5 Април, 2020 12:40 4 783 55

Проф. Габровски: След пандемията много лекари ще се откажат от професията

  • николай габровски-
  • асен балтов-
  • дихателна недостатъчност-
  • лекари

Голяма част от хората, които дават генерални решения, не са виждали умиращ от дихателна недостатъчност

Проф. Габровски: След пандемията много лекари ще се откажат от професията - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Помня, че проф. Асен Балтов ми звънна вечерта на първия случай. Каза ми: Първият случай е при нас, идвай. "Пирогов" трябваше да остане чист от коронавируса, за да е свободен за гражданите, но уви първият случай беше при нас. Още същият ден и съпругата му беше при нас. Изведнъж плановете трябваше да се променят.

Това заяви пред Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.

"Чуваше от началото, че това е обикновен грип. Лека, полека истината се оказа различна - страховито различна. От колегите ми в чужбина стана ясно, че положението е страшно", каза още той.

"Радвам се, че се взеха сериозни мерки, сега живеем по-спокойно, именно заради строгите мерки от преди 2-3 седмици. Ще имаме по 100 случая на ден от коронавирус, ако не спазваме социална дистанция и карантина. Няма здравна система, която да издържи", разкри зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

"Опитът в Европа показа, че ние сме взели добри мерки. Да, предстоят ни смъртни случаи, криза и трудности, но трябва да се справим", заяви зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

"Простите решения не са реалистични. В реалния живот нещата седят по различен начин. Голяма част от експертите в различни области, които се изказаха, искаха одобрението на правителството. Тъжната истина, че голяма част от тези хора, които дават генерални решения, със сигурност не са виждали умиращ от дихателна недостатъчност човек", заяви проф. Габровски.

"Има много хора, които искаха да се докажат. Ако бяхме тръгнали след съветите на определени хора, щяхме да си задаваме въпросът, защо имаме толкова трупове", каза още зам.-шефът на "Пирогов". Габровски отказа да каже, че това са думи за Медицинския съвет към МС.

"Случаите растат осезаемо. Не мога да кажа на какво се дължи това. Общият брой нараства, същото се случва и с тежките случаи", разкри проф. Николай Габровски.

"Лошото за пациентите настъпва след първите симптоми. Вирусът се развива бързо при възрастните хора - това, което видях да се случва с белия дроб, е притеснително. Повечето от тези случаи завършват фатално", коментира той.

"Много хора ще се откажат от професията лекар - никой не може да свикне с всекидневното извозване на трупове", категоричен бе професорът.

"Ген. Мутафчийски е лицето на борбата срещу коронавируса в България, но зад него са много хора - правителството и голям екип лекари", заяви проф. Габровски.

Накрая на разговора проф. Габровски се разплака заради добрината на момче от 11 клас, израснало в социален дом, което е заявило, че иска да мие пода на "Пирогов" доброволно.

"Хората, които са минали през трудности, знаят, че не може сам - не става. Това момче знае, че не можем да се справим сами. Хората, които са имали трудности в живота са по-склони да помагат. Затова и момчето ни помага", завърши зам.-шефът на Пирогов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма незаменими хора

    12 25 Отговор
    Ще навнесем афганистански инженере и докторе.

    Коментиран от #45, #46

  • 2 Можем да съберем 2 и 2

    22 9 Отговор
    То така и така половината ни болнична система е с турски капитали, а и вече имат картоните и данните на 95% от пациентите..
  • 3 ХХХ

    42 9 Отговор
    A, НЯКОЙ ДА ЧУ ПО ЦЕНТРАЛНАТА ЕМИСИЯ НОВИНИ ОТ СНОЩИ ПО БТВ, ЧЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ВНЕДРЯТ В БЪЛГАРИЯ ИЗРАЕЛСКА СИСТЕМА ЗА МАААСОВО СЛЕДЕНЕ И ЗАПИСВАНЕ НА МАРШРУТА НА ГРАЖДАНИТЕ ЧРЕЗ МОБИЛНИТИ ТЕЛЕФОНИ???!!!....РАЗБИРА СЕ ПОД ПРЕДТЕКСТА И ЧРЕЗ СТРАХЪТ ОТ КОРОНАВИРУС..!!!

    Коментиран от #50

  • 4 SARS

    34 6 Отговор
    Това е точно така заради пп ГРОБ!

    Коментиран от #40

  • 5 eeeeee

    11 7 Отговор
    Плочки ли ще лепят????

    Коментиран от #18

  • 6 Някой си

    21 11 Отговор
    Пред тивито на Гелчо, вярвам му на тоя като на царя......
    Защо не дойде да го каже във “Факти” например, а в “Нова”....,,.Гьбелс е направо начинаещ в сравнение с гроп и калинките му!
  • 7 Цвети Пеевска

    19 13 Отговор
    Делян Пеевски дари 3 милиона лева от началото на пандемията

    Коментиран от #20, #21

  • 8 защо

    11 18 Отговор
    положението не е розово - тепърва ще става зле
    само троловете и спамерите търсят конспирации и лъжи навсякъде
    - досега са по зле 10-на държави - тепърва ще става зле в още 10-ки въпреки мерките

    Коментиран от #19

  • 9 Баш Гост

    31 7 Отговор
    Според статистиката, най-много починалите от вируса са в Пирогов. Но никой не се замисля каква е причината за това.

    Коментиран от #11

  • 10 Ванга.

    23 9 Отговор
    След пандемията много лекари ще се откажат от професията и ще станат общи раб. по строежите и метачи по улиците.

    Коментиран от #17

  • 11 Някой си

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Баш Гост":

    Мисля, замислям се......
    Вероятно заради професори като тоя .....
  • 12 Бачо Киро

    40 8 Отговор
    Е какво ежедневно извозване на трупове, нали имаме само 18 починали? А тея лекари през останалото време умрели не виждат? Около 300 човека умират на ден у нас, сега с 18 се били ужасили...
  • 13 Оше един

    22 4 Отговор
    Папагал
  • 14 Телевизора на Елвис

    42 7 Отговор
    Едничък прост въпрос имам. Всичките мисирки, дето ахкат и охкат покрай плешивите ни управници и постоянно ровят за сензации, как па не хванаха да вземат интервю от поне един болен, или пък от оздравял след короната? Да видим поне един болен, така да сме наясно, че до момента само някакви графики, статистики, електронни модели и анимации и "аууу колко е страшно".

    Коментиран от #25, #54

  • 15 Townboy

    41 6 Отговор
    Епидемията показа че много лекари са печалбари. Т. нар. Джи Пи дето само събират клиенти и точат по 5000 лева на месец от здравната каса а когато обществото има нужда от тях си изключват телефона. Аз призовавам на недобросъвестните лекари да бъде анулирана дипломата и да бъде пуснат европейски бюлетин никъде да не ги назначават като лекари. Тези хора мерзят професията и името на самоотвержените си колеги на първа линия.

    Коментиран от #22, #49

  • 16 Лъжа

    37 6 Отговор
    В Плевен,на докторите е забранено да говорят,
    и все пак се прокрадват думи че,не е вярно това
    което ни казват.....казано от лекари

    Коментиран от #26

  • 17 Жрица 👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ванга.":

    Да права си како Ванге лекарите ще станат общи работници за 500лв. заплата нищо че до вчера някой от тях вземаха по 50 000 лв. на месец така е като Ванге.
  • 18 Не беее

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "eeeeee":

    Не бе тъпчо просто,че мигрират(който оцелее) и тогаз шъ съ лекуваш със заклинания.
    Особено при тия грижи към лекарите в таз криза.
    Тйо не беа маски,костюми та даже и ръкавици имаха😂😂😂😂
  • 19 Дико

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "защо":

    Розовото за нас,а “истината” за глупаците
  • 20 Не е трудно да се проумее че

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цвети Пеевска":

    Тези пари са откраднати от народа.
  • 21 Бачо Киро

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цвети Пеевска":

    Той само от началото на пандемията е откраднал половин милиард сигурно, ти за дарението се загрижи...
  • 22 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #15 от "Townboy":

    Джипитата да бъдат забранени! Те ибез това не вършат никаква работа, а и 99% от тях са некомпетентни. За парите който ГРАБЯТ те от здравната каса може да се развият специалисти в поликлиниките. АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ. Повечето от тях не могат кардиограма да разчетат.
  • 23 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    17 2 Отговор
    ЗАТОВА СА ВИНОВНИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА КОРОНОВИРУСА А ТЕ СА ОПИСАНИ В Cпиcaниe nаturе пиcaхa зa тoя вируc 2015 г.,чe e cъздaдeн уcпeшнo в лaбoрaтoрия В САЩ. ТРЯБВАТ ИМ САМО ЗДРАВИ РОБИ ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ИЗМРАТ. ТОВА Е ВОЛЯТА НА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ. ДАЖЕ БОЙКО КАЗА ТИЯ ГАДОВЕ ПУСНАХА ВИРУСА-ТОВА СА НЕГОВИТЕ НОВИ ПРИЯТЕЛИ НА КОИТО СЕ КЛАНЯ ДО ЗЕМИ. БОЙКО БОРИСОВ ЗНАЕ КОЙ ПУСНА ВИРУСА.
  • 24 чиче

    16 2 Отговор
    Габровски стига си четкал щаба с Боко Пирогов трябва ли да лекува болни от короната.Пример-КИТАЙ
  • 25 Гост

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "Телевизора на Елвис":

    Домусчиев го показаха. Ама то леко при него... Или са объркали теста, може да е настинал...
  • 26 И какво казват

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжа":

    едните и какво ни лъжат другите? Щом си наясно-кажи.

    Коментиран от #30

  • 27 нищото

    21 4 Отговор
    Още един професор-лизач. Само общи подмазвачески думи, нищо не научаваме от такива безмислени изказвания, освен че някой се подмазва публично на този, който раздава парите. А ситуацията е, че нямаме лекари специалисти, нямаме медицински сестри-специалисти в реанимация. Нямаме куп други експерти и специалисти и слухтим кой какво ще каже от другите държави в сегашната криза. Всичко това, защото едни "експерти" от сорта на този взеха властта във всяка една обществена и производствена сфера, натискаха колегите си - добрите специалисти, да бъдат с ниски заплати, докато се откажат от професията, или напуснат България, за да упражняват професията си в по-човешки условия и със заплащане, което им позволява нормално съществуване. А този е тръгнал да ни разказва как щели да се откажат много лекари от професията си. Ми те се отказаха отдавна в България, заради алогичните политики спрямо здравеопазването, поддържани от именно такива "професори" като него.
  • 28 Предния

    17 2 Отговор
    мазен професор се натяга на шайката.
  • 29 http://coronavirus.eti.pw

    1 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 30 Лъжа

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "И какво казват":

    Ами ти идиот ли си ,нали ти казвам:на докторите
    е забранено да говорят.По-ясно мога ли да ти
    го кажа

    Коментиран от #33

  • 31 Гост

    8 2 Отговор
    Абе в Беларус няма никакво извънредно положение, а заразените са по-малко от България! В Бангладеш например са по-малко от 100 човека и то при "хигиена".... Защо така бе, "специалисти"....

    Коментиран от #36

  • 32 мед. сестра

    15 2 Отговор
    Не се нуждаем от мнението на лицемери готови с проститутска продажност , подлизурщина и мерзавщина да обслужват политическата целесъобразност . Този наследствен лекар , професор , директор ,началник на клиника , комунист , агент на ДС , милиционер е придобил изключителното качество да извлича финансови и властови ползи от длъжността на която го е назначила политическата полиция в разрез с реалните му възможности , капацитет и потенциал по-нисък и от селски фелдшер в професионален аспект !
  • 33 Истина

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лъжа":

    Абе не стига ,че си написал някаква безсмислица а и обиждаш .Да те е*а и утепляка.
  • 34 Докторите са по изплашени

    13 1 Отговор
    и от нас. Вчера чух да казва:" Не е нормално в Италия да умират талкова много на ден". Докторе, там умират всеки ден около 3000 души, а в България -300. от 100 години насам. Тези трупове не ги ли виждате?
  • 35 Васил

    8 4 Отговор
    Нашите лекари бяха свикнали да са драскачи на рецепти и сега им се видя малко на нагорно това им е признанието защо де оплакват.
  • 36 Отворко

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    В Беларус ,новините ги одобрява Лукашенко...Каквото пусне -това разбираме.Така,че тая държава не може да се дава за пример.За Бангладеш е трудно да се каже каквото и да било...

    Коментиран от #43

  • 37 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ЕДИН ОТ 10 000 БЕЗМИСЛЕНИ БГ ПРОФЕСОРЧЕТА И ПРОФЕСОРЧИНКИ -- /ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА / И БЕЗ ПРИНОС ЗА ЖИВОТА НИ - А С ПРИНОС КЪМ ТВ КАНАЛИТЕ !!!!!!!!!!???????!!!!!!!
  • 38 ДУМУС БЕЙ

    5 0 Отговор
    Много съм горд!!! Нашата страна държава прелива от професори, а сме по-назад и от Албания.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ново

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "SARS":

    Сега е пандемия /простия човек забрави виденовите дни дано не се връщат/ и трябва да благодарим на всички хора с бели престилки а не да пишем глупости
  • 41 Аз не мисля

    6 1 Отговор
    Че лекар който се отказва от професията си заради вида на умрели пациенти става за тази професия. Меки китки няма смисъл в тая професия
  • 42 Gen Gurko

    9 2 Отговор
    Да слушат и четат кретените, критикуващи мерките и междувременно да се кръстят, ако са вярващи. С всеки изминал ден шансовете за намиране на по-надеждно лекарство нарастват. Сега за ваксина е безсмислено да се говори. Има и друг принцип при подобни случаи и той е да се разболееш възможно най-късно. И не само заради издръжливостта на мед. системата. Известно е, че с броя прехвърляния на вирусите тяхната вирулентност, респ. смъртоносност намалява и това е доказан факт. Вижте родителите си и помислете още веднъж, когато си отворите устата за критики. Когато мине всичко ще се чепкаме пак на спокойствие. Сега не е момента за това.
  • 43 898

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Отворко":

    Пак ли вие сте най-умните и най красивите? Лукашенко предавал новини от Беларус, за Бангладеш било трудно да се каже?! А тук всичко ясно щото Баце така казва и е непогрешим и велик!Онзи пък безтестове познава кой бобен и кой не е! Мангъров като даде интервюто по БТВ ,още на другия ден медицинския съвет спря да съществува!

    Коментиран от #48

  • 44 Centurion

    3 1 Отговор
    Професоре ,предлагам ти да си накъсаш дипломите на малки парченца ,и да ги изядеш!Май ме познаваш смисъла и значението на думите,или пееш в хора на създателите на хаоса.вв Китай за 3 месеца умряха 3000 от този грип,а преди няколко години "само"11000 от свинският грип,но нямаше истерия и подобна имитация на Пандемия.Сега им трябва, и много скоро ще стане ясно и на най големият глупак,кого обслужва тази фалшификация,тази зле режисирана пандемия . Всъщност има мярка за пандемия,и нито една от държавите не отговаря на този показател!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Русенец

    2 3 Отговор
    След пандемията държавниците пак ще се правят, че не забелязват лекарите.
  • 48 Отворко

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "898":

    Доколко съм умен ,може да се направи някакъв извод от това ,което съм написал.Доколко съм красив? -Не знам.А и ти не си ме виждал ,за да прецениш.Но в случая ,това е без значение.България ,дори и под управлението на Борисов е на светлинни години в свободата на словото и от Беларус и от Бангладеш.Чудно е само защо целия свят прави като нас ?Защо е под карантина???

    Коментиран от #52

  • 49 Стена

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Townboy":

    Трябва да имат. Защото нали имаме невидим враг, но поне имаме реални паднали хора, жертви на този враг. Снимки, история и съчувствие заслужават тези хора, защото загинаха от нещо, което някой създаде. Това не са ли жертвите на войната?
  • 50 Имат подобно приложение

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХ":

    В Китай, вече са го измислили и приложили. Защо въвеждат 5G?
  • 51 Барба Ганьос

    4 3 Отговор
    Още един нагаждач седнал да ни плаши за да оправдае прекомерните мерки. Заради 20 или най много да станат100 жертви съсипаха икономиката. А колко ще умрат от мизерия не го интересува. Ще има и самоубийства заради банкова задлъжнялост, да не говорим за разводи. Повечето разеоди са заради финансови проблеми.
  • 52 ха ха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Отворко":

    От това,което си написал става ясно,че си умен точно колкото гербер.Нито повече,нито по-малко. А гербавите са известни еднокнижници;))) Срещу Беларус да тича България и не може да я стигне.По нищо! В България новините се предават след одобрението на вожда и в момента на Муфтаджията от щаба. Каквото кажат-това е. Без тестове,определят болните от короната;)

    Коментиран от #53

  • 53 Отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "ха ха ха ха ха":

    Едно си баба знае,едно си бае.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ГЕРБ СА ВЕЛИКИ ТИКВИ

    0 0 Отговор
    Прoф. Гaбрoвcки: Cлeд пaндeмиятa мнoгo лeкaри щe ce oткaжaт oт прoфecиятa
    Гoлямa чacт oт хoрaтa, кoитo дaвaт гeнeрaлни рeшeния, нe ca виждaли умирaщ oт дихaтeлнa нeдocтaтъчнocт
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове