Last news in Fakti

4 Май, 2020 23:30 2 725 26

ЧСИ-та предлагат облекчения за длъжници

  • чси-
  • длъжници

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства

ЧСИ-та предлагат облекчения за длъжници - 1
Снимка: Shutterstock

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат за два месеца след отмяната на извънредното положение да продължи действието на някои облекчения спрямо длъжниците, въведени със Закона за извънредното положение. Съдебните изпълнители предлагат също разсрочване и доброволно погасяване на дългове без съдебна процедура в подкрепа на хората и бизнеса

Камарата на ЧСИ предлага след отмяната на извънредното положение да не отпаднат всички забрани за принудителни действия, а за период от два месеца да продължат да действат следните ограничения спрямо длъжници - физически лица: да не се извършват описи на движими вещи тяхна собственост и да не са налагат запори на банковите им сметки.

„Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат във имуществената сфера на гражданите. Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение, с това да се пази здравето и финансовата стабилност на длъжниците”, заяви председателят на камарата Георги Дичев, цитиран от Дарик.

Друга група предложения са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, каквото наблюдавахме след 2009г. Да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

Предложението за справяне с проблема с малките дългове, при съдебното събиране, на които се стига до драстичното им увеличаване, чрез въвеждане на процедура за доброволното им погасяване е от миналата година, но в сегашната ситуация може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания. Ще се намалят една голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, ще им даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата. При нея длъжниците са максимално защитени, липсва каквато и да било принуда и психически тормоз, като могат по всяко време да я прекратят с едно писмено изявление, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

Готови сме да представим и конкретните текстове по отношение на всички горепосочени мерки, които според нас са задължителни, за да се облекчат последиците от пандемията и икономическата криза за гражданите, бизнеса и съдилищата.

Това са вторите наши предложения, след като още на 15 март отправихме публичен призив за периода на извънредното положение де се спрат публичните продани и въводите във владение, описите на имущество на физически лица, както и да не се налагат нови запори на банкови сметки на физически лица, на трудови възнаграждения и пенсии. Благодарение на своевременната реакция на министъра на правосъдието те бяха включени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, пишат от Камарата на съдебните изпълнители.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    12 1 Отговор
    Като са толкова щедри, един месец да не плащаме,
  • 2 Аноним

    11 1 Отговор
    Ако ти е 1 жилище не могат да те махнат

    Коментиран от #22

  • 3 Гербав трол

    18 0 Отговор
    Ааа никакви облекчения - за това ли дадоха 75 милиона на колекторска фирма с 2000 лв оборот. Тези 75 милиона трябва за година да станат 150 милиона че да има и за тези които им ги дадоха.
  • 4 Дельо хайдутин

    21 0 Отговор
    Лихварите ще висят по уличните лампи.
  • 5 Кака Мара

    9 0 Отговор
    След като вземе всичко от длъжника,ЧСИ го вкарва в тоалетна - да се облекчи! Та това е облекчението..
  • 6 Такова чудо

    21 1 Отговор
    ЧСИ в нормалните. държави няма!!!!! Живея в Испания вече почти 20 години женен тук. В началото като не видял и добрите пари които изхарвах имах 2 кредитнин карти, на които задлъжнях 7000 евро вече сигурно са двойно до ден днешен никой не ме е потърсил, копче не ми е казал имам ипотека и личен автомобил!!!! Брат ми го търсиха от Виваком за забавена неплатена сметка от 48лв,лепяха бележки по врата на апартамнета да си плати сметката и тормозеха комшиите по телефона за го търсят, а той беше на стаж в Мюнхен!!! НЯМА ТАКАВА АБСУРДНА СТРАНА, АКО ВЪОБЩЕ ТОВА ПОДОБИЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРВЧВ СТРАНА

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 едно добро начало

    5 2 Отговор
    На ЧСИ са!
  • 9 мишо

    6 4 Отговор
    Да,БЕЗ ЗАПОРИ..Че станах поръчител ,правейки добро и неизплатения заем на лицето го взеха от мен ЧСИ,а запорите от него сега не мога да получавам.Страхотни жестове с тези зак.промени към гяволите.Той не бил си плащал ,защото имало давност,и естествено натресоха на мен изплащането на заема му.Сега той е горкия,когото трябва да спасяваме.КАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ??????Егати законите ,наредбите и всичко опошлясало с което се правим на голрми демократи,либрали и т.н.

    Коментиран от #12

  • 10 кольо

    7 1 Отговор
    Това чудо ЧСИ и ПОРАЧИТЕЛСТВО ни го натресоха от руската практика.Такова чудо на поръчител в нормалните държави няма.Закупеното жилище ти става ипотека или ако имаш друго такова.ЧСИ няма,има колекторски фирми ,които обаче действат за събиране на големи суми от фирми,или се завежда дело към длъжника .Какви са тук при нас тея "модерни "измишльотини,ех за ограбване де ,то е ясно.

    Коментиран от #19, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хитрото

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "мишо":

    Безобиден умню
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 правист

    6 5 Отговор
    НЕ УДОБРЯВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВИ Г-ДА ОТ КАМАРАТА НА ЧСИ..Какви са тея хуманни жестове към тарикатите .Това не е нито справедливо ,нито законно.Кого защитава това предложение ,кой в същност е ощетения???Длъжника ли ,че се е покрил,надявайки се на давност и не е изплащал с години заема си??????????Я се поставете на мястото на този ,който си чака връщането на парите от длъжника с години ,било то като поръчител или заемодател .Такива ФАЛШИВИ ЖЕСТОВЕ не са нужни.СПАЗВАЙТЕ СИ ЗАКОНИТЕ ГОСПОДА!!!!!!!!За това сте в ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА А НЕ СТЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО АМА ЗА СМЕТКА НА ПОТЪРПЕВШИТЕ ОТ НЕКОРЕКТНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ...И какво значи некоректен длъжник,вие много добре го знаете,щом вече той е попаднал при вас.НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВИ Г–ДА ЧСИ..Вместо да наказваме нарушителите ,ние ги защитаваме ,толерираме и дори подстрекаваме към умаловажаване на деянието им.Това е абсурдно .НЕ ГО ПРАВЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Софиянеца

    5 1 Отговор
    ЧСИ Още хора на правителството (без значение на кой е ) да могат да лапат пари . Така се изгражда система от съвкупност от хора .Например преди им казваха МАФИЯ . ЦЯЛАТА им дейност е да грабят от народа . Браво !!!
  • 18 NikNay

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Такова чудо":

    Ходи в Англия да вдиш дали няма - освен ако не я броиш за нормална държава.
  • 19 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "кольо":

    Да ,Путин ги наложи ЧСИ-тата .Вече 30 години СДС и ГЕРБ се чудят как да ги премахнат
  • 20 NikNay

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "кольо":

    Не пиши глупостите особено когато не са ти ясни нещата! Това което написах към коментар 6 се отнася и за теб. А това което наричаш руска практика определено не е измислено от руснаците.
  • 21 Гост

    4 5 Отговор
    Абе Вие сте много интересни! Не защитавам ЧСИ-тата, но все пак те събират дългове от длъжници които са осъдени в съда за това нещо. От мнозинството коментиращи тук разбирам, че явно е нормално да вземеш кредит от някого и да не си го върнеш. Ако пък те осъдят за това, че дължиш пари на някого които реално си взел и той е завел изпълнително дело срещу теб, тъй като ти не желаеш да си погасиш дългът към него, значи всички са боклуци по веригата, защото ти трябва да върнеш нещо което си взел. А истината е , че вместо да се мрънка и да се чуди как да не се върне заема, ако го направи доброволно преди да се ходи в съда и при ЧСИ всичко ще мине много по-лесно, бързо и с по-малко разходи. Друг е въпроса, че също така трябва да се мисли преди да се взема кредит как ще се връща.

    Коментиран от #24

  • 22 Мдааа

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Не си им сърбал супата наивнико. Тука ВСИЧКО МОЖЕ.
    Даже да живееш в едностаен с 1 стая само ПАК ТЕ ХВАЩАТ. "Благодари" за това на Майчето (Галевица).
  • 23 Мдааа

    5 1 Отговор
    ЧСИ не са съдии, по смисъла на закона.
    Както и Административните съдилища където се гледат делата не са съдилища.
    Всяко ЧСИ, Кредитна компания, Колекторски фирми, и др. такива има свой собствен Административен съд който осъжда, да но и те не са съдилища по смисъла на закона понеже може да назначат всеки КОЙТО НЕ Е ЮРИСТ за Административен съдия към тези съдилища.
    Единственото е Завеждане на дело в Страсбург срещу България за потъпквани човешки права. Но тука "нашите" юристи и на това действие са му измислили противодействие. Понеже там може да съдиш ЕДИНСТВЕНО ДЪРЖАВА, а не часнИЦИ. Затова всички тия са ЧАСТНИ, а не ДЪРЖАВНИ.
    Единствено остава .......... И КАТО ГЛЕДАМ НАТАМ ВЪРВИ.
  • 24 Мдааа

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    НЕуважаеми другарю Частен Съдебен Изпълнител.
    Това го кажи на жена ми ЛИЧНО, А НЕ ДА СЕ КРИЕТЕ ЗАД МУТРИ и като питам в офиса Ви че искам да се Видя с Вас ми отговарят че не може. И след 2 дни пращат 2 "хубавци" да притесняват жена инвалид с 98% инвалидност понеже е теглила кредит в размер на 230 лв., а той изведнъж е станал 2479 лв.
    Като сте толкова ларш ЗАЩО НЕ СТАНЕТЕ ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ?
    Знаеш зашо нали, такива суми ще, Ви бъдат наложени от съдът в Страсбург за потъокване на човешките права че свят ще ви се завие. Но Вие сте ЧАСНИ, нали Другарю.
  • 25 !!!!!!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "правист":

    !!!! Млада жена инвалид с 90% инвалидност, и то на която е махната чуждата помощ и теглила бърз кредит от 400 лв. За да може да си плати инжекциите понеже НЗОК ги махна от списъка И КАЗВАШ ТАРИКАТКА, ТАКА ЛИ БЕ !!!!!
    Дано това се случи и на твоите близки.
    ЧУЙ МЕ БОЖЕ. АМИН.
  • 26 Гаргамел

    0 0 Отговор
    Хах, предлагали облекчения )) мизерници. От 10 години ме гонят ЧСИ-та и ми продават дълга едни на други!!! И накрая ми писна и станах гражданин на друга държава )) Живея си пак в България, със същия телефонен номер, работя си тук, просто си получавам заплатата в чужбина на картата и като ми се обадят им казвам, съжалявам аз вече не съм български гражданин!!! А те милите продължават да ми се обаждат всяка седмица и ми предлагат доброволно да им върна дълга ))) хахахха, пък аз им говоря на чужд език и викам "Не Разбира вече какво говори, аз не българин"!!! От 10 години имам запор на банковата си сметка и всяка година внясям по 2 лв в нея )))))) и те ги взимат. Бе да го пушат бре!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове