3 Април, 2020 18:38 3 236 31

Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса

  • иво христов-
  • коронавирус

Цели икономики спират. В дългосрочен план трябва да се научим да живеем с този вирус и ограниченията, наложени от него, смята евродепутатът

Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса - 1
Снимка: Пресцентър

Солидарността е основополагащ принцип на Европейския съюз, но в последните години егоизмът е този, който взе връх в световен мащаб – и като индивидуална ценност, и в корпоративната култура, и навсякъде другаде. Добрите намерения на ЕС не съответстваха на политиката, която той водеше. Въпреки че има достатъчно примери за солидарност като кохезионните фондове. Но примерът с плана „Юнкер“, да кажем, показа ясно как парите, отделяни от Брюксел, отиваха преимуществено в големите държави, а не стигаха до онези, които имаха най-голяма нужда от тях – такива като нас, изоставащи икономики.

Така евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, коментира действията на европейските институции в контекста на настоящата криза. Христов взе участие в предаването „Събития и личности“ в ефира на Радио Благоевград.

„Щом се стигна дотам – председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да поднася извинения на Италия – очевидно, че е налице проблем, разочарование. ЕС реагира бавно и не успя да координира действията на държавите членки. Отделните страни инстинктивно започнаха да затварят граници, да спасяват собствените си граждани. Имаше случаи на забавена транзитираща хуманитарна помощ от трети страни“, припомни Христов.

Според него отново са сработили егоистични национални рефлекси, което е обяснимо, защото всеки се грижи за своите граждани в отсъствие на общоевропейска рамка за овладяване на подобни кризи.

„Защо няма такава рамка? Мисля, че в последните години ЕС загуби фокуса и не поставя акцент върху истинските си приоритети като здравеопазването или отбраната и външната политика, които от години са висящ въпрос. Ние се занимаваме постоянно с декларации, заклеймяващи нарушения на човешки права в трети страни“, смята българският евродепутат.

По думите му фокусът вече не е върху гражданина; не е върху Европа като цивилизационно, културно пространство. „Фокусът, от една страна, е върху корпоративния интерес – ЕС сключва договори за свободна търговия с различни външни партньори, които постепенно разграждат социалната държава във всички държави членки. Това е едното. Другото са безпосочни декларации в сферата на външната политика, които ни превръщат в нещо като коментатор на световните политически дела, в които обаче не сме реален актьор.“

Според Иво Христов удължаването на извънредното положение е спорна мярка.

„Едно е мисленето на докторите, които са концентрирани върху борбата с епидемията, друго е общата картина, която включва много други компоненти – икономически, психологически, дори и политически, свързани с демократичните права. Хиляди хора изказват тревоги и критики към предприетите мерки в България. Ни най-малко не подценявам вируса, ограничителните мерки бяха взети своевременно и кабинетът се постара да ги наложи под някаква форма. Но се опасявам, че статистиката не е съвсем достоверна предвид малкия брой тествани хора. Едно е ясно – в дългосрочен план не можем да оцелеем при тази икономика и възприемайки само тази тактика – на принудителния домашен арест.“

„Само в Белгия, 11-милионна държава, технически безработните бяха над 1 милион през миналата седмица. В България цифрите би трябвало да са сходни, тъй като има голям брой завръщащи се от чужбина наши сънародници. Някои от тях вероятно отново ще заминат, но това не е сигурно. Цели сектори, като туризма, се сриват и то средносрочно.

В тях работят много българи. В този смисъл, ние трябва да намерим някакъв модус вивенди с този вирус. Няма начин до безкрай да се крием и да разчитаме на социалното раздалечаване да прекъсне трансмисията на вируса. Той ще бъде тук, ще се появява под различни форми. Ние трябва да намерим начин да инкорпорираме тази култура на поведение, която налага вирусът – мерките за спазване на хигиена, избягването на масовите събирания, спазването на определена дистанция – но същевременно да въведем достоверни начини за отчитане на заболеваемостта, за детектиране на болните, за тяхното лечение.

И здравната система не може да устои при този режим на работа. Както виждате, вече има редица случаи на хронично болни, спешни случаи, които не получават навременни и адекватни грижи. Една жена почина от перитонит след сбъркано лечение по телефона, други чакат за хоспитализация“.

На въпрос за помощта, която България ще получи от ЕС, Иво Христов отговори, че предстои да видим при какви условия и в какъв обем ще бъде тя.

„Би следвало изпълнителната власт да може да каже по-прецизно, предполагам до няколко седмици, но това възстановяване със сигурност ще продължи в рамките на целия мандат на комисията „Фон дер Лайен“, тъй като кризата е безпрецедентна.“

По думите на Христов много зависи как ще бъде употребена актуализацията на бюджета.

„Ако приемем, че в него няма достатъчно резерви (макар че ни внушаваха друго – че бюджетът е препълнен и всяка година разпределя огромен излишък), то тогава заем се налага. Дали обемът е 10 милиарда лева, ми е трудно да преценя. Но най-важно е по какви правила той ще бъде разходван. И най-вече – да достигне до всички категории пострадали български граждани, да не се отече по обичайните канали.“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко играча

    21 12 Отговор
    Може, можеее Боко е бил и апаш и стражар и я знае тая игра!
  • 3 Иво

    26 26 Отговор
    Ама ти излизай ве, и почвай да работиш. Кой те е спрял. Ние - след като вирусът изчезне.

    Коментиран от #9, #26

  • 4 Аноним

    21 16 Отговор
    Посредствения журналист да иде доброволец
  • 5 Емил

    29 29 Отговор
    Дай личен пример! Разходи се из инфекциозното, преболедувай коронавируса сам вкъщи (без лекарска помощ) и тогава ще те последваме! Нали си герой-русофилистик!!!

    Коментиран от #6

  • 6 gggw

    18 17 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    евала! точно така. лесно е да се прави на умен отдалеч
  • 7 жалко

    12 10 Отговор
    гответе се за нов вирус по три пъти годишно ако не намерят универсална ваксина
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хи хи

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    И кога ще изчезне??? Май много скоро ще излезем да ровим контейнери, но и те ще са празни
  • 10 Фрг

    19 18 Отговор
    Иво,ами що не излезеш,ти що се криеш? Изкарай родителите си на разходка.Много са ми интересни едни такива,които да се изолирали и всеки ден се появяват да казват на народа-излез да работиш,бе глупак какво ще ядем?В средата сме,трябва да изкараме до Великден.Ако излезем сега се обезсмислят седмиците вкъщи до сега.Ние решаваме-до край или се връщаме и обезсмисляме загубите до сега.

    Коментиран от #14

  • 11 I'm not a robot

    16 6 Отговор
    Вкараха ни в матрицата.
    Продадоха ни ПРОБЛЕМА/СЗО/,сега е РЕАКЦИЯТА/на държавите/ и следва да ни продадат РЕШЕНИЕТО/чифутите/!
    Следва брутален чифутски грабеж,задължителна ваксина,поставяне на 5G микрочип и премахване на банкнотите.
    Явлението ,,Коронавирус” бе инструмент за подготовка на нещо по-важно, което трябва да се случи.Това в случая няма нищо общо с борбата срещу вируса.Тези/тъмния елит/ които печатат доларите омаломощават държавите като ги принуждават по този начин да взимат огромни заеми с които дефакто ги заробват.Вече повечето държави се нареждат на опашката за милиардни заеми/ние малките скромно с 10 милиарда/. ФЕД,СБ,МВФ не съм ги измислил аз.Изправени сме пред Нулиране на световната финансова система и нов финансов ред и по удобен старт за някои/евреите/.
  • 12 Стас

    8 2 Отговор
    Аз не се крия от вируса,крия се от жена ми. Окрадох й превръзките.
  • 13 До 1

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    И аз се чудя след като и Фатмака днес заговори за икономиката в България.Като са затворени границите и няма износ каква икономика остава-МОЛове,ресторанти,туризъм,фризьорки,козметика и т. Н.Не вярвам да са много простите българи при предстояща световна криза да си мисли,че ще тръгне веднага след карантината на шопинг, по удоволствия и ненужни покупки.
  • 14 Geo

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "Фрг":

    Голям страх ги тресе соросоидчетата ама не от корона вируса ами да не би да отменят извънредното положение че народа ще ги линчуват.

    Защото не може ли да се борим с вируса без извънредно положение, без малоумни мерки като КПП, вечерен час, забрана за разходки в планината.

    Всеки да си преценява - като ви е страх стойте си в къщи и няма да се заразите. Аз не мога ли сам да решавам какъв риск да поема. Колко народ измира в катастрофи - да забраним карането на коли ужким за тяхно добро. Но страхът е от друго и затова задължавате целия народ да си е в къщи и определено не е вируса.

    Хайде стига че ми писна от тъпи опорни точки.

    Коментиран от #24

  • 15 Б 52

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Научихме се някой да ни намери работа, някой да ни вдига заплатата, някой да ни осигури жилище и ако може нищо да не плащаме. На всичкото отгоре ревем и все някой друг ни е виновен. Всичко, в което не участваме е далавера. Заплатите на всички освен нашата са незаслужени. Дори да глътнем копче, ще обвиним поне 10 човека, държавата и парламента, че ако може дя су самосезира и прокуратурата. . Ако държавата вземе та ни намери и булка, поне ще я псуваме законно. С жена си в къщи не можем да се справим , ама знаем как се управлява държава, икономика и т.н.
  • 16 НАПОЛОВИНА

    6 4 Отговор
    МЕРКИТЕ СА ПРАВИЛНИ ,НО НЯМА ЛОШО ДА НАБИВАШ КАНЧЕТО НА НОВОБРАНЕЦА ТИКВА
  • 17 Корона

    12 2 Отговор
    ГОЛЯМАТА ИЗМАМА НА ВЕКА
  • 18 Марио

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Кое работи бе мунчо??Я иди се разходи и ми кажи кое работи.Работят само аптеки и супермаркети.Държавата ни забрани да работим!!!В ресторантите се доставя за вкъщи, а като няма хора навън, дори и да работят няма оборот.Не се изказвай неподготвен.

    Коментиран от #27

  • 19 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Не мойто момче,не са спрели, кварталните кръчмички не ги брой за ,,бизнес,, от който зависи държавата.Туризма синко,туризма ще обърне каручката. Хубав,лош, дава работа на около 300 000 души.ДАВАШЕ ... ефекта от липсата му ще се усети от всички,това е повече от сигурно. това сега дето уж всички ,,работят,, от дома си,няма да е за дълго...а после? Намаленото потребление никога не е водило до нищо добро в никоя икономика.А вече се усеща... и много си назад с информацията.Съкращават работници и от други отрасли.....
  • 20 Ух - ху !

    2 4 Отговор
    Ееее! Има решение, какво се коркате? Решението е ваксината, а тя е отдавна готова. Просто трябва да я купим. Като ядем салата и репички, не пасем трева. Апропо, като нищо в отговор на "корона вирус" да се появят "червен дракон" или "дубинушка". Не че не може да се появи и "Булю-булю интернешънъл" - носителите сега ядат помощи в гетата.
  • 21 филанкиши

    5 3 Отговор
    ТОЗИ И "ЧОРАПА" СА ЛИКА ПРИЛИКА!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Э977777

    6 2 Отговор
    Тоя от къде изникна?
  • 24 До 14

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Geo":

    Ти не разбрали,че проблема не е толкова колко ще се заразят и умрат,а момента който трябва да се взема решение кой да умре и на кой живота ще се спасява и ще има ли здрави лекари за това Всички държави е Европа и около нас са в извънредно положения.Коя икономика ми кажи в България ще работи и как за да остане България единствената незасегната от световната криза?Става въпрос за световна криза,каква българска икономика,бе- не ставайте смешни.Какъв туризъм като са спрени чартърите,които не зависят от България или българската икономика.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 HohoBoho

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    Вирусът ще изчезне малко след като си умрял от глад. Успех!
  • 27 ai sektir

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Марио":

    Нали нямате пари и умирате гладни-какви ресторанти какви кръчми-това ли е икономиката?
  • 28 Васил

    2 5 Отговор
    Сигурен съм че този мухльо не си е подавал носа навън поне от месец . Като си толкова печен отиди доброволец във ВМА в инфекциозното и друга песен ще запееш
  • 29 Geo

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "До 14":

    А какво ще стане когато въпреки извънредното положение и малоумните мерки пак стане че се заразят повече от половината население. Вярваш ли че сега са заразени само 500 човека - самите те казаха че хващат 2 на 11 но това е за световен мащаб а в България с по 200 теста едва ли хващат 1 на 20. Реално заразените са над 10 000. Много хора са го изкарали на крак даже и без да разберат.

    "Мерките" единствено способстват за сриването на икономиката и открадването на едни пари.

    Пък аз ако искам да излизам ще подпиша декларация че мен ще ме лекуват без предимство - макар че и тези с предимството не знам с какво ги лекуват.

    Пък който го е страх да си стои в къщи - негов избор но защо пречат на моя.
  • 30 HohoBoho

    3 2 Отговор
    А това е върхът на безумието, което е обхванало света:

    В Сърбия се забранява изцяло излизането от къщите за уикенда, като мярката влиза в сила в 13 ч. утре до 5 ч. в понеделник.

    Домашни любимци вече ще могат да се разхождат навън само през нощта от 23:00 до 1:00 през нощта, като това трябва да е в диапазона на 200 метра от домашния адрес. Хората над 65 г. имат право да излизат от къщите си само в събота сутрин от 4 ч. до 7 ч.
  • 31 ПОМИСЛИ

    2 0 Отговор
    ТУРЦИЯ-20000 ЗАРАЗЕНИ ,РУМЪНИЯ -3200 ЗАРАЗЕНИ, ГЪРЦИЯ-1400ЗАРАЗЕНИ, ШВЕЦИЯ -5600ЗАРАЗЕНИ ЗА 10млн.НАСЕЛЕНИЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове