ще отнеме скорост от ръста на икономиката. В същото време някои компании ще изпитват затруднения от натиска за вдигане на трудовите възнаграждения и липсата на работна ръка, което вече създава и ще продължи да създава рискове за бизнеса. Отсъствието на съществена положителна динамика в износа и прогноза за лек ръст през 2020 година за някои може също да доведе до загуба на пазари.”, предупреждават още експертите на Euler Hermes.

Три поредни години ръст на несъстоятелностите

Рязкото увеличаване на заплатите, което компаниите не са успели да калкулират към клиентите си, намалява рентабилността и e един от водещите фактори за повишаване на риска от фалити в България, който предвиждат от Euler Hermes. Според прогнозата за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат ръст, като за 2020 година той ще бъде 8-10%.

“Отчитаме този тренд като индикативен за известно повишаване на напрежението, въпреки че както винаги обръщаме внимание заради някои специфики в България като административни усложнения и бавна процедура броят на обявените несъстоятелности като цяло остава сравнително нисък и не може да бъде използван самостоятелно като легитимна база за определяне на риска.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “В същото време натрупването на различни фактори като дисбаланса в двигателите на растеж, ситуацията на пазара на труда, както и забавянето на ръста на световната икономика и някои предупредителни сигнали при основните експортни партньори на България, би трябвало да направи компаниите по-внимателни през 2020 година.”, допълва тя.

Рискове в износа

От Euler Hermes обръщат внимание за известно повишаване на риска при основните външнотърговски партньори за българските компании – в Еврозоната, Румъния и Турция. Въпреки че в Турция се очаква лек ръст на икономиката от 2,3% за 2020 година, последиците от дълбоката рецесия още са на лице, като прогнозите са за 5% ръст на фалитите и много компании на ръба на съществуването заради съществена задлъжнялост. Румънската икономика ще забави ръста си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се увеличат с 3%. Ръст на фалитите се очакват и в две от основните експортни дестинации за България в Еврозоната – Германия и Италия, съответно с 3% и 4%.

Ръст на застраховките на търговски кредити

“Все повече компании у нас търсят превенция и намаляване на риска чрез застраховането на кредитния риск. Сред причините са отчитането на динамиката на риска на средата, прогнозите за забавяне на ръста на световната икономика, както и повишаването на информираността на българския бизнес по отношение на тези услуги.”, обяснява Камелия Попова. “Това е практика, която ще навлиза все повече у нас, защото срещу над 3 години процедура по обявяване на несъстоятелност и неяснота за възстановяване на вземанията, ние изплащаме застраховката в рамките на няколко месеца. Освен заради разумното обезпечаване на сделки, интересът към този тип застраховки нараства и заради увеличаване на доверието в компанията при осигуряване на кредитиране.”, допълва тя.

Доказателство за възходящия тренд е, че за последните три години Euler Hermes в България утроява стойността на издадените застрахователни полици за български компании, а общата експозиция към тях вече е 1,4 млрд. евро. Това утвърждава Euler Hermes като лидер не само на световния, но и на българския пазар. От компанията обаче уточняват, че потенциалът за бъдещ ръст остава значителен, заради сравнително слабото навлизане на застраховките на кредитния риск в страната спрямо нивата в ЕС. През следващата година този процес ще бъде подкрепен с представянето на нови продукти и услуги на пазара у нас.


Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Нормален
1 Отговор
Заплатите растат, комунистите квичат!

Коментиран от #23


Оценка:
-32 +2

Ал та фанах Атаопънах
2 Отговор
Заплатите с 8%, данъците с 80%, а българите зад граница с 800%.

Оценка:
-2 +37

Важното е растеж да има
3 Отговор
Споко! Заплатите ще растат, пенсиите от 1 юли еднократно, а цените растат ежедневно с космическа скорост.

Оценка:
-1 +25

мислещ
4 Отговор
Въображаемите 1600-левови средни заплати в София ли? Толкова ще са реални и "увеличенията", за сметка на цените и данъчната тежест, където може и да е двуцифрено числото.

Оценка:
-1 +18

gggw
5 Отговор
от дъното най-лесно се расте. щото по-надолу няма

Оценка:
-1 +17

гост
6 Отговор
Растат заплатите на свои хора, "правилните" гласоподаватели закачени на хранилката в безумно раздутия щат на администрация. Малкия частен бизнес се унищожава, трудоспособното население емигрира.

Оценка:
-1 +21

Бамби
7 Отговор
А цените на основните храни и услуги, вода и ток растат в пъти повече от " растежа" на заплатите....

Оценка:
-1 +16

359614
8 Отговор
Ех само реве тоя българин все някой друг му е виновен. Икономист съм бачках в банка за смешни пари, стегнах се и учих за няма и 2 години станах както всички таксиджи казват ИТ, тръгнах с малка заплата в началото и след 6 години работа вземам луди пари. Вие само да ревете, друго не можете, не искате да учите, не искате да работите. Искате само да ви дават и да харчите смешници

Коментиран от #10


Оценка:
-18 +10

внг
9 Отговор
Само заплатите на администрацията ли ще растат? а пенсиите за тех нищо не се говори.

Оценка:
-1 +10

Госあ
10 Отговор

До коментар #8 от "359614":


Ами поздравления ! Да завършиш ФМИ специалност Информатика или информационни технологии за 2 години вместо за 4 си е постижение. Въпреки че без без магистратура не е съвсем окей. Или взе и магистратура за тези 2 години. Всъщност ФМИ ли завърши или ТУ ?

Оценка:
-1 +11

некъпан българин
11 Отговор
с каквото и да се оправдавате вече не ви вярваме. Оставка!!!

Оценка:
-1 +8

Гост
12 Отговор
Кои заплати, депутатските ли❓

Оценка:
-1 +9

Здрасти
13 Отговор
Ако има честно управление, без корупция и кражби заплатите ще растат със 20%, докато настигнат средноевропейските,ще има инвестиции, 70%от хората в чужбина ще се завърнат, демографската криза ще започне да се подобрява и т.н.Колкото по малко корупция, толкова по-силна държава. Кога ще ни падне пердето?

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +9

Румен
14 Отговор
Всичко ще се повиши, ама догодина. Ха, ха . Звучи така : Дай да правим секс, пък догодина ако е живот и здраве ще се женим. Ей кретени, не взимайте народа за балъци

Оценка:
-1 +5

честен роб
15 Отговор
Лъжци!

Оценка:
-1 +5

ффф
16 Отговор
Моята заплата не е пипана от 8 години, орязват ни и няколкото лева за бонуси, понеже според началството сме взимали достатъчно много. Но като отида в аптеката да купя лекарства за детето преди няколко години оставях 10лв, а сега 25лв за същите неща. Хлябът беше 65ст, а сега е лев, телефоните бяха по 6лв на месец, а сега под 14лв абонамент не ми дават, застраховката на колата бе 120лв, а сега е 250лв, кабелната скочи от 10 на 14лв заради Домусчиев, водата от чешмата не става за пиене и се налага купуване дори на това. Събери всичко това и калкулирай инфлацията върху храните за последните 5г. от близо 20% и излиза, че моят доход е намалял на половина, ако ще Бойко да разправя колко растяла икономиката, колко растяли заплатите, как страната цъфти и връзва, а аз не мога да си плащам вече сметките, които не съм имал проблем да платя преди 5-6 години.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +9

ддд
17 Отговор

До коментар #13 от "Здрасти":


Ами видя се в Румъния какво стана като вкараха читав прокурор и десетки корумпирани политици в затвора за много години. Няма такова нещо някой гушнал 10млн. лв, година след това падат обвиненията, нямало експертизи, нямало доказателства, или пък тривиалното за български съд условна присъда, с което си измиват ръцете, че са приключили дело с осъдителна присъда, а тя не е никаква.

Оценка:
-1 +5

уфф
18 Отговор

До коментар #16 от "ффф":


Добре, че сравненията ти са от преди 5-6 години. От 88-89та, заплатата ми е "скочила" с 200лв. / не смятам годините, когато бяхме "милионери"/. Само, дето тогава не можех да я изхарча. А сега я занулявам, още първите дни.

Оценка:
-1 +6

Шаран БГ
19 Отговор
Най-много ми хареса "....успокояване на индивидуалното потребление "! Друго си е ученото. Един шаран такава фраза не може да измисли, да я произнесе, камо ли да я напише........ Защо мъдрите специалисти не изчислят и не го светнат този тъп българин, с колко му се повишават цените на стоките от първа необходимост, вода, електричество, данъци за всяка година ? Защо в най-бедната държава в Европа имаме най-много разкошни леки автомобили на глава от населението ?Защо продължавата да се изнизват от страната млади хора при такъв "страхотен" ръст на доходите ???

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +5

относно колите
20 Отговор

До коментар #19 от "Шаран БГ":


Защото сме иновативни. Още в средата на 90-те, имахме повече БМВ-та от бившата ГДР. А ония са по близо до завода /ха-ха/. Който си го може-го може.

Оценка:
-3 +3

българина
21 Отговор
Заплатите все се увеличават а масово чисти се получава между 500-700 лева щасливците който са успели да намерят робска работа в България и родители който получават 200-300 лева пенсий масово,ама иначе сме добре заплатите все се увеличават.

Оценка:
-1 +4

Тони
22 Отговор
Ще се увеличът ззаплатите и пенсийте на работещите пенсионери в мвр. А на тези който гърбат по цял ден няма увеличение.после има недостик на работна ръка.За да може пенсионерите в мвр да си лежът

Оценка:
-2 +1

Комунист
23 Отговор

До коментар #1 от "Нормален":


Расте ми умрелия х.й в у.тата ти.Тези растежи
растат само в главата на циркаджията който
мъдро ни управлява.....

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +1

24
Този коментар е премахнат от модератор
безпартиен
25 Отговор
Чист комунизъмси е това административно увеличаване на зплатите!Това е единствено в интерес на тезиполучаващи я от държавния или общински бюджети.Останалите работници в частни фирми трябва да си я заработят заедно с осигуровките си и тези на бюджентите,с разходите си по издръжка на фирмите,данъци и всичко останало!И защо да плащате за свършена работа примерно 100 лева на някого,когато може да намерите друг да я свърши за 50???Това ли е свободен пазар на труда?Всичко е изкривено и дори лица които не са внесли и 1 лев в бюджета от данъци и осигуровки,ще се пенсионират с максимални пенсии??Ама така било по света?!Значи и там си е комунизъм както и да го маскират с термини като демокрация!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Радан Кънев
Лидерът на ДСБ с коментар за политиката
С Москов ни раздели туловището на Борисов"

Още бисери