5 Февруари, 2020 18:20 3 955 35

Прокурорската колегия се оплака от медиен натиск върху съдебната власт

  • прокурорска колегия-
  • прокурори-
  • прокуратура-
  • съдебна власт-
  • всс-
  • висш съдебен съвет

Членовете на ВСС съзряха недопустими действия спрямо Прокуратурата на Република България

Прокурорската колегия се оплака от медиен натиск върху съдебната власт - 1
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се оплака от "безпрецедентен медиен натиск върху съдебната власт".

"Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система", възмутени са прокурорите във ВСС.

Ето и цялото официално изявление на Прокурорската колегия:

Във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на ВСС № 9/20.03.2019 г.), заявяваме:

Прокурорската колегия на ВСС, водена от разбирането, че прозрачността като неразделна част от дейността на прокурора е ключов елемент от принципа на върховенството на закона и гаранция за осигуряване на справедлив процес, подкрепя независимата журналистика при отстояване на конституционно закрепените принципи за свободата и правото на медиите да информират обществото, както и правото на гражданите да изразяват мнение, да търсят, получават и разпространяват информация.

Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система.

Със съжаление констатираме, че подобни действия срещу Прокуратурата на Република България са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика. Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност.

Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии.

Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител - обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

Призоваваме средствата за масово осведомяване, както и гражданските и професионалните организации, да спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    116 7 Отговор
    Живи да ги ожалиш тия, нали?
    Ами театрото с избора на Гешев?
    Ами безбройните писма от доячки и чистачки в подкрепа на “единствения и неповторим”?
    Защо на всеки в тази държава му пречат медиите?
  • 2 да де

    81 6 Отговор
    На това му викат с вашите камъни по вашите глави.
  • 3 баш истината

    15 67 Отговор
    Вярно е че червените се наакаха от страх и наляво и надясно дрънкат глупости. Вярно е че много медии търсят медийни сензации ама това много лесно може да се реши. Като тикнат някой такива "Амбиционисти " зад решетките и ще се оправи всичко и няма да дрънкат и разпространяват глупости
  • 4 Какъв натиск бе?

    83 3 Отговор
    20 годишна присъда заменяте с 4-годишна! То голям натиск, или голяма некомпетентност!
  • 5 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    64 8 Отговор
    Да изметем престъпниците от властта на 7.2 от 12ч пред парламента !!!!!!!!!!
  • 6 Гео Милев

    56 5 Отговор
    Сега българино стана ли ти ясно какво е било 1923-1927г.!
  • 7 Свобода на словото

    49 0 Отговор
    Гарантирана от конституцията!!!
  • 8 адвокат

    81 4 Отговор
    Най-корумпираната част от обществото ревна.
  • 9 Случаен

    59 2 Отговор
    Няма такьв смях........,,цирка,, само се мести от едно место на друго :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кълвач

    52 2 Отговор
    Помооощ, мисирките нападат прокурори, помощ!!!!
  • 12 1122

    43 1 Отговор
    Ади бе,защо ли?Има една поговорка стара ,,криво седи право съди стар кадия"....ако право съдите никой няма да ви оказва натиск...нали?
  • 13 ГОСТ

    36 1 Отговор
    НЕЩАСТНИЦИ!
  • 14 Анонимен

    42 1 Отговор
    ВСС избра баш прокурора а сега имало натиск от мисирките
  • 15 Бг за винаги

    49 2 Отговор
    Прокуратурата начело с главния са извършили престъпление, като пуснаха в медиите стари СРС та, който не били СРС та а материали по разследване. След като КП Компи са се произнесли и са казали, че няма нарушение на закона, от страна на Президента, то защо не са унищожени, както е по закон а се злоупотребява и по същество се извършва престъпление, от страна на Прокуратурата.
  • 16 Ахахах

    38 5 Отговор
    От 111 България ще се нареди на почетното 194 последно място в света по свобода на словото! Хора, казвам ви, такова нещо не е имало и по Тошово време! Такава гадост няма!
  • 17 Анонимен

    36 2 Отговор
    Следва сагата Прокурори срещу мисирки - първа серия
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 0 Отговор
    корупция по всички нива
  • 19 😈 Сатаната

    40 1 Отговор
    Тия са най-големите боклуци в кочината.Живеят като Бейове от корупция.Разстрела трябва да почне от тях !
  • 20 Марко

    27 0 Отговор
    Да си кажат заплатите тия търтеи. Не стига, че нищо не правя а все от нещо недоволни.
  • 21 Пешо

    25 1 Отговор
    Техния прокурор стана медийна звезда.С него започват новините, с него свършват. Затъжих се вече за Бойко, само Гешев денонощно ни гледа от екраните а пък не е фотогеничен като г-н Премиера. Чудя се как намира време да работи това дето му е работа!? Аз например искам да гледам прогнозите за времето по всички канали.страхотни синоптички имат!
  • 22 Гледайте

    14 0 Отговор
    Гешев Официална и реална Биография, при Луба в Евроком.
  • 23 дежавю

    18 0 Отговор
    Мечо Пух и Прасчо намерили пушка. Започнали да се карат кой да я вземе. Дърпали я, дърпали я и пушката гръмнала. Прасчо изквичал от болка,ранен от куршума, а Мечо му се скарал: Я стига си циврил! На мен знаеш ли как ми писнаха ушите?

    Коментиран от #34

  • 24 Истината

    12 1 Отговор
    Всички са ТИКВЕНИЦИ.

    Коментиран от #25

  • 25 Вече

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Вече са мисирки, цяла България им се смее.
  • 26 анонимен

    13 0 Отговор
    Да ти пикам на правосъдната система!

    Коментиран от #27

  • 27 Еразъм

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "анонимен":

    Правосъдната система е така оакана, че никой няма да ти забележи приноса.
  • 28 1944

    4 0 Отговор
    възпитаниците на вишински и чайка да не се правят на ощипани моми.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    МАФИЯ
  • 31 волен фидеров

    0 0 Отговор
    фидeрoв


    34
    23:09
    05.02.20
    Oтгoвoр


    Крaйнo врeмe ,e Вacaлнa Руcия дa oгрaничи aпeтитa и мeгaлoмaнcкoтo cи aгрecивнo пoвeдeниe пo oтнoшeниe нa cувeрeнни държaви!Прeдлaгaм им дa прeнacoчaт внимaниe към вътрeшнитe cи бeзбрoй нeрeшeни прoблeми.Aнaлoгичнo нaпoмням нa някoй caмoзaбрaвили ce бългaрcки грaждaни,чe ca житeли нa НAРOДНA РEПУБЛИКA БЪЛГAРИЯ!C увaжeниe към тeхнитe чуcтвa и прeдпoчитaния към брaтcкитe Руcки oлигaрcи,нo дa нeзaбрaвят чe пaтриoтизмът и cувeрeнитeтa нa Бългaрия e нa първo мяcтo.В нoвoтo гeпoлитичecкo и икoнoмичecкo рaзпрeдeлeниe нa бaлкaнитe Бългaрия e cувeрeннa cвoбoднa държaвa cъc coбcтвeни прoблeми и интeрecи,тeзи грaждaни кoитo нe cпoдeлят нaциoнaлният интeрec имaт избoр дa нaпуcнaт cтрaнaтa и избeрaт cъoтвeтнaтa към кoятo тяхнoтo пaтриoтичнo чуcтвo e пo гoлямo.Ниe кaтo пoдaнници и пaтриoти нe cмe длъжни дa търпим чуждo влияниe и вмeшaтeлcтвo!Припoмням чe,aпocтoлът зa cвoбoдa ЛEВCКИ,дaдe живoтa cи зa cвятa и нeзaвиcимa рeпубликa,кaктo и бeзбрoй cинoвe и дъщeри нa бългaрcкият нaрoд.Ниe cмe мaлкa икoнoмичecки cлaбa държaвa нa фoнa нa cвeтoвнитe кocмoпoлити и тoчнo зaтoвa трябвa дa зaпaзим cвoятa нeзaвиcимocт и индиeтичнocт.Рaздeлeниeтo нa нaциятa в трудeн мoмeнт грaничи c държaвнa измянa,и cкъпи cънaрoдници нe ce пoддaвaйтe нa въздeйcтвия и мaнипулaций oт cтрaнa нa кaквитo и дa e aгeнтурни фaктoри .БЪЛГAРИНЪТ E CВOБOДEН CИЛEН И CВOБOДНO МИCЛEЩ CAМO В COБCТВEНAТA CИ ДЪРЖAВA A ТЯ CE КAЗВA
  • 32 Novus ordo seclorum

    3 0 Отговор
    Да предложа комунизма? Тогава няма да ви тревожат медиите. Смотаняци . Събрали се всички смърфове и реват срещу медиите. А ако медиите се оплачат от прокурорски натиск?
  • 33 иво

    1 0 Отговор
    ами медийте като роват им пречат да си пълнат джообовете то е ясно
    на 7.2 сме там пред парламента вече не се търпи
  • 34 Митко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "дежавю":

    Браво!
  • 35 инерция

    0 0 Отговор
    Само съвещания, писания и големи заплати. А работа никаква. Фалшиви сигнали, липса на доказателства, политически поръчки, нито един осъден , нито един върнат лев на държавата ! Това е една от най-нерентабилните организации в държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове