Last news in Fakti

15 Април, 2020 10:44 2 292 35

Ръст на инфаркти и инсулти в Русе

  • инфаркт-
  • инсулт-
  • русе

Пациентите не посещават навреме кардиолозите заради страх от заразяване с COVID-19

Ръст на инфаркти и инсулти в Русе - 1
Снимка: Shutterstock

Бум на тежки инфаркти и инсулти, отчитат от кардиологичната клиника на болница „Медика“ в Русе. Според медиците пациентите се страхуват от заразяване с коронавирус и затова търсят помощ твърде късно. В същото време университетската болница е една от малкото в страната, която въведе система за дезинфекция на въздуха.

Отделението по кардиология е пълно и постоянно пристигат пациенти. „Има около 20 души с инфаркт, които още не сме изписал. Приемаме средно по трима на ден“, заяви кардиологът Панайот Панайотов в ефира на Нова ТВ.

Според лекарите тази ситуация е необичайна. „В момента хората се страхуват да ходят при личните си лекари, страхуват се да ходят при амбулаторни кардиолози."

Специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ. А за да гарантират безопасността на пациенти и медици в условия на пандемия, болница в Русе е една от малкото, която е въвела система за стерилизация и на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси, микроби, плесени и спори почти на 100%.

„Вентилатор засмуква въздуха и го прекарва през серпентина с четири лампи. Това намалява вероятността вирусът да оцелее“, обясни управителят на клиниката Кирил Панайотов.

Такива устройства са поставени във всички отделения и болнични коридори. А персоналът работи при висока степен на защита.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    41 0 Отговор
    А кажете сега кой е виновен?

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Мислещ

    30 1 Отговор
    Страхуват се не от заразяване, а от домашен/болничен арест.
  • 3 гост

    36 1 Отговор
    В момента има само вирус и никакви други болести ))))
  • 4 Гост

    34 1 Отговор
    Аз вече не го гледам генерала да не вземе и мен да ме тресне
  • 5 Ами ето...

    35 3 Отговор
    Пишете ги и тях към вируса убиец! Все пак той е виновен да не отидат на лекар, нали?😂😂😂

    Коментиран от #8

  • 6 Боко и щабарите са невинни

    36 2 Отговор
    Ами очаквано, след насаждането на толкова страх и паника от най-високо ниво и на хората явно взеха да им гърмят бушоните ?
  • 7 Докторчето

    15 1 Отговор
    Е, няма ли някоя корона де ?
  • 8 Аааааа

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами ето...":

    Те вече са записани като такива. Годжи ги прибави още вчера...
  • 9 глоги

    28 0 Отговор
    Ръст на инфаркти и инсулти в Русе. КАТО СА ВИДЯЛИ КАКВИ СМЕТКИ ЗА ВОДА ТОК И ПОРНО ГИ ОЧАКВАТ,нормално е. За парно,извинете!

    Коментиран от #25

  • 10 Г@зо ми

    25 2 Отговор
    #ХУБАВОЕ и по-хубаво ще става.Благодарим ти Боце.
  • 11 Китайска приказка

    29 0 Отговор
    Почукала една вечер на портата на крепостта Смъртта и казала на пазача: "Идвам да взема тази нощ 30 живота". Хукнал пазача към площада и закрещял: "Смъртта е тук да вземе 30 живота". На сутринта, Смъртта си тръгнала и казала на пазача: " Аз си взех моите 30 живота и си отивам". Пазачът зяпнал учуден: "Как така 30?! Нощес умряха 100 човека." Смъртта: " Аз си взех само моите 30. Другите са твои."

    Коментиран от #17, #18, #28

  • 12 сега е така

    22 0 Отговор
    Като се лекува само коронавирус из цялата държава.....
  • 13 Фикус

    18 1 Отговор
    В мъжка компания.
    - Я кажете сега, кой от вас го бие жена му?
    Хък-мък, един по един всички си признават. Само най-дребният си мълчи.
    - Ами ти бе?
    - Що да ме бие бе, аз си слушкам.
  • 14 Анестезиолог

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Дотам ни докара тоя тъп "генерал' с голата кратуна! Когато алармирах за инсултите,че ВСЕКИ ДЕН в България умират по30 човека,МИСИРКИТЕ не благоволихада питат Кратуната какво ще правим?? От "короната" умрели 35 ЗА МЕСЕЦ!! А инфарктите?? Мутафчийски!! Незабавно се махайте от тези брифинги и тоя "щаб"!! Отивайте да лекувате!! Ако можете!!

    Коментиран от #34

  • 15 Съдията Дред

    25 0 Отговор
    По важният въпрос е колко хора са починали от инфаркти и инсулти, без да им е оказана навременна помощ поради простотиите с короната?
  • 16 хахаха

    11 1 Отговор
    нима това е новина? Да не би в България да не е имало никога други болести и смъртност от тях, та доде този лош, лош ковид и само от него умират безсмъртните българи? :)))
  • 17 Страхотна

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Китайска приказка":

    притча! хубаво е това да се казва всяка сутрин на щабистите...
  • 18 Сатаната

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Китайска приказка":

    Само 1-н плюс ми се полага, но като не допрочел Бинету, така ще е.
  • 19 Народен човек от Пазарджик

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    В МБАЛ- Пазарджик ЗАКРИХА Неврологичното отделение с интензивен сектор за ИНСУЛТНО БОЛНИ заради 2-3 "коронавирусни"" дошли от Пещера!! Ами от селата-колко умират без да получат помощ!!?? Срам и позор!!!
  • 20 Ръмпези

    12 1 Отговор
    ВСИЧКИ ДО СТЕНАТА, БЕЗ ПРАВО НА ПОСЛЕДНО ЖЕЛАНИЕ...НЕ СМЕ НАРОД А.......
  • 21 Дедо

    14 0 Отговор
    Ало, Балабанов,Сашо Диков и другите мисирки!! Защо не питате голата Кратуна какви "мерки" са необходими за ЕПИДЕМИЯТА ОТ ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ??!
  • 22 газ чорапи наметало

    13 1 Отговор
    кой обгазява града от дълго време, а герберското правителство нехаеше ? с какво се нагълтаха хората и сега им се връща ? Пак като случая с Чернобил , скрито покрито !

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Русенец

    13 1 Отговор
    Да не стане накрая така, че жертвите на мерките срещу вируса са повече, от жертвите на самият вирус!
  • 24 Русенец

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "газ чорапи наметало":

    Аааааа, не си прав. Онзиден РИОСВ ходиха да мерят вредните емисии на завода, който от 2 седмици е спрял. Всичко е в нори и няма обгазяване. Значи пак печките са виновни. И през юли пак те ще са виновни.
  • 25 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "глоги":

    Половината февруари нямаше топла вода, заради ремонти. Целият месец беше топъл-лято. И накрая - 120лв тец???? За сравнение, миналата година, пак февруари, ама як студ е бил, съм имал 135лв.
  • 26 Али Баба

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "газ чорапи наметало":

    Мамата си е..ло!! Ха ха ха ха!!
  • 27 КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ

    3 8 Отговор
    ГРАДОВЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ДОСТА ОТ ЕЛЕКТОРАТА СИ, ЗАЩОТО ЗЛОБАТА ,АЛЧНОСТТА И ПРОСТОТИЯТА ПОГУБВАТ ЧОВЕКА! ИМАМ ЕДИН КОМШИЯ ВЪРЛ РУСОФИЛ, ОТ 6часа СУТРИНТА Е НА УЛИЦАТА ПРЕД ТЯХ И, КОЙТО МИНАВА ПОКРАЙ НЕГО БИВА ЗАНИМАВАН С КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МУ ПРОСТОТИИ , ТА ОТ ТАМ СА МИ НАБЛЮДЕНИЯТА ЗА ПОГУБВАНЕТО НА ЖИВОТА ОТ НЕЩО БЕЗМИСЛЕНО !

    Коментиран от #29, #35

  • 28 Да еаа идиота!

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Китайска приказка":

    Харесва ми тази китайска приказка. Аз ще ти разкажа една българска: Събрали се в Брюксел премиерите да обменят информация по вируса. С тъжни физиономии се оплаквали - при един 15000 заразени, при друг 30000 и т.н. Само нашият с изцъклен поглед мълчал. Това заинтригувало останалите и го попитали, колко са заразените в БГ. "-Ами 300!"-бил гордият отговор. Всички го похвалили (потупали го по главичката) и започнали да си разпределят парите за нови тестове. " Ами за мен?"- провикнал се Боко -аз вече изразходвах моите!" "Колко бяха?" - го попитали. "Ами 300!"
  • 29 Хората

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ":

    ти говорят за инфаркти в болница в Русе, на теб пак комунисти и русофили ти се привиждат! Как го придобивате това малоумие или ви е вродено?
  • 30 млкт

    9 0 Отговор
    Не е само страхът на пациентите, че щели да се заразят. Лекарите не извършват дори профилактични прегледи. Лекуват по телефона.
  • 31 гост

    12 0 Отговор
    Не!!! Това са съпътстващи заболявания. Днес се умира само от коронавирус!!!
  • 32 sasa

    9 1 Отговор
    А дали не ги пишат като причина за смърт, без да ги изследват за вирус? Баба ми така я умориха, отиде на крака, писаха й сърдечна недостатъчност, а те й бяха поставили висока доза обезводняващ препарат, поради което сърцето й отказа. Та и тези, сърдечна недостатъчност, а то от задуха есественно, че може да получиш инфаркт или инсулт. Личните лекари отказват да приемат, не че не искаш да отидеш. Никой политик не мисли, че ще починат повече хора от липса на лекарска намеса, от депресии, самоубийства и др, че заради икономическото положение и безпаричие много хора ще загубят всичко и ще бъдат бутнати в пропаст, защото държавата ни е единственната без подпомагане на безработните и уволнените. Ердоган наложи забрана за уволнение, наш Бойко предлага да се продават колите, вижте какво сравнение.
  • 33 ОТ ШВЕЦИЯ ДИРЕКТНО

    8 0 Отговор
    За отбелязване е ,че в Швеция, имамме спад на инфаркти с 25%, по време на епидемията с Корона вируса.
    Интересно е за съпоставка с България?
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анестезиолог":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове