ФАКТИ.БГ

Съдът реши: Край на дискриминационната стипендия за циганчетата при успех от 3.50

Проектът на Министерството на образованието предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета. Единсвеното условие бе успехът им да е най-малко 3,50. МОН обоснова решението си, че така ромските деца ще бъдат стимулирани да не напуснат системата на образованието

Публикувана: 15 Януари, 2020 16:23
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2116
Съдът реши: Край на дискриминационната стипендия за циганчетата при успех от 3.50
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.

Стипендиите за ромските деца са дискриминация спрямо останалите българчета. Това е решил Върховният административен съд на 13 януари 2020 г., съобщиха от "Сдружение Азбукари".

Съдиите уважиха решението на Административен съд София град (АССГ), който през декември 2018 г. определи като дискриминационен проекта за стипендии само за ромските ученици. Той бе предложен от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към образователното министерство. Името на проекта е "Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование".

Проектът на Министерството на образованието предвиждаше да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета. Единсвеното условие бе успехът им да е най-малко 3,50. МОН обоснова решението си, че така ромските деца ще бъдат стимулирани да не напуснат системата на образованието.

В края на октомври 2016 г. родители от Добрич ежедневно протестираха с искане стипендиите да са за всички деца.

Съдът бе сезиран от "Сдружение Азбукари", с председател Цвета Кирилова. Тя сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с мотив, че този проект е дискриминационен към останалите деца, които не са от ромския етнос. Тогава Комисията за защита от дискриминация реши, че проектът не е дискриминационен.

Делото във ВАС е образувано като обжалване решението на Комисията.

С решение от 10 декември 2018 г. Административен съд - София отмени решението на КЗД от 18 юли 2018 г., че стипендии само за ромските деца са дискриминация към останалите. Съдът върна за преразглеждане решението в КЗД и постанови КЗД да заплати всички разноските по делото.

Тогавашният образователен министър Меглена Кунева заяви: "Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи".

По думите на Кунева посочи, парите, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците, са 40% от общата сума, че те са съвместна инициатива на МОН и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%, уточни Кунева.

"На 27 октомври 2016 г. МОН съобщи, че парите от бюджета няма да се дават на ромчетата, а на учителите, опитвайки се типично предизборно да потули скандала. Предвидено е другата част от парите да се даде на така наречените "ментори"/"тютори", които да се занимават с децата в извънкласно време, тоест тези пари от държавния бюджет отново отиват само за ромските деца!", заяви Цвета Кирилова.

От сдружение "Азбукари" смятат, че казусът с тези стипендии показва, че с този проект ЦОИДУЕМ не изпълнява своята роля да бъде балансьор на отношенията между етническите групи.

"Практиката ЦОИДУЕМ да управлява проекти, които са в ущърб на децата и да налага правила, които са в разрез с Конституцията, показва, че този център има подмолна роля. Неговата функция не е да защитава в равна степен правата на всички българчета, а да фаворизира определена група деца. А това показва, че има доста голяма нечистоплътност в неговото структуриране, предназначение и изобщо в неговото управление. И моята препоръка е този център да бъде разпуснат", заяви Кирилова.

Екипът на "Сдружение Азбукари" честитиха и Ромската Нова година на всички роми в България, празнуващи на 14 януари 2020 г..

"На Васильовден (Банго Васил) пожелаваме здраве и мъдрост на родителите, а на децата повече образователни успехи и мотивация за постигане на високи оценки в училище. Бъдете любознателни, ученолюбиви и образовани, за да постигате мечтите си и вярвайте в сбъдването на мечтите. Нека цел в живота Ви бъде справедливостта, която може да бъде защитена не с агресия и раздразнителност, а със силата на знанието, постоянството в ученето, всеотдайния труд и честността. Този успех е успех за цяла България!".

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Макарон
1 Отговор
Браво бе, решиха нещо смислено. А дано това да е тласък в правилната посока.

Оценка:
-5 +81

Фермер
2 Отговор
Циганска държава

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +53

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
много цигани не знаят кой е ВАСИЛ ЛЕВСКИ ХРИСТО БОТЕВ

Коментиран от #19, #37


Оценка:
-7 +52

4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
кнаус 485
7 Отговор

До коментар #2 от "Фермер":


Прав си ,всичко в държавата ни е "циганска работа",това в статията е само малка част от объркаността на нашата скапана държава....

Оценка:
-0 +46

ДДРОнег
8 Отговор
Малей, че дълго са вземали това решение !!!
Ако беше обратното, веднага щяха да го отменят !!!

Оценка:
-1 +43

процигански съд
9 Отговор
Те такива недискриминирани убиха наскоро в различни краища на държавата. Испанците насила ги вкараха в правия път.

Оценка:
-0 +28

10
Този коментар е премахнат от модератор
Ромчета циганчета😂😂😂
11 Отговор
Абе аз ги виждам като сапунчета😂😂😂😂и органчета

Оценка:
-4 +24

12
Този коментар е премахнат от модератор
Фриман
13 Отговор
Всякакви привилегии за малцинствата трябва да се махнат, не само стипендии или преименувайте България в Цигания, тогава всичко ще е логично!

Оценка:
-1 +40

цербер
14 Отговор
Единсвеното условие. ЕДИНСТВЕНОТО,БРЕ АЛОООУ!

Оценка:
-0 +15

Длъжник
15 Отговор
Тази дискриминация спрямо Българските деца е с давност от повече от 10 години. В детската градина за циганчетата безплатно + книжки , пособия, дрешки, обувки( учителките бяха задължени да издирват децата по домовете им). За обикновените деца – плащаш, имаш нямаш. Още дължа такса за детската по принцип, иначе има давностен срок. Е няма да платя за сметка на толерираните и подкрепяни от НПО. Децата обаче не са виновни.

Оценка:
-4 +41

въй
16 Отговор
да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета. ДО 1200 ИМА ОЩЕ 500 ЧАВЕТА.КЪДЕ СА ТЕ?

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +27

Учителката
17 Отговор
.Поздравления за Цвета Кирилова. Българка с висок морал и любов в сърцето към България.

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +31

Гост
18 Отговор
То с даване не става. На мен никой не ми дава. Детето е отличник

Коментиран от #34


Оценка:
-0 +24

Знаеш ли?
19 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


В 10 клас не могат да четат и пишат, 3-ки им се пишат по задължение, но ги допускат до шофьорски курсове и им дават книжка! Така ще бъде докато се усвояват милиардите на Сорос- питайте Дончев...!

Оценка:
-0 +37

Хаджи хаджи Българин
20 Отговор

До коментар #16 от "въй":


В администрацията на МОН! И за КРИВИУСТАТА ДА остане някой лев!

Оценка:
-1 +13

Хаджи хаджи Българин
21 Отговор

До коментар #17 от "Учителката":


И аз изразявам подкрепата си към Цвета Кирилова и Сдружение " Азбукари" Тази жена , заслужава, да е министър на Културата и Образованието в България! Адмирации!

Оценка:
-1 +21

22
Този коментар е премахнат от модератор
Вдигам кръвно при такива,, факти".....
23 Отговор
Когато става въпрос за пари има само за циганчета!А когато тези циганчета изнасилват германки в Алемания,стават на българчета в новините по света!Не мога да схвана тази Кунева още ли се разхожда из еврогейските парламенти и банки?Не трябваше при толкова злини извършени срещу България да си получи наградата от съда и от туземното тъпо племе ганювско.....

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +18

Някой си
24 Отговор
Дискриминирани са всички българи, не само учениците!
На маскари ни обърнаха!
Българина да е дискриминиран в собствената си държава, за сметка на малцинствата!

Оценка:
-1 +18

мали мали
25 Отговор
Па 60.лева на месец ги видят като 60 милиона,ии па сега се управихме

Оценка:
-5 +0

26
Този коментар е премахнат от модератор
Чае шукарие
27 Отговор
Не ви ли е срам. Вместо да дадете стипендия на всички деца на бедни родители вие отнехте стипендията на циганските деца.

Оценка:
-2 +5

да се спазва
28 Отговор
Който не работи не трябва да яде ! Както искате го разбирайте/перифразирайте/тълкувайте, но пари без работа да не се раздават. Най-малкото помощите да са срещу 6 дневна работа в полза на обществото, кметството, квартала, болници, приюти и т.н.т. Задължително затворниците да си плащат масрафа с труд и докато не се издължат на държавата да не се пускат.

Коментиран от #31, #36


Оценка:
-0 +8

Обикновен Бг
29 Отговор

До коментар #23 от "Вдигам кръвно при такива,, факти".....":


Куневица-Кривоустатата я търси в Френска Полинезия. А официално се води на длъжност Главен директор на Франс ПариБанк, и един от 11 акционера във Френската ядрена организация. За сведение Френската република също се води 1 акционер във ФЯО.
Отделно милионите от ЕС, за нея пари за семки. А пожизнената и пенсия от 15 000 € като еврокомисар сигурно отива за някоя рокличка.
А помнишли кой я вкара като независим кандидат, за човек от народа.
Не е решила не е назначила Тръмп за шофьор.
:-) Нека оди боса, А.

Оценка:
-0 +7

Кой68
30 Отговор
"Съд"ът кога ще признае за дискриминацията над работещия,образования и плащашт свойте задължения към държавата?Това е "демократично"лицемерие което е сторил съда.Неграмотния и мързелив със права но без задължения,а работещия и грамотен-мачкан и само със задължения?

Оценка:
-0 +9

Случаят
31 Отговор

До коментар #28 от "да се спазва":


С затворниците е меко казано по-особен. Знаеш ли колко процента от трудовото си възнаграждение получава затворника при пълна заработка? А при двойно преизпълнение на нормата? Няма такава експлоатация на човек от човека.

Оценка:
-4 +0

32
Този коментар е премахнат от модератор
сноу
33 Отговор
Мали-и..Тая снимка направо я сложете за герб на България, а тартора на герб за цар...

Оценка:
-0 +1

емигрант
34 Отговор

До коментар #18 от "Гост":


Най смисления коментар. Нито на мен нещо са ми давали нито на децата ми за да се учим. Това си е чиста прба дискриминация спрямо българските деца.

Оценка:
-0 +0

35
Този коментар е премахнат от модератор
Манго
36 Отговор

До коментар #28 от "да се спазва":


Тоя девиз -който не работи няма да яде отдавна умре,сега важи циганския девиз-който не краде няма да яде

Оценка:
-0 +0

минчо
37 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


навремето когато бях ученик при такъв успех и родителите не бяха партиици те имаха за черната овца в клас .....и според мен е правилно но това е друга тема а сега май е трудно достижим таз пасмина не е за нищо не се научава на нищо защо на наш гръб да живеят те не могат нищо само се размножават могат да лъжат могат да крадът но не и да четът литература ..

Оценка:
-0 +0

някой си някъде
38 Отговор
ще потърся Меркел на мои разноски ще я докарам в България ще я заведа в нашето очилище което е ЦИГАНИЗИРАНО ще влезе в който и да е клас по време на час .....и да видим как ще реагира от там веднага при Борисов те нали се познават да видим хвалбите му как ще повлияят на Меркел ,,,,,мевдо другото ще се движим по републиканската пътна мрежа с автомобил и ще държа да присъствам на срещата .щее интересно ще има за какво да си говорят дъъъъъъъъъълго

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери