Last news in Fakti

28 Януари, 2020 10:13 3 363 43

US посолството: Посланикът на САЩ начело на БГ делегация

  • херо мустафа-
  • сащ-
  • делегация

Газовите доставките ще са основна тема в посещението

US посолството: Посланикът на САЩ начело на БГ делегация - 1
Снимка: Фейсбук

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това се съобщава на сайта на дипломатическата мисия на САЩ у нас, предаде Bulgaria TV Bulgaria.

Уточнява се, че родната делегация начело с американския посланик ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

В съобщението се изброяват участниците в делегацията. В нея освен енергийния министър Теменужка Петкова са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз"; както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ.

Във Вашингтон те ще имат разговори със заместник-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генералния директор на Търговска служба на САЩ Дейл Ташарски, зам.-помощник секретаря в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

По-късно енергийното ни министерство съобщи, че по време на работното посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в Съединените американски щати са били обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

На срещите е било заявено, че по отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ.

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    35 4 Отговор
    снимката е от тип ОЩЕ МА ЛОВИ ПИКОТО
  • 2 Maf1ata LTD

    64 5 Отговор
    Това САЩество е гавра и подигравка с нас! Българийо майко ле мила идва тежко време!
  • 3 Прагматик

    40 4 Отговор
    Венци, кога ще се научиш, че за всеки българин е най-важно да знае колко струва газа от Русия, Азърбайджан и САЩ, тогава ще струва нещо и твоята статийка.

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СссереМ

    6 73 Отговор
    САЩ са зад гърба ни,можем да сме спокойни че ще изгоним ПРЕДАТЕЛИ като кРадев завинаги.

    Коментиран от #11

  • 6 боцмана

    43 4 Отговор
    Готвят нова сделка , явно им се услади да продават нищо за реални пари. Явно нашите умници не са слушали приказката за Гарагалчо.
  • 7 русенец

    40 5 Отговор
    Що Мустафа ханъм ще води делегацията? Тиквата не го ли пускат вече в САЩ?!:) Прочие, тръба за газ ли ще опъваме от САЩ или след "евтините" 40-годишни самолети, сега ще ни задължат и скъпа газ от САЩ да купуваме? Че да я купуваме от Сирия, то там пак САЩ са на кранчето, пък и ни е близко?!
  • 8 166

    9 23 Отговор
    САЩ НЯМАТ НИКАКЪВ ИНТЕРЕС В НАШАТА ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ, НО ТОВА Е НАЧИН РУСИЯ ДА СТЪПИ У НАС И ТЕ ТРЯБВА ДА ГО ПРЕДОТВРАТЯТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН

    Коментиран от #36

  • 9 Кой68

    53 4 Отговор
    Поредната подигравка...Браво.Това го нямаше в ония "мрачни"червени времена.Нашата "делегация" я водят като стадо овце.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 русенец

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Бе то предателите не са ни проблем, проблем са ни серсемите, които до вчера се дупеха на СССР, а сега - на САЩ!

    Коментиран от #15

  • 12 Херо Радев

    8 40 Отговор
    Руснаците да не се перчат много много, защото руски газ може да премине през българска територия към Запада на мукавей в понеделник, ако знаят много. В България няма нито един газифициран жилищен блок, нито един газифициран квартал и нито един град. Газта е на 6-то място по потребление като енергия и руснаците може да направят като черноморският вятър в горещ зимен, но почти като летен пек....Дa нe cтaнe кaтo cъc cпрeния Ceвeрен пoтoк 2, кoйтo нe мoгaт дa дoвършaт и зaрaди кoгoтo Путин увoлни пoлoвин Руcия, чe нe мoгaт дa нaпрaвят кoрaб зa пoлaгaнe нa тръбитe, нo гo излъгaхa чe имaли тaкъв и дa ce изкaзвa нeпoдгoтвeн тa дa му ce cмee плaнeтaтa??:):):)
  • 13 ии бреее

    33 4 Отговор
    е те това е под строй в колона по един абе роби
  • 14 Мислител

    7 35 Отговор
    Правилната игра е със САЩ. При тях лозунгите са минимум, а реалните действия максимум. ... Докато при някой други лозунгите за още на максимум.
  • 15 Румяна Костова

    8 21 Отговор

    До коментар #11 от "русенец":

    А ти до вчера на САЩ, а днес на Русия се дупиш?? Гледай какво правиме ние българите и влез в час с твоите 3 ма съпартийци.

    Коментиран от #16

  • 16 русенец

    29 1 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    А защо трябва да се дупя? Защо смяташ за нормално дупенето?!:))) И съмбезпартиен между другото. Предпочитам да мисля със собствената си глава, а не с главата на Вожда. Ти си от ГЕРБ, нали? Не питай по какво познах!:)
  • 17 гост

    43 3 Отговор
    Има ли някой който още да твърди,че България е суверенна демократична европейска държава.Мустафа е генерал губернаторът на колониална България.А Гешев е на подчинение на Джесика Ким,съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ.Накрая ще променят конституцията и ще премахнат президентската длъжност.Тя ще се заема от посланика на САЩ.
  • 18 778

    25 2 Отговор
    Колкото и да се напъват американците газ и петрол от тях няма да внасяме. От руснаците да. Ако САЩ си преместят наблизо континента, ще си помислим.
  • 19 семафор

    25 2 Отговор
    А,за ръчичка ли ги води или за ушенце?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 kvy

    25 3 Отговор
    И къде е пазарната икономика?
    Не е важна цената, а е важно да купуваме и от сащ???
    Егати и продажните политици!
  • 22 Бачо Киро

    28 2 Отговор
    Официално ги води на брифинг, даже не прикрито, ми ОЧЕВАДНО. Но иначе си дрънкаме за Путин, Радев, прикрити действия на руснаци и тн, докато през цялото време ОЧЕВАДНО и без да се прикрива нищо пионките ни отиват в САЩ да получат инструкции и козируват като стой та гледай. Държавна поръчка за самолети? Спечелена от СААБ 2 пъти? Ма каква държавна поръчка, я вземай тея Ф16 на двойна цена, кой ви каза, че можете да си купувате каквото искате ... Ток искате? Купете си от Турция! Какви Марици? А, и дайте пари за тея ТЕЦове, няма да ви ги работим без пари я... Злато? Какво злато? То е от нашите индианци, заровено в България, направо си е наше, а на вас даваме 1%, даже ви е много .... И тн, и тн ....
  • 23 Някой си

    20 3 Отговор
    И членове и членки на делегацията:
    1. Б.Б. с жипката
    2. С.Арнаудова - трябва някой да снима с телефона
    3. Звездомира Мастрагакова и Ива Николова (някой трябва и да напише хвалебствия в ПИК)
    4. Каракачанов ( с дънки и дисагите и бохчичката)
    4. Валери Симеонов ( а бе тия кво си мислят - Лас Вегас лииии, ще ви разкатая)
    5.МенТа Стоянова (курса на лева към долара малко височък - към 5 000 левчета за долар ще е ОК)
    6. Влади Горанов ( заради страха му от земетресения)
    7. Доган ( хидроинжинер винаги си требе)
    8. Пеевски ( все ще има там некоя банка за фалиране, я бизнесче за присвояване)
    9. Гешев ( да пита Сената може ли да разследва и Тръмп покрай Радев)
    И т.н.
  • 24 Асен Илиев

    4 1 Отговор
    Тая отива при сина на Biden, а вие булгани накъде? :)
  • 25 САЩ е ЗЛО

    15 3 Отговор
    Посланиците на ФАЩ вън от страната ни, те са враг на България!
  • 26 сноу

    15 2 Отговор
    Що за долни продажници и пиявици , захапаха тая държавица и няма оттърване от тях..То кърлежи да бяха,то чума да беше, пак някакси щяхме да изпълзим,но с предателя и отрепката и то вербувана от амерска хиена ,има само един начин...

    Коментиран от #35

  • 27 petar svilenov

    14 2 Отговор
    Предполага се да се продължат договорите с двете американски централи и задължителното изкупуване на енергията им на определена от самите тях цена за следващите 20 години,както за доставки на шистов газ на определени от доставчика цена.Диверсификация ли-по-скоро монопол.
  • 28 боко

    15 1 Отговор
    Няма нищо лошо да купуваме от тях,ако гарантират по-ниска цена от руската и регулярни доставки.
  • 29 Хайл

    9 1 Отговор
    Водят ги да им обяснят че газта и не само тя е евтина в България...
  • 30 Брах ви лайката гербаджийска

    10 2 Отговор
    Бързо да си признае коя я ритна тая в главата
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Казуар

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Прагматик":

    Може би не знаеш, в момента Русия изнудва Беларус с цената на нефта. Или Беларус ще играе па свирката на Москва за да получава по евтин нефт,или ако не играе ще получава по скъп със всички последствия за икономиката.
  • 34 Пъзела

    3 0 Отговор
    Педерасчета, какво толкова написах!, че ми изтрийте коментара ве? Прилича ми на оня от пъзела казвам го. Свобода на словото или не?
  • 35 Чи генчара

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "сноу":

    Чи тя не е и американка! Няква арапка командва парада в християнска българия
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Batguri

    6 0 Отговор
    Аре на инструктаж при баш шефа!
    И като сте там вижте нещо по-евтинко за българския народ да купите,ей така за спомен.
    Има един боен кораб Мисури, той е музеен експонат, но вие може да го купите за 1-2милиарда (жълти стинки) и да го курдисате във Бургас. Самият му страховит вид ще държи потенциалните врагове на България далеч далеч от нейните граници. А и питайте какво стана със самолетите,дали ще дойдат в обозримо бъдеще
    (колонизацията на Марс). И евтин руски газ в никакъв случай-ние българите сме бедни за да купуваме евтино.
    А питайте и за вода дали имат на промоцийка(от
    Yellowstone) щот при нас е на свършване.
    Абе купувайте квото ви кажат на цени каквито ви посочат, в крайна сметка това са само парите на народа, а властта тя за вас е безценна!
  • 38 бай Шиле

    5 0 Отговор
    ТОВА ГО НЯМАШЕ ДОРИ И КОГАТО БЯХМЕ 16-ТА РЕПУБЛИКА НА СССР.
  • 39 бай Шиле

    5 0 Отговор
    Добре де,дайте две цифри: ЦЕНА ОТ РУСИЯ и ЦЕНА ОТ САЩ.
  • 40 бай Шиле

    2 0 Отговор
    Бах мааму!Току що получих mail от US,че ще видя виза за САЩ през крив макарон.
  • 41 Онуфри

    4 0 Отговор
    Тия нарочно ни сложиха посланник с толкова мюслеманско име за да може позора ни да е пълен. Сега ще видите че на 3-ти Март няма да разберете от какво сме се освободили някой помогнал ли ни е да се освободим има ли хора дали живота си които да споменем. Някой клал ли е Българи и колко са изкланите. А сети се ми той ББ е приятен с рязания как да се припомни.
  • 42 Георгиев

    2 0 Отговор
    По татово време не можахме да станем 16-та република на СССР. А ето че вече сме 52-ри щат на САЩ. Да ни е честито.
  • 43 Мекерета

    1 0 Отговор
    Ето списък с имената на поредните майкопродавци, които само за да оцелеят още някоя година във властта и да лапат народна пара са готови да подпишат на територията да се извърши и ядрен опит.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове