7 Май, 2020 16:26 2 639 23

Безработицата расте, най-тежко е в Северозапада

  • безработица-
  • видин-
  • монтана-
  • враца

В 11 области нивото на безработицата през март е скочило до над 10%

Безработицата расте, най-тежко е в Северозапада - 1
Снимка: БГНЕС

В 11 области нивото на безработицата през март е скочило до над 10%, показва месечният бюлетин на Агенцията по заетостта. Средното ниво на регистрираните безработни в страната през първия месец на кризата е 6.7%, като увеличението спрямо февруари е с 0.5 пункта.

Най-високо е равнището на безработицата във Видин - 14.9%. Тежко засегнати са и другите области от Северозападния регион - Монтана (с 12.8%) и Враца (12.1%). Почти двойно по-висока от средното за страната е и безработицата на другия край на България, в област Силистра - 12.7%. Другите области с повече от 10% дял на регистрираните безработни са Търговище (11.5%), Разград (11.2%), Ловеч (11%), Шумен (10.7%), Сливен (10.5%), Смолян (10.3%), Благоевград (10.2%). Очаквано, най-ниска е безработицата в София - 2.3%.

Най-рязък скок на безработните през първия месец на кризата има в Благоевград - с 0.9 процентни пункта. В Габрово, Хасково и Ямбол е с 0.8 пункта, в Русе, Смолян и Стара Загора е с 0.7 пункта, във Варна, Перник и Софийска област повишението е с 0.6 пункта. В Кърджали е най-слабо - с 0.2 пункта. В останалите области е на и под средното увеличение.

Средно в страната за едно работно място се конкурират седем безработни. Най-жестока е конкуренцията в Сливен - там на една обявена позиция се падат по 19 кандидати. В София за едно място се конкурират четирима безработни. В Разград това съотношение 16 за едно работно място.

Само в две области отворените работни места през месеца надхвърлят 2000. Любопитно е, че Бургас е начело с далеч повече обявени работни места от София - 2811 заявени позиции. В София работодателите са търсили 2301 работници и служители. Във Варна заявените работни места са 1422, в Добрич са 1133, в Пловдив - 1076.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    37 2 Отговор
    Тая седмица опашките пред бюрата по труда пак се увеличиха. Сигурно са свършили отпуските на хората.

    Коментиран от #8

  • 2 Бай Ът кьоравият у десното око сатаняга

    25 2 Отговор
    Ето как ще станем 5 млн до края на годината.

    Коментиран от #7

  • 3 без един ден трудов стаж

    36 2 Отговор
    Трудовите книжки са за баламите и без това пенсии йок.
  • 4 Северозападногневен

    22 1 Отговор
    Северозападът като отколешен бунтовнически край е недолюбван от всички политици и управници. То не беше тунел под Петрохан, то не бяха инвестиции, но за съжаление само предизборно. Интересно електоратът се преориентира към Дпто, но як кеш падна лани. И както е известно гърбавите и дупсата си танцуват заедно.
  • 5 тъпото острие

    18 1 Отговор
    сърбия е близко- бяла страна
  • 6 фактически

    5 16 Отговор
    Дано умрът всички от Мездра много противни лaйнa
  • 7 Да го

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ът кьоравият у десното око сатаняга":

    бухаш през сълзи.....
  • 8 За бога

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Сега е моментът ако имат ум управляващите да ликвидират провалната пенсионна реформа. Всички навършили 60 в пенсия и в къщи, щото ако ще чакате да заболеят, ще се наложи и 25 дни на апарати закачени да бъдат. По хуманно и евтино в пенсия, че и работни места ще освободят. А на частните пенсионни фондове кръст - свърши се тяхната.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Нова

    14 0 Отговор
    Как в София няма да е най ниска като тука има най много администра ция на глава на населението. За полицаите да не говорим. Ама защо не проверите ск е с бачкаторите да видим дали е 2 3%
  • 10 Кой68

    8 0 Отговор
    Северна България е от много отдавна зле...Северозападнала България.
  • 11 Последния софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "За бога":

    Абе на опашките пред бюрата по труда са все млади хора.

    Коментиран от #16

  • 12 Боли ме кора

    4 7 Отговор
    за Северозапада.Аз съм в Югоизтока и също го ям голям.
  • 13 миш

    18 1 Отговор
    Тук е зле от както дойде великата демокрация.Що не си направите справка в Северозапада какви и колко предприятия е имало,почетете малко и тогава пишете.Изброите примерно във Врачански окръг и по колко човека са работили във всяко,поне в първите 20.Сега най-много са заетите в болницата 500 човека.Иначе открива заводи и фабрики със сто човека.Ало това са цехове,вие знаете ли какво е завод или фабрика.
  • 14 Лили

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "За бога":

    Какви 60 г. в пенсия!? Сега хората се пенсионират жените на 62, а мъжете на64. А вследствие на честните частни ци и новите милионери от 90 год, а и до ден днешен не могат хората да направят стаж за пенсия, затова продължават да работят.

    Коментиран от #19

  • 15 Мазният влак,

    9 2 Отговор
    По време на бомбандировките, са казвали на влака, от Лом и Видин. Развит е бил северозапада, преди девети! През 1938 година е имало тринадесет кина, в Лом! Произвеждали са се дори часовници... Равнинен край. Малко шумкари и запада.
  • 16 Карлсберг.

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Тия младите пред бюрата по труда са същите мързели като теб, ти какво искаш да дойдат да работят в твоите заведения за 500 лв. Няма да стане хитрецо работи си сам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бг тулуп

    0 0 Отговор
    Нема се плашите, имаме стабилност, НОЩ.
  • 19 Е та точно срещу това

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лили":

    е против човекът, на когото пишеш. Обаче я провери тези, които са на държавна работа. Ще видиш, че и години, и стаж имат, ала си седят на работните места, щото "за всяка нова отработена година, пенсията им ще се вдига двойно"!
  • 20 Опа

    0 0 Отговор
    Аааа, сега се сетихте за Северозапада? А къде бяхте преди?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 чиче

    1 0 Отговор
    Другари страната загива от 89 година.Тука само се краде но има и икономически растеж който не го е видел никой
  • 23 кольо

    0 0 Отговор
    За 40 години стаж на минимална заплата с около 150 лв данъци ще сте внесли около 72 000 лв . Съвсем груба сметка. Средна продължителност на живота в БГ беше / сега сигурно не е вече и толкова / 72 години за мъже и към 80 за жените. Та за 7 години живот след 65 ще получите около 300 лв на месец пенсия . Общо евентуално ще вземете малко над 25 000 . Ако живеете поне до 85 ще сте си върнали 72000 лв . това си е безлихвен заем от Вас за държавата като заемодателя може и да не доживее връщането. До тук води безсмисленото ходене на работа и плащане на данъци от нея. за това са и потомствените безработни основно цигани. за това са и добре. А това са само основните данъци. Няма ги косвените . няма е вечно догонващите 4 лв към пенсията и " АЗ дадох за велик ден или за Коледа на пенсионерите ,ама само на тези дето имат нужда. Тези дето нямат стаж основно. " В това време депутат с заплатата си за 4 години е със стаж колкото за Вашите 40 . В пари - не във време. Извода е -или работи без да ти вземат ,но спестявай и харчи разумно или стани политик. Иначе си все работещ бедняк обесен от кредити ,ходещ като сомнамбул до ненавижданата си работа с последните си пари за транспорт и малко за храна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове