Last news in Fakti

21 Април, 2020 17:05 3 320 39

Румен Гълъбинов: Идеята на мерките е само да демонстрират загриженост

  • румен гълъбинов-
  • икономически мерки

В България правителството за разлика от други страни не предложи директни и безвъзмездни плащания към хората

Румен Гълъбинов: Идеята на мерките е само да демонстрират загриженост - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

За съжаление от началото на извънредното положение до момента към гражданите и бизнесa не е достигнал достатъчно финансов ресурс. Това заяви икономистът Румен Гълъбинов.

На въпрос на ФАКТИ кои са пречките, които при достатъчна воля и оперативност могат да бъдат коригирани бързо, той отговори, че са много:

"Реално няма безвъзмездни мерки. Безвъзмездната помощ е нулева. Няма друга мярка освен кредит и по 650 лева за полицаите. Идеята на тези мерки е само колкото да се демонстрира загриженост, а не реално да помагат", каза икономистът.

Ето какъв е неговият по-подробен анализ на икономическите мерки в страната:

Икономическата криза, предизвикана от разпространението на коронавируса повиши нивото на безработицата в страната. Националната статистика отчита 86 000 безработни от въвеждането на извънредното положение в страната на 13-и март досега. Редица икономически субекти изпитват сериозни затруднения, най-засегнати от кризата са малките и средни предприятия, някои от които са застрашени от фалити.

В България правителството за разлика от други страни не предложи директни и безвъзмездни плащания към хората. Има само кредити и за тези кредити за физически лица ще могат да кандидатстват хора, които са загубили работа и доходи. Кредитите са безлихвени и с гратисен период, но ако кредитополучателят има проблем с плащането по вноските или въобще спре да плаща, тогава кредитът става изискуем и дори с наказателна лихва. В крайна сметка всеки кредит е необходимо да е редовен и да се връща в определения срок, за да продължи да е безлихвен. Всеки, който има нужда от такъв безлихвен кредит трябва да си направи добре сметката преди да го изтегли.

Представиха се още варианти за подкрепа към граждани и бизнес, но отново те са свързани с допълнително кредитиране при преференциални условия, дори част от микрокредитите са алтернатива на мярката 60/40, предложена от преди. Все още обаче финансовите институции са на етап приемане на документи и преговори с потенциалните бенефициенти, като дебатът за ефикасността и обхвата на мерките вече е закъснял. В същото време мерките законодателно са регламентирани по начин, който съществено затруднява непосредствените цели, които си поставят - запазване на заетостта и способността на фирмите да продължат да съществуват.

България трябва да се възползва от започналия процес на пренасочване на инвестиции от Китай към други държави, включително и Европа, следствие кризата с коронавируса и да привлече повече инвеститори. Вече се наблюдават процеси на диверсификация на инвестициите на големите мултинационални компании с цел намаляване зависимостта от доставките на една голяма икономика, като китайската.

Влошената икономическа обстановка и повишеното ниво на безработица в страната ще натовари допълнително социалната система. От вдигане на забраната за сезонните работници в редица страни от ЕС и Великобритания ще се възползват една част от регистрираните през последния месец безработни лица у нас. Негативните ефекти от кризата ще наложат актуализация бюджета на здравната каса, предвид извънредните разходи за здравната система, ще намалят осигурителните вноски в социалните ни системи НОИ и НЗОК и данъчните приходи от подоходните данъци. Необходимо е правителството трябва да изготви стратегически план с бързи мерки по социално икономическото възстановяване и задържане на работната сила в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    62 4 Отговор
    И да откраднат едни пари уж предвидени за превенция и справяне с болеста. "Бандата на шибаняците" в действие.
  • 2 поспаланковци

    56 4 Отговор
    Нищо не демострират, а ви губят времето, докато не фалира всичко.
  • 3 Герберастия

    67 4 Отговор
    Абсолютна Истина, това са алчни крадци на които не им пука за хората начело с Бибитко с жипката

    Коментиран от #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 3те стожера на Кочината

    41 1 Отговор
    След патакламата най-псуваните хора ще са медиците, милицията и фатмаците.
  • 6 преди Сирия сме

    48 3 Отговор
    Каква ви загриженост в страната с първа смъртност на глава от населението в СВЕТА!
  • 7 Фйцхф

    44 2 Отговор
    Не искаме безвъзмездна помощ, искаме свобода!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бат Бойко

    49 2 Отговор
    Нали казах че като свърши кризата ще раздам всичко на бедните. Сега ми трябват пари за полицаите, да ме пазят от народната любов.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жжжж

    33 2 Отговор
    Стига с тази безвъзмездна помощ. Искат да станем тотално зависими от властта. Ако слушаш ще има помощ. Ако не, няма да ядеш. Не, благодаря. Мога да работя за парите си. Не продавам независимостта си(колкото и относителна да е).
  • 12 КПСС БКП

    5 13 Отговор
    А, идеята на 80 - те % дебили е само да бълват недоразумения и простотий ...
  • 13 Бой&ко

    34 1 Отговор
    Стойте си в къщи и гледайте тавана да не падне.
  • 14 Едноличния БАРТЕР се прави

    21 1 Отговор
    На загрижен и използва КАРАНТИНА за да задържи властта. Това е истината, но този път няма да му мине номера на Китайката.
  • 15 Народа НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ ДА НИ ПАЗИ

    29 1 Отговор
    СИСТЕМАТА НИ УБИВА. ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

    Коментиран от #22, #25, #28, #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Барба Ганьос

    21 1 Отговор
    Нали фурми има,какво повече искате?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Критики много

    15 2 Отговор
    Ха на Ляво ! Ха на Дясно ! И като се огледаш за тридесет години - все сме в щъщото Западно ла/но ужасно ! ТА НИЕ НЯВГА БЯХМЕ ПО-ДОВОЛНИ И ЩАСЛИВИ от днешните Бели хора от уж нормалните западни държави ! Та ние ЗАГУБИХМЕ ТУЙ ЩО ИМАХМЕ - гордостта от ТРУДА СИ КАТО ДОСТОЙНИ СТОПАНИ !
  • 20 Ще дойде време и за теб

    7 0 Отговор
    Да те премахнем ! Нека да си хаберлия ! Вратленцето ти като турбошон , ще ти извия ! Ти правиш ХОРАТА НА ЗОМБИ и наричаш после Овча маса ! Ти за туй ще плащаш и много ще те боли ! До един ще ви изловим ! Каква песен ще запееш ?

    Коментиран от #21

  • 21 За скритите доброжелатели

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ще дойде време и за теб":

    От редакцията на " ФАК ТИ !" Никъде не ще се скриете , мушмороци !
  • 22 Юрдек ли си или Пуйка !

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Народа НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ ДА НИ ПАЗИ":

    Премира е огледало на КВАЧКЕТЕ от ПАРЛАМЕНТА ! ПРЕМИЕРА скача по натите , музиката и регулиранията на ПАРЛАМЕНТА ! За какъ ГЕРБ говориш - всички са ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ! Хайде събуди се бе КАИШКОВ !
  • 23 Корона глад

    11 0 Отговор
    Много ясно в полицеис*а държава само на полицаите се помага.Другите да правим като вятара
  • 24 Матей

    13 0 Отговор
    Виждате мафиотските копеленца как връхлитат с мощните си джипове,все едно карат бетеери надрусани.Показват НЕЗАЧИТАНЕ на всекиго,карнтината е само една от формите на незачитане,не ни признават свободата,здравето,имота,труда,живота,не ни признават за хора.А ЗАЩО НАРОДА ТРЯБВА ДА ги признава тях за управници ,защо да им признава крадените богатства,узаконения им произвол и пълно самозабравяне?
  • 25 Всеки който критикува дадена партия

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Народа НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ ДА НИ ПАЗИ":

    Настоява за Избори и ОСТАВКА - или е захлюпак , недоносен или платен ПРОВОКАТОР ! СИСТЕМАТА а не партията определа държавното управление и цели и морал ! А , Гутен морген ве Каунь ! Всеки ден избори да има все ХУКАТА ЩЕ ЛУСКАШ ! ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ и боба ти в главата не увира , що така ? Рожба горда безхаберна на демокрацията и прес ституцията галиба ще си !
  • 26 червеи

    1 11 Отговор
    долни, неблагодарни комунистически троли. идете исе заразете, но преди това подпишете документ, че не искате да ви лекуват в болница.
  • 27 Аве Адолф Хайлллл

    0 6 Отговор
    Тоз пък кой бешИииии , и стига сте писали статии ,които повтарят едно и също по пет пъти вътре в самата статийка , просто НЕма кой да ги чете до края ....
  • 28 Неразбираш ли че си ПРОДУКТ

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Народа НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ ДА НИ ПАЗИ":

    Зомбиран от Прес ститутките , които в болшенството са платени Партийни ТРУБАДУРИ , които правят на БАЛАМУРНИЦИ НАРОДА ! С нас си играят като с коте на което му въртат в кръг точката от лазернато фенерче а ние сме се втурачили всеки ден и както котето найвно все повече и повече сме ЗАБУНАЧЕНИ ! Зомбират ни прекрасно и тъй успешно че вече с основание ни наричат - ПЕРФЕКТНА ОВЧА МАСА ! Това е к.айният им продукт за който им се плаща ! Не бъди КАИШКОВ ! Сам мисли с туй що е на раменете ти !
  • 29 прочетено някъде

    14 0 Отговор
    Има 3 доказани способа за борба с коронавируса:
    1 Китайски - жестока карантина и наливане на колосална сума пари;
    2. Шведски - не правиш нищо;
    3. Български - обявяваш китайски, реализираш шведски и цапардосваш парите!
  • 30 Ти разбираш ли ве ма/на , че

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Народа НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ ДА НИ ПАЗИ":

    Колкото пове ПЛЮСОВЕ ти получаваш , толкова повече ЗОМБИТА ИМА СРЕД НАРОДА ! Това подсказва отчаяние е безнадежност! Това е страшно ! За сега Лайкките и Трубадурите от ТЕЛЕВИЗИЯТА - водят по точки ! Народа е определено Зомбиран и Овча маса ! Как ще се спасим щом нямаме самостоятелна мисловна дейност ?
  • 31 Всички са като ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Каква е разликата между отборите от професионалната лига : Лудогорец, Левски или ЦСКА - все са си дървари !
  • 32 Automaniak

    6 0 Отговор
    МАИСТОРИ НА КРАЖБИТЕ----ПЛЕМЕТО Е "ГЕРБ"--ВОЖДА Б.Б. ГАЛЕН ПО ТИКВАТА ОТ ТРИМА ПАПИ И М.М.-МАДЖО
  • 33 Marinov

    6 0 Отговор
    Господин Гълъбинов, Мисля че тези мерки са и за да сплашат и държат в Напрежение и Подчинение Масите та Властимащите и СИЕ си проведат и " ПИР по Времена ЧУМА".
  • 34 Един

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Герберастия":

    Добре де,всички знаем какви хора ни управляват,
    пишем по форумите,а онзи ден на протеста
    60 човека,е това не разбирам
  • 35 Държава нямаме !

    1 0 Отговор
    Има ТЕРИТОРИЯ България !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    0 0 Отговор
    Това стана ясно още на втората седмица.
  • 39 ядосан

    0 0 Отговор
    Всички те са шибаняци! Много правилно го каза онази мисирка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове