Last news in Fakti

10 Март, 2020 14:40 5 013 24

Ограничават покупките на стоки от първа необходимост заради паниката

  • стоки-
  • магазини-
  • коронавирус

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките

Ограничават покупките на стоки от първа необходимост заради паниката - 1
Снимка: БГНЕС

Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител може да си купи от стоки от първа необходимост. Това са договорили Министерството на икономиката и големите вериги на среща през миналата седмица, информира “Труд”.

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му този план ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса. Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото складовете засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.

Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира опасността от спекула и вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Той информира, че са водени разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените. В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите.

Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо.

Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените. Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директорчето

    23 9 Отговор
    Няма бе, оставете ги умните парчета са се охарчат заради малкото си акъл и после цяла година да ядат русенско варено с тоалетна хартия. Пфффф. Не се поддавайте на паника и внушения!
  • 2 А ТАКА

    10 2 Отговор
    А ТУК МИНАЛАТА СЕДМИЦА ЕДИН " ПРАВ ЧЕП" СЕ ДЪРВЕШЕ..МИ НАИСТИНА ИМА ПРАЗНИ РАФТОВЕ..
  • 3 Гост

    16 3 Отговор
    Страх лозе пази, пък и кой ли вече вярва на "държавата"?

    Коментиран от #24

  • 4 Шматки

    20 2 Отговор
    Къде ги видяхте тез празни рафтове бе!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 9532

    26 2 Отговор
    Ей, ама как хубаво сте го написали заглавието, сякаш хората тичат в паника по улиците и нямат какво да ядат.
    Няколко реда по-надолу "По думите му този план ще се задейства само при нужда".
    Стига сте гонили 'ексклузивност' и почнете да се държите като истинска медия!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Това ли искате

    21 2 Отговор
    Екшън планът е да създадете още по–голяма екшън паника. Спомням си преди около трийсетина години, че емаше купони за сирене , масло, кашкавал( може би и др.), а ние всички ходехме на работа, та възрастната ми баба (Бог да я прости) се редеше от сутрин до вечер по опашките, зада напазарува за работещите ни семейства.
  • 12 Активист на БКП

    10 3 Отговор
    Лъжат ! Какъв резерв??!!!Отдавна няма резерв!
  • 13 браво умници

    15 0 Отговор
    аз не се сещам, с какво точно бих могъл да се презапася, хляб, чай, сладки, някой ако има идея да напише, пък тези в НОИ много специални, да им идва на ум, че живеят и те от парите на тези дето ги посещават, в дните които не работите с клиенти, ви предлагам да работите за без пари, така ще се уравновесят нещата, как така училищата ще приемат деца, а вие клиенти няма да приемате, за какви се мислите

    Коментиран от #17

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Мичке, Българи и паника, май нещо сте се объркала???
  • 15 И през 1986 нямаше гръмнало нищо😂😂😂

    6 4 Отговор
    Обаче бкп другарите ядоха само западни храни😂😂😂народа както винаги псета го ели
  • 16 Факт

    8 0 Отговор
    У наща била сврашиа торбетата, вмрото ги изкупи!
  • 17 Последния софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "браво умници":

    Във веригите хората се запасяват с консерви,брашно,захар,макарони.
  • 18 Мъстън

    2 0 Отговор
    А ние с Айшето и чаветата как ще се предпазваме??? Да раздават продукти от Бойко.
  • 19 Епидемиолог

    2 1 Отговор
    Като се има предвид здравната култура и хигиенните навици на основния електорат сле седмици заболяването ще стане масово. Да се приготвят траурните агенций за бум в сегмента.
  • 20 гост

    3 0 Отговор
    Само колко лесно може да се манипулират робите .
  • 21 така така

    2 0 Отговор
    ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ е глупак.
  • 22 Ретро геймър

    1 0 Отговор
    Аз съм професионален паникьор и предвиждам уличен канибализъм, като в Rzident Evil.
  • 23 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    Отрепки всяват паника,първо управляващите, после медии,специалисти,социопати и всяка паплач,ден и нощ с призив без истерика,без паника...един вид казват атакувай народе магазини.Аз не виждам паникьосали ,пак казвам ,освен кретени от медии.
  • 24 Домакин

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Някои искат виденово време празни рафтове да не си губим времето по магазини беше хубаво време
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове