Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 15:17 3 194 24

Манолова: Предстои шоково поскъпване на тока

  • мая манолова-
  • цена-
  • ток-
  • поскъпване

Цената на електроенергията за бита може да се увеличи със 7 лева на мегаватчас

Манолова: Предстои шоково поскъпване на тока - 1
Снимка: Фейсбук

Как ще се увеличи добавката „задължение към обществото“ от 1 юли тази година? Според КЕВР ще се увеличи с 3 лева заради ангажимента на НЕК към ТЕЦ „Марица Изток 2“. Не е ясно обаче как ще се отрази на гражданите, след като работодателите са поискали пълния размер на тази помощ. От „Изправи се.БГ“ калкулирахме, че става въпрос за 7 лева увеличение на мегаватчас в сметката на всеки гражданин.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на заседанието на Комисията по енергетиката в парламента, на което бе обсъдена предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в България за битовите потребители.

„Факт е, че предстои до няколко дни, до 1 март, енергийните дружества да обявят своите цени за следващия регулаторен период. Промени в Закона за енергетиката обаче нито са факт, нито са заявени“, допълни Манолова и подчерта, че промените се внасят от депутат, а не от Министерския съвет и по този начин се пропуска общественото обсъждане.

„Няма публикувана Пътна карта за либерализацията, а ако я има, е добре да бъде представена. До момента, за предстоящата либерализация на електроенергийният пазар за битовите потребители, става ясно от три интервюта на председателя на парламентарната Комисия по енергетиката Валентин Николов. Сега разбираме, че ще се възприеме начинът, представен в интервю от 21 февруари – на база инсталирана и присъединена мощност“, заяви тя относно либерализацията на електроенергийния пазар в България.

По време на обсъждането Манолова зададе въпроса дали битовите потребители са наясно каква е инсталираната или присъединената им мощност. Тя съобщи за социален експеримент, направен от „Изправи се.БГ“ вчера.

„Един от нашите експерти отиде и попита в едно от енергоразпределителните дружества с каква мощност е присъединен имотът му, но му бе поискана такса от 13,30 лева за заявление и така да бъде уведомен за мощността“, обясни Манолова.

Тя подчерта, че с такива заявления ще бъдат събрани от гражданите близо 30 млн. лева в полза на трите ЕРП-та, защото има около 2 млн. домакинства, които не могат да се присъединят към свободния пазар без данни за мощността на имотите си.

„По-добрият подход е на база потребеното количество електрическа енергия за една година назад, което може всеки да провери във фактурите си“, смята Манолова.

Председателят на Гражданската платформа попита и по какъв начин от 1 юли 2020 година ще са прекратени търговските отношения между битовите потребители и ЕРП-тата, които сега са уредени на базата на публично известни общи условия, а не с договори.

Тя допълни, че не е ясно и дали потребителят ще трябва да информира досегашния си доставчик на ток, че е избрал друг доставчик или търговците на ток ще уведомяват досегашните си контрагенти.

Манолова попита и дали енергоразпределителните дружества са готови за предстоящите милиони договори, които ще трябва да се сключат от 1 юли 2021 г. с битовите потребители.

„Дали договорите, които ще са сключени, ще са по Общи условия, одобрени от КЕВР или от КЗП? Ще има ли правила за работа за търговците на ток, с които да се следи спазването на добрите практики във взаимоотношенията“, попита още Манолова.

Тя поиска да знае и кой ще защитава потребителите в условията на либерализацията на електроенергийния пазар, тъй като Европейската директива предвижда да има независим механизъм за обработване на жалбите и решения на споровете – КЕВР, КЗП или енергиен омбудсман.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    23 0 Отговор
    Нушето да внимава с тока. Много лошо бие. Чули теменушшшшшшшшшке
  • 2 антрашпиц

    35 2 Отговор
    Т...я народ го чака голям (знаете какво),обаче не му пука.Еми заслужава си го!

    Коментиран от #24

  • 3 3537

    34 0 Отговор
    Тези трябва да ги съдят

    Коментиран от #6

  • 4 Ганеша Митио

    24 0 Отговор
    Ей тия от ен-ер-го,ши на сасипят,минавам на газена лампа,и фенер запалка,съвременните Хай-дути
  • 5 АКО СМЕТНЕМ

    2 19 Отговор
    НЕ Е МНОГО ЗА ТОЗИ ЦЯЛ ЕДИН MW
  • 6 Бе да ги

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "3537":

    Кой? Главният прокурор ли? Тя, "отървана работа".
  • 7 О. Ч. З

    15 0 Отговор
    Във тази държава кога ще се случи да се напише статия със заглавие шоково увеличение на заплатите или намаля е на някоя сметка за нещо дадоха някъкви увеличение на минималната заплата и започнаха да я избиват със нови цени на всичко

    Коментиран от #11

  • 8 Пред обстановка

    16 1 Отговор
    Б хистеряса , че хората излезли за винетките, пипнат ли тока– не ми се мисли, а и няма да го напиша, че ще ми махнат коментара, но всички Българи знаят за що иде реч.
  • 9 Предстой още по шоково

    18 0 Отговор
    Намаляване на населението😂😂😂😂
  • 10 Сатаната

    12 0 Отговор
    Тъй де тъй, и щоково ще ви нашокаме кухите манерки.
  • 11 Тъжната истина

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "О. Ч. З":

    Мечтите са безплатни, но за съжаление останаха малко мечтатели . Като чета по трима , четирима дневно се самоубиват, други отключват психични заболявания или ракови, агресията се шири навред, та ще се самоунищожим преди кокона вирусът да ни погне.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 антрашпиц

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тъжната истина":

    Корона вирусът ще ни заобиколи!Не си струва да се занимава с такива мърши дет за нищо не стават!
  • 13 Borislav Popov

    6 14 Отговор
    EДИНCТВEНAТA Мeдия у нac,кoятo "НИЩИ" Къщaтa в Бaрцeлoнa e РУCКAТA "Бивoл".Буди нeдoумeниe oбaчe ЗAЩO E ТOВA НACТЪРВEНИE,cлeд кaтo НЯМA КOНКУРEНЦИЯ?Пo-вaжнoтo oбaчe:КЪДE E ВРЪЗКAТA C БOРИCOВ нa изнeceнитe Фaкти?Зaщoтo имa Бeзбрoй Вили,Яхти и хoтeли нa Бoгaти Бългaри пo Cвeтa/ocoбeнo в Гърция и Иcпaния/- дoри и лeля Гoшкa имa цялo имeниe в Иcпaния.A нимa РУCКИТE БOГAТAШИ нямaт Пaлaти в БГ пo Чeрнoмoриeтo?Вcички тe/Руcнaци,Бългaри/ НE CA В ПOЛEЗРEНИEТO нa "Бивoл",зaщoтo Мeдиятa имa ЯCНO И ТOЧНO ПOCТAВEНA ЦEЛ - Дa удря c ВCИЧКA CИЛA пo Eврoaтлaнтичecкия Бoриcoв ДOКAТO ПAДНE,cлeд кoeтo Мяcтoтo му дa ce зaeмe oт Избрaник нa Пaртия "Възрaждaнe"...кoйтo дa пoвeдe НAЙ-ПOCЛE Бългaрия пo "Cвeтлия и ширoк Път"към РУCИЯ!Eтo зa ТOВA гoвoрим:)

    Коментиран от #20

  • 14 ае сега

    13 0 Отговор
    Ае сега нема ли да има протест като за 97лв винетка на година - или тука вече е друго и не бърка у джебо? Не ви ли писна да ви съобщават само?
  • 15 оня с коня

    5 12 Отговор
    Манолова ВЕЧЕ НЕ Е Омбутсман и пребивава в "Трета глуха" на Политическия небосклон.ЗАЩО ОБАЧЕ Й се дава трибуна във "Факти" - Тя ПЛАЩА ЛИ СИ,или ИДЕЯТА Е да се публикуват ВСЯКАКВИ Страхотии ,неглижиращи Живота на Българина и са "добре дошли" щото Клатят Правителството?

    Коментиран от #19

  • 16 ПЕРНИШКИО

    7 1 Отговор
    Г-ЖО. Манолова , защо отклониха вапроса за боклуците и приватизацията направена от Иван Костов и другари , а за боклука на Христо Ковачки в тец Бобов Дол , каква корона вирус , отемат ни вниманието с тези помии , вместо да се видят наи важните неща , я вижте в боклука от Италия да не се е заврял накои вирус и там .
  • 17 ПЕРНИШКИО

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъжната истина":

    бе каква корона вирус бе , това е прах в очите на хората , тези кадри дето ги дават са стари в китаи , сигурно още от чернобил или японците от фокушима , отколняват се наи важните проблеми за Приватизацията , темата с Боклука , и темата за Барселонските медии.
  • 18 Ахахахха

    3 0 Отговор
    Да го вдигат! Само така заспалите мисирки ще се събудят! Пък и време да изметем боклука от всички държавни структури! Даже да изметем изборните структури!
  • 19 Потрес

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Много си неграмотен! Позорно е!

    Коментиран от #23

  • 20 Потрес

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Добре дошла на работа с коня!
  • 21 месара

    6 4 Отговор
    коя беше тая мая манолова?!
  • 22 ДОКО

    0 0 Отговор
    ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ИДВАТ..С ВЛАКА СТРЕЛА..ОПИ..ХА СЕГА ДА ВИ ВИДИМ КАК Я УСВОЯВАТЕ ТАЯ МИ ТИ ДЕМОКРАЦИЯ..АМ ЛАП..
  • 23 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Потрес":

    Другари трябва да се защитава ме че сме се ос—ли до уши и никои да не пита кои празпродаде енергеттката/че не е борисов/да не се излагаме ще пишем само за увеличението което не зависи от собственоста
  • 24 Знаем го

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Че ще е голям голям но ще е комкунистически защо не го кажеш/отсвои по боли/от хора еретици тръгнаха първи ръка на свещенници да целуват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове