Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 17:25 1 729 17

Ревизоро: "Стомана" и "Топлофикация Перник" ще бъдат глобени

  • емил димитров-
  • стомана перник-
  • топлофикация перник-
  • яз. студена

Екоминистърът посочи, че "Стомана" са използвали 670 куб. м. вода и заяви, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват

Ревизоро: "Стомана" и "Топлофикация Перник" ще бъдат глобени - 1
Снимка: БГНЕС

Там върви поредното надлъгване – има водомер, ама той не е на моя територия. Сега да ги карам да си правят на тяхна територия ли? Това се случи в Бобов дол - нямаха изобщо водомер, поставиха си водомер. Сега в "Стомана" – единият водомер изпуска, другият също. Там са установени количества.

Това каза екоминистърът Емил Димитров в отговор на въпрос дали ще бъдат глобени "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" заради използването на вода от язовир "Студена" в периода на забрана за водоползване.

"Условието беше да имат отделен водомер за питейна вода или такава да минава през нормалния водомер, но само за питейно-битови нужди", поясни Димитров и подчерта, че черпенето на вода от "Студена" е било спряно, защото те имат собствени водоизточници.

"Оказа се, че единият водомер пропуска. Има количества. Какво оспорваме? Сега започваме на чия територия бил водомерът... Ще си получат актовете", увери Димитров.

Екоминистърът посочи, че "Стомана" са използвали 670 куб. м. вода и заяви, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват. "За водомера на "Топлофикация" съм склонен да вярвам, че коранът не е затворил добре. Литрите при тях са малко. Не са литри, с които могат да се къпят денонощно", подчерта той.

Той коментира и предложението на ГЕРБ да се прави оценка на въздействие на всички предприятия, независимо какво количество боклук гори, което да залегне в Закона за опазване на околната среда. Според него мярката е навременна, защото в рамките на експеримент до 6 месеца се правят грешки.

„Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения. Представете си, че искам да горя нещо експериментално – нещо, което после замърси целия град. Добре, след като разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването? Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, коментира Димитров.

Според него в момента, в който се иска дълбок ОВОС, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.

Димитров коментира и темата със заловените контейнери с отпадъци.

"България е герой, че залови и не допусна контейнерите с отпадъци и ги върна обратно в Италия. Ако аз напълня един контейнер с радиоактивни отпадъци и издам документ, че той е безопасен и в Германия го отворят и кажат, че има в него радиоактивни отпадъци и го върнат и ние го отворим и се окаже, че сме издали фалшив документ – кой германец е виновен? Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, каза той и уточни, че в момента там се провежда разследване от карабинерите. Министърът определи разследването като мащабно.

Министър Емил Димитров поясни, че дава този пример, тъй като ако някъде нещо се появи не е виновна страната, която го е разкрила, а тази, която го е върнала. "В случая с контейнерите в България ние ги заловихме и ги върнахме. На някой му изнася да вдига напрежение и казва, че България ще е виновна за това, че чужди контейнери са отишли в България и те са ги върнали", допълни Димитров.

Министърът на околната среда заяви, че има Национален център, който следи и контролира вноса на отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатаната

    11 0 Отговор
    Как точно глобата ще напълни Студена?
  • 2 Нормално

    6 0 Отговор
    То време беше
  • 3 Митко

    9 1 Отговор
    Не е ли редно да заплатят новите тръби вместо данъкоплатците!

    Коментиран от #11

  • 4 Глобата

    4 2 Отговор
    Ще платят перничани, а “ ревизоро” и Бойко ще получат бонуси! Ай да е честото, на печелившите! Крайно време е да се спре практиката на голямите глоби за облагодетелстване на хореографите и СиЕ!има си неспазвани правила, по повод глобите! А те са не размерът е важен, но на комунетата им трябват богатства!
  • 5 Плащай глоба

    2 1 Отговор
    Бе хореограф, за липса на водомери! Получаваш активите и посивите, или това е за часника? Само?!
  • 6 Тия предприятия

    4 1 Отговор
    Ли са ще оберат пешкири? Само те ли?
  • 7 ии бреее

    5 1 Отговор
    закрийте ги и пробема се решава -перничани емигрират
  • 8 Ако ВиК ме хване,

    10 0 Отговор
    че нямам водомер, ще ми изпрати 10 ЧСИ-та и ще ми види сметката за нула време, а тези заводи нямат такива. Не държава, а КОЧИНА.
  • 9 Лекар БГ

    4 0 Отговор
    С по 500 лева ли?!

    Коментиран от #16

  • 10 АНЕНЕРБЕ

    11 0 Отговор
    Проблема не е дали имат или НЯМАТ водомер , а ЗАЩО ПОЛЗВАТ ПИТЕЙНАТА ВОДА на язовир Студена.

    РЕВИЗОРО Е ЕДНА МРЪСНА И НЕЧИСТИВА ГАД , КОЯТО НИ СМЯТА ЗА БАЛЪЦИ ЯДЯЩИ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ.

    ТОЗИ Е СЛЕДВАЩИЯТ КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВКАРАН В ЗАТВОРА , А МОЖЕ БИ ПО ДОБРЕ НА СТАДИОНА.

    ЗАЩО НЕ СПИРАТ ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ ОТ ЧУЖБИНА БЕ ИЗРОД МРЪСЕН?!
    ДОКОГА ЩЕ НИ ТРОВИТЕ С ИЗГАРЯНЕТО НА ОТПАДЪЦИ?!

    ОТПАДЪЦИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОРЯТ ТАКА КАКТО ЦИГАНИТЕ ИЗГАРЯТ ГУМИТЕ.

    ОТПАДЪЦИТЕ СЕ ГОРЯТ В ЗАВОДИ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ , СНАБДЕНИ С ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ НА ВЪЗДУХА И ВОДАТА, а не в някакви пещи , когетнерации и топлоцентрали!!

    Коментиран от #14

  • 11 АНЕНЕРБЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Митко":

    Редно е тези от Стомана да заплатят 30 милиона , а не държавата , защото ВОДАТА ЩЕ Е ЗА ТЯХ , а не за перничани!!
  • 12 Министерството

    2 1 Отговор
    На хореографа, контролира промишлените водомери! Няма водомери- виновно е министерството ! Виновен е министърът! Глоба, от заплатата, в троен размер, лично, а не на заместникът и да го обезщети😁Борисов...., така се прави, за да има ред и дисциплина... На изборите ще разбереш... Ама ще е късно... Как е акцизът? А данакът за МПС?
  • 13 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ,,,ЗАЛОВЕНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ С ОТПАДЪЦИ....,,,,Таааа,значи според ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕСъто,ние НЯМАМЕ ПРАВО!!!!повтарям много учудено-ядосано,----НЯМАМЕ ПРАВО ДА ОТКАЗВАМЕ ВНОС НА ОТПАДЪЦИ!!!!!!!!ТОЧКА!!!!....И затова е това мрънкане,,,.ЗАЛОВЕНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ ПРИ НЕСЪОТВЕТСТВИЕ!!!!!С ДОКУМЕНТИТЕ ЩЕ ГИ ВРЪЩАМЕ,,!!!!УЖАС!!!!българия НЕ МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ!!!!!вноса!!!ТОЧКА ПАК>
  • 14 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "АНЕНЕРБЕ":

    НЕ МОЖЕМ!!!!ДА ЗАБРАНИМ А ВНОСА!!!!!!Аревизоро се ГЪРЧИ между колониалните ни закони и евродирективи!!!!НЯМА МЯСТО ЗА ДЕЙСТВИЕ!!!!!!
  • 15 плазмодий

    1 0 Отговор
    До кога мастити бабаити с ватовръзки ще се правят на шмекери. Има водимер, ама изпуска, ама привърта, ама не е на моя територия ..? "Той брат ми беши, той крадеши, аз ядеши" ! Ако е на обикновен гражданин, душичката ще му вземат за нередовен водомер, а на един изтузарен директор една заплата голоба ? Че ще и обжалва ! Никакъв министър не си като не можеш да въведеш ред, плазмодий си отначало, хлъзгав плазмодий !
  • 16 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лекар БГ":

    Не бе с мъмрене , 500 лв на хартийка и с милион под масата за тоз очилар
  • 17 бягай бе

    1 0 Отговор
    гнусен Тропчо....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове