Last news in Fakti

16 Януари, 2020 12:39 1 806 37

Фандъкова: Приоритет ни е чистотата на въздуха

  • фандъкова-
  • чист въздух-
  • коли-
  • замърсяване

По време на годишния технически преглед (ГТП) на колите да се определят и нивата на замърсяване

Фандъкова: Приоритет ни е чистотата на въздуха - 1
Снимка: БГНЕС

През следващите години приоритетите ни са два - подобряване чистотата на въздуха и инвестиция в кварталите. Това заяви в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ предстои инвестиция в градския транспорт, екология, озеленяване и миенето на улиците, за да се справят с мръсния въздух в столицата. "Също така ще подменяме уредите за отопление и ще поставяме филтри на комините. Наблягам на ефективността на мерките, безплатният транспорт е една от тях. Също така Столична община ще ограничава автомобилите, които замърсяват повече. Така ще можем да прилагаме и двете мерки - ограничаване на автомобилите и безплатен градски транспорт", каза още тя.

По време на годишния технически преглед (ГТП) на колите да се определят и нивата на замърсяване, повтори тя мярката, която от дни се предлага в публичното пространство.

Тя разкритикува общинския съветник Борис Бонев - "Много добри предложения понякога дава г-н Бонев, но се отметна от готовността да увеличи данъците на по-замърсяващите автомобили. Той се подхлъзна по аргументите на опозицията и се притесни да не би да го заподозрат за договореност с управляващите. Надявам се, че ще се върне към обещанията си да бъде обективен. Няма ясни приоритети, няма ясна аргументация.".

Припомняме, ден по-рано съветникът Борис Бонев заяви, че от Столична община не са дали гласност кога и къде ще се обсъжда проектобюджета на София за 2020 г. Разискванията са тази вечер.

По думите на Фандъкова 80% от бюджета е фокусиран върху основните приоритети. 85% от инвестиционната програма е за изпълнение на тези приоритети.

"За улиците в кварталите сме заложили с 12 млн. повече, 10 млн. ще отидат при районните кметове. Искам ясно да кажа, че предложенията за това коя улица да се ремонтира идват от тях. Приходите на града са от данъците на хората. Когато имаше предложение за повишаване на данъците, много хора се дръпнаха, защото никой политик не иска да ги повишава. Това са възможностите на града", обясни кметът на София.

Инвестиционната програма е с 50 млн. лв. повече. В кв. "Сердика" ще бъде ремонтирана ул. "Първа българска армия" в кв. "Илинден" улиците "Щросмайер" и "Кукуш". В кв. "Слатина" - улиците "Атанас Узунов" и "Николай Коперник". В кв. "Овча купел" - ул. "Народно хоро". Много са улиците, които ще бъдат ремонтирани, обобщи Фандъкова.

"Най-важното е да постигнем резултат, нека да работим заедно. 110 млн. лева залагаме за строителство и ремонти на детски градини. 61 млн. лв. вече са осигурени - за строителство на 9 детски градини, 2 детски ясли, 4 огради и сме подготвили проектите. Още 7 детски градини и 4 училища са заложени. Тези пари ще бъдат предоставени на районните кметове, предстои ни много работа", обеща Фандъкова. "

Подготвили сме проекти за 40 млн. лева за националната програма за строителство на детски градини и училища. Бюджета е много ясно фокусиран. Транспортът ще бъде обновен и с пускането на част от третия лъч на метрото", каза тя.

Столична община е един от първите възложители, които се включиха в електронните обществени поръчки, а те могат да бъдат контролирани от всички, каза още градоначалникът.

По думите ѝ всички са взискателни и искат да става по-добре. "Важно е да подчертая, че има 28 млн. лева за озеленяване, които ще подобряват качеството на въздуха. Ще кандидатстваме за средства за обновяване на Борисовата градина в историческия ѝ вид", подчерта тя.

Тя изтъкна, че 213 млн. лв. от бюджета на София са предвидени за обновяване на транспорта. Предстои изграждане на 8 км за първата линия на третата линия на метрото.

Кметът на София заяви, че продължават отчуждаването на имоти по улиците "Тодор Каблешков", "Филип Кутев".

Започна изграждане на Южната дъга - на възел Горубляне да се изградят тротоарите и връзката с бул. "Цариградско шосе". Обособих специален ресор по строителство, има и нов заместник кмет (инж. Цветан Божинов), отчете Фандъкова.

Тя подчерта, че оперативните програми могат да бъдат изпълнявани само през платформата за обществени поръчки.

Да има професионална отговорност на проектанти, надзорници, изпълнители. Особена роля имат надзорниците, те получават публични средства.

Що се отнася до сметоизвозването, то Фандъкова уточни, че договорите изтичат юни месец и дотогава трябва да има избрани фирми и да са минали обжалванията и всички обсъждания.

"Проектът за бюджета бе представен публично два пъти. Надявам се в началото на февруари да бъде гласуван и да имаме подкрепа от всички общински съветници", каза Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛЕД

    39 2 Отговор
    ТОЛКОВА ЛЪЖИ КАК СЕ ГЛЕДАШ В ОГЛЕДАЛОТО ???
  • 2 П-фу

    29 0 Отговор
    ""Кметица"""
  • 3 куку руку ку

    36 2 Отговор
    Приоритетът ти е да съдереш кожите на софиянци...
  • 4 бял

    30 2 Отговор
    Изчезвай герберска сеска пляка,приоритет ви е да лапате
  • 5 Гост

    23 2 Отговор
    Единствения ти приоритет е свързан с личната ти банкова сметка
  • 6 Още приоритети

    22 2 Отговор
    Приоритетът е приоритетно едни приоритетни пари да потънат в приорететните ви джобове за сметка на данъкоплатците, плащащи приоритетно данъци.
  • 7 Отец нафарфории

    25 1 Отговор
    А стига с тия коли бе ,тоновете боклуци къде изгоряха, за тях какво, знаеш ли каква отрова се отделя при горенето на пластмаса или не знаеш .Има хора разстрел им е малко .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Софиянец

    27 2 Отговор
    Тази вече става смешна!
  • 10 А супа

    4 1 Отговор
    с топчета кога?
  • 11 СМЕРШ

    18 1 Отговор
    Този приоритет ще ни довърши!
  • 12 Йосарян

    21 2 Отговор
    Е те това е Селска пръчка. Освен да Крадете и да малоумствате, друго не можете, герберастка Сган!
  • 13 Рошко

    12 3 Отговор
    Ами не могат да сложат данъци на кьомбетата, и сега пак се хващат за колите, не могат и гък да кажат и на фабрикантите и тецовете, и хоп на бедняка пак старата кола ще я гледат под лупа, аман, пак ще има нови данъци
  • 14 Save

    23 1 Отговор
    Ако имаше приоритет щяха да спрат зверското строителство. Най-голямия замърситет.
  • 15 Мамка ви крадливи политици

    14 2 Отговор
    Въглищата отделят въглероден двуокис ..... Я да ми обясни този който го е казал какво означава сярата....... И едно време като е нямало ток,, хората целогодишно са ползвали дърва и въглища..... Тровят ни въздуха.... Един от законите на илюминатите..... И водата е заложена в законите им.... А нашите от алчност им ги изпълняват
  • 16 Кой68

    18 1 Отговор
    Какъв приоритет?Та вие изобщо знаете ли какво и как да направите?Творите и говорите глупотевини.София се намира във котловина и няма ли вятър въздуха не се раздвижва,а и презастроения център е върхът.
  • 17 Звъки

    19 2 Отговор
    Ми като е приоритет спрете да горите боклуци в ТЕЦ овете
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 1234

    17 1 Отговор
    На герберите всичко е приоритет и за това всичко е като в химическа тоалетна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГЕРБ = 🚾

    14 2 Отговор
    Не се ли накраде ма, другарко русоробска даскалке ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "бисмарк":

    Верно бе! Софиянци кво още търпят, ами не си извоюват правата? Едно време Русенци им подкараха демокрацията, сега кой? Все на друг ли ще чакат? Ама иначе били най-големия град, най-развития, най-модерния, най, най, най........ нанай.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КУБРАТ

    6 2 Отговор
    Мънкащата селска даскалица, която обслужва само Митко Каратиста и Пашата, единственото, което може да направи е да ни лиши от присъствие!Ментално увредена жена с клинична форма на кретенизъм, която изпълва изреченията с празнота и без ясна мисъл!Герберски боклук!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Трън

    5 0 Отговор
    На Фандъкова и е виновен Бонев, на останалите негодници -Костов.
    Боката не е виновен за нищо. Послушната учителка - също.
    Пак си ги изберете - идиоти...
  • 31 Софиянец

    3 0 Отговор
    И откога ул. "Първа българска армия" е в "Баталовата"?!
  • 32 Георги

    6 1 Отговор
    герберска подлога МАХАЙ СЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ !
  • 33 Умно село

    3 0 Отговор
    Приоритет e да сте на върха на хранителната пирамида.
    Видя се то , че политикът у нас е като вулканизиран дурекс, знаят, че е еднократен, ама го ползват навсякъде.
    Щом митничар стана еко минисър, значи гласят и АКЦИЗ НА ВОДАТА)))
    Вместо на НС да пише Съединението правиЛО силата , да пише
    Крадецът вика- дръжте крадеца!
    Няма ли кой да напръска тая територия срущу калинки и насекоми, та са се свърши един път завинаги?
    Ненаяли се клещи!
  • 34 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    СГС -ЩЕ ЗАБРАНИ ПРЪ ДН ЯТА В ЗИМНИТЕ МЕСЕЦИ !!!! НИКАКВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ;БОБ;ЛЕЩА;КАРТОФИ И ТЕМ ПОДОБНИ !!! ГЛОБИТЕ ЩЕ БЪДАТ СПОРЕД ТЕГЛОТО НА НАРУШИТЕЛЯ !!!! НА ВСИЧКИ ПУБЛИЧНИ МЕСТА ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЕНИ ИНДИКАТОРИ ЗА "НАСЕРЕН ......." !?!?
  • 35 Гошо

    3 0 Отговор
    Ами измийте улиците бе офцооо!
  • 36 Батето

    3 0 Отговор
    Най-накрая май ще откриете топлата вода! Още малко, като помислете, напънете сивото вещество и сте готови!!
  • 37 Приоритет ви е да унищожител БГ,

    2 1 Отговор
    Крадейки от БГ и слугувайки на САЩ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове