29 Април, 2020 13:55 1 624 19

Паргов: Политическото его трябва да бъде загърбено

  • калоян паргов-
  • бсп

Социално-икономическият план за спасение на страната е общо дело - не е по силите само на управляващите, тук президентът Радев може да има ключова роля, смята лидерът на БСП - София

Паргов: Политическото его трябва да бъде загърбено - 1
Снимка: БСП

Адекватното поведение е жизненоважно в момента и политическото его трябва да бъде загърбено. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в предаването "Още от деня" по БНТ1. Според него ситуацията сега изисква диалог между институциите и партиите, консенсус и взаимно разбиране.

"Не става въпрос опозицията да "клекне" на управляващите или обратното. Тук говорим за разум, за диалог за излизане от тежката ситуация, коментира Калоян Паргов. - Ние, като опозиция, показахме нашите критики и бележки. Ще покажем и конструктивно поведение. То ще се изрази в конкретни предложения, които да залегнат в социално-икономическия план за спасение на страната след пандемията. Тепърва предстои той да бъде съставен. Този план трябва да е общо дело. Той не е по силите само на управляващите. Президентът Радев може да има ключова роля в това отношение. Защо да не покани политическите партии, представители на бизнеса, на синдикатите, на всички засегнати страни на една кръгла маса, например, на която да дискутират проблемите и всеки да може да каже какво мисли. В крайна сметка - всички сме в една лодка, наречена България".

Председателят на БСП - София оцени като адекватни здравните мерки, които бяха взети срещу разпространението на вируса COVID19. "Прилагането им беше бързо, понякога дори изпреварваше европейските държави, каза Калоян Паргов. - Истината е, че в Европейския съюз има създаден съвет от експерти, който казва на страните-членки какво да предприемат. И от всяка държава си зависи колко от тези предложени мерки ще използва и съответно бързината, с която ще ги въведе. Очевидно при нас европейската комуникация е добра и се действа много бързо. Като цяло, здравните мерки бяха адекватни до момента. Ограниченията забавиха разпространението на заразата".

Според Калоян Паргов, сега е изключително важно Министерствата на икономиката и на финансите да покажат точни разчети, един вид ясна снимка на загубите в икономиката - първо общо в държавата и след това по браншове. "Така ще може да видим кои браншове трябва да стимулираме. За да не се получи ситуация, в която помагаме на едните за сметка на другите, обясни той. - Селското стопанство, например, е основен отрасъл в икономиката, защото е свързан с различни браншове. За отглеждането на животни и производството на плодове и зеленчуци, то се нуждае от машини, от торове... Всичко това може да повлияе на по-бързото излизане на икономиката от кризата.

От премиера в парламента чух, че около 120 000 служители ще запазят работните си места, благодарение на мярката 60/40. Тук въпросите са няколко - какъв процент са те от всички, колко работодатели ще се възползват и каква ще бъде причината да го направят. Ние имаме много сигнали от собственици на фирми, които ни казват, че са освободили служителите си и са ги пратили на трудовата борса. Това ще доведе до огромен натиск върху социалната система. Мярката 60/40 е безвъзмездна, но когато я прилагаш трябва да анализираш и въздействието ѝ. Ако то не е достатъчно обхватно, просто търсиш друга. Няма универсално лечение за икономическите проблеми".

Калоян Паргов призова премиера Бойко Борисов да действа разумно и да направи всичко възможно така, че държавата и общините да поемат по-голямата част от социалната цена, която ще платим в кризата. "Въпросът сега е къде приоритетно да се намеси държавата, коментира лидерът на БСП - София. - Защото проблемът не е само финансов. Тази криза засяга изцяло икономиката, всичките ѝ отрасли. И в този случай ролята на опозицията е да контролира дейността на управляващите.

Имаме много въпроси - колко пари са похарчени до момента, за какво, от кое перо в бюджета идват тези средства, какво налично като финанси има в държавата? Наистина е много важно да имаме яснота за моментната ситуация. Според мен БВП ще има спад до 9-10%, а не прогнозираните от управляващите 4-5%. Дефицитът може да стигне до 5-6%. Това са само прогнози, разбира се. Българската икономика е свързана с европейската - на 60%, както обяви премиерът. И този факт трябва да бъде взет предвид, когато работим върху мерките за справяне с кризата".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    12 2 Отговор
    А на Радев и Курнелия каза ли го?

    Коментиран от #12

  • 2 бушприт

    3 9 Отговор
    "В крайна сметка - всички сме в една лодка, наречена България". Лодката вече започна да протича и ще започне да потъва. В чакалнята.

    Коментиран от #4

  • 3 Късно е чадо

    7 5 Отговор
    Ако ще Корнелия и Бойко да се венчаят мизерията в следващите няколко години е неизбежна.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Другия с коня

    9 4 Отговор
    За Пъреи път Бесепар да разсъждава Разумно и Отговорно.Обаче този човек е последна дупка на кавала в Партията му и пак ще оставят Бойко и Герб да вадят горещите картофи с голи ръце.Жената не е като чиляка,казваше баба ми...Докато Нинова решава Калояне,можеш да говориш само Пожелателно....
  • 6 Госあ

    5 1 Отговор
    Именно такива хора са натикани в последна глуха,имам добри впечатления и от кмета на Перник, за да излязат дебелата приватизаторка курнела и свинаря гергов като първи социалисти. А, и маяма с кресливия глас,която като омбудсман абсолютно нищо не направи.
  • 7 Наблюдател

    2 6 Отговор
    ГЛУПОСТИ! САМО КЛЯКАТЕ НА БАЦЕ И СИ ВЗИМАТЕ ПАРИТЕ!
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 3 Отговор
    Участващите в общинските фирми, комисии и т.н кудкудякат с властта. Ползват облагите на властта - изкарват по над 6 хиляди месечно като минимум..... Иначе са опозиция Паргов е един от тях. ПЕЕМ В ХОР С ВСИЧКИ ВЛАСТИМАЩИ
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    3 6 Отговор
    Вирусът ГЕРБ ни подготвя глад и мизерия и ще избягат от властта и България със скромните си спестявания. ПРОТЕСТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА 14.5 !!!!!!!! Да изметем мутричките и отпадъците

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    3 4 Отговор
    ЗАЩО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ??????????????
  • 11 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Първо трябва да изметем дребните търгаши хотелиери и кръчмари които цокат на хранилката от ЕС, правителството и работещия човек и нещата ще се оправят.
  • 12 ееее

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Е как да го каже на тия двамата, които са готови напук на Борисов да си отрежат и двете уши, а най-добре на народа ушите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Късно е чадо":

    Право в 10 ката, хора игнор на това което бърборят политиците. А с вируса, ако внимаваме ще минем леко - тежеста на боледуване зависи от това колко буби сме се нагълтали, това го доказа арабския журналист дето облиза вратата на джамията. Италианците също имали лошия навик да не си готвят, а в ресторантчето на приказка и сега плащат.
  • 15 чичо

    1 0 Отговор
    /Публикувано във факти.бг: тук президентът Радев може да има ключова роля/-за президента си повече от прав,за Радев не.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Другия с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Подтиквате към въоръжен Птеврат и Военна диктатура,но наясно ли сте,че ще се наложи да воювате и с всички избрали Герб да Управлява....Ще ви Изметем право в Сибир вдичките.....Запомни го...
  • 18 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    СОЦЕТАТА ВЪРВЯТ ПО НАЙ-ТЪПИЯ СИ ПЪТ !!! БИТКАТА Е НА БАЗАТА: КОЛКО ИКОНОМИКА ДА Е ДЪРЖАВНА -ОБЩЕСТВЕННА -КОЛЕКТИВНА ... И КОЛКО ДА Е ЧАСТНА -ИНДИВИДУАЛНА- КАПИТАЛИСТИЧЕСКО - ДЕРИКОЖА -ЗА БОГАТЕЕНЕ !!! НО НЕЧИИ ДЕЦА ТРЯБВА ДА ПАЗЯТ И ОХРЯНЯВАТ ТВОЕТО БОГАТЕЕНЕ ПО МРЪСНИШКИЯ -ЕВРЕЙСКО -ЦИОНИСКО -СЕМИТСКИ ПРОЕКТ -САЩ-ДОЛАР!!!!
  • 19 Тава умче

    0 1 Отговор
    гласува за да вземе 4000 лв. от борд на общенска фирма. Със заплатата от СО отива на над 5000 лв., а за другите доходи да не говорим. Ми той голем социалистически водач бе! Тия социалисти дето гласуват за него сигурно и те зимат толкова.И се се се борат против бедността и са ного сулидарни и акъл дават по сички въпроси. Пълни циркаджии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове