Last news in Fakti

4 Май, 2020 15:40 4 187 38

Лекарите: Раздадоха по обиден начин парите за медиците от първа линия

  • премии-
  • медици-
  • първа линия

Държавата да не оставя цялата тежест в борбата с коронавируса върху НЗОК

Лекарите: Раздадоха по обиден начин парите за медиците от първа линия - 1
Снимка: Shutterstock

Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените стимули от 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа. Това каза пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден "дори и за самите звена, в които работят колегите".

"Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни", допълни Маджаров.

По думите му диапазонът е трябвало да стигне до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират.

"Държавата да не оставя цялата тежест в борбата с коронавируса върху НЗОК. Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила - било то от този дълг от 10 милиарда, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК. НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности", предупреди още Маджаров.

"Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, смята д-р Маджаров. - Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари."

Според него случаят с починалата лекарка от Спешна помощ в София показва още веднъж, че в медицината 2 и 2 не прави четири.

"Категорично не може да се твърди нищо, защото става въпрос за реакция между нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува", каза още д-р Иван Маджаров.

Съмненията идват от факта, че лекарката е изписана с два отрицателни PCR теста за Covid-19, а след това се връща в тежко състояние.

"Ясно е, че е била заразена с коронавирус и вероятно се касае за по-късни усложнения, включително емболия, уточни Маджаров. - Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици след прекараната борба с вируса. От света идват все повече данни за усложненията, които настъпват и късните прояви в белите дробове, които се наблюдават при пациенти, които са се излекували от коронавирус."

"В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари", посочи д-р Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19.

"Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, убеден е той. - Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската, на принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    28 8 Отговор
    Ей неблагодарници! Само мис гащи не се е държала така! Ей затова тя ще получава повече, а вие по-малко
  • 2 Пирамидата на лъжата

    30 4 Отговор
    Някой излъга Бойко, той лъже вас, вие лъжете нас, ние лъжем на Кпп-то
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 До кога

    25 2 Отговор
    Порвдната лъжа която се тиражираше дълго. Да обещаваш и да не дадеш е по лошо от колкото вообще да не дадеш. Мъжко и достойно би било сега вс ощетени да си получат парите до края на седмицата.
  • 5 Жоро

    28 3 Отговор
    В тая държава с тия управляващи какво ли е наред

    Коментиран от #19, #25

  • 6 Аз БУДА

    41 2 Отговор
    Същата технология Бойко ползва при пенсионерите. За някои има за други няма . Едните били с много ниски пенсии другите с много високи, медиците едните работили неуморно, другите уморно. Целта на това правителство е - разделяй и владей . И накрая под общ знаменател: Аз дадох, Аз каза, Аз наредих, Аз спасих, Аз пратих, Аз,Аз,Аз !
  • 7 Нова

    20 0 Отговор
    Че вие за бога какво очаквахте? Лозунгът 30 г. е разделяй и владей. Но защо не пишете за това как са раздадени парите на полицаите? Оттам не се чува недоволство. Или превилегорованите нямат забележки?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ръмпези

    17 1 Отговор
    НАРОЧНО ТАКА СА РАЗДАДЕНИ, ЧЕ ДА ИМА ДРЯЗГИ....МИЗАНТРОПА СЕ КЕФИ ОТ ТОВА...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай иван

    12 3 Отговор
    всеки клиницист който е сериозен и учи а не тези ксоито са избягали от системата и ли работят на доболнично ниво отдавна и не са близнали болница - може да се сети и катогорично да се съмнява даже и без направен д димер и скенер ,че женат почива от микроемболия на б дроб понеже е увредена - със метаболитен синдром . а не от коронавирус . Това говори ясно ,че не дават данни за причинната диагноза на смъртта на докторката .
  • 12 бай драган

    13 0 Отговор
    дотам ли стигнахме ,че медиците в Военна болница са се досетили ,че е емболия - няма ли кой няма ли кой друг

    Коментиран от #29

  • 13 таквизи ми работи

    16 4 Отговор
    Грозна работа! Управниците така делят хората,после се питат,защо българите са разделени и нищо в страната не се получава нормално. Ами вие делите хората,бе дами и господа! И с 40-те лева на баби и дядовците е така,и с 650-те на полицаите,и с 1000-та на медицинските лица. Като нямаш,няма да даваш на никого,а не само обещания да ръсиш със солницата. Като имаш,ще дадеш на всички. Всички са в лодката. Която може и да потъне,ако продължават с тази несериозност и пълното безхаберие.
  • 14 шундурко

    15 3 Отговор
    а вие какво искате нали ви обеща и сега какво искате да ги получите ааааа,не те са само обещани и кво толкова той какви милиони наляво и на дясно раздава ,не можем да ги запомним вече вие за някаква хиледарка виете тулупи недни, ще ва прати на ледения полюс - аве те е това нещо ве
  • 15 миш

    18 0 Отговор
    Само,като ги слушаш управниците колко пари са дали на полицай и мед.работници и ти става смешно.Жалка работа.И какво толкова се изфъргат най-много10-12 милиона ,това пари ли са за една държава?1 км асФалт.Толко взима един футболист на месец в братските западни държави.
  • 16 Чочо

    13 0 Отговор
    "Разделяй и владей" Цезар още е актуален.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 миш

    21 0 Отговор
    Само да питам държавата за какво е похарчила 1 милиард лева за тези два месеца,а да не говорим за 10.Само питам за какво?

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    16 3 Отговор
    По 1000 лева допълнително ще получат само правоверните герберунги!
  • 22 Гост

    15 1 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли, че главната цел е да се докопат тия 10 милиарда, НИКОЙ, ЕЙ НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ БОЛНИТЕ ХОРА, НИ ЛЕКАРИ. Всичко е ПУНТА МАРА...Е тва е тая прогнила, умрела държавица....

    Коментиран от #37

  • 23 Бойко да си подаде ОСТАВКАТА

    8 3 Отговор
    За НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ. ХАЗНАТА ПРАЗНА, 30МЛРД. ДЪЛГ, НЯМА КВО ДРУГО ДА СЕ ИЗБРОЯВА...
  • 24 Док Малин

    5 0 Отговор
    Парите " Бонуса" даден на медицински работници, полицай и държавни служби бе пълна подигравка. Липса на диференциално поощряване, в следствие на което голяма част взеха без да знаят какво е първата линия и една малка част без да знаят какво е станало!
  • 25 Дедовия

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Когато преди време ви бях казал,че Боко Тиквата,Мутафа,Кантара и шайката около тях са лицемери, измамници и престъпници, някои от вас нарекоха Мутафа "герой"! Ха сега медиците да им сърбат попарата и да духат супата!! Ха ха ха ха!!

    Коментиран от #27

  • 26 Миш маш

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "миш":

    За НОЩ.И за дневни на Боко.
  • 27 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дедовия":

    А на Мутафа хонорара за съветите колко е. Правел го без пари казват. Айде бе
  • 28 Чичак

    1 0 Отговор
    Нищо не разбрах. Боза. Кое е обидно, как са ги дали? Ало, журналистите -слаб 2 , за статията
  • 29 Патолог

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай драган":

    Никой болен досега не е починал от "чиста" коронаинфекция, която е обикновено респираторно заболяване!! На аутопсия се откриват тежки основни заболявания!! Некоректно е да се твърди,за съжаление и от лекари,че това са "съпътстващи" заболявания!! Не,те са причина за смъртта,а КОРОНАИНФЕКЦИЯТА е СЛУЧАЙНО съпътстващо усложнение!!

    Коментиран от #31

  • 30 Патолог

    5 0 Отговор
    Никой болен досега не е починал от "чиста" коронаинфекция, която е обикновено респираторно заболяване!! На аутопсия се откриват тежки основни заболявания!! Некоректно е да се твърди,за съжаление и от лекари,че това са "съпътстващи" заболявания!! Не,те са причина за смъртта,а КОРОНАИНФЕКЦИЯТА е СЛУЧАЙНО съпътстващо усложнение!!
  • 31 Доктор онлайн

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "Патолог":

    Я си пий ракията и не се обождай за неща които са ти непонятни,гсин патолог...това че сам си си писал плюсчета на копи пейста надали те прави медицинско лице.

    Коментиран от #33

  • 32 Народен човек

    4 0 Отговор
    Защо не публикуват заплатата на "героя" на ПЪРВА ТЕЛЕВИЗИОННА ЛИНИЯ Мутафчийски?? Да не се окаже,че е по голяма от тази на Боко!! Ако е така,голям майтап ще падне!!!
  • 33 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Доктор онлайн":

    Ало, онлайнян "доктор"!! Бий си наркотика и...заспивай!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 нема ли това племе най сетне да проумее

    1 0 Отговор
    Made in Boko . Така требе , за да не искате пак . Вие какво очаквахте , да получите удовлетворение за риска , за самоотвержеността , за куража. Е нека ви се гади сега , за да нема отново и аз имам нужди , толкова разходи имам , а те без заплата работя .
  • 36 Болница на края на града

    4 0 Отговор
    Колеги! Не чакайте нищо добро от лицемерните измамници Боко иАнаниев!! Не разбрахте ли,че сте употребени от тях за собственото си оцеляване??!!
  • 37 Е оти така

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Е оти мислиш така.
    Е оти е прогнила?
    Лош матриал бе пич.
    Мн.лош.
    Хак му е.😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 38 НИЩО И ПОЛОВИНА

    2 0 Отговор
    1000 ЛЕВА ПАРИ ЛИ СА БЕ ДОКТОРИИИИИИИ И МЕДИЦИ , ТОВА САМО Е ЕДНА ПОДИГРАВКА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове