23 Юли, 2012 17:12 779 2

Без "Белене" непосилни сметки за ток

  • аец-
  • белене-
  • ток-
  • сергей станишев

„Без АЕЦ „Белене" сметките за ток ще са непосилни за българите. Този, както и много други доводи „За" или „Против" трябва да бъдат чути на национален референдум по проекта „Белене". Защото никой не може да си позволи- да не чуе волята на българските граждани."- това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа Фейсбук. В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си. Председателят на БСП отговаряше във Фейсбук под зоркия поглед на  медиите, които също го обстрелваха с въпросите си. 

В коментар към въпрос за цената на проекта- Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене", толкова по-скъп ще става той. „Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света", написа лидерът на БСП. Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с единия реактор от АЕЦ „Белене", освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене".

         В отговор на въпрос за финансирането на проекта - Сергей Станишев отбеляза, че строежът на АЕЦ „Белене" не се финансира от държавния бюджет, а от НЕК. По време на предишното управление е бил избран и стратегически инвеститор- немската компания „RWE", която е трябвало да притежава 49% от централата, но през 2009 г. е била изгонена от правителството на Бойко Борисов. „Да вземеш решение на тъмно, да криеш доклада на HSBC и да бягаш като дявол от тамян от отговора на конкретни въпроси, само и само да не се разбере истината! Истината, че в доклада на HSBC ясно се казва, че проектът е икономически изгоден за България!", възмути се Станишев. Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

В отговор на въпрос за ползата от проекта и потенциалните разкрити от него работни места - Сергей Станишев заяви, че ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене" ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект", убеден е лидерът на БСП. Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ Белене издържа на земетресение до 9-та степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг", припомни  Станишев.

По отношение на подписката за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене", лидерът на БСП бе категоричен, че БСП се стреми да събере максимален брой подписи. „Аз вярвам, че подписите ще са бъдат над 700 000. Очакваме гигантски натиск над проверяващите органи, а ГЕРБ ще се опитат да изкарат подписите под необходимия брой от 500 000 хил.", отбеляза Станишев. „Ние целим  за първи път в България да се чуе пряката воля на гражданите и няма как да бъде игнорирана волята на толкова много хора", допълни той. Лидерът на БСП посочи, че в разговорите си с хората, докато е събирал подписи за Белене, те са му споделяли, че се подписват защото: искат да бъде построена атомната електроцентрала, защото били против Бойко Борисов и просто защото искат да изразят своята гражданска позиция. „Никой не може да откаже волята на българските граждани да бъде чута", убеден е лидерът на социалистите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Защо Станишев не направи референдум ПРЕДИ да похарчат няколко милиона лева за подготовка на площадката и преди да започнат преговори с руснаците? Защо се сети за референдум, когато им спряха кранчето на безумно скъпия проект? Как може инфраструктурата на нов блок в Козлодуй да е по-скъпа от такава до Белене при условие, че до Козлодуй има изградена инфраструктура, а до Белене - не? Изобщо комунистите първо да си отговорят на техните лъжи преди да карат бабите да се подписват по искания за референдум.
  • 2 666

    0 0 Отговор
    Защо Б.Б. не направи референдум преди да одумка един билюк пари за хасфалти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове