Last news in Fakti

20 Април, 2020 22:07 2 954 29

След паниката идват депресиите, алармира психотерапевт

  • извънредно положение-
  • паника-
  • депресия

Това е нова ситуация въобще за света и психотерапията, и консултирането

След паниката идват депресиите, алармира психотерапевт - 1
Снимка: Shutterstock

С цел да се спре разпространението на коронавируса у нас, управляващите обявиха извънредно положение в България, което е в сила вече повече от месец. Как да запазим психичното си здраве по време на пандемията? По темата пред Novini.bg говори Мая Михайлова - клиничен психолог и психотерапевт с дългогодишна практика:

За първи път се сблъскваме с такава ситуация - как реагираме?

Това е нова ситуация въобще за света и психотерапията, и консултирането. Всички ние сме в нова ситуация, така че се учим как да реагираме и никой не знае какви реакции ще се отключат в психиката на хората. Това, което наблюдаваме, има ескалация на агресията в домашна среда и то при хора, които по принцип имат склонност към това. Също така се обострят и състояния от тревожния спектър - паник атаки и силна тревожност.

Агресията в дома как може да бъде преборена?

В момента много трудно може да бъде преборена, защото потърпевшите от агресора не могат да достигнат до помощ заради ограничителните мерки, които са ни наложени. По-скоро потърпевшите са в мълчание, тъй като едва ли са се увеличили сигналите към 112.

Жертвите на домашно насилие живеят с насилника си, той ги контролира и наблюдава и не могат и онлайн да потърсят помощ нито по телефон. Трябва да се скрият в някое помещение където агресорът няма достъп, но това не се случва така.

Предполагам, че ескалира и насилието към децата. От това, което чета, за западните страни е така, предполагам че и в България, но по тази тема по принцип се мълчи у нас и не се води като статистика, а сега в условията на пандемия, още по-трудно могат да достигнат до помощ.

Какви съвети ще дадете на хората, предразположени към тревожност?

През последните дни се обаждат предимно тревожни жени, които по принцип са предразположени към такива разстройства. При коронавируса всички страхове се обострят. Ние не знаем как да се справим с него, все пак е невидим враг. Хората са много уплашени. Правим повече кризисни интервенции, за да бъдат хората придружени в тревожността, да бъдат успокоени и да получат адекватната помощ, доколкото може в тези условия.

В момента сме в промяна на сезоните - ще се увеличи ли състоянието на депресия?

Аз вече го наблюдавам, тъй като през първия месец имаше повече паника и тревожност, а сега вече е повече депресия и потиснатост, тъй като нямаме достъп до природата, разходките - естествения начин, по който си добавяме серотонин в мозъка, за да балансира това състояние. При много хора липсват социалните и физически контакти, а онлайн средата не е достатъчна, за да се чувстваме добре. Това също увеличава депресивността. Липсват и хората, които са си близки - баби и дядовци не могат да се виждат с внуците, с децата си, защото се пазим да не заразим близките си. Но на психическо ниво това се чете по друг начин - че се чувстваме отхвърлени и по някакъв начин сме врагове на близките си.

Съветите, които ще дадете на хората?

Много е добре да намерят своя баланс, някакви форми на свобода, въпреки ограниченията - ако могат, да правят нещо през деня за удоволствие, което да ги зарежда – дали игра, гледане на филми, театри онлайн. Ако имат двор, тераси – да излизат малко на въздух, да релаксират. Ако имат възможност, да правят физически упражнения, защото те много помагат за това да се регулира емоционалната система. Също така, колкото може повече да остават в състояние на ума, което им помага и ги крепи дори извън кризата. Да се опрат на това, което им е познато, което ги е спасявало през годините.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глад и мизерия

    17 3 Отговор
    След ихо, идва тихо.
  • 2 ГЕРБ ПАНИКА

    30 2 Отговор
    СПЪТНИЧКА И ПРИЯТЕЛКА В ДЖИПА УБИЕЦ НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ Е ДЪЩЕРЯ НА ОФИЦЕР ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ..КРЕНВИРШИТЕ СА НАЛИЦЕЕЕ..
  • 3 Рошко

    22 4 Отговор
    За което трябва хората със слаба нервна система които не се самоубият да благодарят на предприетите мерки на правителството, опс грешка мафията герб

    Коментиран от #23, #24

  • 4 Някой си

    21 4 Отговор
    Идва и Тимишоара.... българската...
    Как само не се усещат минетчийски, каскета и Сие че изтеглиха късата клечка......с биби...
  • 5 пройчо

    6 3 Отговор
    "... ако могат, да правят нещо през деня за удоволствие, което да ги зарежда ..." ??*****Да попържат глупаците!
  • 6 Първите бунтове

    3 13 Отговор
    вече са налице и те са в РФ. Нашите мисирки пак ги няма никакви. Щот са комуняги.
  • 7 холдинга

    10 2 Отговор
    Аз съм вече в депресия такава като навремето в Америка - големата депресия! Чекам новия Ал Капоне и да почваме бизнеса!
  • 8 СИМОНА ЦАНКОВА

    18 2 Отговор
    ПРИЯТЕЛКА НА УБИЕЦА С ДЖИПА И...ДЪЩЕРЯ НА ОФИЦЕР ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ..АУУУ..ВИЯ КАТ ВУК..
  • 9 Ръмпези

    18 2 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ В КАКВАТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ...ОТ ТУК НАТАТЪК ВСЕКИ ТЕХЕН ХОД Е ГРЕШЕН...РАЗЧИТАМ НА ИНТУИЦИЯТА НА ХОРАТА..ПОЗНАВАТЕ СИ ОРГАНИЗМА..ЛЕКУВАЙТЕ СЕ ОТ ПОЗНАНИЯТА КОИТО ИМАТЕ..ТОЧНО ТЕ СА ЛЕКАРСТВОТО...
  • 10 Тито

    14 2 Отговор
    За депресия незнам ама глад и мор идва със сигурност.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор
    Бегом към аптеката...............1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕАНКСИТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАДеанксит принадлежи към група лекарства, които действат като облекчават симптомите на потиснато настроение.Деанксит съдържа комбинация от две активни вещества - Флупентиксол и Мелитрацен. В комбинация тези активни вещества представляват продукт, който притежава антидепресивни, анксиолитични и активиращи свойства.Деанксит се използва за лечение на тревожност; депресия; психосоматични разстройства, придружени с тревожност и апатия.
  • 12 ГЕРБ МАФИЯ

    10 2 Отговор
    СВИНСКИТЕ ЧЕРВА ЗАИЗЛИ3АХА..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 жалко

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния софиянец":

    че някой погрешка би ти казал човек
  • 15 Мутафчийска

    4 2 Отговор
    Споко.След Годжи идва Годжевица.Нема се пуашите.Науи.
  • 16 онан

    0 2 Отговор
    Аз като видя че започвам да се депресирам и започвам резко да си посягам ...
  • 17 Георги Илиев Митев

    1 1 Отговор
    Свинете ги тръшна чума. Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично.
    Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията ,медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2019).
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Знаещ

    6 2 Отговор
    Нали точно това им е целта
    Да унищожат народа
    Колко хора се самоубиха
  • 20 Стара новина

    5 3 Отговор
    Хората почнаха да се самоубиват още миналата седмица ... звънят на 112 в паник атаки и сънуват , че са болни от Корона ... поболяхте ги с тия новини
  • 21 Дедо от село

    2 2 Отговор
    Всеки ден пия по 700 грама домашна гроздова и ми е много весело ,

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    За съжаление са твърде заети да хейтят по провинциалистите, мургавите, абе по всички освен тези, които наистина са виновни и заслужават народния гняв.
  • 25 Байчовица

    2 1 Отговор
    Някой си ги има депресиите ,цял живот и гледа други да депресира,опитваме се доколкото можем да си запазим нервите железни..!
  • 26 Аве Адолф Хайллллл

    1 0 Отговор
    Който си е психически нестабилен , или зависим от прашец или ганджа , той си е такъв и без коронавируса . В момента масовите изстъпления са именно от утайката на обществото , включително и тези отрепки , които добре са се прикривали до сега . Престанете да насаждате паника в обществото и да слагате празни думички в устите на хората . Хайллл
  • 27 фактология

    0 0 Отговор
    Това, което не проумявам е едно.Защо в България не се прави разлика между психолог-психотерапевт--- психиатър,невролог.Първите могат само да говорят, колкото си искат, но именно, този, който поставя диагноза и назначава лечение и предписва медикаменти е психиатъра или невролога.За първите, които обожават и са последователи на произведенията на Зигмунд Фройд(Не признат от официалната медицина)или Петър Дънов се допускат да боравят с човешката психика.За мен това е кощунство. И Маро спри да ми триеш коментарите, защото никога не пиша обиди или каквото и да било нарушавайки правилата в този сайт.
  • 28 помак

    0 0 Отговор
    психопатите ще се видят сега а някои се сблъскват за първи път с обект–субект втория път ще е лесно вече топлата вода ще е открита
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове