Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 13:43 10 246 39

Гечев: Оставка! Правителството е излъгало Евростат

  • румен гечев-
  • евростат-
  • ек-
  • бнб

Растежът, който декларира правителството пред Евростат от 3, 03 % е фалшив, истинският е в пъти по нисък - 0, 8 и 0, 9 %", стана ясно от думите на проф. Гечев пред парламента

Гечев: Оставка! Правителството е излъгало Евростат - 1
Снимка: БГНЕС

Искаме незабавно оставката премиера Бойко Борисов и цялото правителство заради манипулирането на данните за растежа на икономиката. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев в декларация от името на БСП, предаде "Фокус".

Растежът, който декларира правителството пред Евростат от 3, 03 % е фалшив, истинският е в пъти по нисък - 0, 8 и 0, 9 %", стана ясно от думите на проф. Гечев пред парламента.

"Тук възниква въпросът - защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ? Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му", посочи Гечев.

И се обърна към депутатите в залата: "Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка с тези данни? Затова премиерът дава заден за чакалнята на еврозоната - защото растежът ни не е 3,03 %, защото чуждите инвестиции не са толкова, колкото са декларирани, вътрешните запаси не са толкова. Вносът е коренно различен. И това в Европа са го разбрали съответните институции".

Депутатът от левицата заяви от името на парламентарната група на "БСП за България": Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка".

Проф. Гечев разказа механизма, по който българското правителство е "манипулирало" данните пред Евростат, което всъщност е накарало, спроде него, Борисов да даде заден за влизането ни в чакалнята.

"На 27 декември 2019 г. министърът на финнансите Владислав Горанов заяви, че икономическия растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа. На 30 октомври 2019 г. г-н Горанов заяви по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че очакваният икономически растеж за следващите 3 години е 3, 03 % за всяка година. Той подчерта, че по думите му растежът ще бъде леко по-нискък от очаквания му. За следващите години кабинетът "Борисов" 3 заложи растеж на БВП 3, 04 %", припомни още проф. Гечев.

Той уточни, че на 5 сепетмври 2019 г. премиерът Борисов е заявил, че данните на НСИ показват растеж 3, 5 % на БВП през второто тримесечие на 2019 г., в сравнение със същия период на 2018 г.

Проф. Гечев припомни, че наскоро страната ни е приела с мнозинство решение за влизане в чакалнята на Еврозоната през април.

"Изведнъж: О, небеса! На 20 февруари вицепрезидентът на ЕС пише: "Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM 2, може би не с първоначално поставената цел края на април, а няколко месеца по-късно". От думите на еврокомисаря "реално няма причина за отлагане". Ние питаме: наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо в последните дни, което да налага причина за отлагане? Ние твърдим, че е направена манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", допълни още проф. Гечев.

Той обърна внимание, че само за 2 години официалните данни на НСИ и БНБ сочат драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса бележи величина от - 10, 5 %. "Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намалението на вноса е чудесна комбинация. А, дано, но не е така. За съжаление, такъв happy end се оказва вероятно по-скоро недоразумение или нещо по-лошо - манипулативни данни, като се има предвид озадачаващите официални данни на НСИ и БНБ.

Определено смущаващи са данните, че докато вноса расте и износа намалява, крайното потребление - общо фирми и домакинства расте. Значи, расте средно с 5 % и нещо на година вътрешното потребление на страната, расте износа, а вноса намалява. Ако расте вътрешното потребление и намалява вноса, трябваше да намали износа, за да има какво да се потребява. Ама няма. Тук и студентите от първи курс си задават въпроса за какво става дума. Няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези въпроси", коментира още проф. Румен Гечев.

"По наши разчети във вноса не са отчетени около 2 млрд. евро или около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим на второ място растежът, който декларира правителството от 3, 03 % с тези - 4 млрд. лв., растежът е 0, 8 и 0, 9 %", каза Гечев и уточни, че растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира.

"Тук възниква въпроса защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ. Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му. Ще завършим с това. Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка. Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3, 03 %, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са толкова.

Вносът е коренно различен. Кого лъжете, не само българите, а и европейските институции. Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка", допълни още проф. Гечев.

Според него министърът на финансите ще трябва да вземат мегафон да отиде по градовете, до Барселона и Брюксел и да обявят как са манипулирали данните за растежа на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яж ми уя

    35 100 Отговор
    Ти гледай,какво ще ти се случи на теб сега при проверката за приватизациите,недей си мисли,че ще отклониш действията на прокуратурата.Гузен,негонен бяга.

    Коментиран от #3, #22

  • 2 Гост

    36 74 Отговор
    Бате не се пъни, че си на възраст, да не пририташ....ние, обикновените хорица, не вярваме на нито една статистика в тая държава!

    Коментиран от #33

  • 3 Пешо

    36 81 Отговор

    До коментар #1 от "яж ми уя":

    Този много знае как се краде на едро..И сега го е яд,че не е в далаверата с фондовете.Затова реве.

    Коментиран от #30

  • 4 факира Буда

    78 13 Отговор
    Има само един голям лъжец в тая държава и той е извратлив като припикана фурнаджийска лопата. Но не е Т.Живков, той беше уникален и недостижим !

    Коментиран от #34

  • 5 Ахахахах

    98 14 Отговор
    Тотален крах за мутрите! Лошото е, че 10 години България се скапа тотално! Нещастни гнусни мутри! Дано изгниете в затворите или урановите мини!

    Коментиран от #31, #36

  • 6 Добро утро

    64 5 Отговор
    Много интелигентни професори и тн и го казва сега нищо че им се повтаря от край време в коментарите че това са лъжи и няма разтеж на икономиката няма и икономика даже народът живее зле и в бедност с изключение на разни комунета бизнесмени и техните авери-далавери.Но хубаво че все пак открихме топлата вода цивилизационното развитие на Бгто е век назад.
  • 7 мда

    20 63 Отговор
    долен комунистически лъжец.
    Нека не забравяме коя партия вкара България в така нареченото ЕС.
  • 8 Факт

    71 4 Отговор
    Че кой е казал, че герб не лъжат!?
  • 9 Последния софиянец

    39 9 Отговор
    Тоя Гечев откри топлата вода. Още от соца чиновниците са спецове по фалшификациите. Гледайте филма от соца,, Кит,,.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мира

    14 4 Отговор
    Радка Кондова Георгиева врачка от Трявна много лъже , абсолютен мошеник.Тя лъже хората,не се доверявайте

    Коментиран от #24

  • 12 Има ли други

    31 0 Отговор
    макроикономисти у нас МФ, ИПИ, БАН, ман, УНСС, НСИ, БНБ, харалан, харизан, годан и пр. които да коментират това сериозно твърдение? Ако е верно, май нема пилот у самолета - само обслужващ персонал.
  • 13 Бойко Борисов

    28 9 Отговор
    Мръсници, имаме безпрецедентен икономически растеж, рекордно ниска безработица. Всеки, който не е избягал, работи за НАС народа
  • 14 Тръмп

    16 33 Отговор
    Тоя крадлив червен боклук отдавна трябваше да е изгнил,много го забави Господи!!!:):):)
  • 15 бсп

    27 22 Отговор
    Гечката сам се издава какви ги съчинява и не му е за пръв път. Губят му се петролни продукти за 2-3 млрда. Те просто не са внесени и не са били нужни заради топлата зима. Този е готов да съсипи Още веднъж държавата. Боже пази България.
  • 16 S63 AMG

    20 25 Отговор
    Гечев,само един въпрос имам за теб.Димитър Гронев-червения шаман ли те научи така да лъжеш?
  • 17 Панов

    16 20 Отговор
    Другаря с доларите който фалира България от Жан Виденов от време.
    Всякакви боклуци изпълзяха,ей това не и е хубаво на свободията.
  • 18 НЯКОЙ

    35 8 Отговор
    Професорът не лъже, защото това ще се докаже в Брюксел. Герберите се забравиха, а Гешев се услушва за Борисов.
  • 19 гост

    10 19 Отговор
    диииба и червения пумияр
  • 20 ГосТ

    28 5 Отговор
    За доброто на ЕС, трябва публичен линч на някой престъпник на ръководен пост. Мисля че няма по подходящ от затлъстелия нагъл и прост шопар баце !!!
  • 21 ани

    11 24 Отговор
    Абе тази комунистическа отрепка до кога ще ръси глупости?Няма ли някой да му затвори устата?Такава наглост от този престъпник?Обра ни парите на времето ,на хорята ,които работеха в чужбина и сега продължава да ръси простотии.

    Коментиран от #37

  • 22 Георги!

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "яж ми уя":

    Комунист като каже добър ден,гледай слънцето,че може и да изгрява.Под пара е тоя Ташунко,защото има много въпроси към него от прокуратурата!
  • 23 Гешев съм

    8 18 Отговор
    Идвааам Спукана ви е работата комундета крадливи
  • 24 дедо Ташунко

    7 17 Отговор

    До коментар #11 от "Мира":

    Тоя има манталитета на текезесар от втора фуражна бригада.Нагъл маниполатор,стар айдук.
  • 25 Сотеро

    18 4 Отговор
    Б.Б примката се затяга,помисли се за всемогъщ
  • 26 Смях

    7 15 Отговор
    А бе, Гечев! Теб па кой те излъга, че си икономист? Аман от твоите "разчети".
  • 27 ПЕНКО

    14 0 Отговор
    ЗАЩО "НЕЗАБАВНА ОСТАВКА " -А НЕ " НЕЗАБАВНА ПРОВЕРКА " -ОТ ЕС ЗА НЕВЕРНИ ДАННИ !?!?!?!?
  • 28 Бай Иван

    9 9 Отговор
    Наглостта и гьо суратлъка не искат много акъл.Гечев е един от диспечерите на бандитската приватизация.Следствието да МУ приготвят 3000 листа ,А-4 ,че има много въпроси към него -на кого,колко и защо! Тия шушляци прогоноха младите в чужбина!
  • 29 ПЕНКО

    3 7 Отговор
    ЩО БЕ , ГЕЧЕВ Е ЕДИН ОТ БЪЛГАРСКИТЕ - ПРОСТ ФЕСЪРИ И НАПЪЛНО СЪОТВЕТСТВА НА "АРМИЯТА " НИ ОТ- ИЗПЕРКТ -ТИ !!!! ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ОПИСАНИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ БА ???
  • 30 Койчо

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Ти прочете ли какво си написал бе капут. “ далаверата с еврофондовете” ЗНАЧЕ ВИ Е ЯСНО че ГЕРБ крадът и все пак ги боготворите ОТРЕПКИ ОТРЕПКИ ПРОСЯЦИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ.

    Коментиран от #38

  • 31 Хахаха

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахахах":

    Лошо е без спонсори/ятаци/всех те да виете на умряло сега мислете следващата лъжа /гласоподавателите ви са прости и ще ви повярват/един министър имаме които го уважават в чужбина очернете го/
  • 32 КРАСИ РАДКОВ

    5 10 Отговор
    ГЕЧЕВ ,НЯМА ЛИ ДА СЕ ЗАСРАМИШ?!КАКЪВ ИКОНОМИСТ СИ СЛЕД КАТО БЕШЕ ИКОНОМИЧЕСКИ МИНИСТЪР В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЖАН ВИДЕНОВ ОГРАБИХТЕ СПЕСТЯВАНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ И НАПРАВИХТЕ ПЕНСИИТЕ НА 3/ТРИ/ ДОЛАРА!ТИ И СЕГА ГРАБИШ СТУДЕНТИТЕ С ПО 1 000 ЛЕВА ЗА ИЗПИТ.ГОЛЯМ ЗЛОБАР СИ!

    Коментиран от #35

  • 33 Усмивкат

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    дори и да не вярваме, и има защо е и оправдано, в ЕК, Европейската Банка на базата на това ни оценят. Разбира се не ходят да питат тебе и мене дали сме доволни и от какво живеем. Но ако има манипулиране , това си е международен скандал .И африканска държава не си е позволила такваз простотия.Това са шайка престъпници възкачила се на власт и то в европейска държава!?
  • 34 ДО 4

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "факира Буда":

    Остроумието не ти се отдава. Няма д-ва, която да е претърпяла 3 национални катастрофи, да е разграбена, приватизирана, откраднати спестяванията и пенсионният фонд и да си иска комунистите, които съсипаха Б-Я. Във всяка, уважаваща себе си д-ва, Р.ГЕЧЕВ, К.ИМПЕКСОВА, В.ЛЕЧЕВА(М.ВЕЛЕВ), предатели от ДС, отдавна да са ги осъдили и вкарали в затвора. И питате, защо Б-Я Е БЕДНА? Докато не премахнем, вредната за Б-Я грабителска партия БКП/БСП, те винаги, ще ни теглят назад. Истината е, че те не желаят Б-Я да се развива. Истината е, че има достатъчно безмозъчни същества, които сляпо им вярват и трудно биха скъсали с робската си психика. Очудващо е, тези хора, мазохисти ли са?
  • 35 Уйчоо

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "КРАСИ РАДКОВ":

    И малките деца знаят че Жан Виденов го прекараха с хиперинфлацията защото не искаше да разпарчетосва и продава българската икономика на безценица на знайни и незнайни задокеански крадци. После Костоф услужливо предложи дирника на целокупния български народ за кеф и без пари. И до днес ни тресат разни чуждестранни "Инвеститори-концесионери".
  • 36 ХХХ

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахахах":

    Нещастни комунисти, вие разграбихте и съсипахме държавата. Не си защитихте спестяванията и пенсионният фонд. Направихте доносниците от ДС милионери. Сключваха дългосрочни и не ефективни за Б-Я договори, като Р. Овчаров, Станишев. Тези д-ри не могат да бъдат нарушавани нито от ББ, нито от когото и да е друг. Идиот, със същият патос, да беше реагирал, когато Фърчилков отказа предложената компенсация от руският ГАЗПРОМ, а румънците си я получиха. Мълчахте, когато разграбиха д-вата, сега искате други да носят отговорност. БКП/БСП са вредни за Б-Я. Да им се възстанови Белене и там да дочакат смъртта си.
  • 37 ХХХ

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "ани":

    Кой позволи Г. Гечев, да е в НС. Нима не ги избраха тези, чиито родители бяха ограбени. Истината е, че докато има дебили да гласуват за тях, ще имат и трибуна. Доларът беше 3000лв., хлябът 200 лв. Изборите решават. Докато Б-Я не се изчсити от комунистическо и руско влияние, трудно ще върви напред. Идиоти, при 70г.комунистическа власт, искате някой с вълшебна пръчка за 10г.да оправи разграбената д-ва? 3 пъти БКП/БСП на власт, 3 национални катастрофи. ББ започна да изправя на крак д-вата, но както се казва "Няма ненаказано добро". Ако днес, имаха нашата подкрепа..., но ние сме страхливи. Най лесно е да си челен езиците по телефона и да раздаваме мъдри съвети. Увредените мозъци от соца, нямат право да дават това, което им липсва. Няма лошо да не разбираш, лошото е, че не искаш да се учиш. Простотия, неграмотност, паразити, търг си, извират от всякъде. ЧЕРВЕНИ ОТРЕПКИ. СЪСУПАХТЕ ХИЛЯДИ МЛАДИ НАДЕЖДИ И МЕЧТИ, ДНЕС ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ СЪЩОТО С НАЛИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ. ЩЕ ИМ ГО ПИЗВОЛИМ ЛИ? ТОВА ЛИ ИСКАМЕ?
  • 38 ДО ДЕБИЛА КОЙЧО

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Койчо":

    Да, боготворим ББ и ГЕРБ. Комунистите ли да боготвори. Тези, които разграбиха д-вата ли? Койчо, не желая да те обиждам, но много си простичък. Думите ти вървят преди мисълта, поради липса на мозъчни клетки. Нещо си се объркал с бедността, която ви наредиха червените вампирски скелети. Обиколих много д-ви, видях свят. Ти си паразитът, който чака някой да му дава, сякаш ти е длъжен. 60% българи го правят всяко лято. На това ли му казваш бедност. Колко си жалък. Свирка се в нишата си дупка и не се показват...
  • 39 И ся ко

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с човека, аз също искам оставката на тоя, но сега ще ме изкарате комунист и бкп-ар нали? споко, мразя ги всички :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове