ФАКТИ.БГ

Икономисти: Опасно е, ако одържавяването на бизнеси стане практика

Случващото се в момента с "Национална лотария" не е навлизане в сектор, а одържавяване – точно "точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 година"

Публикувана: 7 Февруари, 2020 15:40
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3058
Икономисти: Опасно е, ако одържавяването на бизнеси стане практика
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Поправките в Закона за хазарта бяха приети скоростно в парламента на второ четене с голямо мнозинство. Преди гласуването нямаше нито едно изказване. С гласовете на ГЕРБ и Патриотите предложението беше прието само за 21 минути. БСП, ДПС и Воля бяха против.

Потърсихме за коментар народни избраници предимно от ресорната парламентарна комисия по бюджет и финанси. Никой от тях (включително председателката Менда Стоянова от ГЕРБ и заместник-председателят Йордан Цонев от ДПС), не отговаряше на мобилния си телефон. Показателно за последвалото мълчание е, че никой в залата не възрази срещу процедурата за скоростното сътворяване на закона и влизането му в зала на второ четене.

Обърнахме се за мнение към юристи и икономисти извън парламента.

Адвокат Петър Славов, който беше народен представител в 43-тото Народно събрание, коментира, че приемането на закона толкова бързо (за по-малко от 24 часа) е нарушение на правилника, както и на Закона за нормативните актове. По думите му, не е имало достатъчно време депутатите да се запознаят с материята и да поискат експертно мнение в случай, че нещо по поправките не им е ясно. Целта не е да се натисне едно копче, посочи той. На изричен въпрос на Actualno.com дали това е основание да се атакува законът, г-н Славов отговори, че Конституционният съд в практиката си не приема нарушения на Правилника на парламента като причина да бъде спиран даден закон. Но бившият депутат беше категоричен – затова има обществено обсъждане, да се изчистват неясни моменти и да не се стига до положение, при което да се правят "поправки на поправките". Петър Славов видя почва точно за "поправки на поправките" заради положението с неизплатените печалби.

Според икономиста Красен Станчев случващото се в момента с "Национална лотария" не е навлизане в сектор, а одържавяване – точно "точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 година". "Моделът е смущаващ. Одържавяването на едно предприятие е проблем не само за него и собствениците му, но и за гражданите, защото това би могло да стане традиция. А там, където има такива държавни дружества, в общи линии (хората) ходят жадни, макар да газят вода", коментира той и направи сравнение с ВиК сектора, където предстои създаването на мега холдинг, обединяващ всички дружества в страната под една шапка.

"Не съм адвокат на Божков, но това е завземане на бизнес. Така беше с КТБ и с много други неща", заключи икономистът.

Според Станчев се вижда с просто око, че това е нападение срещу една фирма и един човек, което означава, че на всеки един арбитраж, независимо дали в България или другаде, Васил Божков ще спечели всяко дело: "Това е наказание за един от собствениците. Г-н Божков помагаше на определени политически сили, които не се харесват на управляващите. Имаше слух, че помага на Мая Манолова в кампанията ѝ". На въпрос на Actualno.com дали Мая Манолова е такъв фактор в политиката, че да притеснява ГЕРБ, Красен Станчев отговори, че в политиката управляващите винаги гледат в следващите избори и се опитват да определят следващите конкуренти.

Споменатите данъци (бел. ред. - липсващите над половин милиард лева от неплатена такса според прокуратурата) най-вероятно не са дължими на държавата, смята Станчев. "Имаме неравно третиране на различни стопански субекти от страна на властите, но нямаме вина от самите стопански субекти, независимо за кого става дума“, обясни той. "Не е за бой този, който яде тиквеника, а този, който му дава тиквеника, а на всичкото отгоре ние знаем кой е тиквеникът", отбеляза още икономистът.

Проблемът с футбола според него е по-скоро политически. "Известно е, че футболът е доста важен сегмент от отъждествяванията на премира, на ГЕРБ, на г-н Кралев. Съответно, когато обидите една голяма група фенове, то тогава вие имате политически проблем", коментира още той.

Не е нужно ораничението на хазарта да става с тоталитарни мерки, а може да се случи с много ясни правила, смята икономистът Петър Ганев от Инситута за пазарна икономика (ИПИ). Самият аз написах преди дни статия затова, допълни той.

Предложението на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии чрез отнемане на техните лицензи и предоставянето на държавен монопол за лотарийни игри на "Български спортен тотализатор" бива представяно като мярка срещу хазарта, но по своето същество то не е насочено срещу търкането на билетчета по принцип. Никъде в законопроекта или мотивите не се посочва, че търкането на държавни билетчета е проблем. Всички проблеми, свързани с хазарта, биват използвани като аргумент срещу частните лотарии, но по същество – в полза на държавната компания, казва икономистът.

"Факт е, че частните лотарии са се възползвали от глупаво написана алинея в закона и са плащали по-ниски такси спрямо държавната. Факт е и, че билетчета днес се предлагат във всякакви обекти, без каквито и да е било лицензионни изисквания към тях. Най-вероятно е факт и, че Комисията по хазарта не си е вършила работата. Всичко това обаче не ни води към одържавяване на сектора, а към много прости законови промени, които да затворят вратичките в плащането на държавната такса, да уредят продажбата на билетчета и да преструктурират контролиращия орган", обобщи Ганев.

Петър Ганев смята, че законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат. Единият се занимава с по-добрата регулация на лотариите и уеднаквяване на облагането, а другият направо забранява частните лотарии. Ограничението на хазарта обаче не е нужно да се случи с някакви тоталитарни мерки – като установяването на държавен монопол върху дадена "вредна" дейност, а може да се случи с много ясни правила.

Първата стъпка е да се изчисти облагането. Без някакви неясноти и вратички в закона. Решава се един процент – дали върху приходите или върху печалбата, и се налага на всички. Реално законопроектът на финансовото министерство е в тази посока и ще повиши постъпленията в хазната от частни лотарии. Всякакъв аргумент, който прави връзка между различното облагане и одържавяването изглежда странен, при положение, че решението е в таксата, а не в собствеността, уточни икономистът.

"Втората стъпка е да се прецизира регулаторната рамка за осъществяване на дейността. Билетчета само в лицензирани обекти, които отговарят на строги критерии. Текстовете са очевидни. Без билетчета в публични институции с изключение на обектите на държавното тото – отпадат всички пощи, без билетчета в големите търговски вериги – отпадат билетчетата на каса, без билети в обекти, които продават печатни медии – отпадат бензиностанции и всякакви лавки. Общо взето билетчета в отделен лицензиран обект за билетчета по примера на познатите тото пунктове. Ако обществото иска да ограничава хазарта, това е най-очевидният и прост начин да го направи. Без национализации, държавни монополи и други глупости", категоричен е Петър Ганев.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гарантирано от Бойко
1 Отговор
Национализация на печеливши бизнеси..................

Коментиран от #12


Оценка:
-10 +34

Българин
2 Отговор
СЛАВА НА КОМУНИЗМА! СЛАВА НА "одържавяването" НА БИЗНЕСА! ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ДЪРЖАВНО! Tова е сарказъм!!!

Оценка:
-11 +37

Опасно ако не се одържавява
3 Отговор
Бизнесът трябва да е държавен, а не мафиотски!!! Всичките бизнеси трябва да са държавни. НАСА, ЦЕРН и ДАРПА са национални, а в БГ не може един завод за тухли да бъде държавна собственост, защо? Ами защото има една престъпна шайка, която иска да граби държавата и целия народ - да взимат субсидии, да точат ДДС, да предлагат ниско качество на висока цена, да експлоатират работници!!!

Коментиран от #6, #20


Оценка:
-32 +19

4
Този коментар е премахнат от модератор
Гошко
5 Отговор
В момента е по зле от комунизма. По ми прилича на фашизъм.Така значе аз си разработвам успешен бизнес и утре държавата решава и хоп удържавен това не е и фашизъм а тероризъм.

Коментиран от #34


Оценка:
-6 +37

6
Този коментар е премахнат от модератор
Една жена каза
7 Отговор
Тук патриотите се радват на монополизирането и противоконституционното одържавяване на един разработен бизнес, но глобите и неустоиките след спечелени дела ще ги плаща целокупния наивен български народ.

Оценка:
-6 +27

Шизофреникът
8 Отговор
който щеше, пък после нямаше да става президент, дето обиждаше на поразия, а на другия ден твърдеше, че не е излизал от добрия тон, преди няколко дни каза "Национализация? Каква национализация - става въпрос само за плащане на данъци..." Къде е днес - да ни обясни - или яде филия с мас, или в момента се поздравяват с Кой за поредния успешен M&A - Mergers and Acquisitions.

Оценка:
-3 +18

Охо Бохо
9 Отговор
Защо не одържавите и застрахователните компании?

Оценка:
-3 +24

БКП
10 Отговор
Народен съд.Одържавяване.Смъртни присъди.Каменни кариери.Уранови рудници.Това са нещата нужни на България за справяне с престъпността и гарантиращи спокойствието на честните хора.

Коментиран от #14


Оценка:
-28 +14

Анонимен
11 Отговор
Дали нарочно не искат да е национализират а в управлението на лотарията да сложат куп чиновници които да си клатят краката и да взимат тлъсти заплати бонуси премии.Брата на Гешев вече е в борда на директорите.

Оценка:
-4 +18

Божков е за панделата като цяло
12 Отговор

До коментар #1 от "Гарантирано от Бойко":


Какви бизнеси бе бастун! В тото пунктовете се търкаха билети още преди 10-15 години и повече даже, но само по тото пунктовете не на всеки ъгъл и не с такава агресивна реклама и не с показването на джагали по селата как печелят всеки ден по 1000000 лв, ясно ли ти е! Комара не е полезен затова в много Държави е забранен или много контролиран и реклама не се позволява, ама тъпа кратуна като тебе не може да го осъзнае, като цяло такива като Божков държат този сегмент защото са хора които могат да извадят и да сложат 100 милиона като гаранция и да го създадът този бизнес а не щото е много умен и се е сетил:-)

Оценка:
-20 +13

това е ясно
13 Отговор
,че ``тиквеника``е тука!Ама той и мендовите копои си знаят ``тяхната``.....

Оценка:
-2 +8

14
Този коментар е премахнат от модератор
гост
15 Отговор
А на скоро май същите тези, четоха лекция за жертвите от народният съд...а то одържавяването практика на тази същата ситема, която обявиха за престъпна и виновна за него. Назад към комунизма...много жалко...то той май не си е и отивал никога...иначе щеше да има лустрация както в държавите, които вече са на светлинни години пред нас.

Оценка:
-4 +17

Баш Гост
16 Отговор
И сега какво се оказва- ГЕРБ и Патриотите се оказаха по-големи комунисти и от БСП. Да се очаква следващата стъпка - национализация и връщане в Живковото време. Ние вожда вече си го имаме - Б.Б. и идилията ще е пълна!

Оценка:
-3 +20

От Народа
17 Отговор
Най-голямата предателска шайка за народа са Патриотите. Тези ни закопават всеки ден повече и повече. Дано да са си взели полагаемото, защото повече власт и парламент няма да видят.

Оценка:
-4 +18

Няма смисъл
18 Отговор
Знам че говоря на овце все пак добре знаете че си дарявате парите на държавата с всякакъв вид хазартна игра ама припкайте да играете че може да не им стигат пари за нещо

Оценка:
-3 +6

Лекар БГ
19 Отговор
От години,Държавата има 2 основни функции.
Да точи и краде пари от"държавното".Окраденото отива в....частни джобове,на хора,които имат телефона на Човека.Краде се от всичко-БДЖ,РВД,болници,от всичко възможно.
Функция 2-нехае се за дребното"частно".Което би трябвало,да дава работни места и хляб на широка основа.И внимателно се наблюдава по-едрото средно и голямо"частно".Там,има 2 функции."Правилните"честни частници,са нашите хора.Те правилно крадат от еврофондовете и обществените поръчки.И правилно отчисляват нагоре.Функция втора-тарикати,нелоялни практики,неотчисляващи правилно от откраднатото,биват"погвани,разкоствани" и пр.
Значи,къде са функционалните разлики в модела на краденето?Ами нЕма ги.И в двете сфери-държавно и частно,цари едно и също беззаконие.Въпросът е,КОЙ честен държавен служител или още по-честен частник,с КОГО е в игрите.Останалите,там долу тЕа,да духат студен таратор посред зима.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +15

Иванчо
20 Отговор

До коментар #3 от "Опасно ако не се одържавява":


....да взимат субсидии,да предлагат ниско качество на висока цена,да експлоатират работници......даа,прав си, но преди м................та приватизация,същите явления се наблюдаваха и в държавните предприятия.Произвеждаха калпава продукция,държавата ги дотираше всяка година,щото не им стигаха парите даже за заплати, ясно е къде потъваха, работниците също нямаха кой знае какви привилегии.. явно у нас нито да е държавно,нито да е частно.30 години преход го доказва недвусмислено. И пак опираме до манталитета по тия географски ширини.Мое мнение ,не ангажирам никого с него.

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +5

Активист на БКП
21 Отговор
Най-после Бойко ни върна в социализЪма !!!

Оценка:
-3 +10

Йоко
22 Отговор
Хазарта е опасен и всички които го защитават са абсолютни боклуци...

Оценка:
-20 +4

Jino
23 Отговор
Гадния хазарт директно го сравнявам със зависимостта от наркотиците,навсякъде където се обърна някой търка билетче,пълна деградация и очакване на лесни пари,българина е мързелив и чака лесните пари ,точно като тези от лотарията
Както отнемат наркотици така да отнемат и тази прословута лотария,между двете слагам знак за равенство

Оценка:
-17 +3

До 6
24 Отговор

До коментар #6 от "pepy":


Чуваш ли се? Точно тоя псевдо Бг бизнесмени-демократи награбиха разработен от комунистите държавен бизнес и го съсипаха!!!! А Божков открадна идеята за Национална Лотария от Запада!!! Нищо не е разработил той, освен да открадне чужди идеи и да наеме мениджъри и математици, които да му реализират открадните идеи!!! Всеки петокладник може като Божков да е бизнесмен, стига да има гръб!!!

Коментиран от #26


Оценка:
-16 +4

До 20
25 Отговор

До коментар #20 от "Иванчо":


Дори държавното да е калпаво като частното, все пак е по-добре да е държавно!

Коментиран от #29


Оценка:
-14 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор
+-+-+-
27 Отговор
Браво! Държава! Като не изпълнява основната си функция КОНТРОЛ налага забрани!!!

Оценка:
-1 +12

Така
28 Отговор
Ако Националната лотария се премахне >> в мигом ще изчезнат и Лафка павилионите на Пеевски. Ще бъде интересно да видим.

Оценка:
-1 +12

Милионер
29 Отговор

До коментар #25 от "До 20":


А тези игрални зали, дето никнат като гъби всеки ден.Където влизат и деца под съмнителни 18 влизат и ги обират.Както и всеки решил да си опита късмета но след като му оберът и последните си тръгва като натровен.Защото имат много добра изградена видео система за зарибяване на балъци.Но това е друга тема.

Оценка:
-1 +11

goni
30 Отговор
Момчета! Ама, вие сериозно ли?!:) Че нещата идват отвън! Който не си е опирал бизнеса да му мисли! Нещата вече трябва да бъдат законни! Знам че не ви изнася, ама няма как!:) Комунизъм, капитализъм, екзорсизъм..!:) Няма как!:) Ще плащате и то с лихвите!:)

Оценка:
-2 +4

goni
31 Отговор

До коментар #19 от "Лекар БГ":


Ти си толкова лекар, колкото аз марсианец!:) Чак толкова неграмотен лекар няма!:) Извинявай, ама ако не е тайна ти от къде крадеш?!:)

Оценка:
-2 +2

Вярно е може да се провери!
32 Отговор
Ами то значи че и в САЩ и във Великобритания и още доста държави са комунистически.Така ли?Първо се поинтерсувайте да проверите как е при по умните хората които са го измислили това нещо наречено ЛОТАРИЯ и тогава говорете за комунизъм.

Оценка:
-4 +0

Ха ха
33 Отговор
След като има огромно нарушение на закона, държавата има право да действа по всякакъв начин.

Оценка:
-1 +1

Точка
34 Отговор

До коментар #5 от "Гошко":


Като си тарикат ти го взимат..

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Николай Бареков
Евродепутатът Николай Бареков с позиция за фалшивите новини по време на дискусия в УНСС.
Бойко Борисов и Ахмед Доган са най-големите жертви на фалшивите новини."

Още бисери