25 Март, 2020 11:14 4 033 38

Емил Караниколов: Служителите в неплатен отпуск могат да получат 1500 лв заем само срещу трудов договор

  • емил караниколов-
  • служители-
  • кредит

Банките трябва да са по- гъвкави към кредитите на фирмите, които се занимават с хотелиерство, ресторантьорство

Емил Караниколов: Служителите в неплатен отпуск могат да получат 1500 лв заем само срещу трудов договор - 1
Снимка: БГНЕС

500 милиона, са отпуснати от държавата, които ще покрият здравните нужди. Те ще се разпределят между Министерствата на здравеопазването, на вътрешните работи и на отбраната, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов интервю по bTV. Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева, за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нанася на българската икономика.

Мярка , пряко насочена към служители в неплатен отпуск, е отпускането на безлихвен заем от 1 500 лева. Те ще бъдат отпускани само срещу трудов договор. Това е мярка за подпомагане на бизнеса, за да не освобождава служители. Парите се отпускат от ББР и ще бъдат разпределени между търговските банки, уточни Караниколов.

Това са краткосрочни мерки, които се обсъждат.

“Кадрите са най- ценният актив на една фирма. Ако те съкратят лицето държавата ще плаща до 1 година обезщетения. Ако бизнесът желае да запази хората, той трябва да покрива 40% плюс осигуровките, за да може все пак да влизат пари в бюджета. В случай , че не се възползва бизнеса от тази мярка, държавата ще покрива обезщетенията.

Други 500 милиона ще влязат в ББР, които ще са гаранция за заеми на търговските банки към бизнеса. Срещу тях банките могат да извадят 2 милиарда и половина, които могат да се дадат като кредити”, увери министърът.

Банките трябва да са по- гъвкави към кредитите на фирмите, които се занимават с хотелиерство, ресторантьорство.

50 милиона лева отиват за надбавки на пенсионерите, 20 милиона към социалните патронажи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 unknom

    34 1 Отговор
    заем добре но като няма работа как ще се връща?

    Коментиран от #15

  • 2 Защо трябва да е заем ?

    21 1 Отговор
    Не може ли така да им ги дадете.....

    Коментиран от #33

  • 3 3336

    37 1 Отговор
    Моля не ни занимавайте с този дето няма 5 години стаж преди да стане министър

    Коментиран от #31

  • 4 Баро Вкаров

    27 0 Отговор
    Затривай дръжавата,Имиле!После ше внесем мигранти!
  • 5 бойко

    32 2 Отговор
    В другите държави дават пари на хората без да ги връщат.
  • 6 КЛЮКАР

    31 0 Отговор
    Е нема такава наглост. Влизаме във спиралата и нема излизане.
  • 7 Долен педерас

    28 1 Отговор
    Защо трябва заем ? Отпуснете им на хората епидемия е само гледате да набутвате хората майка ти и тулуп да еба ебах те майката на всичко! Уроди мръсни
  • 8 Емил Караниколов

    1 1 Отговор
    https://www.facebook.com/marketplace/item/2250992455197293/
  • 9 Болгар

    29 0 Отговор
    В период на всеобща световна криза тези изроди ни предлагат заеми !? Що за цинизъм, що за извратеност ? Звучи така: " Спокойно, всички ще бъдете обесени, само че въжето може да не стигне за всички. "
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Премиерът

    4 14 Отговор
    е много прав.
    В държавата няма мазнинка/пари/ защото бизнеса не дава достатъчно, а си купува скъпи бентлита, майбаси, замъци- Банев, Арабаджиев, яхти, самолети и мноооого други. Освен това този бизнес не е готов да си посреща рисковете за своя сметка. Значи
    тъй наречената "бизнес класа" не ни върши работа - по всичко сме напоследно място с изключение на заболеваемост и смъртност където сме напред. Политиката спрямо нея не е ефективна и положителни новини не могат да се очакват

    Коментиран от #32

  • 12 Сатаната

    21 0 Отговор
    Някой да разбра нещо конкретно? На кого, как, защо, кога и дали изобщо ще е помощ или ще са заеми? Ако е вярно, разбрах че държавата ще разпределя/раздаде/ 4,5 милиарда на когото си иска. Ако не са раздадени вече и сега само ще се обяви за да излезе счетоводството?

    Коментиран от #34

  • 13 ИЗВЪН

    24 2 Отговор
    Работя на трудов договор в страна от Европа.
    Държавата поема заплатата на работника изцяло - 80 % от неговото възнаграждение вписано в договора....за всеки, който си стои вкъщи.
    А сега нека отново псевдо патриотите и тролещи в сайта да ми говорят, коооолко хубаво се живее в България.
    Троленето да започне сега...
  • 14 Болгар

    17 0 Отговор
    Що за мазохисти сме , че продължаваме да ги избираме и търпим. Не ми го побира акъла. Прокудиха за 10 години половин България , а сега злобеят, че прокудените, които години внасяха милиарди в държавата търсят утеха по родните си места при най близките.

    Коментиран от #23

  • 15 Факт

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "unknom":

    Борисов ще го връща, той е поръчител!
  • 16 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    13 0 Отговор
    Детска учителка управлява София (за послушните овце повече подхожда пастир) , Счетоводител ръководи здравеопазването, Счетоводителка - енергетиката, целувач на телесни части - Справедливостта, Пожарникар-България, еврофондовете и мутрите , Шофьор/пазач - Полицията ........ Русенски шкембе "войвода" - парите на армията.... Ген. Мутафчийски - коремен хирург управлява действията борбата срещу КОВИД. Къде изпратихте вирусозите, пулмолозите ЗАЕДНО С ГРАМОТНИ ФИНАНСИСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЯ ??????
  • 17 Novus ordo seclorum

    17 0 Отговор
    Я каква страхотна възможност! Всеки който няма пари, ще получи възможността да задлъжнее още?
  • 18 Ха ха

    9 0 Отговор
    50 млн.за пенсионерите.Има нема по 30лв.на калпак.Поне за по ковчег отпуснете .
  • 19 Сава

    16 0 Отговор
    А какво да правим ние самоосигуряващите се? Нито можем да отидем на борсата, нито да се възползваме от държавна помощ.

    Коментиран от #22

  • 20 Русенец

    15 0 Отговор
    Това ли измислихте? Как да овържете милиони хора с още заеми? Май наистина някой пусна вируса за да сложи хамути на хората.
  • 21 Русенец

    12 1 Отговор
    Десетилетия наред българинът не можа да се научи да живее на кредит, като западняците. Българинът беше репресиран до немай къде, за да го принудят да живее от заеми, но той така и не прие тази житейска философия. Е, сега ще му бъде наложена насила. И всички, до един, ще сме впрегнати доживот да блъскаме за банкерите.

    Коментиран от #35

  • 22 Христо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сава":

    За такива, като нас. Ритаме камбаната и ни се решават проблемите.
  • 23 Сатаната

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Болгар":

    50 000 МВР, 20 000 МНО, 450 000 държавна и общинска администрация, 300 000 платени цигани, нелепо е да го напиша днес, но здавна каса с 5 000 000 000 лв. бюджет, така да го напиша и не знам колко още на хранилка експерти и фирмите им, плюс обществените поръчки, плюс европейски фондове за развитие, плюс фондазии/ бюджета на Америка за България е 1,5 милиарда долара годишно/ незнам колко други хрантутници. Някой ако му се смята да смята. Проброй само тук пишещите .
  • 24 Ехооо

    10 0 Отговор
    Не разбирате ли, че подготвят почвата за още един голям кредит / 2-3 000 000 000/ ? После ще кажат, ами заради кризата бяхме принудени да го изтеглим.
  • 25 Бачо Киро

    16 0 Отговор
    Другите държави раздават помощи на хората, нашите боклуци раздават кредити. Всички сте за съд и смъртна присъда.

    Коментиран от #26

  • 26 Тиберий

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Не се наядоха не се накрадоха
  • 27 ветеринарен психолог

    8 0 Отговор
    Осъзнайте се скъпи сънародници. Светът вече не е същият. Времето на капитализма свърши. Всички държави в които има демокрация ще я забранят със закон. Повечето вече го направиха. Ние бяхме сред първите. Започва безпрецедентно планетарно робство. Постепенно всеки един от нас ще бъде принуден да тегли кредити. На по- късен етап държавата ще го задължи да взема заеми. И който няма дългове Няма да бъде приеман на работа. След това ще дойде чипирането. Пътят към него ще постлан с най- добрите намерения от властимащите. Окончателно ще ни бъдат отнети всички права, дори правото да си купуваме храна,ако не слушаме господарите. На тези,които откажат да се чипират ще им бъде збранено всичко. Чипираните,чрез 5G мрежата и нанотехнологиите ще бъдат превърнати в безкритични роби. Всеки,който си мисли ,че антихриста е персонаж жестоко се заблуждава. ,,И дадоха му глас и образ, и всички му се покланяха и възхитиха. И земните царе с готовност му дадоха властта си''. Антихриста е интернет!

    Коментиран от #28

  • 28 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ветеринарен психолог":

    Идват времена, в които човек ще се ражда без име, но със заеми, които трябва цял живот да покрива.
  • 29 Омръзна ми от БОКЛУЦИ

    2 1 Отговор
    Само Константин и пп Възраждане ще оправят тази държава аз ще гласувам за тях.

    Коментиран от #30

  • 30 ветеринарен психолог

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Омръзна ми от БОКЛУЦИ":

    Не бъдете наивни. Няма вече държава. Властдържащите тук са напълно подвластни и зависими от световните господари в сянка. Всеки политик, който се осмели да огласи това ще бъде жестоко осмян! България, а скоро и почти всички държави ще са просто едни територии с управници одобрени от малка група робовладелци с безумно много пари ....
  • 31 ХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "3336":

    Може и да няма един ден трудов стаж обаче има дълъг
    език с ,който бърка дълбоко в дупето на Боко.
  • 32 ХХХ

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Премиерът":

    И ти ли си от този сорт тиква като Боко? Няма пари в
    държавата защото няма в повечето хора ,а в тях няма
    защото държавата ги принуди да ги дадат за увеличени
    цени на граждаски отговорности ,гтп на МПС горива
    данъци на коли увеличени такси за каквото се сетиш
    осигуровки и какво ли не дране на обикновените хора.
    От цялата тази работа се облажиха близките до властта
    но не и повечето хора.А сега е редно държавата ако си
    е на мястото да си прибере версиите от тях.
  • 33 Alien Invasion

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защо трябва да е заем ?":

    Не може, защото министерОт гледа само как "да може все пак да влизат пари в бюджета". Сега сети ли се?
  • 34 Alien Invasion

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сатаната":

    Какво не разбра? Държавата "подкрепя" стабилността на банките и им налива ликвидност във времена на криза!
  • 35 Пия HitDobavki и съм здрав

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Русенец":

    Сигурен ли си?!? Я натисни линка и прочети преди да пишеш глупотевини, че и плюсове ти нацъкали тези дето имат по два или три кредита!
    https://www.dotbg.bg/article/7492219
  • 36 Мъжката Доганова секретарка на Доган

    1 0 Отговор
    А бе шматка Доганова, ти до кога ще говориш фалшиви новини ,
    отивай на водопровода и чакай да ти наредят да отидеш по голама нужда ,а си мръднал а си се посрал.
  • 37 атанас ламбов

    3 0 Отговор
    и от кога ще се дават тези кредити,щот Банките още не-са чули.!!???
  • 38 Ани

    0 0 Отговор
    Ако сме с лошо ЦКР няма ли да дават ха ха ха колко са жалки ами то сума ти народ е повече така.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове