Last news in Fakti

4 Май, 2020 08:17 5 082 34

Проф. Иво Петров: COVID-19 ще остане завинаги, както СПИН и ебола

  • иво петров-
  • коронавирус инфекция-
  • covid-19

Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина няма да е сигурна завинаги, подчерта националният консултант по кардиология

Проф. Иво Петров: COVID-19 ще остане завинаги, както СПИН и ебола - 1
Кадър Нова тв

Едва ли ще има пълно справяне и прекратяване на коронавирус инфекцията на 100%. Бих казал, че завинаги ще продължи. Най-вероятно е, че този вирус ще остане между нас както е вирусът на СПИН-а, вирусът на ебола. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

„Най-вероятно ще има намаляване и увеличаване на случаите в течение на годините, освен ако не се намери много ефикасна ваксина, което не е много вероятно. Ваксини със сигурност ще има, дори повече от 10. Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина няма да е сигурна завинаги – тя ще е ефикасна срещу сегашния щам, но не е и срещу мутиралия. Но със сигурност ваксината ще има ефект върху катастрофалното нарастване на броя заболелите” смята още проф. Петров.

Според професора сърдечно-съдово заболявания не са предпоставка за заразяване с коронавируса и затова хората с такива заболявания не трябва да бъдат поставяни под карантина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1 на милион

    34 19 Отговор
    Като знам СПИН и Ебола, колко ги има, ясно е и за Коронапунтамарата.
  • 2 CoviD 20

    31 32 Отговор
    Прocтo хoрaтa ca тaкa уcтрoeни, чe нe видaт ли кoчeзитe нa coбcтвeнaтa cи улицa или дoм. Вcичкo им ce cтрувa дaлeчнo и нe oтнacящo ce зa тях.
    A тoвa зa пoчинaлитe лeкaри e нaиcтинa мнoгo лoшo.
    Тoвa, чe вируca убивa лeкaритe ни уcигурявa бъдeщи кocвeни жeртви oт нeгo в cлeдвaщитe дeceтинa гoдини(тoвa e врeмeтo дa ce изуи eдин лeкaр). Прocтo нямa дa имa кoй дa ни лeкувa.
    И, кaтo ce имa в прeдвид кoлкo oт лeкaритe в бългaрия ca нaд 50 гoдини лoшo ми cтaвa.

    Коментиран от #12

  • 3 Много професори

    22 11 Отговор
    Почнаха да дават акъл

    Коментиран от #24

  • 4 Точно

    13 4 Отговор
    така е !
  • 5 Марко

    29 12 Отговор
    Тоя защо дава съвети като не е по тая специалност. Специалист по всичко.
  • 6 Е и ?

    21 1 Отговор
    Тогава доценте ко' пра'йм ?
    Чакаме дезинфектант от оня жълтия с надпис made in usa ?

    Коментиран от #8

  • 7 CoV 20

    16 1 Отговор
    Срещу ебола има открита ваксина?!
  • 8 ха ха ха

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Е и ?":

    Не си мий много ръцете като начало, за да си изградиш имунитет и той ще те пази ;)

    Коментиран от #13

  • 9 Гост

    22 3 Отговор
    TОВА СЕ ЗНАЕШЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО.....ПРОСТО ЗОМБИРАНЕТО БЕШЕ ГОЛЯМО....:)
  • 10 Профи

    24 3 Отговор
    Ще остане завинаги, но по-скоро както всички други корона вируси, от колкото както СПИН и ебола. Смъртността му ще падне и до 2 години ще е просто вирус, причиняващ хрема с извънредно редки усложнения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХХХХ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "CoviD 20":

    Ей трол що крадеш коментари?
    https://fakti.bg/bulgaria/470827-cherna-statistika-oshte-edin-lekar-pochina-ot-koronavirus#comment_32
    Коментар 17
    Поне да беше коригирал правописните ми грешки.
  • 13 Бравос

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    Мъдро и умно решение конкуриращо пиенето на дезинфектант.

    Коментиран от #22

  • 14 Бу бу

    16 4 Отговор
    Защо плаши те хората, г-н Петров? Вие като медицинско лице знаете, че този корона вирус е също толкова опасен, колкото свински грип. Повече жертви е имало при свински грип. Тогава нямаше психически брифинги
  • 15 Баш Гост

    20 4 Отговор
    Аман от кардиолизи, гинеколози и всякакви други аналози, дето само дават акъл, а не си гледат работата.
  • 16 Боримечков

    13 4 Отговор
    Само един некадърник расъждава в бъдище само ГОСПОД ще ни помогне с големи молитви и ако не станем хора по лощо ни чака
  • 17 Усмивката

    12 0 Отговор
    Нещо като правителството и Бойко Борисов ....ЗАВИНАГИ. Между другото, Бойко Борисов е намерил поредния ,,приятел" и съмишленик в доц. Мангъров. ,,Колегите"вече са се разбали. Ковид трябва да стане наш съюзник и патерица в новия коалицианен партиор ....вие как ,,мислите ,,мисирки?
  • 18 Киро

    4 0 Отговор
    Ако това само е казал професора ...
    Нямам думи да коментирам .
  • 19 ГОСТ 1

    12 2 Отговор
    Този доктор е най добре да си гледа кардиологията и да не дава акъл на вирусолозите.
  • 20 Професор

    16 1 Отговор
    Абе изредиха се кардиолози, психолози, гинеколози, ортопеди, климатолози, фармаколози, ендокринолози, зъболекари, аптекари, бръснарофризьори, клакьори, шмекери, футболисти, артисти, чекисти, и всичките умни и начетени -- обясняват ми колко е страшно. Ашколсун! Единственият епидемиолог, който ми обясни да не се плаша -- отрицателен герой и враг номер едно на боковата селищна система... Що така?
  • 21 Тоя вирусулог ли е🤔

    8 1 Отговор
    Олекна ми сега като знам че цял живот ще съм под карантина, извънредно положение и дезинфекция:-)

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Някой

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Много професори":

    Ами затова са учили.Малко повече знаят от разни индивиди на които поста им се състои от едно просто изречение.Разбираш за какво ти намеквам.И ако беше гледал ивтервюто,сигурно нямаше да коментираш по този начин.Но статията вади точни думи,но от контекст,тоест, без разясненията които направи човека в интервюто И звучеше спокойно и убедително,без да създава излишно напрежение и да внушава неговите си теории.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 близачииии

    6 1 Отговор
    Какво всъщност каза Тръмп?

    Тръмп попита за светлина и дезинфектант, инжектиран в тялото. Има две съществуващи терапии. UV терапия, както и озонова терапия. Тази, която е раздразнена е озоновата терапия. Това е използвано за онкоболни. O3 газ се влива в организма като ДИЗИНФЕКТАНТ, за да подобри приема на кислород, като същевременно повишава имунната система, като по този начин по-ефективно убива бактериите и вирусите. Можете да го потърсите в Гугъл, ако искате. Тръмп помоли експерта отстрани дали се правят тестове спрямо прилагането на това към коронавируса. Но разбира се, NBC CBS CNN и компания ще извадят думите му от контекста, за да звучи сякаш е погледнал камерата и каза "хей, нека всички пием белина". Дезинфектантът вътре в тялото наистина е опасен и трябва да се прави само от Лекар.

    Ако сами приемате високи количества витамин С, ще се окажете с натрупване на водороден пероксид вътре в организма. Водородният пероксид е ДИЗИНФЕКТАНТ. Ето защо витамин С е толкова ефективен срещу вируси сам по себе си.
  • 27 Усмивката

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тоя вирусулог ли е🤔":

    Не бой се. Вирусът в нашета страна ще бъде унищожен първи. Като бъде оставен гладен .Тактика ,прилагана от завоюваните спрямо завоевателите която работи на сигурно. Ще останат за заразяване само в народното събрание. Но те ще се барикадират и обградят с мантри и тестове и самостоятелни асансиори. И той , вируса ще си тръгне сам
  • 28 Пешо

    6 4 Отговор
    "... каза националният консултант по кардиология..." Моля? Какво разбира един кардиолог от вируси може ли да ни кажете? Студентите по кинезитерапия какво мислят по въпроса( риторичен въпрос) ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 георги

    2 1 Отговор
    Нека да видят кои произвежда най-много тестове коя организация печели най-добре и ще намерят и ваксина дори .Интерпол и подобните им организации да не спят ами да действат ама явно е права поговорката"което не се купува с пари се купува с много пари".Пък до тогава ви съветвам като мен да спрете цигарите,защото бебета и деца го изкарват лесно ама при хората с астма и белодробни заболявания резултатът е почти винаги е летален.Аз се сетих и други по умни са се досетили,ама не ги забраняват заради акциза .
    -
  • 32 испанката

    0 0 Отговор
    Испанският грип отшумява за 2-3 години. А може и той да е бил коронависусен. Няма данни.
    Ако SARS-COW-2, както официално е наименуван сегашният коронавирус, не отшуми за 2-3 години, това означава само едно, а именно, че има изкуствен произход... Че е синтезиран в лаборатория, с цел биотерористична атака над човешкия вид и принуждаването му да мине към ваксинация... А ваксинацията - замислена като необходимо условие за подчиняване на хората чрез наночипиране. Наред с чипирането върви и достатъчното условие за пълното роботизиране на човешкия вид - 5G мрежите, чрез които ще се дават протоколите за изпълнение от чипираните.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове