Last news in Fakti

4 Март, 2020 14:51 1 587 17

Диана Русинова: От тол системата ще дойдат пари за пътна безопасност

  • патрулка-
  • тол система-
  • диана русинова

Подновяването на маркировката е съществено за подобряването на условията по пътищата

Диана Русинова: От тол системата ще дойдат пари за пътна безопасност - 1
Снимка: БГНЕС

Информацията от вече действащата тол система ще се ползва от различни институции – КАТ, МВР, НАП. Каква ще бъде ползата за пътната безопасност?

Тол системата е механизъм държавата да събира повече пари, които след това да реинвестира в пътна безопасност, смята Диана Русинова, основател и експерт от Института за пътна безопасност. Тя се позова на гръцкия пример.

„Гърците преди 10 години са започнали да въвеждат тяхната тол система. Паралелно с това са въвели бонус-малус системата, благодарение на което са получили достатъчно свободен ресурс, който да реинвестират в различни мерки, насочени към пътната безопасност. И резултатите не закъсняват“, припомни Диана Русинова.

В последния работен документ от лятото на 2019 година на Европейския съюз ясно се вижда, че Гърция е единствената държава, която почти е постигнала целите, които си беше поставил Съюзът за периода 2010-2020 година, а именно намаляване на жертвите с 50%, коментира Русинова. „Гърция е единствената държава членка, успяла да достигне 45% намаляване на жертвите.“

„Това е нещо изключително закъсняло в България. В редица държави подобен метод за таксуване се прилага от много дълго време. Разбира се, като всяко нещо ние, българите не го приемаме добре – защо трябва да плащаме, започваме да спекулираме с това, което ще се случи, да измисляме какви ли не оправдания защо това е по-лошо и не трябва да го въвеждаме“, допълни Диана Русинова.

Според Русинова заради завишената смъртност у нас са необходими решителни мерки както за контролиране на скоростта, така и за подобряване на пътните условия. От Института за пътна безопасност са апелирали правителството да инвестира средства в подновяването на пътната маркировка по първокласната и второкласна пътна мрежа.

„И по наша оценка ще са необходими около 50 милиона, за да се случи това. Тези 50 милиона трябва да дойдат отнякъде. Именно заради това е важно тази тол система да заработи. За да можем качествено да събираме пари отнякъде, с които да инвестираме в пътна маркировка, пътни знаци.“

В България водачите, които карат в тъмната част на денонощието, се уморяват по-бързо, защото няма достатъчно материали за светлоотразителна пътна маркировка, която да ги насочва, каза още Диана Русинова.

Трябва да се фокусираме върху заложените от ЕС приоритети в пътната безопасност, отбеляза Диана Русинова. По думите ѝ, администрацията трябва да се замисли много сериозно за намаляване на възможността, когато допуснеш грешка, да не заплащаш с живота си за нея.

„На първо място създаване на среда, която е толерантна към грешките на хората. Хората винаги ще допускат грешки. Ние в София за миналата година имаме драстичен ръст на жертвите. Станаха няколко много тежки катастрофи на пешеходни пътеки.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеевски

    17 0 Отговор
    И при мене ще дойдат.
  • 2 Ивайло

    22 0 Отговор
    В нашата мила реалност от тол системата ще дойдат единствено пари за нечий незнайни, но за сметка на това доста дълбоки джобове!!! А за нас - от трите най-дългото и по една студена вода!!!

    Коментиран от #7

  • 3 asd

    12 0 Отговор
    "Диана Русинова: От тол системата ще дойдат пари"

    Това е истината... Другото за "безопасност" само за тъпаците.
    Колкото и "Ще вдигнем глобите за да спрат нарушенията"
    От малоумници - за малоумници ... Хахахахаха!

    (а може и също "Тази система е по-справедлива, който кара повече да плаща повече" ...)
  • 4 Меркантилност

    15 0 Отговор
    Ха ха ха... ХА! Пътна безопасност в България? 1во шофъорите са абсоютни камикадзета едно 80 процента от тях 200 ги нямат за нищо. 2ро, каква пътна безпопастност като съм сменял изкривена джанта от пътна дупка добре, че бях жив и здрав след това... да ви пикая на пътната безпопастност. Ще си купите по пътно безопасни S класи с тия пари вие некадърници профанизирани.
  • 5 Гъдулан Нашмъркаев

    1 0 Отговор
    :-)) Дооооообре.
  • 6 Сийка

    9 1 Отговор
    Мнението на служителката в частната фирма " Институт по...." Не ме интересува. Важно е какво ще кажат от АПИ , КАТ и др. държавни институции.
  • 7 Последния софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Знайни са. Фирмите на Пеевски. Ковчежника на Бойко и Доган.
  • 8 Гошо

    8 0 Отговор
    Частна фирма издържана от Соpос - Института за пътна безопасност
  • 9 Айшето

    1 0 Отговор
    А дано,ма надали!
  • 10 Ужасът

    3 0 Отговор
    Знаейки корупцията и кражбите в България, тези пари ще отидат в нечий джоб. Абсолютно нищо няма да се промени.
  • 11 Ужасът

    2 0 Отговор
    Знаейки корупцията и кражбите в България, тези пари ще отидат в нечий джоб. Абсолютно нищо няма да се промени.
  • 12 Ще дойдат ...

    3 0 Отговор
    ... средства и за десетки институции и стотици хрантутници и от тях никой няма да е пил "морен" вода. Казано по друг начин със средства на държавата. Загрижи ли се, да бе!
  • 13 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    Тази ако ще е фактор да и дам идея за правилната насока - отпадане на "несъобразена скорост", и да се пише реалната причина ; лоша маркировка, дупки, кофти настилка, ограничена видимост. След това наказателна отговорност за КАТаджията дето не е написал правилно акта. И актове за АПИ ако не оправят проблемите довели до катастрофа. Когато има рекламации АПИ ги отстранява и си прибира парите от гаранцията а не да се договаря с изпълнителя след 6-12 месеца евентуално дали ще ремонтират.
  • 14 SAAB

    4 0 Отговор
    Да пари ще дойдат...и ще заминат за ....Барса :)
  • 15 Onq s konq

    3 0 Отговор
    Колкото повече се дере народа. Толкова и намалява трафика. И така се увеличава пътната безопастност. А събраните пари, пиши ги бегали.
  • 16 Mustafa

    3 0 Отговор
    АЙДЕ НА БАС ЧЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИ САМО И ЕДИНСТВЕНО В ДЖОБА НА БОРИСОВИТЕ БЛИЗАЧИ
  • 17 Член на ГРОБ

    1 0 Отговор
    И за още метреси и имоти по екзотични дестинации, щях да забравя и за сметки по Кайманите. Тва с мезонет с персонален асансьор у Софето е провинциална парвенющина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове