ФАКТИ.БГ

Ирена Соколова: Не съм пречила на водния режим в Перник

Областният управител не можел нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим

Публикувана: 15 Януари, 2020 13:12
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 877
Ирена Соколова: Не съм пречила на водния режим в Перник
Снимка: Фейсбук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Не е вярно, че съм попречила на по-ранното въвеждане на воден режим в Перник заради местните избори - заявява в позиция до медиите бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. Тя коментира твърдение на бившия управител на ВиК в града Иван Витанов.

"Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", се казва в позицията ѝ.

Ето пълния ѝ текст:

"В първото писмо на Иван Витанов, изпратено на 9 октомври 2019 г. и адресирано до областния управител, кмета на Перник и председателя на Общинския съвет, се заявяваше, че има хипотеза за въвеждането на воден режим на по-късен етап, предвид намаляването на обема на язовир "Студена", продължаващата липса на валежи и честите аварии на ВиК мрежата. Веднага на следващия ден извиках на среща Иван Витанов и кмета на Перник Вяра Церовска, за да изясни той пред нас реалната ситуация. На срещата присъства още и главният секретар на Областната администрация, но не и заместник-кмет, както се твърди в показанията. Точно аз изисках от Иван Витанов да организира пресконференция и да информира перничани за задаващия се проблем, както и да информира ежедневно перничани за авариите с прекъсване на водоподаването. Обърнах внимание на управителя на ВиК, че ако има индикации за необходимост от предприемане на спешни мерки, е наложително същите да бъдат спешно изпратени и съгласувани от МОСВ. Получих уверение, от страна на управителя, че е изпратил искането си за съгласуване до МОСВ, както и че използването на каквито и да е водни обеми се одобряват и разрешават от МОСВ.

Иван Витанов заяви, че не може да организира пресконференция, защото няма PR и няма опит в тази дейност. Заедно с експерта "Връзки с обществеността" в областна администрация, който се включи в срещата, свикахме пресконференция и това е документално видно от изпратените до медиите съобщения от имейл адреса на Областна администрация. Целта беше да се предостави цялата информация и фактология, за да бъде запознато обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019 г.

Да, бяхме по средата на изборната кампания, но темата беше от изключителна важност и исках всички да са запознати с проблемите.

На по-ранна среща, поискана от Община Перник, през м. юли присъства заместник-кметът Караилиев заедно с експерти от общината, на която бяха още: експерти от Асоциацията по ВиК, от областната администрация и управителят, както и главният инженер на ВиК-Перник. На нея се обсъждаха само проблемите, свързани с ВиК активите, собственост на Община Перник.

Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!

Условията и редът за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационни системи са уредени в Наредба #4 от 14.9.2004 г., според която действията за въвеждане на режим на водата се предприемат от кмета на общината; областният управител предприема действия, когато режимът следва да бъде обявен за две или повече общини в областта.

Когато бъде преценявана моята работа, трябва да се имат предвид правомощията на областния управител, разписани по закон.

Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със заместник-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата...Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи".

Перник / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Факт
1 Отговор
За апартамента нещо каза ли!?

Оценка:
-0 +19

Лъже
2 Отговор
Лъже тая калинка..щото и пари на д-то

Оценка:
-1 +18

Гост
3 Отговор
Къв областен управител си тогаз ма вуино? Връщай заплатите щом си там само да дремеш!

Оценка:
-0 +20

Звъки
4 Отговор
Апартамент, пари откъде ???

Оценка:
-0 +18

Гост шофер
5 Отговор
Идеята за управление е сбъркана.Много примери има че общински и областни управители пречат а не помагат на населението.

Оценка:
-0 +9

Гост
6 Отговор
Тая къ лъже, само и само да се отърве. Всички гербажии са такива мишоци. Ни разбират, ни отговорност носят, ама па как се оправдават за некадърността си, равни нямат. ДОЛНИ МИШКИ

Оценка:
-0 +11

Ирка Наглата
7 Отговор
Разбира се, че не си пречила. От ширене в палатчето и миткане насам натам, физически си нямала време дори и да искаш, да попречиш.

Оценка:
-0 +11

Йосарян
8 Отговор
Никой не е виновен, че сте Крадливи измекяри!

Оценка:
-0 +4

ПЕРНИШКИО
9 Отговор
ТО ТИ АКО НЕ СИ , ТОГАВА КОИ ПОПРЕЧИ НА НЕМСКАТА СТРОИТЕЛНА Ф-МА , ДА ОПРАВЯТ ПРОБЛЕМА С ПУКНАТИНАТА НА САМАТА СТЕНА НА ЯЗ. СТУДЕНА , КАТО СА МОЖЕЛИ ДА ГО ОПРАВЯТ БЕЗ ДА ИЗТАКВАТ ЦЕЛИЯ ЯЗОВИР , А НАЩЕ СА ГИ ИЗЪГАЛИ , КАТО СЛЕД ТОВА СА ИСТОЧИЛИ ЯЗОВИРА НА СВОЯ ОДГОВОРНОСТ ЗА ДА ОПРАВЯТ ПУКНАТИНАТА , И ЗАЩО НЕ СА ДАЛИ ДА ГО ОСТРАНЯТ ПРОБЛЕМА НА ГЕРМАНСКАТА ФИРМА И КЪДЕ СА СКАТАНИТЕ ПАРИ , ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА РЕМОНТА НА НЕМСКАТА ФИРМА , КОИ ГИ УКРАДЕ , И КОИ НАРЕДИ ДА СЕ ИЗТОЧИ ЯЗОВИРА БЕЗ ДА СЕ ДОПИТА НА СВОЯ ГЛАВА , ТА ЦЯЛ ЕДИН ГОЛЯМ ГРАД КАТО ПЕРНИК ДА СТРАДА ЗА ВОДА , КОИ; СЕЗИРАМ ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИТЕ МЕРКИ , И ТЕЗИ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ С МОКЪР ПАРЦАЛ ОТ ВИК ДРУЖЕСТВОТО , КАТО И ОБЛАСТНАТАИ РЕГИОНАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО , ДЕТО СЕ ПРАВИ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА , ТРЯБВА ДА ИМА МНОГО НАКАЗАНИ ПО ТОЗИ СЛУЧАИ , ЗАЩОТО ЩЕ СИ ПРАВЯТ СЪЩИТЕ ЦИРКОВЕ И ПОДРУГИТЕ ГРАДОВЕ , А НАРОДА ТОВА НЕГО ЗАСЛУЖАВА ., И ЗАЩО КОГАТО СЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕП 3 ПЪТИ ЗА ТЕЗИ 10 ГОДИНИ И НАРОДА ВИ ИЗБИРА , А ВИЕ ВСЕ ГО НАРАНЯВАТЕ И УНИЖАВАТЕ , ЗАЩО.

Оценка:
-0 +10

Госпожата
10 Отговор
Психоложка?! Димитров хореограф ?! А работят това, от което бъкел не разбират. Ега ти стилът на държавно управление.

Оценка:
-0 +6

ПЕРНИШКИО
11 Отговор
НЕМСКАТА ФИРМА СА КАЗАЛИ ТАКА ; НИЕ ЩЕ ОПРАВИМЕ ПРОБЛЕМА В ЯЗОВИРНАТА СТЕНА , КАТО НЕ СЕ НАЛАГА ДА ГО ИЗТОЧВАМЕ , ЗА ДА НЕ НАВРЕДИМ НА ГРАЖДАНИТЕ И ОКОЛИЯТА НА ГРАД ПЕРНИК И РЕГИОНА ., НО СА ИМ ИСКАЛИ НЯКАКВА СУМА ПАРИ , СЛЕД КАТО НАЩЕ СА ГИ ИЗЛЪГАЛИ ЧЕ ЩЕ ГО ПОПРАВЯТ САМИ , А ПАРИТЕ СА ПОТЪНАЛИ В НЯКОЯ БАНКОВА СМЕТКА НА НЯКОИ ИЗМЕКЯРИН СИГУРНО Е ВЕЧЕ СА ПРЕВЕДЕНИ В ШВЕИЦАРСКИТЕ БАНКИ , И КЪДЕ ДРЕМАХТЕ ТЕЗИ 10 ГОДИНИ , И ВСЕ ДРУГИТЕ ВИНОВНИ , Е ДОБРЕ , НАЛИ ЗА ТОВА НИЕ ВИ ИЗБРАХМЕ ДА ОПРАВИТЕ ТАЗИ КАЛ , А ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ , ЗАРОВИХТЕ НИ В ТИНЯТА НА ПО ДЪЛБОКО , НЕ САМО ПЕРНИК , А ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ , ВСЕКИ ЕДИН БОЖИ ДЕН САМО МИСЛИТЕ КАК ДА ТОРМОЗИТЕ НАРОДА , КАТО ГО МАНИПУЛИРАТЕ С ЛЪЖИТЕ ЧЕ НЕЩО СТЕ НАПРАВИЛИ , ЕДНО ВРЕМЕ И БАИ ВИ ТОДОР МОЖЕ ДА Е КРАДНАЛ , НО Е СТРОИЛ ДЪРЖАВАТА , КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО Е ДАВАЛ ПАРИ И ХЛЯБ НА НАРОДА , А ВИЕ ДРАГИ МИ ГОСПОДА , ЗА 30 ГОДИНИ МУ С ИЗВИНЕНИЕ /Е..АХТЕ МАИКАТА / НА НАРОДА , ТОВА ЛИ ЗАСЛУЖАВА ТАКА ДА ЖИВЕЕ ТОЗИ КРАТЪК ЖИВОТ, НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО ,И НАРОД НЯМА ДА ИМА С ТОЗИ ГЕНОЦИД , ОСВЕН АКО СКОРО НЕ СЕ КУРТАРИМЕ ОТ ВАС САМИТЕ В ПАРЛАМЕНТА , ЗАЩОТО СТЕ ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ВСИТЕ ПАРТИИ.

Оценка:
-1 +9

ПЕНКО
12 Отговор
ДАЛИ ВЕЧЕ Е ЕКС МИЛИОНЕРКА !?!?!?

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.