Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 19:36 2 948 15

В доклада на НСС имаше данни за корупция при трима министри

  • атанас атанасов-
  • доклад-
  • корупция

Нови разкрития

В доклада на НСС имаше данни за корупция при трима министри - 1
Снимка: Архив

"Докладът на Националната служба за сигурност (НСС) съдържаше факти за корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри", това обяви в предаването „Лице в лице“ по bTV ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ и бивш началник на службата по повод полемиката около твърденията на Стив Ханке за куфарче с данни за корупция при управлението на Иван Костов, които прокуратурата проверява.

„Не бих могъл да си позволя повече да кажа, мога да кажа, че имаше данни за трима министри и ние не сме събирали конкретна информация, а наблюдавайки действията на лица от агентурната мрежа на руските разузнавателни служби в България, сме установили определени факти, свързани с корупционни практики на трима министри и двама заместник-министри. Тези трима министри бяха освободени. Дали това е било основна причина да бъде взето това кадрово решение, аз не мога да кажа, но тогава бяха освободени 10 министри“, добави Атанасов, след като преди дни Петър Стоянов призна, че един от тях е бил Богомил Бонев, който тогава оглавяваше МВР.

По думите му по една част от тази информация е имало водени досъдебни производства.

„В последствие дали на базата на това, което съдържаше докладът, или са събирани допълнителни доказателства, това се случи вече, когато аз не бях на служба, не мога да коментирам“, каза още той.

И обясни, че докладите са били два, изготвени независимо един от друг.

„През септември 99-та година министър-председателят Иван Костов, съгласувано с президента Петър Стоянов и с председателя на НС Йордан Соколов, разпореди да бъдат изготвени два доклада. Единият доклад на оглавяваната от мен служба – НСС, другият доклад – на НСБОП, оглавявана тогава от ген. Кирил Радев. Вътре в тях имаше различна информация, разбира се с оглед на предмета на дейност на двете служби. Напоследък чета за доклад 226, който се приписва на службата за сигурност, в който имало информация за 226 корумпирани лица. Тук има смесване. В доклада на НСБОП имаше посочени 226 преписки по различни текстове от Наказателния кодекс. В нашата служба нямаше такива 226 преписки или 226 лица“, уточни бившият шеф на контраразузнаването.

Той уточни, че не е чел другия доклад, но е изглеждал като телефонен указател - с всички 226 преписки посочени вътре.

„Изготвеният доклад от НСС с оглед предмета на службата касаеше корупционни схеми, чрез които руските специални служби се опитваха или проникваха по високите етажи във властта в България, за да осъществяват, за да налагат своите интереси. Така, че съвсем различни са предметите на дейност“, каза още Атанасов, като подчерта, че докладът с днешна дата не е разсекретен.

„Той имаше най-високият гриф за сигурност, който е покрит с 25-годишна секретност така, че не е изтекъл срокът. Другият доклад трябва да е със същия гриф", допълни той.

Атанасов беше категоричен, че след като са изготвили доклада, никой не се е намесвал в работата на службата. Документът е бил изпратен, съгласно закона, на президента, премиера и председателя на НС.

„Когато изтекоха части от този доклад във в. "Дума", назначихме проверка и тогава установихме - не сме знаели това обстоятелство, че по настояване на тогавашния главен прокурор президентът на Републиката е изпратил копие на главния прокурор – Филчев, към него момент. Дали оттам е изтекъл докладът, не можахме да установим. В последствие вместо прокуратурата да започне някакви действия, да търси отговорност на определени длъжностни лица, за които имаше вътре в този доклад информация, за мен не беше изненадващо, след няколко години прокуратурата образува наказателно производство срещу мен за това, че съм злоупотребил със службата си, като съм разпоредил да се изготви този доклад и съм го подписал, тъй като в него отразените обстоятелства не отговаряли на истината.

След няколко години разследвания, задържаха ме тогава под стража по това дело, и след като беше внесен обвинителен акт в съда, аз бях оправдан на три инстанции – от военния съд, от втората инстанция и от ВКС, което накратко казано означава, че с присъдата си съдът доказа, че отразените факти в този доклад отговарят на истината. В онзи период от време имаше близо 400–500 дела, които бяха образувани от прокуратурата за различни случаи от хода на приватизацията, бяха внасяни обвинителни актове, спомням си, че беше подсъдим тогавашния шеф на агенцията за приватизация Захари Желязков, който също беше оправдан на всички инстанции", изтъкна Атанасов.

Според него е добре главният прокурор Иван Гешев да ревизира някои от действията на предшествениците си, "защото има интересни неща, които би следвало да бъдат разследвани":

"Например имаше едно самоубийство в главната прокуратура на прокурора Джамбов, една прокурорка беше убита, ако си спомняте, и имаше тежки съмнения, че тогавашният главен прокурор Филчев има отношение към това убийство, така че твърде много неща би могло да бъдат проверени освен приватизацията“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    7 8 Отговор
    И тоз боклук мълча толкуз години като комунист на разстрел....
  • 4 Баце

    8 5 Отговор
    А за къщата нещо каза ли тоя, че не го гледах?
  • 5 Активист на БКП

    6 6 Отговор
    Това джудже още ли е във властта ,бе !!!
  • 6 Даа

    9 3 Отговор
    Едното корумпе със сигурност е Богомил Бонев. А другите двама?
  • 7 Onq s konq

    5 9 Отговор
    Атанасов, нема нужда да се обясняваш. Кавото сте направили, направили. Важното е че вече сме в ЕС благодарение на Костов. И сега трябва да внимаваме да не оплетем пак конците, щото може да ни изгонят. На там сме я подкарали. За мен на Ханке твърденията са ала бала, без покритие.
  • 8 Герб

    7 8 Отговор
    АКО КОСТОВ НЕ БЕШЕ ОМАСКАРЕН ОТ КГБ И ДС ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПО ДОБРЕ ОТ ЧЕХИЯ ПОЛША И ДР ОТ ИЗТОЧНИЯ БЛОК И ТЕЗИ ОТ ДПС И БСП И ГРОБ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА И ДА НИ ОТКРАДНАТ 20ГОД НАРОДА ПРОСТ И НЕ МИСЛИ КО ПРАВИ И ГЛАСУВА ЗА ГЛУПАЦИ И КРАДЦИ ГЕНЕРАЛ АТАНАСОВ СИ Е НА МЕСТО

    Коментиран от #14

  • 9 Герб

    11 2 Отговор
    Народ, който избира корумпирани политици, измамници, обирджии и предатели, не е жертва, а съучастник.

    Джордж Оруел
  • 10 Много бавно

    5 0 Отговор
    се разплита кълбото, но започна се и това е добре. Утре е Кирчо и след това е наред прокуратурата.
    Много чудно е обаче, а в същност може би е "нормално" защо разследванията за корупция са с гриф Секретно със срок на отваряне 25 години! Това е подигравка с очакванията на хората!
  • 11 Кой68

    5 3 Отговор
    Гнома отново говори със недомлъвки и половинчато...Като си толкоз сигурен и принципен-казвай със имена и факти,а не с "Една жена чула че две бабички си говорели на опашката в бакалията"......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Усмивката

    3 1 Отговор
    А за подставена агентка от същите руските служби с цел забременяване и раждане на незаконно дете някъде към Испания , Близо до Барселона. Нещо не пише ли в доклада. Много важно за исясняване към този момент обстоятелство
  • 14 Даа

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Герб":

    Даже не можаха навремето да омаскарят Костов. Нямаше за какво. Затова се наложи да домъкнат мадридския мошеник.
  • 15 цвцв

    2 0 Отговор
    и тоя идиот като плювнйо го остави семейството и се захвана за някаква калинка г-- м----
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове