Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 09:57 2 029 34

Манолова: Борисов е отговорен, че България се превърна в сметище

  • мая манолова-
  • сметище-
  • внос на отпадъци

След среща с местни инициативни комитети, които са срещу зариването на България с боклук, Изправи се.БГ предлага законопроект за спиране вноса на отпадъци

Манолова: Борисов е отговорен, че България се превърна в сметище - 1
Кадър БНТ

При еднолична власт, отговорността се носи еднолично. Отговорността, затова че държавата се е превърнала в сметище, в площадка за съхранение на боклук, е на премиера Бойко Борисов. Трябва да се направят законодателни промени, за да се спре превръщането на България в бунище, в сметището на Европа.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова тази сутрин в сутрешния блок на БНТ, след като вчера на форум с местни инициативни комитети срещу зариването на България с боклук беше представен законопроект за ограничаване вноса на отпадъци и местата за съхранението им.

„Би следвало да има ограничаване на вноса на отпадъци. Оказва се, че за последните седем години вносът на боклук в страната се е увеличил 15 пъти. Данните за количествата през 2018 г. и 2019 г. липсват и ние ще ги поискаме по Закона за достъп до информация“, допълни Манолова.

„Трябва да се предприемат ясни мерки за ограничаване на вноса на отпадъци. Вносът от трети страни трябва да е забранен, а за други страни на Европейския съюз предлагаме да се ограничи вносът до количества, които не надвишават капацитета на инсталацията, в която ще се горят“, заяви тя.

„Изпълнителната власт се събужда една сутрин и осъзнава, че страната е зарината с боклук. Това означава несвършена работа от регионалните структури на изпълнителната власт“, допълни Манолова.

Манолова подчерта, че в момента не е ясно какви отпадъци се внасят, откъде, кога и от кого, затова в законопроекта се предлага въвеждане на задължителна GPS система за превозните средства, които превозват отпадъци, както и видео наблюдение на площадките за съхранение на отпадъци.

„Ние не знаем какви отпадъци се внасят, какво е тяхното съдържание, площадките за съхранение са разпилени по цялата страна, без всякаква връзка с инсталациите за преработка. Ако площадките за съхранение са на територията на инсталациите или близо до тях, тогава ще е ясно“, допълни тя.

„Предвиждаме изпълнителната власт да осъществява контрол по-често на място, както и да се повишат санкциите за нарушение на екологичното законодателство“, каза Манолова.

Според нея екологичното законодателство е направено в полза на фирмите за внос, транспорт, съхранение и преработка на боклук.

„Законът за управление на отпадъци е един от малкото, които допускат принципа на мълчаливото съгласие. Тоест, подава се заявление, че дадена фирма иска да обработва отпадъци и ако не получи отговор в срок, това означава, че получава разрешение да обработва боклук“, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

„Депутатите трябва да разгледат тези предложения, защото те не са на „Изправи се.БГ“, а са на Инициативните комитети от цялата страна, които се борят срещу безразборното създаване на площадки за съхранение на боклук, срещу инсталациите за преработка на отпадъци и срещу горенето без никакви условия“, каза Манолова.

„Настояваме да има и съгласувателна процедура, с която кметовете на населените места да са включени в процеса по разрешаване на площадки за третиране и съхранение на отпадъци. Местните общности са потърпевши от тази дейност, а нямат думата“, подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    15 18 Отговор
    Омбудсман от мен вече ще видиш през крив макарон...
  • 2 русенец

    21 27 Отговор
    Тази пак ли се разплямпа? Да беше се хванала да свърши някаква работа ли?!

    Коментиран от #4

  • 3 123

    11 4 Отговор
    Пък нащи ще правят пенсията пак 20000 лв, обещаха тоя път да има за 2 кила мясо и ино кисело мляко
  • 4 Бачо Киро

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    То да беше тя най-важната, дето трябва да свърши работа ...

    Коментиран от #7

  • 5 123

    5 3 Отговор
    Петнико Виден пътнико оф тръгнал от Пловдив да дириш любоф
  • 6 123

    5 3 Отговор
    оня вестик ш запълни фсички дупки с 1000 лв данък на програмистите, после и на лекарите
  • 7 русенец

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Не, бе! Имах предвид да премете къщата, да оправи креватите, да сготви нещо. Бива я само да плямпа. За такива хора се казва, че цялата пара отива за свирката.
  • 8 Тошко

    16 10 Отговор
    Това беше целта на Галева, да се покаже по ТВ и да се изака рано рано и специално да спомене ББ, който пречи на комуноидите да вземат властта без да спечелят избори през последните 10 г.

    Коментиран от #20

  • 9 Мирен преход Да ама НЕ

    14 9 Отговор
    От Мая-картечарката и чеп за зеле,не става! Да вземат да се прегърнат с учиндолския, селтак и да се приключи с мерака им за власт.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    18 9 Отговор
    ИЗТРОВИХА НИ!!

    ИЗТРОВИХА И ДЕЦАТА!!

    ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В НЕЩО МНОГО ПО СТРАШНО ОТ АУШВИЦ - БИРКЕНАУ!!

    ТРОВЯТ НИ И НИКАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА ЧЕ НИЕ , А НЕ ТЕ СМЕ ЗАМЪРСЯВАЛИ ВЪЗДУХА.
    ТАЗИ ГАВРА Е НЕДОПУСТИМА!!!

    И неонацистите са били по хуманни и не са принуждавали евреите да си плащат за това , че ги унищожават в газовите камери!!

    НЯМА ДРУГИ УПРАВЛЯВАЩИ КОИТО ДА МРАЗЯТ ТАКА НАРОДА СИ КАКТО НАШИТЕ!!!
    ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ТОВА ГО ПРАВЯТ БЪЛГАРИ!!

    Коментиран от #18

  • 11 Факти, факти!

    5 8 Отговор
    Какви ги дрънкате, тролчета? Какво мажете и заобикаляте? Отговорете й по същество, с факти, права ли е или да?
  • 12 йоци

    10 5 Отговор
    Тая не отиде ли на сметището?
  • 13 Брах ви лайката гербаджийска

    8 9 Отговор
    Бунището, автоморгата, гробището,...... Още какво ли ще станем на европата.... Няма да е нещо позитивно
  • 14 Натрупва се

    10 1 Отговор
    Количеството ще оправи качеството! Колкото повече прогледнат и се отърсят от съня, толкова по- добре! Време е да напомним на света, на тези, които са станали държави много след нас, че все още съществуваме и заслужаваме уважение! Че умственото ни затъмнение е било временно, макар и дълготрайно!
  • 15 Клозетниците си искат кенефа

    9 6 Отговор
    Мая,Борисов е виновен и за стопяването на ледниците на северния полюс.Пращаме го с климатика да охлажда!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Перничанин

    6 2 Отговор
    Нема да обиждате Баце, че егото му е ранимо. Екстра си живеем!
  • 18 Гост

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "АНЕНЕРБЕ":

    Забрави ли Чернобил!!!И за него ли Борисов е виновен!!!!Мръсни комунисти-още тогава ни отровиха!!!!

    Коментиран от #28

  • 19 До пчелата Мая

    7 4 Отговор
    Може би чакаш да те "освободят"-отиди на тайландски масаж с освобождаване.Само комунетата не разбраха,че руския ботуш чрез 5тата си колона и комсомолските си чеда в България саботира интеграцията й в цивилизования свят и краде пари от ЕС,за да пълни касите на кпсс.В България никога не е имало демокрация след 44та.Само комунетата се правите на ухапани.До 10г отивате завинаги в миналото,в историята,къдетп ви е мястото.И да вече не използваме Работническо дело за тоалетна хартия и няма телени мрежи.Комунетата кълнете против Америката,ама вашите дечица са първите ,които там се устройват,а иначе мн лаете против видиш ли "прогнииилия запад"! Много е лошо на запад,не ходете там,карат хубави коли,живеят в хубави къщи с двор и запкатата ти влиза точно на датата,много е гадно бе ей,не ходете ма запад.Друго си е у ПАНЕЛНИ БЛОКОВЕ и да караш руски талиги! А и на запад е пълно с джендъри,мани,може да те оправят,докато си караш готината кола по перфектните им пътища,много е гадно на запад,не ходете там.
  • 20 123

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тошко":

    Много са зле те. След президентскоте водеха според социологията, ама баце ли и подшушна на Корнела да каже, че много им взела демокрацията, ама на нея и даде Техноимпекс, да го подари ся на пенсионерите. Пък ся новото двайсе от омя весник с 1000 лв за програмистите. Няма правителство другарЕ за вас 😂🤣😂
  • 21 Мая

    7 1 Отговор
    Корнела каза ние властта само я миришем
  • 22 Само питам

    1 6 Отговор
    Защо след така наречените промени (след 1989г.) не беше върнат истинският Български Химн - Шуми Марица( Химн на България от 1886 г. - 1946 г.) и въобще има ли някакви промени в България след като не кой да е, а комунистическия химн "мила родино" все още е Химн на Република България ( нали Уж вече не сме Народна Република България) ????
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Другия с коня

    3 4 Отговор
    Бойко е виновен че все още сме варианти от Червени боклуци като Мая Манолова.Що не ученето смислено,Мая,ами в Комсомолска школа в Москва.....Там ли те разработи КГБ или после....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 jorj

    3 3 Отговор
    PS. Мая общата скоро може и да замине при братята, както е тръгнало !!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 1234

    2 2 Отговор
    МАНОЛОВА Е ПЪТНИК ПРЕЗ ПРОКУРАТУРАТА,СЪДА И ОТ ТАМ В СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР.
  • 30 месара

    1 2 Отговор
    ами да, той Борисов е виновен за всичко......, даже и за това че няма сняг! ех другарко "независима"......
  • 31 Браво Мая с теб сме!!!

    1 0 Отговор
    Обичаме те и ще сме с теб, защото обичаме България!!!!!
  • 32 Банкя е отговорен еднолично

    1 1 Отговор
    за всичко в БГ, а от 10г. всичко е само МРЪСОТИИ И РАЗСИПИЯ.
  • 33 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ВЕРБУВАНА Е ОТ КГБ КАТО СТУДЕНТ В МОСКВА И ДНЕС ИОЩ СИ Е АГЕНТ !!! КОГА Е РАБОТИЛА - КАТО НОРМАЛЕН ТРУДОВ БЪЛГАРИН !???КАКВО ПРОИЗВЕДЕ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ...КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ЖИВОТА И ?????????????????
  • 34 Ставрю

    1 0 Отговор
    Изобщо грам отвън не трябва да влиза боклук. Какво европа ни се изпкю в очите и ни казва че сме наи долното племе гладно заради крадливите политици без съмочувствие и българина трябва да е кенефа на европа за това ли свалихме комунизма за да получим европеиска демократична буклуджииница всичко ни унищожи европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове