Last news in Fakti

26 Март, 2020 11:48 9 760 37

Д-р Емануил Найденов: Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента

  • невролог-
  • д-р емануил найденов-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • здравеопазване

Краят му се вижда, убеден е неврохирургът от столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Емануил Найденов: Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента - 1
Снимка: УМБАЛ Св. Иван Рилски

"На този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои неврохирургът.

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция. Така коментира ситуацията с COVID-19 в сутрешния блок на bTV д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип е 24 981 души за сезон 2016-2017 в Италия. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

Д-р Найденов коментира, че това не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

„Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент“, каза той.

„Идеята е да има извънредно положение, за да не се стига до бедствено положение“, допълни неврохирургът.

Той е убеден, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия.

„Няма траен имунитет срещу грипния вирус, тъй като той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти. Ако има повторение на подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки“, на мнение е д-р Емануил Найденов.

„Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда“, успокои той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    83 12 Отговор
    Ужас как ще крадем

    Коментиран от #7, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Прост народ

    21 80 Отговор
    Поредния "професор" който няма да носи отговорност за думите си, ако стане обратното

    Коментиран от #22

  • 4 Домус ага

    53 9 Отговор
    Тамън направих ваксината за милиарди и хоп вируса мутирал.Нищо догодина ще се разболея за ден- два и нова ваксина.

    Коментиран от #23

  • 5 ушек

    19 34 Отговор
    Нервните хирурзи , станали вирусолози.
  • 6 Аха....

    22 34 Отговор
    Ама нещо не му схванах мисълта на доктора...
    Първо не бил опасен вируса и нямало проблем ама трябвало да има извънредно положение и целта му била да не се стигне до разпространение и до бетственно положение .....
    Айде малко по сериозно ,че почнахте да ставате смешни ....!!!!
  • 7 Игра на полове

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Както и до преди вируса: С високо вдигната глава и арогантно поведение.
  • 8 уплашен

    9 20 Отговор
    Горкият вирус! Как няма да си тръгне моментално. Този от снимката гледа лошо. А като извади и скалпела! Бегай вирусе, бегай, че спукана ти е работата!

    Коментиран от #27

  • 9 Ръмпези

    24 1 Отговор
    АЗ ИМ ГОВОРЯ ТУКА НА ЕДНИ, ЧЕ ПРИ НАС ХОРАТА КОИТО ЕВЕНТУАЛНО МОГАТ ДА ПОСТРАДАТ ОТ ТОЗИ ВИРУС ОТДАВНА СИ ЗАМИНАХА, ТЕ МЕ ГЛЕДАТ КАТО НАТРОВЕН ПЛЪХ.....
  • 10 Нина

    54 2 Отговор
    Браво! Един адекватен чоек в тази държава! :)
  • 11 Народен артист

    1 13 Отговор
    да,той си свьрши работата.....,,мора,, идва...
  • 12 Циганин

    12 25 Отговор
    Докторе това са смъртни случай и заразени само за три месеца, а не за 12.
  • 13 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    ГЕРБ ще изпразни фондовете и ресурсите, ще вземат още заеми и ще ги похарчат и през лятото ще подадат оставка. България ще бъде в по-лошо състояние отколкото след Ньойския договор !!!!! Който дойде на власт, ще трябва да вкара всички мутри от прехода на мястото им и да конфискува откраднатото !!!!! Мноооого тежки години чакат България и българите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    30 1 Отговор
    Доктора иска да каже че вируса ще избяга от тая ограбена държава като мигрантите никой неиска да остава тука
  • 16 съефан

    24 4 Отговор
    Стйте си по къщите спазвайте хигиена не се навирайте по разни магазини избягваи контакти и ще го преборим хора товае
  • 17 съефан

    13 5 Отговор
    Стйте си по къщите спазвайте хигиена не се навирайте по разни магазини избягваи контакти и ще го преборим хора товае

    Коментиран от #21

  • 18 Доктореее

    13 24 Отговор
    Искам да кажа нещо и да се сетите за това което ще напиша тука след два месеца !!!
    Ако това което стане в България което стана в Италия пиша така защото живея в Италия да не ме разберете неправилно и хората който го четат . Та ,ако това стане в България което е тука и както всеки пенсионер пие по една до две шепи с лекарства и не може да си позволи качествена храна защото няма пари.... Знаете ли каква смъртност ще има не само в напредналата възрастова група хора ами и в другите който не ги водят толкова “рискови” ????? Вие настанихте 27човека и казахте че легловата база в две от най -големите болници в България е запълнена ... тука само в Лумбардия са настанени 11000 в тежко до критично състояние , на обдишване и вентилация !!!! Знаете ли колко са 11000 човека??? И не е вярно,че лежат в болница само възрастни и стари в лежат и млади хора по ма 20-30-40г ама те също имат нужда от легла к апаратура за да ги поддържат и лекуват !!!! Айде ако обичаш иди се занимавай с други работи не с вирусология !!! Иди за риба иди се разходи някъде ама не ставай смешен тука !!!

    Коментиран от #25, #26

  • 19 dido

    5 0 Отговор
    Tozi virys mai4e e y nas ot kraq na dekemvri.Po vsi4ki priznaci na vremetraene i simtomi ne6ata savpadat.ka6licata zapo4na na 25 dekemvri.nosa tragna na 5iq den ,leka nastinka i kam 2-3 den temperatyra 38.6 za dva dni .poedna sly4ainost na skenera se vidq petno na beliq drob.sled le4enie ot specialist do kraq na qnyari ne6ata se podobriha.,no vse o6e imam problemi.dali tova e korona virysa ,i dali tova dava imynitet samo gospod znae
  • 20 00000014

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "El shebek хасковски":

    Отишъл е да види къде Боко прави метани, да продължи заразата, че да не се раздухват Барселона, води, магистрали, че да остане на власт. А на тебе май скоро са ти плащали от ГЕРБ - много си въодушевен - следващото плащане ще е от народа - в партер ще си повръщате всички мръсотии.
  • 21 стига глупости

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "съефан":

    А пари за хляб откъде, а? Като си стоим по къщите, работодателите ни освобождават
  • 22 kkk

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Прост народ":

    Тоя "професор" сега ще бъде уволнен и ще изчезне от полезрението за дълго време щото казва ИСТИНАТА която хич, ама никак НЕ Е УДОБНА на шайката дето движи нещата. По цял свят разумните хора говорят същото- вируса не е нищо толкова различно, просто е нов и не е изучен изцяло. Да, има измрели и ще измрат още, но НЕ Е чумата която ще ни затрие за да налагаме такива жестоки мерки по целия свят.

    Единствената причина тоя мизерен вирус да се обяви за толкова опасен е едни хора да извъртят едни ТРИЛИОНИ $...
  • 23 Явно си младеж

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Домус ага":

    Това е номера на фарма гангстерите поне от 70 години.
  • 24 Geo

    27 0 Отговор
    Много е прав доктора - че мерки трябва да има е вярно но не малоумните мерки на правителството ни. Тия постове които поставиха по пътищата са единствено да разпространяват вируса а не да го спират.

    Ако един е болен и кихне докато подава документите за провека, полицая ги взема с ръце (ако ще и с ръкавици), след това пипа и на следващия и ето ти предаване на зараза.

    Сегашните мерки целят единствено да съсипят икономиката ни.
  • 25 ha така

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доктореее":

    Пише се ЛОмбардия и явно не схващаш какво ти казва доктора - със седене по къщи или без вируса ще мине през всички - ако не измрат от глад докато го чакат да си иде!
  • 26 Ти за 5 лв и майка си ще продадеш

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Доктореее":

    Много ти е прозрачна пропагндата бе пумиар. Сигурно се мислиш за от умните тролове. Поне 2 лв взе ли за измишльотините които пишеш. Вие ептен ни взимате за идиоти. Има и статистики за Италия, а те показват по-малко починали тази година от същия период за миналата година. Тия 11000 които ги бленуваш и които ги размятат по медиите от небето ли паднаха. Бил в Италия боклук долен. Ще ти кажа къде си - заврял си се в кенефа у вас в някоя панелка и си мислиш че като си скрил там с лаптопчето за 100 лв си някой "велик хакер", сигурен съм че и Vpn не ползваш, защото бе знаеш какво е това, а ИП адреса ти е на някоя селска кабеларка. Ако се стигне до разследване на лъжата ти за разпостеанение на фалшиви новини в кенефа ше ти е най-добре за да не цапал гащите.
  • 27 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "уплашен":

    Ген.Мутафчийски:Да не бяга,казах да не бяга!😂
  • 28 гост

    6 0 Отговор
    Вирус в България не може да дойде, защото като е чул вълшебните думи,, евал съм му майката" се е уплашил и ...дим да го няма .))))
  • 29 Корона вирус. 👑👑👑

    4 14 Отговор
    Само един некъдърен мухльо би се изходил така по въпроса при положение че вирусът може да живее дълго време извън човешки приемник пак казвам тоя е мухльо и жалко подобие на човешка мърша което си играе с живота ни.
  • 30 защо

    2 8 Отговор
    васи тупана - да ходи да си даде мнението в италия и испания
    - ще го виснат на някое дърво
    и със сигурност след 2 семици ще врътне лопатата като мнение и др ще каже
  • 31 защо

    3 1 Отговор
    пак ли тая патка Мария Атанасова е писала глупости - тая не се спре
    васи овцата проста
  • 32 Чичо Тони

    7 0 Отговор
    Като виждам какво се случва с икономиката, по-"бедствено" положение не мога да си представя.
  • 33 Епа да

    0 0 Отговор
    Целата работа е, че нема доказан ефективен препарат, но рано или късно, че се намери, тъй че.......
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Oт тoзи "кaпaн" излизaнe нямa, eпидeмиятa нямa дa oтминe дoкaтo нe кaжe ШEФA...
    ИНФOРМAЦИЯТA E ВЛACТ и упрaвлявaщитe гo знaят мнoгo дoбрe!
  • 35 Махайчо

    1 0 Отговор
    На КОВИД19, крят му ще дойде в България. Тук ще го прикоткат, ще го мамят, ще го корумпират и на края ще му се е৯е майката, защото от глад, вирусите ще започнат да се самоизяждат едни други и тази нова порода ще се пръснат по света и ще унищожат останалите. Ще разбере, че с България не трябва да се заяжда, защото накрая, както всички други преди него, ще изяде хурката и ще му вземат акъла.
  • 36 Именно

    1 0 Отговор
    Най-страшно е когато идиотите са квалифициран персонал на който се предполага да се доверяваме!
    За да не съм голословен - най-оптимистичният пример Германия, където се правеха отрано и масово тестове и здравната система и болниците им са сред най-добрите и добре подготвените в света имаха около 0.3% смъртност до преди няколко дни. И викам си дано това да е картината на смъртността от Коронавируса (а в останалите страни да е заради допълнителни фактори - застаряващо население, претоварени болници ...)
    Само че за 3 дни Германия е от 0.3% на 0.75%
    Въпрос на ден-два е да стигнат 1% , който примерно Южна Корея (другата страна която започна навреме с масовите тестове) поддържаше доскоро - Южна Корея е вече на 1.5% смъртност.
    Вярно е че в Италия (другат крайност) статистиката е още по-страшна поради това че младите и здрави хора които го изкарват на крак не са тествани и не влизат в статистиката.
    Но Италия вече не само има 10.5% смъртност но и 45% от завършилите случаи са фатални! (с/у 55% оздравели. Като разбира се има още много повече които не са завършили).
    В повечето други страни графиките на заразата са експоненциални, а в някои като САЩ са вече супер стръмни.
    Досега има само една страна с хоризонтална графика (тоест с минимум нови случаи които хващат веднага) - Китай.
    И една която вече е със затихваща инфекция - Южна Корея.
    Иран донякъде поддържаше по-линейно растяща графика на заразените, но последните 5 дни пак тръгва ускорително нагоре.
    Швейцар
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове