Last news in Fakti

14 Април, 2020 15:12 3 182 13

Д-р Николай Михайлов: Няма Възкресение без жертва

  • николай михайлов-
  • психиатър-
  • възкресение

В състояние на крайно неблагоприятни обстоятелства човекът оцелява, само ако посвети това страдание на ценност, която е по-висока от него, в името на която той трябва да оцелее

Д-р Николай Михайлов: Няма Възкресение без жертва - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Няма възкресение без кръст. В седмицата на страданията на Христос – за значението, което християните влагат в понятието "кръстоносене", за това, че всеки човек може да придаде смисъл на неизбежните страдания, през които преминава в живота си, като ги посвети на цел, по-голяма от самия него. Д-р Николай Михайлов разсъждава по темата в предаването "Нашият ден" на програма "Христо Ботев" на БНР:

Интеграцията на човек е невъзможна без организация на вътрешния живот, без неговото съгласуване около идеята за смисъл. Смисълът е това, което е по-значимо, по-важно, по-дълбоко, по-обичано от нас самите. Това, заради което ние бихме жертвали живот.

Ако човекът не знае, не познава нищо, за което би жертвал живот, той не би узнал и за какво би могъл да живее.

В състояние на крайно неблагоприятни обстоятелства човекът оцелява, само ако посвети това страдание на ценност, която е по-висока от него, в името на която той трябва да оцелее. В такъв случай оцеляването му става синоним на подвиг, на кръстоносене, ако този човек е християнин.

А няма нищо по-благородно в човешкия живот от носенето на кръста, който Христос е носил преди 2000 години. Това е християнското наследство, християнският възглед върху страданието.

Страданието е дълбоко осмислено, защото е носене на кръст.

А след Кръста идва Възкресението. Именно след кръста. Защото няма Пасха, няма Възкресение без жертва, без саможертва, без кръстоносене. Между тези два полюса на тържеството на великата победа и на великото изпитание на саможертвата се движи и човешкият живот.

Възпитанието и превъзпитанието на модерния човек би трябвало да го върне именно към европейската традиция, която е християнска по вероизповедна принадлежност.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво на американцкия брат

    3 1 Отговор
    Охайо възстанаха, след седмица ще пламне Райхстага.
  • 2 Пия HitDobavki и съм здрав

    20 2 Отговор
    Така е Професоре, но все се оказва, че повечето от нас носят Кръста цял живот, а много други се возят връх нас на вересия и в благоденствие!!!
  • 3 Прав си но

    14 0 Отговор
    Докторе, да носим ли кръста на чипирането или да се противопоставим на дявола? Защото след пандемията и старха на хората от смъртта идва ваксинацията с нано чипиране, управляемо от 5G технологията. Тогава не свободните психиатри ще ни просвещават, а наети сатанисти-психиатри ще ни диктуват живота: прави това и това, за да си добре и да си жив.

    Кой кръст да носим? - Къста на подчинението на дявола или кръста на борбата с дявола?

    Коментиран от #4, #7

  • 4 НСР

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Прав си но":

    Нещо не си разбрал, ако имаш късмета да си в бройката от 500млн ще имаш чип, останалите с пожарникарската пяна.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Неясно се изразяваш

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "НСР":

    Не разбирам на кой късмет се надяваш. Това, първо, защото 500 роби милиона от 7 милиарда души, колкото е приблизителното население на планетата е 1/14 - един оцелел роб на 14 човека.
    Второ, късмет ли е да си роб?
    Трето, какво имаш предвид под метафората "останалите с пожарникарската пяна."? От пожарникарския институт ли си?
  • 7 Eleonora

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прав си но":

    Добър въпрос! Бих казала, което е Богоугодно, а именно противопоставянето на злото и отстояването на истински доброто, на истината и правдата...
  • 8 Нова

    6 0 Отговор
    Сложно, много сложно сте го написали. Едва ли ще бъдете разбран. Харесвам Ви, но този път много философски сте писали. Трудно ще ви разберат.
  • 9 Behemoth

    1 3 Отговор
    Да попитам ако знаеш ,че си безсмъртен и ще възкръснеш това саможертва ли е или шмекерия от най екстрасенси тип?
  • 10 Феликс Дж

    4 0 Отговор
    Ето този човек приемам за премиер и Водач. Останалите са пяна. умно, сдържано и с мисъл за събеседника - дори последния да е луд като нас. Разбирай още да живее в България без да може да краде безконтролно.
  • 11 Centurion

    3 0 Отговор
    Да,докторе,ама как да те разберат потомствени комунисти като Борисов,и разни явочници облечени в раса.Всички са антихристи.
  • 12 Академик

    1 0 Отговор
    Прав е Д-р Михайлов!! Щом човечеството е във война с вируса,не може без жертви, по-точно без медицински загуби!! Това е термин,употребяван във военното дело!! "Генерал' май не го знае??? Ха ха ха ха ха!!
  • 13 Фреди Пенев

    1 0 Отговор
    Браво проф. Михайлов! Браво Никола! Искрено се радвам, че го споделяш.
    Най-после някой да го каже.
    Остава да го разберем и да се молим всеки ден за обръщането ни като народ към Господ! Някой ще каже - лозето не иска молитва, а мотика! Но истината е, че без молитва, в която да търсим помощта на Господа, нищо съществено, което е за наше добро, не може да стане.
    В историята има описани много случаи, когато молитвите с молбите на вярващите, отправени към Господ чрез Неговата майка Дева Мария, са помогнали да се излезе от ситуации, които на пръв поглед са безнадеждни. И то ситуации, които се отнасят до нещастието, в което са попаднали цели народи или огромни групи от хора, които вярват в Неговата мощ.
    Трябва да се молим ежедневно всички - католици, православни, протестанти и всички които обичат България, както в страната, така и всички Българи по света!
    Трябва църковните йерарси в България да застанат начело на такъв молитвен поход за спасението на Българите и България и да призоват народа към истинско обръщане!
    Трябва да бъдем единни като народ, а не всеки да гледа само себе си.
    Днес православната църква отбелязва Разпети петък - това е повод всеки от нас обръщайки се в личната си молитва към Господ да се разкае за греховете си и да помоли за прошка.
    Добре е онези, които страдат, да поднесат на Господ своите страдания като жертва, която Той да използва както сметне за добре, защото Той най-добре знае какво е необходимо за спасението на всеки от наси н
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове