16 Февруари, 2020 19:30 5 544 40

Затворници ще живеят в апартаменти в Бургас, ще си чистят и готвят сами

  • затворници-
  • бургас

По проект къща за затворници ще има и в Пловдив

Затворници ще живеят в апартаменти в Бургас, ще си чистят и готвят сами - 1
Снимка: Shutterstock

За първи път в страната – затворници в Бургас ще изтърпяват присъдите си в кокетна къща. Проектът ще се изпълнява пилотно по норвежки модел, а средствата ще бъдат отпуснати от северното кралство, съобщи "Бургасинфо".

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ вече е подписала договора с Норвежкия финансов механизъм, очаква се до броени месеци да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, а строителството да започне до края на годината.

Къщата ще бъде на два етажа и ще разполага с четири напълно обзаведени апартамента за затворници, на които им предстои скорошно освобождаване или търпят краткосрочни наказания. В нея в домашен уют ще живеят 20 лишени от свобода, каза директорът на затвора Бранимир Мангъров.

По проект къща за затворници ще има и в Пловдив. Там в момента затворническото общежитие е в много лошо състояние. Бургас пък, по думите на Бранимир Мангъров, не е избран случайно, а причината за това е фактът, че градът е отворен за новости.

Затворниците, които ще бъдат включени в програмата, ще могат през деня да работят, а вечер да се връщат обратно в къщата. „Ще си готвят сами, ще си почистват - все неща, които обикновено не се правят в затвора. С това ще се премахне и т.нар. „хотелски синдром“, който се наблюдава в местата за лишаване от свобода, където домакинските задължения са поети от други хора“, допълни старши комисар Мангъров.

Само преди четири години в средецкото село Дебелт беше открито едно от най-модерните затворнически общежития у нас. Сградата беше определена като „бижу за милиони“, а парите за цялостния ѝ ремонт и обзавеждане бяха осигурени отново от Норвежкия финансов механизъм.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа

    60 0 Отговор
    По проститутка на всеки, зареден хладилник с ракия, мастика и уиски и личен готовач! Европейски ценности!

    Коментиран от #27, #28

  • 2 АНЕНЕРБЕ

    33 1 Отговор
    ПРОСТИТУТКИ ЩЕ ИМА ЛИ?!
    И този разход ли ще е за сметка на данъкоплатеца?

    ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ И ПОЧЕРПИТЕ ОПИТ ОТ ЗАТВОРА ЧЕРНИЯ ДЕЛФИН.
    Това е едно прекрасно заведение в което могат да бъдат настанени не само затворниците , но и нашите политици.

    ПРЕДЛАГАМ ВИ КЛИПЧЕТО ПУБЛИКУВАНО ЗА ТОЗИ ЗАТВОР ВЪВ ФАКТИ БГ:
    https://fakti.bg/imoti/313937-zatvor-ot-koito-nikoi-ne-e-izbagal-video
  • 3 Това е дъното

    50 1 Отговор
    Престъпниците вече се толерират официално.Има работещи хора които тънат в мизерия и за тях държавата е мащеха но за удобствата на някакви утрепки е майка.
  • 4 Димов

    42 0 Отговор
    Управниците ни днес си постилат за утре.
  • 5 Димов

    35 0 Отговор
    Двуетажна къща.... готвене..... условия..... сигурно ще имат камери за наблюдение, направо да ги пускат в ефир и ето ти нов формат на биг брадър. Зрителите ще гласуват, кой да излезе пръв.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спиро

    18 1 Отговор
    Няма лошо. Когато стигнем стандарта и престъпността на Норвегия.
  • 9 ВИП

    20 0 Отговор
    Що не ги натаните по т.нар. къщи за гости/тъщи, парите от механизма откраднете( какта е редно у нас), а за капак крузче до Норвегия.
  • 10 ха ха

    23 0 Отговор
    Терминът, "да те приберат на топло", не е измислен случайно. Сега ще го подобрим в "домашен уют".
  • 11 gggw

    30 0 Отговор
    кой юнак е измислил тая простотия? то детски градини няма тия приюти за крадци и убийци ще строят.. явно наистина целта е унищожението на народа
  • 12 цачо

    21 2 Отговор
    Да им осигурят още:
    1.Кола
    2.Телефон
    3.И един педал (по норвежки модел)на повикване
  • 13 да да българин

    21 0 Отговор
    Ами като толкова са се загрижили за затворниците,вместо да ни дават пари за затвори от техен тип да им ги изпращаме при тях да си ги гудят.
  • 14 Купувач

    4 0 Отговор
    Кольо,отдели ми само женски - 351 кг. !
  • 15 АНЕНЕРБЕ

    19 0 Отговор
    За разлика от нашият президент , който само словоблудства , президента на ФИЛИПИНИТЕ Родриго Дутерте предложи на филипинците да стрелят по корумпирните чиновници които искат подкуп, но да не ги убиват.

    „Ако плащате данък, такса, или получавате справка, а чиновниците ви искат за това подкуп – ударете ги. Ако имате оръжие, то можете да стреляте по тях, но не ги убивайте, защото в хода на делото може да не получите помилване“, заяви филипинският лидер.
    Президентът отбеляза, че ако „в администрацията му се появят случаи на подкуп, то той ще призове корупционера и ще позволи на жалбоподателя да го удари по лицето“.

    Родриго Дутерте, преди да бъде избран за президент, е бил кмет на Давао в Южните Филипини. Тогава той стана известен със суровите си изказвания относно начините за решаване на острите проблеми на страната.

    През 2016 г. Дутерте стартира твърда кампания за борба с наркотиците във Филипините. Според полицията около 5 хиляди души, участвали в производството и продажбата на забранени вещества, са били убити, А РАЗПРОСТРАНИТЕЛИТЕ НА ДРОГА изхвърлени зад борда на военните хеликоптери.

    МОЖЕМ ДА ПОКАНИМ ДУТЕРТЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ У НАС , А ЗАЩО ДА НЕ ГО ИЗДИГНЕМ И ЗА ПРЕЗИДЕНТ.
  • 16 Премиерски лакърдии

    7 0 Отговор
    Младо, младото! Знаеш ли какво ми каза бай Тошо, когато ходил по БГ-то да гледа къде и как живее народа. Минал през студентските общежития, казармите, ТКЗС-та, училища, детски градини, поликлиники, БАН и накрая през СЦЗ. Събрал Политбюро и намръщено процедил: "Имаме едни 50 млн. излишек в бюджета, къде да ги дадем? Всички се надпреварвали с благородни аргументи...бай Тошо ги слушал, слушал и накрая отсякъл: " Ще ги дадем на СЦЗ, защото ние, дето сме се събрали тук, няма да станем нито деца, нито академици или доктори. Трябва да се погрижим за нашето си бъдеще!
  • 17 бай Шиле

    7 0 Отговор
    Е па аз съм от 40 годин у такова общежитие.Надзирателката е кофти,ама иначе се търпи.

    Коментиран от #39

  • 18 Български по хелзинкски комитет

    10 0 Отговор
    В Швеция имаше един идиот дето застреля 64 деца.Заключиха го,а той се оплака,че в 22ч. му спират Интернета.Кога ще ги стигнем....
  • 19 Миризлив пор

    5 0 Отговор
    Май Митьо е време пак да се разреве и да си признае всички грехове и накрая да го пратят там за 1-2 години максимум като шефче.
  • 20 Народе опомни се

    14 0 Отговор
    вместо да работят, тези които те грабят си уреждат лежането и почивката!
    Референдум за възобновяване на Строителни войски, закриване на затворите и всички осъдени на работа , докато не ИЗРАБОТЯТ присъдата!
  • 21 Който не работи

    6 0 Отговор
    не трябва да яде, еле па ако е извършил престъпление, за което е осъден - работа до дупка
  • 22 Noname

    3 1 Отговор
    Обществена поръчка за много пари, а ще построят една две къщи, а другите по чуждите джобове 😀
  • 23 Noname

    1 0 Отговор
    Трябва Строг контрол на наблюдение от страна на осигуряващия финансирането.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не е лошо !!!

    6 1 Отговор
    НЯМА лошо в това !!! Но ,ако се осигури такъв нормален живот и на всички българи ,ще бъда най-щастливия човек на Земята !!!! МНОГО българи живеят в лоши условия,макар и да работят !!! И не всички семейства могат да си купят къщи или апартаменти !!! Боже,как ИСКАМ всички българи,а и всички хора по света да живеят нормално и спокойно !!! Мисля,че е доказано,че ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА се извършват от хора,които нямат достатъчно средства,за да живеят нормално !!! Това НЕ ги оправдава !!! Но именно затова , управляващите са длъжни да осигуряват ОТЛИЧНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА , ДОБРО ВЪЗПИТАНИЕ, ДОБРА СОЦИАЛНА СИСТЕМА и така нататък -на всички хора !!!
  • 26 someone

    5 0 Отговор
    пародията става повсеместна, предлагам на всички затворници 5 звездни хотели, телефон, кока и проститутки, защото както казват нашите умни магистрати важното било да се изправят, затова да им съкратим присъдите , пък кой го били или убили, изнасилили да се оправя.
  • 27 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европа":

    А такива като Божков и сие които си имат хотели ще си лежат присъдите в тях, който няма държавата ще им ги плаща, воаля, всички да станем престъпници
  • 28 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европа":

    А такива като Божков и сие които си имат хотели ще си лежат присъдите в тях, който няма държавата ще им ги плаща, воаля, всички да станем престъпници
  • 29 Дребна медна монета(тур)

    1 0 Отговор
    Ееееее, посегат и на дребните пари от Скандинавия.Ще турят ли по някое детенце в тия АМпартаменти?По НАРвежки мЪдел?Полека,от задавяне с глям залък може и да стиснеш здравеца!
  • 30 Президент Радев, спри това БЕЗУМИЕ!

    5 1 Отговор
    ГОЛЕМИ ТЪПАЦИ СМЕ! ЧЕ СЕ И ХВАЛИМ С ТОВА СИ КАЧЕСТВО. СЪЩО КАТО РУСАТА ЗАМЕСТНИЧКА НА ТИКВАТА - ФАНДЪКОВА, КОЯТО КАТО ГОРДА МИСИРКА ОБЯВИ, ЧЕ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ НАЙ - ГОЛЕМИЯ И НАЙ - МОДЕРЕН ЗАВОД ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ. СЛЕД НЕЯ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРБ - ТАРИКАТИ ЗАЛЯХА БГ С ЕВРОПЕЙСКИ И АФРИКАНСКИ БОКЛУЦИ. И СЕГА С ПАНДИЗЧИИТЕ СЪЩАТА РАБОТА - ЩЕ НИ ПОСТРОЯТ КЪЩИ САМО И САМО ДА СТОЯТ В БГ, ЗАЩОТО ОТ СТОЛЕТИЯ ЗНАЯТ, ЧЕ ПРЕСТЪПНИК В ЗАТВОР НЕ СЕ ПОПРАВЯ. ПРИ ТОВА ИЗОБИЛИЕ ОТ НПО-ТА, ЕДНА КЪЩА ЗА ПАНДИЗЧИИ В БГ СТРУВА МНОГО ПО - МАЛКО ОТ ТЯХНАТА ИЗДРЪЖКА В НОРВЕГИЯ. ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ! СПРИ ТОВА БЕЗУМИЕ!
  • 31 Проклет бъди КРАТУНО!

    3 0 Отговор
    Къде е оня емблематичен ГЕРБюрист с физиономия на серящ в брашно котарак, къде са и другите разноцветни дебелосерковци, да ги питам, Европа няма ли да ни съди за това, че не държим престъпниците в България, след като ни е построила затвори? Защото после може да се наложи да приемаме в тях и мигранти!
  • 32 Пенсионер 200

    5 1 Отговор
    Няма ли да има и за бедни пенсионери?
  • 33 друм

    3 1 Отговор
    Искам и аз
  • 34 ЛюбоПитен

    3 0 Отговор
    Бившия министър Нено Димов къде ще бъде ? В Пловдив или в Бургас ,на морето ? За да знаят перничани къде да му ходят на свиждане !
  • 35 Богат П

    2 0 Отговор
    За бедни пенсионери ще има Д К Д - дълъг , корав , дебел !
  • 36 Купувач

    1 0 Отговор
    Кольооо , какво стана с охлювитеее ?
  • 37 БОКО

    2 0 Отговор
    Има ли смисъл да ги съдите ?
  • 38 Н А

    2 0 Отговор
    Всички осъдени политици,полицаи,митничари,банкери,бизнесмени,лекари и др.големци -ТАМ ! Те са специални.... Ааа забравих и Васил Божков.
  • 39 Отец Стрелец

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Шиле":

    Става ли надзирателката за анални приключения?
  • 40 Куката

    0 0 Отговор
    браво, не стига че ги храниме от данъците си, тия боклуци на обществото и в луксозна обстановка ще живеят((
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове